Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

ΤΟ «ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ» ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ-(H Διαχείριση των Υδάτων στη Μέση Ανατολή)

Του ΄Ομηρου Φωτιάδη

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΓΙΑΧΟΥΝΤΙ ΟΥΡΦΑ» ΣΤΗΝ ΓΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΤΑΜΩΝ

Τα Ισραηλινά Σχέδια για την Διαχείριση των Υδάτων στην Μέση Ανατολή.-

ΗΠΑ- ΚΟΥΡΔΟΙ – ΙΣΡΑΗΛ (Το άρθρο αυτό συντάχθηκε τον Μάρτιο του 2007)

Στις 20/09/2006, στο πρόγραμμα του BBC Newsnight , παρουσιάστηκε ένας πρώην Ισραηλινός στρατιωτικός, ο οποίος δήλωσε ότι συμμετείχε, από το 2004, σε πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης Κούρδων στην πόλη Αρμπίλ (Arbil), του βόρειου Ιράκ. Στην εκπομπή του BBC Newsnight επίσης αναφέρθηκε, ότι η Ισραηλινή εταιρεία ασφάλειας Interop και δυο θυγατρικές της, οι Kudo και Colosiam, ήταν μεταξύ των εταιρειών που εξόπλιζαν με συστήματα ασφαλείας το υπό κατασκευή αεροδρόμιο του Αρμπίλ.



Πληροφορίες που αναφέρονται στον Τουρκικό Τύπο τους τελευταίους μήνες, φέρουν τον πρώην αρχηγό της Ισραηλινής MOSSAD , Ντάνι Γίατομ (Dany Yatom), να βρίσκεται σε στενή, μυστική συνεργασία με τους Κούρδους του Β. Ιράκ, για την εκπαίδευση Κουρδικών δυνάμεων, σε στρατόπεδο στο Β. Ιράκ, με την κωδική ονομασία «Ζ». Ο Ντάνι Γίατομ είναι από τους ιδρυτές της Interop και πρόεδρος της εταιρίας έως και το 2003. Κατά την περίοδο 2004-5, οι εταιρίες Interop και Kudo, διευθύνονταν από έναν πρώην Ισραηλινό της αντιτρομοκρατικής ομάδας, τον Σλόμι Μίκαελ (Shlomi Michaels).



Τον Ιούλιο του 2006 το επίσημο περιοδικό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, “Armed Forces Journal “, παρουσίασε χάρτη της Μέσης Ανατολής, με νέα προτεινόμενα σύνορα τα οποία αλλάζουν δραματικά τον χάρτη όλης της περιοχής. Τον χάρτη συνέταξε ο απόστρατος Συνταγματάρχης της DIA, Ralph Peters, περιγράφοντας το Κουρδικό Κράτος να περιλαμβάνει ολόκληρη την Ν/Α και Ανατολική Τουρκία, συνορεύοντας με την Γεωργία και την Αρμενία, όπως και μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράν.

Η Τουρκική αντιπολίτευση αντέδρασε άμεσα, ζητώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού Ρεσεπ Ταγίπ Ερντογκάν (Recep Tayyip Erdoğan). Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 15/09/2006, κρίση ξέσπασε στις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινγκτον, όταν στην διάρκεια σεμιναρίου του ΝΑΤΟ στην Ρώμη, Αμερικανός Συνταγματάρχης παρουσίασε τον χάρτη του Ralph Peters, με αποτέλεσμα την αποχώρηση των Τούρκων αξιωματικών από την αίθουσα. Η Τουρκία ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες δήλωσαν ότι: «… κατανοούν τις Τουρκικές ανησυχίες, όμως εξετάζουν κάθε σενάριο στο πλαίσιο ακαδημαϊκών εργασιών».

Σφοδρές αντιδράσεις υπήρξαν εκ μέρους της Τουρκίας και στην πρόσφατη δημοσίευση της έκθεσης με τίτλο « Κούρδοι μετά τον Σαντάμ» του Κέντρου Μελετών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, την οποία συνοδεύει χάρτης που φέρει την Τουρκία διαμελισμένη και σκιαγραφεί το Κουρδικό κράτος. Την σημαντική αυτή έκθεση μας παρουσίασε στην Ελλάδα, ο Σάββας Καλεντερίδης.

Ο «ΆΠΟ» ΚΑΙ Η MOSSAD

Ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέν Ετζεβίτ (Bülent Ecevit), λίγους μήνες πριν πεθάνει, ομολόγησε ότι «ποτέ δεν κατάλαβε γιατί του παρέδωσαν πακέτο τον Οτσαλάν (Abdullah Öcalan)!» Υποστήριξε πως ξένες μυστικές υπηρεσίες είχαν αναλάβει το έργο απαγωγής του Κούρδου ηγέτη και τον παρέδωσαν στις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες τον παρέλαβαν, από το Ναϊρόμπι.

Δημοσιεύματα του Τουρκικού και του Διεθνούς Τύπου, με ποίο πρόσφατο, πριν λίγους μήνες, την Τουρκική επιθεώρηση «Αϊντιλίκ» (Aydinlik Newspaper), έγραψαν ότι η Ισραηλινή MOSSAD απήγαγε τον Α. Οτσαλάν και τον παρέδωσαν στην Τουρκική ΜΙΤ . Οι Ισραηλινοί έτσι εξασφάλισαν σοβαρά ανταλλάγματα από την Τουρκία, και παράλληλα προκάλεσαν τεράστιο πρόβλημα στην Τουρκία, η οποία δεν γνώριζε, ούτε είχε σχεδιάσει τι θα έκανε σε περίπτωση σύλληψης του «Άπο»!

Η «Αϊντιλίκ» υποστηρίζει ότι οι Ισραηλινοί γνώριζαν για την μελλοντική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ και το κυρίαρχο ρόλο που θα διαδραμάτιζαν οι Κούρδοι του Ιράκ, στα σχέδια για την περιοχή. Ο Α. Οτσαλάν αποτελούσε σοβαρό εμπόδιο για τα Ισραηλινά σχέδια, καθώς δεν ήταν υπό τον έλεγχο τους, και προβάλλονταν ως ο μελλοντικός ηγέτης όλων των Κούρδων της περιοχής.

Τον Σεπτέμβριο του 2003, το τουρκικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Aksyon» κάνει λόγο για μυστική συνεργασία του Κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί (Massoud Barzani) με τους Ισραηλινούς, από την δεκαετία του ’60!

H ΜΙΤ, Η JΙΤΕΜ, ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΜΑΝΟΙ ΤΟΥ Β. ΙΡΑΚ

Οι Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ΜΙΤ και JITEM , από την δεκαετία του ’70 είχαν δημιουργήσει ισχυρά δίκτυα πρακτόρων τους στο Βόρειο Ιράκ, μέσα από τον Τουρκομανικό πληθυσμό, με σκοπό την υπονόμευση της προοπτικής δημιουργίας ενιαίου κουρδικού πολιτικού φορέα και την αποδυνάμωση των προσπαθειών για αυτονομία των Κούρδων του Β. Ιράκ.

Οι Τούρκοι δημιούργησαν μια μυστική υπηρεσία (αποτελούμενη από Τουρκομάνους), μέσα στο βόρειο Ιράκ με την επωνυμία I.T.C.

Επίσης, Τουρκομάνοι εκπαιδεύτηκαν από το Τμήμα Ειδικού Πολέμου του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, πλησίον της πόλεως Αρμπίλ (Arbil), του Β. Ιράκ, στην κωμόπολη

Αλτίν Κιοπρού (Altinkopru: τα αρχαία Άρβηλα), δημιουργώντας ένοπλα τμήματα οργανωμένα, υπό την διοίκηση της αποκαλούμενης «Τουρκομενική Ομάδα Ασφαλείας» με τα διακριτικά TGD .

Οι Τουρκικές υπηρεσίες, μετά την εισβολή των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν ως προκάλυμμα της υπονομευτικής και ανατρεπτικής μυστικής τους δράσης, την Ερυθρά Ημισέληνο και διάφορες εταιρείες, κυρίως κατασκευαστικές.

Κύρια κέντρα δράσης της ΜΙΤ και της JITEM, ήταν κυρίως οι περιοχές Ζάχο, Μπεντιχάν, Ντοχούκ και Νατζέφ .

Από τον Ιούνιο του 2003, Αμερικανοί της CIA σε συνεργασία με Κούρδους ξεκίνησαν την εξάρθρωση των κατασκοπευτικών και ανατρεπτικών δικτύων της Τουρκίας στο Β. Ιράκ.

Αποκορύφωμα της κοινής δράσης Κούρδων και Αμερικανών, ήταν η σύλληψη στις 4 Ιουλίου 2003, 11 ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας, στην περιοχή της Σουλεϋμανιγιέ (Suleimaniya), οι οποίοι προετοίμαζαν την δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη του ΡΚΚ, Τζεμίλ Μπαγίκ (Cemil Bayik) και του Κούρδου εκλεγμένου διοικητή της πόλης Κιρκούκ (Kirkuk), Αμπντουλ Ραχμάν Μουσταφά (Abdul Rahman Mustafa).

Οι 11 Τούρκοι υπέστησαν διαπόμπευση και ταπεινωτική μεταχείριση από τους Αμερικανούς, οι οποίοι τους μετέφεραν στην Βαγδάτη, δεμένους πισθάγκωνα και με κουκούλες, μπροστά στα διεθνή τηλεοπτικά συνεργεία.

Χρειάστηκε η επικοινωνία του Τ. Ερντογκάν με τον G. Bush, για να απελευθερωθούν μετά από λίγες μέρες οι Τούρκοι πράκτορες.

Η υπόθεση αυτή γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία στην Τουρκία, με τίτλο «Η

Κοιλάδα των Λύκων – Ιράκ» (“Valley of the Wolves Iraq”). Την πρώτη εβδομάδα προβολής της ταινίας, πωλήθηκαν πάνω από 2.5 εκατομμύρια εισιτήρια. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Serdar Akar, είναι γνωστός για τις σχέσεις του με την Τουρκική ΜΙΤ.

Το θέμα της ταινίας πήρε μεγάλες διεθνείς διαστάσεις και προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις του Αμερικανικού Πενταγώνου.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2003, μέλη της Τουρκομανικής TGD και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας συνελήφθησαν και πάλι, κοντά στο Αρμπίλ και απελάθηκαν στην Τουρκία. Στις αρχές Οκτωβρίου του 2003, ακολούθησαν μαζικές συλλήψεις Τουρκομάνων των ITC και TGD, καθώς και Κούρδων συνεργατών της ΜΙΤ, σε μια τεράστια επιχείρηση αντικατασκοπίας, σε όλο το Β. Ιράκ.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο Ιμάμης της συνοικίας Μιτζέμι (Mizemi) του Ζάχο, Mele Yeyas Ahmed, και ο Mele Idris Seyid Ali, ιμάμης του μεγάλου τζαμιού του Ζάχο. Αρκετοί μουλάδες συνελήφθησαν, ενώ στο Ντοχούκ συνελήφθησαν άλλοι 11 Τούρκοι Στρατιωτικοί και οι διοικητές τους, αξιωματικοί της ΜΙΤ, Emit Kucer και Kasim Xeri.

