Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Αρχίσε χθές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η εκδίκαση της προσφυγής των Σκοπίων κατά της Ελλάδας.

Η ΠΓΔΜ κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, βάσει του οποίου η χώρα μας δικαιούται να αντιταχθεί στην ένταξη της γειτονικής χώρας σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό υπό άλλη ονομασία.

Η προσφυγή αφορά το ότι η χώρα μας αντιτάχθηκε το 2008 στην είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υπό την «συνταγματική της ονομασία» «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Τα Σκόπια ζητούν να επιτρέπεται εφεξής η είσοδός τους στο ΝΑΤΟ, αλλά και σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό υπό τη συνταγματική τους ονομασία.

Θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Δικαστηρίου οι τέσσερις εισηγήσεις των δύο πλευρών. Η διαδικασία θα αρχίσει με την επιχειρηματολογία από την πλευρά των Σκοπίων, που θα αναπτυχθεί, ενώ η ελληνική πλευρά θα αναπτύξει τις δικές της θέσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Την ερχόμενη Δευτέρα 28 Μαρτίου το βήμα θα δοθεί και πάλι στα Σκόπια, ενώ θα κλείσει η ελληνική πλευρά στις 29 του μηνός.

Ad hoc δικαστής από ελληνικής πλευράς, καθώς δεν υπάρχει μόνιμος από πλευράς Ελλάδας στη σύνθεση του δικαστηρίου, έχει οριστεί ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και Ακαδημαϊκός, Εμ. Ρούκουνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου