Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Προχωρά η Τουρκία στη δημιουργία σταθμών πυρηνικής ενέργειας





Η Τουρκία είναι αποφασισμένη ν’ αποκτήσει σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης Τανέρ Γιλντίζ.




Μιλώντας σε πάνελ με θέμα τους νέους ενεργειακούς διαδρόμους, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας υπογράμμισε ότι «αν και τα πυρηνικά εργοστάσια ενέχουν κινδύνους, προσφέρουν εξίσου πολλές ευκαιρίες».
Τουλάχιστον οι μισοί από τους πυρηνικούς σταθμούς παγκοσμίως είναι συγκεντρωμένοι σε τρεις χώρες, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιαπωνία. «Μπορούμε, λοιπόν, να συσχετίσουμε την ανάπτυξη μίας χώρας από τους πυρηνικούς σταθμούς που βρίσκονται σε χρήση σ’ αυτή» υπογράμμισε ο κ. Γιλντίζ.
"Βλέπουμε ότι ατυχήματα όπως αυτό στη Φουκουσίμα δεν επηρέασαν αρνητικά τις αποφάσεις για τη λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων. Εμείς, είμαστε μία χώρα χωρίς πυρηνικό σταθμό. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι να αποκτήσουμε πυρηνικά εργοστάσια» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.
«Θέλουμε ν’ αντιμετωπίσουμε τις αυξανόμενες ενεργειακές μας ανάγκες με την ανέγερση τουλάχιστον 23 πυρηνικών μονάδων ως το 2023. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κατασκευαστούν πυρηνικοί σταθμοί σε τρεις περιοχές της Τουρκίας. Βρισκόμαστε σε μία τέτοια προσπάθεια ανέγερσης τέτοιων πυρηνικών σταθμών» κατέληξε ο κ. Γιλντίζ.