Στο Ζάχο και πάλι τις επόμενες ημέρες, μόλις 6 χιλιόμετρα από την πόλη, στις αποθήκες ενός γκαράζ με την επωνυμία Loji, κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών, τα οποία προορίζονταν για τα μέλη των ITC και TGD, στις πόλεις Μοσούλη και Κιρκούκ (Mosul και Kirkuk). Στην ίδια περιοχή συνελήφθησαν όλα τα ηγετικά στελέχη μιας άλλης Τουρκομανικής οργάνωσης με την επωνυμία «Εθνικό Τουρκομανικό Μέτωπο».

Μέσα σε 6 μήνες, Αμερικανοί και Κούρδοι, εξάρθρωσαν σχεδόν όλα τα δίκτυα των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στο Β. Ιράκ.

Κύριος στόχος της Τουρκίας, εκτός από την αναστολή δημιουργίας Κουρδικού κράτους, αποτελεί η συμμετοχή της στα κέρδη από τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου του Κιρκούκ και της Μοσούλης στο Β. Ιράκ.

Οι Τουρκομάνοι διαπραγματεύονται για λογαριασμό της Τουρκίας, ζητώντας το 25% από τα μελλοντικά κέρδη, ενώ αμφισβητούν το καθεστώς του Κιρκούκ το οποίο είναι υπό Κουρδικό έλεγχο.

Το καθεστώς του Κιρκούκ θα καθοριστεί από τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος που θα γίνει εντός του 2009 και θεωρείται βέβαιο, ότι θα συμπεριληφθεί εντός της Κουρδικής διοίκησης του Β. Ιράκ. Οι Τούρκοι προσπαθούν να μεταφέρουν από τις αρχές του 2004, Τουρκομάνους προς το Κιρκούκ, για να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, τους οποίους όμως οι Κούρδοι προωθούν νοτιότερα, βάση σχεδίου, θέλοντας να δημιουργήσουν μια ζώνη, με Τουρκομάνους κατοίκους στα όρια Ιράκ και Β. Ιράκ – Κουρδιστάν. Δηλαδή να διαχωριστούν από τους Ιρακινούς Άραβες και να μεσολαβή μεταξύ τους, μια ζώνη από τα σύνορα της Συρίας μέχρι το Ιράν, αποτελούμενη από Τουρκομάνους. Τα 2.5 περίπου εκατομμύρια των Τουρκομάνων του Β. Ιράκ, έχουν γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης τόσο των Τούρκων, όσο και των Κούρδων και των ΗΠΑ.

ΤΟ «ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ» ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ

Ο Κουρδικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή, έχει αναδειχθεί σε ρυθμιστικό γεωστρατηγικό στοιχείο, ο οποίος και θα καθορίσει τα τεκταινόμενα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε όλη την περιφέρεια και την Μέση Ανατολή.

Τα 6 εκατομμύρια Κούρδων του Β. Ιράκ, ήδη λειτουργούν υπό συνθήκες ενός νέου κράτους. Το μόνο που απέμεινε είναι η ανακήρυξη του.

Οι παρενέργειες μιας τέτοιας προοπτικής τεράστιες, καθώς στην Ν/Α Τουρκία ζουν πάνω από 14 εκατομμύρια Κούρδοι, ενώ οι Κούρδοι της Συρίας, και του Ιράν ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια. Οι συγκεντρώσεις των Κουρδικών πληθυσμών σχηματοποιούνται μέσα σε γεωγραφική ενότητα. Η πληθυσμιακή ομοιογένεια των περιοχών τους, η συνέχεια τους, απο την Συρία – Β. Ιράκ – Τουρκία – Ιράν, δίνουν την μελλοντική προοπτική της δημιουργίας ενός μεγάλου Κουρδικού Κράτους, με συντριπτική ομοιογένεια (εθνική, φυλετική και θρησκευτική) και πληθυσμό άνω των 25 εκατομμυρίων, χωρίς να συμπεριληφθούν τα υπόλοιπα 7 εκατομμύρια Κούρδων, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην Τουρκία.

Η περιοχή ολόκληρης της Ν/Α Τουρκίας, έχει γίνει στόχος των Ισραηλινών, από την δεκαετία του ’80. Δημιουργώντας μικτές Τουρκοϊσραηλινές εταιρίες, με Τουρκοεβραίους, οι Ισραηλινοί, σταθερά, έχουν επενδύσει στην περιοχή πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, βιομηχανίας, βιοτεχνολογίας, αγροτικής καλλιέργειας, βιομηχανική παραγωγή γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων κλπ., κυρίως όμως η σοβαρή δραστηριότητα επικεντρώνεται στον κατασκευαστικό τομέα. Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» (Hürriyet, 22/10/2000) 14 μικτές τουρκοϊσραηλινές εταιρίες, δραστηριοποιούνται με συνολικό εργατικό δυναμικό, 4.500 ανθρώπους και οι επενδύσεις τους, φτάνουν το ύψος των 650 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μια από τις μεγαλύτερες μεικτές εταιρίες, η «CLAL Grubu», μόνο το 1999 είχε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια τζίρο, απασχολώντας 17 χιλιάδες άτομα προσωπικό. Οι μεγάλες Ισραηλινές εταιρίες με δράση στην Ν/Α Τουρκία είναι, η Baser Holding, Banana, Old Navy, May Company, Jones of NY, και άλλες.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2004, διέρρευσε στα Τουρκικά περιοδικά, NOKTA και AYDILIK, μυστική αναφορά του Ισραηλινού αξιωματούχου της MOSSAD, Αμπραχάμ Τιλμέν, όπου περιγράφεται η αγορά μιας τεράστιας έκτασης 450 χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή Ούρφας (Urfa) στην Ν/Α Τουρκία, για λογαριασμό του Ισραήλ. Επίσης γίνεται αναφορά για την κατοχή 75,358 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις περιοχές των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη και αναλόγου μεγέθους εκτάσεις στις επαρχίες, Αντιγιαμάν , Μπατμάν, Ντιγιαρμπακίρ, Γκαζιαντέπ, Κίλις, Μαρντίν, Σιϊρτ, και Σιρνάκ.

Την ίδια περίοδο το περιοδικό «Αϊντινλικ» (Aydinlik) επιβεβαιώνει την ανοικοδόμηση Ισραηλινού πολιτιστικού κέντρου, Συναγωγής και βοηθητικών χώρων, στην επαρχία της Ούρφα, σε έκταση 186 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ισραηλινός πράκτορας, αναφέρει στην έκθεση του, μυστική συμφωνία του Τ. Ερντογκάν με τους Ισραηλινούς, για την εγκατάσταση του Ισραήλ στην περιοχή. Ο Δήμαρχος της Ούρφα, Αχμέτ Μπαχτσιβάν (Ahmet Bahcivan), από τον Μάρτιο του 2004, που ανέλαβε καθήκοντα, πουλάει συνεχώς τεράστιες δημόσιες εκτάσεις στους Ισραηλινούς. Σημειώνεται ότι είναι στενός φίλος του Τ. Ερντογκάν. Ο προηγούμενος Δήμαρχος της Ούρφα είχε καταγγείλει πολλές φορές δημόσια, τις δραστηριότητες Ισραηλινών αποστολών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στην περιοχή, ότι υπονομεύουν την Τουρκική κυριαρχία.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GAP

Το θέμα ήρθε και στην Τουρκική Βουλή με πρωτοβουλίες του Βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος της περιοχής Ούρφα, Βεντάτ Μελίκ (Vedat Melik), και του ανεξάρτητου Βουλευτή του Μαρντίν, Μουχαρέμ Ντογάν (Muharrem Doğan).

Οι δυο Βουλευτές είναι πολύ αποκαλυπτικοί στις επερωτήσεις τους, καθώς κάνουν λόγο για το κολοσσιαίο πρόγραμμα ανάπτυξης της Ν/Α Τουρκίας, με την γνωστή ονομασία GAP , το οποίο παρουσιάζουν ως Ισραηλινής έμπνευσης, για τον έλεγχο των υδάτων των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, και κατ’ επέκταση τον έλεγχο των υδάτων στην Μέση Ανατολή. Παράλληλα, παρουσιάζουν πλήθος στοιχεία στα οποία φαίνεται πως τεράστιες περιοχές της Ν/Α Τουρκίας βρίσκονται σε Ισραηλινά χέρια.

Στα μέσα Αυγούστου του 2004, ο αδελφός του Κούρδου Ηγέτη Α. Οτσαλάν, Οσμαν Οτσαλάν (Osman Öcalan), δήλωνε υπέρ της Αμερικανικής παρέμβασης στο Ιράκ. Λίγες μέρες αργότερα (10/09/2004) η Γερμανική εφημερίδα “Der Tagesspiegel” ανέφερε ότι ο Ο. Οτσαλάν, διατηρεί άριστες σχέσεις με τους Ισραηλινούς. Από την έναρξη του αγώνα των Κούρδων στην Ν/Α Τουρκία, ο Τουρκικός Στρατός, έχει ισοπεδώσει πάνω από 4.500 Κουρδικά χωρία και έχει εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδους προς άλλες περιοχές. Τουλάχιστον τα μισά από τα ισοπεδωμένα αυτά χωρία, πωλήθηκαν με διαφόρους τρόπους στους Ισραηλινούς. Οι πληροφορίες αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας το 1994… μετά από 12 χρόνια θεωρείται βέβαιο, ότι πέρασαν υπό Ισραηλινή ιδιοκτησία, πολλά περισσότερα χωρία και εκτάσεις.

Από τον Αύγουστο του 2004, λειτουργεί στην Βαγδάτη το «Ισραηλινό Κέντρο Ερευνών Μέσης Ανατολής» με προσωπικό πάνω από 400 άτομα. Το κέντρο αυτό είναι το καλυμμένο μυστικό Αρχηγείο της Ισραηλινής MOSSAD, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» (Yeni Şafak).

Από τις αρχές του 2005, οι Ισραηλινοί, μέσω πολυσχιδών και πολυειδών δραστηριοτήτων, κυρίως στο Β. Ιράκ, έχουν αγοράσει ολόκληρα τετράγωνα και τεράστιες εκτάσεις, στις Κουρδικές πόλεις Κιρκούκ, Μοσούλη, Αρμπίλ και Σουλεϊμανίγια. Αποκορύφωμα και επιβεβαίωση όλων των πληροφοριών, ήταν οι δηλώσεις στις 3 Ιουλίου του 2004, του ίδιου του Αριέλ Σαρόν (Ariel Sharon), ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με τους Κούρδους ηγέτες, Τζελάλ Ταλαμπανί και Μασούντ Μπαρζανί, είναι άριστες και προωθούνται στρατηγικές συνεργασίες για το μέλλον.

Από της 22 Ιουνίου του 2004, οι Τουρκικές εφημερίδες, Μιλίετ , Χουριέτ, Σαμπάχ και Ράντικαλ, ξεκίνησαν μια άνευ προηγουμένου δημοσίευση στοιχείων, στα οποία καταδείκνυαν, ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τους Κούρδους στο Ιράκ και την Τουρκία, για να προωθήσει τα συμφέροντα του και παρουσιάζει τις Ισραηλινές διεισδύσεις, ως «Ισραηλινή εγκατάσταση» στις περιοχές.

Το Ισραήλ, από το 1999, μετέχει ενεργά στα προγράμματα γεωργικών εφαρμογών και υδροδότησης της GAP για την Ν/Α Τουρκία.

Τον Ιανουάριο του 2004, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, σε μυστική του έκθεση, έκανε λόγο για μεγάλες αλλαγές στο ζήτημα των ενεργειακών αγωγών, τονίζοντας ότι η επαναλειτουργία του αποκαλούμενου «Υπέρισραηλινού Αγωγού» (Trans Israel Pipeline – TIP) Κιρκούκ -Χάιφας, θα πλήξει καίρια τα Τουρκικά συμφέροντα. Την ίδια περίοδο επανειλημμένα σαμποτάζ έγιναν στον αγωγό Κιρκούκ – Γιουμουρταλίκ της Τουρκίας, ο οποίος ουσιαστικά κατέστη ανενεργός πλέον, γκρεμίζοντας τις προθέσεις των Τούρκων, για συμμετοχή τους στις δραστηριότητες και τα κέρδη των Ιρακινών πετρελαίων.

Ο Ισραηλινός αγωγός ΤΙΡ κατασκευάστηκε το 1968, με δυναμικότητα 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, και καταλήγει μέσω άλλων αγωγών στο Ισραηλινό λιμάνι του Εϊλάτ (Eilat), στην Ερυθρά Θάλασσα, και του Ασκαλόν (Askalon) στην Μεσόγειο. Ο αγωγός αυτός είχε σταματήσει να λειτουργεί, μετά την Ισλαμική επανάσταση στο Ιράν.

Στις 05/08/2006, ο Τ. Ερντογκάν εγκαινίασε το φράγμα Ιλίσου του Ποταμού Τίγρη, μόλις 45 χιλιόμετρα από την Συρία και ένα τεράστιο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, στα πλαίσια του φιλόδοξου προγράμματος, GAP, ύψους 1,9 δισεκατομμύρια δολαρίων, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλους μελλοντικούς κινδύνους για την Μέση Ανατολή, από το πρόγραμμα GAP, το οποίο ουσιαστικά θα ελέγχει την διαχείριση των υδάτων του Τίγρη και του Ευφράτη, των μοναδικών πηγών υδροδότησης ολόκληρης της περιοχής.

ΣΧΕΔΙΑ «ΝΕΟ ΙΣΡΑΗΛ» ΚΑΙ «ΓΙΑΧΟΥΝΤΙ ΟΥΡΦΑ»

Διπλωματικές εκτιμήσεις θεωρούν βέβαιο, ότι με την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Ιράκ, θα υπάρξει ταυτόχρονη ανακήρυξη ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους στο Β. Ιράκ..

Υποθέσεις εργασίας, διεθνών Ινστιτούτων και μελέτες τους, φέρουν την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Μεγάλου Κουρδικού Κράτους, το οποίο θα ελέγχει τα ύδατα της Μέσης Ανατολής, δηλαδή τον Τίγρη και τον Ευφράτη και θα αντικαταστήσει τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

Η προοπτική αυτή ανησυχεί σοβαρά, κυρίως το Στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας, μεγάλο μέρος, του οποίο όμως, ελέγχεται από τους Ισραηλινούς.

Ένας μελλοντικός διαμελισμός της Τουρκίας, υπέρ ενός Κουρδικού Κράτους υπό την απόλυτη επιρροή των ΗΠΑ και του Ισραήλ, θα έδινε τον πλήρη έλεγχο των υδάτων (αλλά και των πετρελαίων του Ιράκ) της Μέσης Ανατολής, με σοβαρές επιπτώσεις, για τον γεωπολιτικό χάρτη ολόκληρης της περιοχής και της Κεντρικής Ασίας.



Μένει να δούμε να επαληθεύονται οι πληροφορίες του τέως Δημάρχου της Ούρφα, ο οποίος δήλωσε απερχόμενος, τον Μάρτιο του 2004, ότι η πρωτεύουσα της περιοχής Ούρφα, η πόλη «Σανλιούρφα» (Sanliurfa) θα μετονομαστεί μέχρι το 2010 σε «Γιαχουντί Ούρφα» (Yahudi Urfa) δηλαδή Ιουδαϊκή Ούρφα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον της περιοχής.



΄Ομηρος Γ. Φωτιάδης



Πηγές.-



[1] Πληροφορίες για την εκπομπή του BBC Newsnight:http://www.bbc.co.uk/pressoffice/pressreleases/stories/2006/09_september/19/newsnight.shtml

2 MOSSAD: Israel’s Central Institute for Coordination and the Central Institute for Intelligence and Security,http://www.mossad.gov.il/Mohr/MohrTopNav/MohrEnglish/MohrAboutUs/

3 Peters, Ralph, “Blood borders, How a better Middle East would look”, Armed Forces Journal:http://www.armedforcesjournal.com/2006/06/1833899



4 MIT: Turkish National Intelligence Organization,http://www.mit.gov.tr/

5 JITEM: Turkish Gendarme Intelligence Special Operation Team

6 Ι.Τ.C.: Iraqi Turcoman Front – Türkmen Intelligence Agency

7 TGD: Turcoman Security Agency

8 Zakho, Behdinan, Dohuk, and Najaf

9 Adiyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, and Şırnak.

The GAP project: http://www.gap.gov.tr/English/Frames/fr1.html

10 Τουρκικές εφημερίδες:

§ Milliyet, http://www.milliyet.com.tr/2006/12/29/index.html

§ Hürriyet, http://www.hurriyet.com.tr/anasayfa/

§ Sabah, http://www.sabah.com.tr/

§ Radical (http://www.radikal.com.tr/)

11 Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας (The Turkish National Security Council): http://www.mgk.gov.tr/

12 Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (U.S. Department of Defense):http://www.defenselink.mil/

13 Η ομάδα του Τζέϊμς Μπέϊκερ είναι το Iraq Study Group (ISG).

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.usip.org/isg/ 14 Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (US State Department): http://www.state.gov/

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Το Τaranto (Τάραντας) είναι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ιταλίας έντονα εκβιομηχανοποιημένη και υποβαθμισμένη.

Στην αρχαιότητα όμως ο Τάραντας ή Τάρας υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες αποικίες των Ελλήνων στη μεσόγειο, η αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα της Μεγάλης Ελλάδος και η μοναδική αποικία που δημιουργήθηκε από τη Σπάρτη.

Η ίδρυση της πόλεως έγινε σύμφωνα με τον ιστορικό Ευσέβιο το 706 π.χ. από τον Λακεδαίμονα Φάλανθο και και ομάδα Σπαρτιατών αποικιστών. Ο Φάλανθος φεύγοντας από τη Σπάρτη ζήτησε το χρησμό του Μαντείου των Δελφών και εν συνεχεία με πλοία κατευθύνθηκε στη νότιο Ιταλία όπου μετά από σωρία μαχών και κακουχιών εγκαθίδρυσε τον Τάραντα.
Σήμερα, 2716 χρόνια μετά, μια ομάδα Ταραντίνων Σπαρτιατών με έντονη την συνείδηση της εθνικής τους καταγωγής, αποφάσισαν να ξανακάνουν το ίδιο ταξίδι με αυτό που έκανε ο Φάλανθος αλλά αντίστροφα, ξεκινώντας από τον Τάραντα, περνώντας από το μαντείο των Δελφών και καταλήγοντας στη μητέρα πατρίδα των προγόνων τους τη Σπάρτη.
Το πλοίο τους ξεκίνησε από τον Τάραντα στις 13 Ιουνίου έπειτα από μια σεμνή και αρχαιοπρεπή τελετή και αυτές τις ώρες πλέει στο Ιόνιο πέλαγος. Οι Έλληνες της Μεγάλης Ελλάδος, φέρουν στη πατρώα ελληνική γη ιερά δώρα: μυρτιές από τον Τάραντα που θα φυτευθούν στους Δελφούς και στη Σπάρτη, ένα λυχνάρι που συμβολικά θα ανάψει στο μνημείο «donario tarantino» στους Δελφούς και στο ναό του Απόλλωνα στη Σπάρτη και νερό από τον αρχαίο ποταμό του Τάραντα, Ευρώτα (σήμερα Galeso).

Το ταξίδι θα ολοκληρωθεί με την επιστροφή τους στον Τάραντα όπου και θα προσφέρουν στο δήμαρχο της πόλης μερικές χούφτες χώμα από την ελληνική γη.

Η επιθυμία της Αγκυρας για τα πετρέλαια του Κιρκούκ


«Παιχνίδι» Τουρκίας με το Κουρδικό


Στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στην Αγκυρα επανήλθε το κουρδικό ζήτημα. Η εξέλιξη ήταν μάλλον αναμενόμενη από τη στιγμή που το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου ότι διακόπτει τη μονομερή κατάπαυση του πυρός. Εξάλλου, ο καιρός είναι πρόσφορος για επιχειρήσεις.

Τώρα το «ζήτημα» επανήλθε στο προσκήνιο με τρόπο ιδιαίτερο. Την Πέμπτη και αφού είχαν προηγηθεί δύο φονικές επιθέσεις που αποδίδονται σε Κούρδους, μία στο Σεμντινλί και μία στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Επικρατείας Χαγιατί Γιαζιτσί πρότεινε, ωσάν να επρόκειτο για μετακίνηση επίπλων, μετατόπιση των τουρκο-ιρακινών συνόρων στο εσωτερικό του κουρδικού βορείου Ιράκ. «Ετσι θα εξουδετερωθεί η τρομοκρατία», είπε.
Την πρόταση του υπουργού έσπευσαν να απορρίψουν κυβερνητικοί παράγοντες. Οχι όμως ο Σεντάτ Λατσινέρ, πρόεδρος του USAK, τουρκικού think tank με έδρα την Αγκυρα. «Η Τουρκία μπορεί να υπογράψει ειδικές συμφωνίες με το Ιράκ και τις ΗΠΑ, ώστε να διαμορφωθούν «ζώνες μεταβίβασης» και να δημιουργηθεί στρατιωτική βάση σε βάθος δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα εντός του ιρακινού εδάφους», είπε.
«Επανήλθαμε στην εποχή της Τανσού Τσιλέρ και του Μεσούτ Γιλμάζ, όταν ο τουρκικός στρατός παραβίαζε κάθε άνοιξη την ιρακινή επικράτεια για να καταδιώξει το ΡΚΚ. Τώρα, έχοντας πάντα κατά νου τα πετρέλαια του Κιρκούκ και της Μοσούλης, γίνεται λόγος για συνοριακή αλλαγή», σημείωνε Δυτικός αναλυτής, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί στην Τουρκία.

Αυτή τη «νέα φάση» του κουρδικού προβλήματος, η διευθέτηση του οποίου συνιστά «εθνική προτεραιότητα» κατά τον πρόεδρο Γκιουλ, προανήγγειλε μια βομβιστική επίθεση στο Κιουτσούκ-τσεκμετζέ της Κωνσταντινούπολης στις 8 Ιουνίου. Τότε τραυματίσθηκαν 15 αστυνομικοί. Στις 20 Ιουνίου, στο Σεμντινλί, σε επίθεση εναντίον φυλακίου σκοτώθηκαν 11 Τούρκοι στρατιώτες.

Το Σεμντινλί είναι πόλη «σημαδεμένη». Το 2005 δύο αξιωματικοί της στρατοχωροφυλακής επιτέθηκαν με εκρηκτικά εναντίον κουρδικού βιβλιοπωλείου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος. Εγιναν αντιληπτοί από κατοίκους, στην περιοχή ξέσπασαν ταραχές και σάλος στην Αγκυρα, όταν ο τότε αρχηγός του στρατού ξηράς και μετέπειτα ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γιασέρ Μπουγιούκανιτ, είπε χαμογελώντας για έναν από τους δολιοφθορείς «τον ξέρω, είναι καλό παιδί».

Την εποχή εκείνη ο Ταγίπ Ερντογάν είχε αρχίσει να προσεγγίζει τους Κούρδους μέσω ισλαμικών φιλανθρωπικών οργανώσεων. Τόσο καλά δούλεψαν οι οργανώσεις, ώστε στις εκλογές του 2007 το κυβερνών σήμερα ΑΚΡ εξασφάλισε ποσοστά 54% - 55% σε αμιγώς κουρδικές περιοχές.

Κάτι λοιπόν στο Σεμντινλί ενοχλούσε τον στρατηγό Μπουγιούκανιτ, ο ρόλος του οποίου σε παραστρατιωτικές ομάδες «τύπου Εργκένεκον» είχε ευγενικά σημειωθεί σε τουρκικές εφημερίδες. Σήμερα, η έκβαση της δίκης για την υπόθεση Εργκένεκον, με κατηγορούμενους το «βαθύ κράτος» και εξέχοντα μέλη του κεμαλικού - στρατιωτικού κατεστημένου, θα αλλάξει το πρόσωπο της Τουρκίας, επιμένουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι ελπίδες τους δεν απέτρεψαν την ανάπτυξη Τούρκων κομάντος κατά μήκος της ιρακινής μεθορίου, μετά την επίθεση του περασμένου Σαββάτου. Την Κυριακή, ο νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, αν και «αντίπαλοι», επισκέφθηκαν προκεχωρημένα φυλάκια στο Χάκαρι. Στην Αγκυρα η κεμαλική και εθνικιστική αντιπολίτευση διερρήγνυε τα ιμάτιά της για την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την «τρομοκρατία».

Τη Δευτέρα, παραμονές της συνόδου κορυφής των κρατών της νοτιανατολικής Ευρώπης στην Κωνσταντινούπολη, τα πράγματα χειροτέρεψαν. Σε επίθεση στο προάστιο Χαλκαλί της Πόλης σκοτώθηκαν τέσσερις αξιωματικοί και μια 17χρονη κόρη στρατιωτικού. Η Τουρκία βυθίστηκε στο πένθος, άρχισαν διαδηλώσεις, την Πέμπτη συνεκλήθη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ενώ η οικονομική ελίτ της Τουρκίας, μέσω του επίτιμου προέδρου της TUSIAD, Μουσταφά Κοτς, καλούσε σε ενότητα τον τουρκικό λαό και ζητούσε «πολυδιάστατο» συντονισμό και συνεργασία κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης για την εξάλειψη της βίας».

Κάποιοι εντελώς αμέτοχοι στο κουρδικό πρόβλημα, ακούγοντας ότι η παρουσία ανταρτών στο Σεμντινλί είχε γίνει ορατή δύο ώρες πριν από την επίθεση της 20ής Ιουνίου, θυμήθηκαν ότι ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου, που πυρπόλησαν οι άνδρες της στρατοφυλακής το 2005, αργότερα καταδικάστηκε ως συνεργάτης του ΡΚΚ.

Οργή κατά της Ευρώπης

Τη μήνιν του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ευρώπης αφύπνισαν οι επιθέσεις Κούρδων ανταρτών στην Κωνσταντινούπολη και στο Χάκαρι. «Δεν μας υποστηρίξατε αρκετά στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας», στηλίτευσε την Ε.Ε., σαν να επαναλάμβανε παρεφθαρμένη την επίμαχη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ρ. Γκέιτς, περί ευρωπαϊκής υπαιτιότητας στα δεινά της Τουρκίας. «Η διστακτικότητα της Ευρώπης έναντι της τουρκικής ένταξης μετατόπισε τον γεωπολιτικό άξονα της Τουρκίας προς Ανατολάς», είπε. Η Αγκυρα αρχικώς αντέδρασε στην αντιευρωπαϊκή δήλωση. Μετά τις κουρδικές επιθέσεις του τελευταίου δεκαημέρου, όμως, δέχθηκε μάλλον ικανοποιημένη τις διαβεβαιώσεις της αμερικανικής πλευράς περί συνεχιζόμενης συνεργασίας ΗΠΑ - Τουρκίας στον αγώνα κατά του ΡΚΚ. «Ποτέ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας δεν έπαψε η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Αμερικής, Τουρκίας και Ιράκ· το ΡΚΚ συνιστά κοινή απειλή», διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στο στρατηγείο της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης, όμως, ηγετικό στέλεχος χλεύαζε την Αγκυρα, «που προσεγγίζει τους Αραβες και το διατυμπανίζει, αλλά για να μας εξοντώσει χρησιμοποιεί τώρα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη». «Και τώρα τι θα γίνει με την πολιτική του Αχμέτ Νταβούτογλου περί “μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες”», αναρωτιόταν την περασμένη εβδομάδα των κουρδικών επιθέσεων στην Τουρκία ο Σάιμον Τίσνταλ του «Γκάρντιαν». «Το πρόβλημα δεν συνίσταται στο ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας διεκδικούν τον ρόλο του διαμεσολαβητή και της περιφερειακής δύναμης, αλλά στο ότι στην προσπάθειά τους αυτή τα θαλασσώνουν», σημείωνε.

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

ΗΠΑ προς Τουρκία: «Δείξτε ότι ανήκετε στη Δύση»

Να «συνετίσει» την Άγκυρα και να την επαναφέρει στις δεσμεύσεις που έχει με τους συμμάχους της στη Δύση επιχειρεί η Ουάσινγκτον, μέσω της δημόσιας έκκλησης που απηύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος καλεί την Τουρκία «να δείξει την αφοσίωσή της προς το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που αναρωτιούνται (για αυτές τις σχέσεις), γεγονός που είναι πρωτοφανές και δυσκολεύει τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις θέσεις της Τουρκίας», είπε ο κ. Γκόρντον, απευθύνοντας έτσι άμεση προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Ερντογάν να αλλάξει γραμμή πλεύσης στη Μέση Ανατολή.
Ο αμερικανός υφυπουργός, μιλώντας στο Associated Press, κατέκρινε συγκεκριμένα την καταψήφιση από πλευράς της Τουρκίας του ψηφίσματος κατά του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και τη ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης μετά την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων κατά του στολίσκου των ακτιβιστών που επιχείρησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας.

Άμεση ήταν η αντόδραση του τούρκου πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Ναμίκ Ταν, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξη του για τις δηλώσεις του Γκόρντον, λέγοντας ότι η αφοσίωση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει ακλόνητη και δεν πρέπει να αμφισβητείται. «Είναι άδικο», είπε ο κ. Ταν και εξήγησε ότι η απόρριψη του ψηφίσματος κατά του Ιράν ήταν η μόνη αξιόπιστη απόφαση μετά τη συμφωνία που συνήψε η Τουρκία με την Τεχεράνη για τα πυρηνικά.

Ο τούρκος πρεσβευτής τόνισε επίσης ότι αυτές οι «σκιές» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Ερντογάν με τον πρόεδρο Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου του G20 στο Τορόντο του Καναδά.

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Η CIA υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία που παλαιότερα ήταν γνωστή με την...HΠΑ: Επανέρχεται η εταιρεία μισθοφόρων Blackwater, στο Αφγανιστάν, με το όνομα "Xe", και με νέο συμβόλαιο για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων της CIA

Η CIA υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία που παλαιότερα ήταν γνωστή με την επωνυμία Blackwater Worldwide για την προστασία των εγκαταστάσεών της στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Washington Post.


Το συμβόλαιο ανάμεσα στην αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών και την εταιρεία Xe Services "αφορά την παροχή υπηρεσιών προστασίας και ασφαλείας σε διάφορες περιοχές", σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.

Δύο ακόμη ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας , η Triple Canopy και η DynCorp International, ήταν υποψήφιες για την ανάληψη του συμβολαίου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέγραψε την περασμένη βδομάδα με μια θυγατρική της αμφιλεγόμενης εταιρείας Xe συμβόλαιο ύψους 120 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή υπηρεσιών προστασίας στο Αφγανιστάν. Η συμφωνία προβλέπει ότι η US Training Center θα παράσχει τις υπηρεσίες της για διάστημα 18 μηνών στα αμερικανικά προξενεία της Χεράτ και του Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

Η Blackwater μετονομάσθηκε σε Xe Services μετά την εμπλοκή της σε σκάνδαλα στο Ιράκ, όπου επίσης παρείχε τις υπηρεσίες της, και ιδιαίτερα μετά το περιστατικό κατά το οποίο σκοτώθηκαν 14 έως 17 ιρακινοί πολίτες τον Σεπτέμβριο 2007. Η αμερικανική κυβέρνηση αφαίρεσε από την εταιρεία το καθεστώς διπλωματικής ασυλίας τον περασμένο Μάιο.
Ο ιρακινός υπουργός Εσωτερικών διέταξε την απέλαση 250 πρώην εργαζομένων της Blackwater που βρίσκονταν στο Ιράκ μετά το περιστατικό κατά το οποίο πέντε συνάδελφοί τους της Blackwater άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους τον Σεπτέμβριο 2007, σκοτώνοντας 14 Ιρακινούς, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, και 17, σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές.
Μετά το συμβάν, η ιρακινή κυβέρνηση είχε αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας της Blackwater, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας που χρησιμοποιούσε η αμερικανική κυβέρνηση στο Ιράκ, τα συμβόλαια της οποίας ήταν ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Η εταιρεία έχασε το συμβόλαιο προστασίας των αμερικανών διπλωματών στη Βαγδάτη τον Μάιο 2009.

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Αντάρτικο πόλεων από τους Κούρδους

Τα «Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν» πίσω από την πολύνεκρη επίθεση της Κωνσταντινούπολης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Μεταφέροντας τον πόλεμο στις πόλεις της Τουρκίας, ένοπλη οργάνωση Κούρδων που φέρεται να διατηρεί δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), τα «Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν» (ΤΑΚ), ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση εναντίον στρατιωτικού λεωφορείου στην Κωνσταντινούπολη, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η 17χρονη κόρη τούρκου αξιωματικού.

Από την έκρηξη της βόμβας που πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο τραυματίστηκαν άλλοι 12 άνθρωποι. Το λεωφορείο μετέφερε στρατιωτικό προσωπικό και μέλη οικογενειών αξιωματικών. Ηδη, οι τουρκικές αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη τη χώρα καθώς φοβούνται κλιμάκωση της βίας.

Μετά και τη χθεσινή φονική επίθεση ο αριθμός των τούρκων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις ανταρτών τις τελευταίες πέντε ημέρες ανήλθε σε 17.
Οι κούρδοι αντάρτες έχουν επανειλημμένως πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις κατά στόχων στην Κωνσταντινούπολη, αλλά η φονικότερη είχε σημειωθεί προ τριών ετών, το 2007, όταν σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι.
Oι Αρχές φοβούνται τώρα το ενδεχόμενο οι Κούρδοι να εξαπολύσουν κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας ή βομβιστικών ενεργειών σε τουριστικά θέρετρα και πόλεις της Τουρκίας, όπως έχουν πράξει και στο παρελθόν.

Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε χθες πως ενισχύθηκε και η ασφάλεια γύρω από δύο μεγάλους πετρελαιαγωγούς με αφετηρία την Κεντρική Ασία και το Ιράκ. Οι αντάρτες έχουν ανατινάξει τον ιρακινό πετρελαιαγωγό πολλές φορές στο παρελθόν, διακόπτοντας επί ημέρες τη ροή του πετρελαίου προς τις διεθνείς αγορές. Οι αυτονομιστές αντάρτες που μάχονται στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν οι περισσότεροι Κούρδοι, έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους τον τελευταίο μήνα, ενώ απειλούν ότι θα μεταφέρουν τον πόλεμο στις πόλεις του δυτικού τμήματος της χώρας. Η χθεσινή βόμβα είχε τοποθετηθεί στο πλάι δρόμου συνήθως ήσυχης περιοχής, από την οποία πέρασε το λεωφορείο μετά την αναχώρησή του από κτιριακό συγκρότημα στρατιωτικών κατοικιών. Τρία από τα θύματα σκοτώθηκαν επί τόπου και δύο εξέπνευσαν αργότερα στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν.

Μετά την επίθεση ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει «τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και επέμεινε ότι η κυβέρνησή του θα εξοπλίσει τον στρατό με ό,τι έχει ανάγκη για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τους αντάρτες. Επέρριψε, δε, σε αυτούς την ευθύνη για όσα υποφέρουν οι Κούρδοι στη Νοτιοανατολική Τουρκία.
«Κανείς δεν έχει κερδίσει, οι πόροι της χώρας έχουν σπαταληθεί και οι συγκρούσεις δεν έχουν φέρει τίποτε άλλο από δάκρυα και αίμα» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να παραδοθούμε στη γλώσσα αυτή της βίας». Υποσχέθηκε να προβεί σε περισσότερες κινήσεις χορήγησης πολιτιστικών δικαιωμάτων στην κουρδική μειονότητα. Ηδη έχουν επιτραπεί μαθήματα κουρδικών στα σχολεία και εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης στην κουρδική γλώσσα. «Θα συνεχίσουμε να δρούμε υπεύθυνα και με θάρρος για τις επόμενες γενεές.Δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς στη δημοκρατία, παρά την τρομοκρατία και τις δολιοφθορές... Αν σταματήσουμε το άνοιγμα που κάνουμε, τότε θα κερδίσουν η τρομοκρατία, οι πολέμαρχοι και τα βαμπίρ που τρέφονται με το αίμα» τόνισε.


Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΓΕΡΑΚΙΩΝ





Τα «Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν» (ΤΑΚ) δρουν σε πόλεις εκτός Νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Εκατομμύρια εξαθλιωμένοι κάτοικοι κουρδικών μαχαλάδων στα ανατολικά παράλια είναι η δεξαμενή στρατολόγησης μελών του ΤΑΚ. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2004 από δυσαρεστημένα για τις τακτικές του μέλη του ΡΚΚ.
Στις αρχές του 2010 προειδοποίησε ότι εφεξής θα πυκνώσει τις επιθέσεις απαιτώντας την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Το Κουρδικό σε τροχιά τρόμου






Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Αρκετά πίσω πηγαίνουν τα πράγματα στο Κουρδικό στην Τουρκία, όπου πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αλλά και επιχειρηματικός κόσμος θέτουν μοναδικό στόχο την αντιμετώπιση του ΡΚΚ με πρόσθετα μέτρα και την υπογράμμιση ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα λήψης μέτρων προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού.


Κρίσιμες οι μέρες στην Τουρκία όχι μόνο ως προς το Κουρδικό, αλλά και ως προς τη γενικότερη πορεία της ομαλότητας στη χώρα. Οι επανειλημμένες επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ και οι επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων έχουν δημιουργήσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Προς το παρόν δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθεί «καθεστώς εκτάκτου ανάγκης», το οποίο ίσχυε για πολλά χρόνια στη νοτιοανατολική Τουρκία. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, είπε χθες ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ. Ωστόσο ο στρατηγός είπε ότι «όσο η τρομοκρατική οργάνωση συνεχίζει να έχει ένοπλη δράση, είναι λάθος να σκεφτούμε ότι η τρομοκρατία θα λάβει τέλος με οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά μέσα» και υπογράμμισε την «αποφασιστικότητα για μέχρι τέλους αντιμετώπιση του ΡΚΚ». Οι επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων εναντίον του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ συνεχίζονται.

Επανεξέταση στρατηγικής

Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και τη συμμετοχή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα και θα επανεξεταστεί η δομή και λειτουργία του συστήματος συλλογής πληροφοριών σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το ΡΚΚ.

Την ίδια ώρα η πρόεδρος του Συνδέσμου Τούρκων Βιομηχάνων Ουμίτ Μποϊνέρ δήλωνε ότι «η τρομοκρατία είναι και πάλι το σημαντικότερο ζήτημα της Τουρκίας» και υποστήριζε ότι «το κράτος είναι υπεύθυνο να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του δικαιώματος στη ζωή. Εάν δεν το κάνει, πρέπει να λογοδοτήσει».

Γκιουλ με αρχηγούς κομμάτων

Ο πρόεδρος Γκιουλ ξεκίνησε από χθες επαφές με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αρχικά συναντήθηκε με τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικό Κίνημα, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια το κόμμα υπογραμμίστηκε ότι ο Μπαχτσελί ανέφερε στον Γκιουλ πως «η Τουρκία παρασύρεται στο χείλος του γκρεμού και το αποτέλεσμα θα είναι η καταστροφή». Ακολούθησε η συνάντηση του Γκιουλ με την αντιπρόεδρο του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνη και Δημοκρατία Γκιουλτάν Κίσανακ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι έχουν ήδη διαμορφωθεί στην Τουρκία συνθήκες κάτω από τις οποίες ουδείς μπορεί να μιλήσει για την ανάγκη λήψης μέτρων εκδημοκρατισμού, αφού σχεδόν οι πάντες συμφωνούν ότι προέχει η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η διάσταση του Κουρδικού που έχει να κάνει με την ασφάλεια. *

Τέσσερις νεκροί από έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

Τρεις στρατιώτες και ένας πολίτης σκοτώθηκαν από την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού κατά τη διέλευση οχήματος που μετέφερε στρατιωτικούς στην Κωνσταντινούπολη. Οι αρχές έκαναν λόγο «για τρομοκρατική επίθεση», η οποία πραγματοποιείται καθώς οι κούρδοι αντάρτες απειλούν με επιθέσεις στις μεγάλες τουρκικές πόλεις.

Δύο στρατιωτικοί και μία νεαρή 17 ετών, η κόρη ενός στρατιωτικού, σκοτώθηκαν επί τόπου από την έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη στο οδόστρωμα και πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό, δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Χουσείν Αβνί Μουτλού στους δημοσιογράφους στον τόπο της έκρηξης.
Η έκρηξη σημειώθηκε νωρίς το πρωί στο προάστιο Χαλκαλί στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.
Στόχος της επίθεσης ήταν ένα λεωφορείο που μετέφερε στρατιωτικούς στην εργασίας τους.
Ενας τρίτος στρατιωτικός υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Η τεχνική των εκρηκτικών μηχανισμών που ενεργοποιούνται με τηλεχειρισμό είναι μια συνήθης πρακτική των κούρδων ανταρτών στη νοτιο-ανατολική Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΤΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Δυνάμεις αναπτύσσει η Τουρκία στα σύνορα με το Ιράκ


Τούρκοι κομάντο με την υποστήριξη ελικοπτέρων αναπτύχθηκαν σήμερα, Δευτέρα κατά μήκος των ιρακινών συνόρων, ύστερα από επίθεση Κούρδων ανταρτών που στοίχισε τη ζωή σε έντεκα Τούρκους στρατιώτες. Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα και περικύκλωσαν Κούρδους αντάρτες, κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ.
Μαχητικά ελικόπτερα βομβάρδισαν θέσεις ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στις ορεινές επαρχίες Χακάρι και Σιρνάκ, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Παράλληλα, στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν στρατιωτικοί ηγέτες και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Αμπ.Γκιούλ, σε αυτήν συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις υπηρεσίες πληροφοριών και το προσωπικό στην περιοχή.

Ο Ερντογάν που έχει δηλώσει ότι οι Κούρδοι αντάρτες «θα πνιγούν στο αίμα τους», αντιμετωπίζει έντονες επικρίσεις για την αποτυχία της κυβέρνησής του να σταματήσει την κλιμάκωση της βίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι οι τελευταίες επιθέσεις αποτελούν μία προσπάθεια να σαμποταριστούν οι προσπάθειες του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για τον τερματισμό της 25χρονης κουρδικής διένεξης, που έχει στοιχίσει την ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους, κυρίως Κούρδους.

Φωτογραφίες με τα φέρετρα των έντεκα στρατιωτών, σκεπασμένα με την κόκκινη και λευκή τουρκική σημαία, έχουν προκαλέσει αρνητικό κλίμα στην Τουρκία, γεγονός που εντάθηκε από τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης που φώναζαν οι συγγενείς των νεκρών στρατιωτών στις κηδείες.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του δεξιού Εθνικιστικού Κινήματος, έχει κάνει έκκληση για πρόωρες εκλογές και επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στην νοτιοανατολική Τουρκία.

«Το PKK είναι ένας κοινός εχθρός για την Τουρκία και τις ΗΠΑ» δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέιμς Τζέφρι, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να αυξήσουν τη βοήθειά τους προς την Τουρκία στο πλαίσιο του αγώνα κατά των Κούρδων ανταρτών, αν η Άγκυρα διατυπώσει ανάλογο αίτημα.

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε εκτάκτως οποιοδήποτε νέο αίτημα του τουρκικού στρατού ή της κυβέρνησης όσον αφορά το PKK» σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Το PKK έχει ανακοινώσει ότι διακόπτει την μονομερή κατάπαυση του πυρός και επαναλαμβάνει τις επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων εξαιτίας των επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον του.

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Σοκ: Για 2.000 νεκρούς μιλούν στο Κιργιστάν


Για αριθμό νεκρών δεκαπλάσιο από αυτόν που είχε νωρίτερα ανακοινωθεί-223 σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό-έκανε λόγο η προσωρινή πρόεδρος της χώρας Ρόζα Οτουνμπάγεβα.


Η Οτουνμπάγεβα, η οποία επισκέφτηκε την πόλη Ος στο νότιο Κιργιστάν, δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της τάξης και στην επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

«Θα μιλούσα για αύξηση μέχρι και 10 φορές του αριθμού των νεκρών», επισήμανε η Οτουνμπάγεβα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Φαρίντ Νιγιάζοφ.
Όπως διευκρίνισε, στον απολογισμό των 223 νεκρών, δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι κάποιοι θάφτηκαν πριν το ηλιοβασίλεμα, την ημέρα του θανάτου τους, όπως ορίζει η παράδοση των μουσουλμάνων. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα ίσως φτάνει τις 2.000.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι ίσως τελικά χρειάζονται βοήθεια στο Κιργιστάν και στο Ουζμπεκιστάν λόγω των συγκρούσεων, εδώ και μια εβδομάδα, μεταξύ Ουζμπέκων και Κιργιζίων. Υπολογίζεται ότι περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Από αυτούς, περίπου 100.000 έχουν καταφύγει στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν και οι υπόλοιποι, στο εσωτερικό του Κιργιστάν.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις αρωγής, οι πρόσφυγες χρειάζονται κυρίως είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και...καταφύγιο.

Τα πρώτα πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να μεταφερθούν αεροπορικώς το Σαββατοκύριακο.

Ζητούν έρευνα

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε από την κυβέρνηση του Κιργιστάν την διενέργεια έρευνας για ό,τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα.

«Ζητούμε από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κιργιστάν να διενεργήσει μία έρευνα εξαντλητική και διαφανή και η οποία θα κάνει όσους είναι υπεύθυνοι για την απώλεια ανθρώπινων ζωών σε σχέση με τα γεγονότα της 7ης Απριλίου 2010 και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εθνοτικής βίας να λογοδοτήσουν», αναφέρει ψήφισμα το οποίο προτάθηκε από τις ΗΠΑ και το Κιργιστάν και εγκρίθηκε κατά την τελευταία ημέρα της 14ης συνόδου στη Γενεύη.

Οι Κινέζοι στο πλευρό της Ελλάδας


Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΤΣΙΜΕΝΤΕ-ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ενδυνάμωση της «στρατηγικής σχέσης» Ελλάδας-Κίνας αποτελούν οι 14 συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας που υπεγράφησαν χθες μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου και του Κινέζου ομολόγου του Ζανγκ Ντετζιάνγκ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του αντιπροέδρου της Κίνας στην Αθήνα.

Δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, ο Κινέζος αντιπρόεδρος κ. Ζανγκ Ντεγιάνγκ δήλωσε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες και να πραγματοποιήσει σταθερή ανάπτυξη για την ευημερία του λαού. Υπάρχει κοινή βούληση Αθήνας - Πεκίνου να ενδυναμώσουμε τις επωφελείς μας συνεργασίες για την κοινή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

«Πήρα πολλές ενθαρρύνσεις από τον κ. Πάγκαλο. Ανταλλάξαμε εις βάθος απόψεις για την εμβάθυνση των συνεργασιών σε κάθε τομέα και καταλήξαμε σε ευρεία συμφωνία. Η Ελλάδα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα να βρουν τις ευκαιρίες για επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας.

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν, αφορούν κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας, των μεταφορών, του τουρισμού, των τηλεπικοινωνιών και των εξαγώγιμων ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

- Η πρώτη αφορά στο Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας στον Ναυτιλιακό Τομέα, μεταξύ της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη και του υπουργού Μεταφορών της Κίνας Λι Σενγκλίν.

- Αλλες τέσσερις συμφωνίες αφορούν στη ναυπήγηση ή πρόθεση ναυπήγησης ελληνικών φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου στα ναυπηγεία της COSCO και υπεγράφησαν μεταξύ Ελλήνων πλοιοκτητών και της COSCO shipyard Co.

- Μία συμφωνία αφορά τη σύσταση κοινοπραξίας και άλλες δύο συμφωνίες ναύλωσης, οι οποίες, από κινεζικής πλευράς, υπεγράφησαν από τον εκπρόσωπο της COSCO Bulk Carrier και από ελληνικής από Έλληνες εφοπλιστές.

- Συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, μεταξύ του ΟΤΕ και της Huawei Technologies.

- Μια συμφωνία υπεγράφη για την κατασκευή του εμπορικού και ξενοδοχειακού συγκροτήματος Pireus Plaza από την BCEGI και τη Helios Plaza, ενώ

- Τέσσερις συμφωνίες υπεγράφησαν για την εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου.

Παράλληλα, ο κ. Ντεγιάνγκ είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, καθώς και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο προσκάλεσε να επισκεφθεί την ασιατική χώρα.

Καλωσορίζοντας τον Κινέζο αντιπρόεδρο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη «στρατηγική σχέση Ελλάδας και Κίνας», τις εμπορικές συμφωνίες και τη «συνεχή και ουσιαστική συνεργασία των δύο χωρών σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Κινέζου αντιπροέδρου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς ο κ. Ζανγκ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή του κ. Παπούλια στον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και στην προώθηση της φιλίας με τον κινεζικό λαό, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για τη δραστηριοποίηση της κινεζικής εταιρείας Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Σήμερα, ο κ. Ζανγκ θα επισκεφθεί το λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κρήτη, καθώς είναι έντονο το κινεζικό ενδιαφέρον για το λιμάνι του Τυμπακίου.

Νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες θα κατασκευάσουν οι Σουηδοί

Στην έγκριση ενός νομοσχεδίου που προβλέπει την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων αποφάσισε το κοινοβούλιο της Σουηδίας, αίροντας την απαγόρευση που ισχύει εδώ και 30 χρόνια στην σκανδιναβική χώρα.

Ο νόμος επιτρέπει την κατασκευή νέων αντιδραστήρων στα υπάρχοντα εργοστάσια, προκειμένου να αντικατασταθούν εκείνοι που τοποθετήθηκαν πριν δέκα χρόνια και εξακολουθούν να παράγουν το 40% της ηλεκτρική ενέργειας της χώρας.

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Εξετάζει τη μερική άρση του αποκλεισμού στη Γάζα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ, το οποίο αποτελείται από μέλη του υπουργικού συμβουλίου και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει το ενδεχόμενο της μερικής άρσης του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Γάζα, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.
Οι υπουργοί είναι πιθανό να εγκρίνουν σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα διευρυνθεί η λίστα με τα 100 είδη που το Ισραήλ επιτρέπει να εισάγονται από τα σύνορά του στην περιοχή την οποία ελέγχει η Χαμάς.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται να αρθούν οι περιορισμοί σε αγαθά όπως το τσιμέντο και ο χάλυβας που κατά το Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για πολεμικούς σκοπούς.
Όπως διευκρίνισε οι συζητήσεις γίνονται σε συντονισμό με τον Τόνι Μπλερ, απεσταλμένου του Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ) των διεθνών δυνάμεων στην περιοχή. Ο Μπλερ συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου τη Δευτέρα για το θέμα της άρσης του αποκλεισμού.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ισαάκ Χέρτζοκ τόνισε σήμερα στο στρατιωτικό ραδιόφωνο: «Πρέπει να καταλάβουμε πως ο αποκλεισμός που ισχύει μέχρι σήμερα είναι ξεπερασμένος και δεν μπορεί να εφαρμοστεί περισσότερο στο διεθνές και διπλωματικό κλίμα που επικρατεί σήμερα».

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι ζουν αποκλεισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, έχοντας μόνο τα βασικά είδη για την επιβίωσή τους.






Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Κίνας


Συναντάται αυτήν την ώρα με τον Πρωθυπουργό- Θα υπογραφούν 14 συμφωνίες

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Ζανγκ Ντεγιάνγκ, συνοδευόμενος από 30 μέλη της κυβέρνησης και επιχειρηματίες.

Το νούμερο δύο της κινεζικής κυβέρνησης συναντάται αυτή την ώρα με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου ενώ έχει ήδη συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο και με σειρά υπουργών. Επίσης, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

Στόχος είναι η συνεργασία σε σειρά τομέων, με τις επενδύσεις σε λιμάνια και επεκτάσεις λιμανιών να ξεχωρίζουν.

Μετά τη συνάντηση που είχε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης με τον Θ. Πάγκαλο, υπέγραψε διακρατική συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας, ενώ 14 χωριστές συμφωνίες θα υπογράψουν οι ιδιώτες-στελέχη εταιρειών που τον συνοδεύουν.

Μετά την Αθήνα ο κινέζος αντιπρόεδρος θα μεταβεί στο Ηράκλειο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι Κινέζοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο λιμάνι της πόλης.
Την Τετάρτη θα επισκεφθεί τον Πειραιά για νέα συνάντηση με την Λούκα Κατσέλη, ενώ θα ξεναγηθεί από τον Γιώργο Ανωμερίτη στον δεύτερο προβλήτα του ΟΛΠ.
Εντός του 2010 αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα και ο Κινέζος πρωθυπουργός.









Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

«Υποστήριξη» των πακιστανικών υπηρεσιών στους Ταλιμπάν διαπιστώνει έρευνα


London School of Economics
Εκπαίδευση, όπλα και χρηματοδότηση υποστηρίζει έρευνα του βρετανικού London School of Economics ότι συνεχίζουν να παρέχουν οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν στους Ταλιμπάν, που ισχυρίζεται ότι η στήριξη της ομάδας αποτελεί μέρος της «επίσημης πολιτικής» του Ισλαμαμπάντ.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι μία από τις βασικότερες υπηρεσίες πληροφοριών του Πακιστάν, το «Διευθυντήριο Δια-υπηρεσιακών Πληροφοριών» (ΙSI), εκπροσωπείται ακόμη και στο ανώτατο συμβούλιο των Ταλιμπάν.

Το Πακιστάν αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς χαρακτηρίζοντάς τους «ανοησίες», αλλά η έρευνα μπορεί να εντείνει τις δυσκολίες μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Ουάσιγκτον, καθώς οι ΗΠΑ παρέχουν στρατιωτική στήριξη αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν για να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν.

Η έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις με «αξιωματικούς» των Ταλιμπάν, και οι συντάκτες της αναφέρουν ότι η συνεργασία της υπηρεσίας με την οργάνωση είναι εκτεταμένη τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο, σύμφωνα με το BBC. Οι συντάκτες μίλησαν με εννέα υψηλά ιστάμενα μέλη των Ταλιμπάν στις αρχές του έτους.
To Πακιστάν είχε στηρίξει ανοικτά τους Ταλιμπάν κατά τη δεκαετία του 1990, βοηθώντας τους στο να αναλάβουν την εξουσία στο Αφγανιστάν. Η χώρα αποκήρυξε όμως την ομάδα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.







Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Ο Τούρκος δεν αλλάζει



ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ

Κάθε φορά τα ίδια γίνονται. Κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση στην Ελλάδα, οι Τούρκοι μάς έρχονται με ανοιχτές τις αγκάλες και με πλατιά χαμόγελα. Και κάθε νέος έλληνας πρωθυπουργός τούς πιστεύει, για να το μετανιώσει πικρά λίγους μήνες αργότερα.

Με εξαίρεση τον Κ. Σημίτη, τον οποίο υποδέχθηκαν οι Τούρκοι με την απόβαση στα Ιμια, προσγειώνοντάς τον αμέσως στην πραγματικότητα, όλοι οι άλλοι ξεκίνησαν τη θητεία τους ονειροπολώντας. Ολοι πίστεψαν στην αρχή ότι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είναι και τίποτε δύσκολο. Για να καταλάβουν λίγο αργότερα ότι «ο Τούρκος δεν αλλάζει».

Πρώτος πίστεψε στην ελληνοτουρκική φιλία ο Ανδρέας Παπανδρέου. Παγιδεύτηκε από τον Οζάλ στο Νταβός και φθάσαμε τον Μάρτιο του 1987 στα πρόθυρα πολέμου.

Μετά την πίστεψε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε στείλει μάλιστα απεσταλμένο του στην Αγκυρα τον Μ. Θεοδωράκη. Ακολούθησε ο Κ. Καραμανλής. Ο πρώτος πρωθυπουργός που έκανε κουμπάρο του τον τούρκο ομόλογό του. Οταν η γειτονική χώρα ζήτησε να ενταχθεί στην Ευρώπη, αρχίσαμε όλοι να πιστεύαμε ότι ίσως πράγματι κάτι να αλλάζει. Για να έλθουν μετά και πάλι οι παραβιάσεις και οι προκλήσεις στη Θράκη, να μας προσγειώσουν ξανά ανώμαλα στην πραγματικότητα.

Τα ίδια γίνονται και τώρα. Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση στην Ελλάδα, οι Τούρκοι σταμάτησαν να μας δείχνουν τα δόντια τους και άρχισαν τα χαμόγελα και τις αβρότητες. Αλλά εκτός από τις υποσχέσεις καμία άλλη κίνηση δεν δείχνει ότι κάτι αλλάζει στη συμπεριφορά τους. Ούτε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ανοίγει, ούτε οι απαιτήσεις για το Αιγαίο και τη Θράκη αποσύρονται, ούτε οι τσάρκες των φρεγατών στο Σούνιο σταματούν.

Ας μη βιάζονται λοιπόν κάποιοι στην κυβέρνηση να πανηγυρίσουν ότι το κλίμα αλλάζει. Γιατί ο Τούρκος δεν αλλάζει.

ΠΗΓΗ :ΤΟ ΒΗΜΑ

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

«Απαράδεκτη ενέργεια», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας την προχθεσινή...Ελλάδα: "Απαράδεκτη ενέργεια, εκφράσαμε τη βαθύτατη ενόχλησή μας" τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών για την προχθεσινή πτήση τουρκικού αεροσκάφους, πάνω από τη φρεγάτα "Σαλαμίς"

Απαράδεκτη ενέργεια», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας την προχθεσινή πτήση τουρκικού αεροσκάφους πάνω απο τη φρεγάτα ''Σαλαμίς'', τονίζοντας για το θέμα έχει γίνει διάβημα απο την Ελληνική Πρεσβεία στην Αγκυρα.


«Εκφράσαμε την βαθύτατη ενόχλησή μας, αλλά προφανώς αυτή η ενέργεια εγείρει και το ερώτημα τί ακριβώς θέλει η Τουρκία από τις σχέσεις της με την Ελλάδα, διότι τέτοιες ενέργειες, σε καμία περίπτωση, δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες θέσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας για βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα. Δεν συνάδουν με το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας για «μηδενικά προβλήματα» με τους γείτονές της», επισήμανε με έμφαση ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Πρόσθεσε οτι το θέμα σίγουρα ''θα τεθεί και σε πολιτικό επίπεδο'' την επόμενη φορά που θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας, με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ως προς το μορατόριουμ πτήσεων στο Αιγαίο ο εκπρόσωπος είπε οτι στις 15 Ιουνίου περιμένουμε ότι θα ξεκινήσει και περιμένουμε ότι θα εφαρμοστεί.



Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ενεργειακό μνημόνιο Τούρκων - Αζέρων


Μνημόνιο αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου μέσω τουρκικού εδάφους με τελικό προορισμό την Ευρώπη υπέγραψαν χθες, στην Κωνσταντινούπολη, οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, Τανέρ Γιλντίζ και Νατίκ Αλίγεφ, στη διάρκεια ειδικής τελετής, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίγεφ και των εκπροσώπων της τουρκικής BOTAS και της αζέρικης SOCAR.

Υστερα από δύο χρόνων διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφώνησαν κατ’ αρχήν στο θέμα της ποσότητας και της τιμής πώλησης του προερχόμενου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2 φυσικού αερίου, ίσως δε και στην τιμή διέλευσής του μέσω Τουρκίας. Λεπτομέρειες ως προς το περιεχόμενο του μνημονίου, που περιλαμβάνει τρεις επιμέρους συμφωνίες κατά τη «Χουριέτ», δεν έγιναν γνωστές. Δηλαδή, η ακριβής τιμή του αερίου από το Σαχ Ντενίζ ή η τιμή διέλευσής του μέσω τουρκικού εδάφους – η Τουρκία, εκτός από χρήματα, ζητούσε την άδεια να επανεξάγει το 15% του διερχόμενου αερίου.

Η υπογραφή του μνημονίου εκλαμβάνεται ως αφετηρία της πραγμάτωσης του ευρωπαϊκού σχεδίου Ναμπούκο για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μήκους 3.300 χλμ., ο οποίος παρακάμπτοντας τη Ρωσία, θα διέρχεται από το τουρκικό έδαφος με τελικό προορισμό την Αυστρία. Ο κ. Γιλντίζ έκανε λόγο για επίσπευση του σχεδίου, «σωστό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ήταν η προσεκτική δήλωση του γενικού διευθυντή της Nabucco International, Ράινχαρντ Μίτσνικ.

Βασικό εμπόδιο στην πραγμάτωση του Ναμπούκο ήταν η πηγή ανεφοδιασμού του. Κατά τα λεγόμενα του διευθυντή της SOCAR, δέκα δισ. κ.μ. θα προέρχονται από το κοίτασμα 2 του Σαχ Ντενίζ, που θα αρχίσει να αποδίδει το 2016 ή 2018. Αλλά, ο αγωγός Ναμπούκο, ικανός να μεταφέρει 31 δισ. κ.μ., θα ολοκληρωθεί το 2014. Οι κ. Γιλντίζ και Αλίγεφ σιώπησαν επικαλούμενοι όρους μυστικότητας, αλλά κάποιοι αναζητούν τη λύση στις άλλες δύο συμφωνίες του μνημονίου.

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Βαρύς φόρος αίματος για τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα στο Αφγανιστάν

ISAF (NATO)

Κυβέρνηση του Αφγανιστάν

Δέκα στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής δύναμης έχασαν τη ζωή τους σε διαφορετικές επιθέσεις τη Δευτέρα στο Αφγανιστάν, στην πιο αιματηρή ημέρα για τη Συμμαχία τους τελευταίους μήνες.

Η χειρότερη επίθεση σημειώθηκε στο νότιο Αφγανιστάν με θύματα πέντε Αμερικανούς στρατιώτες της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για το Αφγανιστάν (ISAF).

Αλλοι πέντε στρατιώτες της Συμμαχίας σκοτώθηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις στον έκρυθμο αφγανικό νότο, όπου η ISAF μάχεται με τους Ταλιμπάν.

Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι μεταξύ των νεκρών στο Αφγανιστάν είναι ένας Γάλλος υπαξιωματικός, που έχασε τη ζωή του από επίθεση με ρουκέτες.

Στην ίδια επίθεση τραυματίσθηκαν άλλοι τρεις Γάλλοι στρατιώτες.

Στο Αφγανιστάν υπηρετούν σήμερα 94.000 στρατιώτες και αναμένεται να φθάσουν τις 100.000 αργότερα εντός του 2010, όταν φθάσουν οι ενισχύσεις που έχει εξαγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ διατηρούν συνολικά 47.000 στρατιώτες.







Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Αναθεωρεί το Αφγανιστάν όλες τις υποθέσεις κρατουμένων για σχέσεις με τους Ταλιμπάν

Την επανεξέταση όλων των υποθέσεων κρατουμένων στο Αφγανιστάν για συμμετοχή σε ομάδες των Ταλιμπάν διέταξε την Κυριακή ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι, με στόχο την απελευθέρωση όσων βρίσκονται υπό κράτηση εξαιτίας αμφισβητήσιμων στοιχείων.

Το διάταγμα του Αφγανού προέδρου αποτελεί την πρώτη επίσημη αντίδραση της Καμπούλ στην πρόσφατη «τζίργκα της ειρήνης», συνέλευση όλων των τοπικών ηγετών του Αφγανιστάν, με θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με την απόφαση, το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι δικαστικές Αρχές της χώρας θα εντοπίσουν τις περιπτώσεις Αφγανών που βρίσκονται υπό κράτηση ως ύποπτοι για συμμετοχή σε οργανώσεις των Ταλιμπάν χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία και θα φροντίσουν για την απελευθέρωσή τους.

Το διάταγμα κάνει αναφορά μόνο σε όσους κρατούνται σε αφγανικές φυλακές και όχι σε εκείνους που βρίσκονται υπό κράτηση από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα.

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Ο Φιντέλ Κάστρο κατηγορεί τις ΗΠΑ για τη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας














Την Ουάσινγκτον κατηγορεί ο Φιντέλ Κάστρο ότι βρίσκεται πίσω από τη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας το Μάρτιο επιδιώκοντας τη διατήρηση των βάσεών της στην ευρύτερη περιοχή. Ο Κάστρο χαρακτηρίζει την υπόθεση «πολύ περίεργο εφεύρημα» την ώρα που η Σεούλ προσφεύγει επίσημα κατά της Βορείου Κορέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Διεθνής έρευνα κατέδειξε ότι υποβρύχιο από τη Βόρειο Κορέα για την τορπίλη που βύθισε στις 26 Μαρτίου τη νοτιοκορεατική κορβέτα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 ναύτες.

Το διεθνώς απομονωμένο καθεστώς της Πιονγιάνγκ έχει κατηγορήσει τη Σεούλ ότι «κατασκεύασε» τα αποδεικτικά στοιχεία, προειδοποιώντας ότι οι δύο χώρες «είναι κοντά στον πόλεμο».

«Ποτέ δεν πίστεψα ούτε για ένα δευτερόλεπτα την εκδοχή σύμφωνα με την οποία ο Κιμ Γιόνγκ Ιλ θα μπορούσε να δώσει αυτή τη διαταγή» γράφει ο Φιντέλ Κάστρο στον Τύπο της Κούβας.

Χαρακτηρίζοντας ως «πολύ περίεργο εφεύρημα» την υπόθεση αυτή, ο Κάστρο επικαλείται ένα άρθρο του Γουέιν Μάντσεν που δημοσιεύτηκε από το καναδικό Κέντρο Ερευνών για την Παγκοσμιοποίηση (mondialisation.ca), που πιθανολογεί ότι ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο έκανε μια καλυμμένη επίθεση στη νοτιοκορεάτικη κορβέτα για να υπονομεύσει τη Βόρειο Κορέα και να αυξηθεί η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

«Έτσι, με απίστευτα εύκολο τρόπο, οι ΗΠΑ κατάφεραν να λύσουν ένα μεγάλο πρόβλημα: να ρίξουν την κυβέρνηση» του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιούκιο Χατογιάμα, ο οποίος είχε υποσχεθεί να απομακρύνει την αμερικανική αεροπορική βάση Φουτένμα απο τη νήσο Οκινάουα» γράφει ο πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.
«Πολιτικοί ηγέτες και η παγκόσμια κοινή γνώμη έχουν αποδείξεις για τον κυνισμό και την παντελή έλλειψη ενδοιασμών που χαρακτηρίζουν την ιμπεριαλιστική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών» καταλήγει ο Κάστρο στο άρθρο του που τιτλοφορείται «Η αυτοκρατορία και το ψέμα».

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Η Γάζα χωρίζει Τουρκία- Ισραήλ











JAMES HIDER

Η επιδρομή των ισραηλινών κομάντος έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των ήδη επιβαρημένων σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Μετά τον πόλεμο στη Γάζα πριν από ενάμιση χρόνο η Τουρκία γυρίζει την πλάτη στο Ισραήλ, προτιμώντας να καλλιεργήσει την επιρροή της στις μουσουλμανικές χώρες που αποτελούσαν κάποτε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το πρώτο δείγμα ότι οι σχέσεις δοκιμάζονταν παρουσιάστηκε στις αρχές του 2009, όταν ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε από διεθνή διάσκεψη για να μη μοιραστεί το βήμα με τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες. Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε «κρατική τρομοκρατία» την επιδρομή.

Ισραηλινοί αναλυτές πιστεύουν ότι η επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία συνιστά απόρροια του «νεο-οθωμανισμού», δηλαδή της στροφής της Αγκυρας προς ανατολάς.

Η διεθνής φήμη του Ισραήλ καταρρακώθηκε μετά τον πόλεμο στη Γάζα, ιδίως αφότου ο ΟΗΕ σε διεξαγωγή σχετικής έρευνάς του κατηγόρησε το εβραϊκό κράτος και την παλαιστινιακή Χαμάς για εγκλήματα πολέμου. Η Τουρκία συγκρούστηκε ακόμη και με τον κυριότερο σύμμαχό της, την Ουάσιγκτον, λόγω της απροθυμίας των ΗΠΑ να αποτρέψουν την επέκταση των εβραϊκών οικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη προκειμένου να επαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

© Τhe Τimes, 2010

Η Ελλαδα πολύ σοφα κρατάει αποστάσεις απο την Τουρκο-ισραηλινη διαμάχη.

Με τα «απολύτως απαραίτητα» σε διπλωματικό επίπεδο αντέδρασε χθες η κυβέρνηση απέναντι στο Ισραήλ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε μια τουρκοϊσραηλινή «αναμέτρηση» για τον έλεγχο της Αν. Μεσογείου, που στοίχισε ήδη τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Η Αθήνα προτάσσει την ασφαλή επιστροφή όλων των Ελλήνων που μετείχαν στην ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα, παραπέμπει στην πολιτική απόφαση σε βάρος του Ισραήλ που θα διαμορφωθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και ήδη διέκοψε την κοινή ελληνοϊσραηλινή άσκηση, που είχε εισέλθει στο τελικό στάδιό της.
Η ελληνική κυβέρνηση, μόλις πληροφορήθηκε το φονικό ισραηλινό «ρεσάλτο» στο τουρκικό πλοίο, κάλεσε αμέσως στο υπουγείο Εξωτερικών τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα. Την ίδια αντίδραση είχε και το ελληνικό υπουργείο Αμυνας.




ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας στην πρώτη επίσημη ελληνική αντίδραση προέταξε «την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και την ασφαλή επιστροφή τους στην πατρίδα», απαιτώντας από το Ισραήλ να «παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την τύχη, αλλά και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών...».

Αργά χθες το απόγευμα οι ισραηλινές αρχές ενημέρωσαν επισήμως την ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ ότι όλοι οι Ελληνες διαδηλωτές είναι καλά στην υγεία τους.

Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία (για την ισραηλινή επιδρομή)» και παρατήρησε ότι «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η χρήση τέτοιας έντασης βίας. Την καταδικάζουμε...». Κατ' αυτόν τον τρόπο η ελληνική πλευρά άφησε ανοιχτή μια «χαραμάδα» αιτιολόγησης της ισραηλινής αντίδρασης, που όμως βγήκε εκτός ελέγχου, με πολλούς νεκρούς και διεθνή καταδίκη του Ισραήλ.

Η Αθήνα ακόμα έπραξε το «απαραίτητο», διακόπτοντας την ελληνοϊσραηλινή άσκηση και αναβάλλοντας (όχι ματαιώνοντας) την επίσκεψη του Ισραηλινού αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση ακόμα συμμετέχει στη συνδιαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στο Ισραήλ, με τη διπλωματική καταδίκη να θεωρείται σίγουρη, όχι όμως και συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες σε βάρος του Ισραήλ. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει να θέλει να ισορροπήσει ανάμεσα στην αυθόρμητη αντίδραση και καταδίκη του Ισραήλ για την επίδειξη της αδικαιολόγητης βίας στο τουρκικό πλοίο με τους δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές, 65 μίλια από τις ακτές στα διεθνή ύδατα, κατά παραβίαση οποιουδήποτε κανόνα διεθνούς δικαίου, και από την άλλη να μην εμπλακεί στην οφθαλμοφανή τουρκοϊσραηλινή «αναμέτρηση» στην Αν. Μεσόγειο.

Η τουρκική κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη φανερά την «πορεία προς τη Γάζα», δεν είχε αφήσει καμία αμφιβολία τις προηγούμενες ημέρες ότι είχε την πρόθεση να σπάσει τον κατά τα άλλα πλήρως παράνομο αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ, παρά τις έντονα απειλητικές προειδοποιήσεις της Ιερουσαλήμ.

Η τουρκοϊσραηλινή «εμπλοκή» στα διεθνή ύδατα της Αν. Μεσογείου στο όνομα της Γάζας είχε επομένως διαφανεί καθαρά στον ορίζοντα. Η απάνθρωπη βιαιότητα της ισραηλινής αντίδρασης με τα πολλά ανθρώπινα θύματα ήταν η παγίδα μέσα στην οποία έπεσε μόνο του το Ισραήλ.

Και τούτο διότι τώρα η Αγκυρα έχει όλο το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι η ασφάλεια της Αν. Μεσογείου απειλείται εμπράκτως από το Ισραήλ (πολλώ δε μάλλον οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί της περιοχής) και δι' αυτού του τρόπου να προωθήσει λίγο ακόμα τον στρατηγικό στόχο της τού «ελέγχου» της Αν. Μεσογείου. Η Αθήνα, που φυσικά δεν θέλει -και λόγω Κύπρου- να αφήσει ανεξέλεγκτη την Τουρκία να «αλωνίζει» στην Αν. Μεσόγειο, έχει προωθήσει και τη στρατιωτική συνεργασία της με το Ισραήλ στην ίδια περιοχή με κοινές αεροπορικές ασκήσεις . Αυτό «το πλεονέκτημα» δύσκολα θα αφήσει η Αθήνα να εξανεμιστεί.

ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Αποφεύγει η Κίνα να επικρίνει τη στάση της Βορείου Κορέας για το νοτιοκορεάτικο πλοίο














Τη μείωση της έντασης και την αποφυγή της σύγκρουσης μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας ζητά η Κίνα, η οποία όμως αντιστέκεται στις πιέσεις να επικρίνει την Πιονγιάνγκ για την βύθιση του νοτιοκορεατικού πλοίου.
Σε διάσκεψη κορυφής στο νησί Τζετζού στη Νότιο Κορέα, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Ουέν Τζιαμπάο, δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι η μείωση των εντάσεων.

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Βόρειο Κορέα και δεν φάνηκε να στηρίζει πιθανές κυρώσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ κατά της Πιονγιάνγκ.
«Αυτό που επείγει τη δεδομένη στιγμή είναι να χειριστούμε σωστά το περιστατικό του (πλοίου) Cheonan, να μειώσουμε σταδιακά τις εντάσεις σχετικά με αυτό και να αποφύγουμε πιθανές συγκρούσεις» δήλωσε ο Ουέν Τζιαμπάο.Το θέμα της διάσκεψης, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ήταν το εμπόριο. Ωστόσο, το ναυάγιο του νοτιοκορεατικού πλοίου, για το οποίο η Σεούλ κατηγορεί τη Βόρειο Κορέα, επισκίασε τις συνομιλίες.
Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει ήδη στήριξη στη Νότιο Κορέα για το θέμα, κάτι που όμως έχει αποφύγει να κάνει η Κίνα.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μάλεν προειδοποίησε στην εκπομπή Fox News Sunday, ότι η Πιονγιάνγκ μπορεί να πραγματοποιήσει και άλλες προκλητικές ενέργειες μετά τη βύθιση του πλοίου.
Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται στο «κόκκινο», με κάθε μία να απειλεί την άλλη με πόλεμο σε περίπτωση επίθεσης.
Η Βόρειος Κορέα αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από τη βύθιση του πλοίου