Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ
«Θολό, αν όχι ζοφερό» βλέπει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας το μέλλον του ΝΑΤΟ, το οποίο επισημαίνει ότι δεν έχει επιτύχει σε πολλούς από τους στόχους του, κυρίως επειδή οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι λόγω έλλειψης κονδυλίων και πολιτικής βούλησης αφήνουν την Αμερική να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά, επιβαρύνοντάς τη και οικονομικά και στρατιωτικά, με εξαίρεση λίγες χώρες, όπως η Ελλάδα, που αφιερώνουν το συμπεφωνημένο 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες.
Απαλλαγμένος από όποιες δεσμεύσεις και κυρίως από το να μην προκαλεί δυσαρέσκειες, καθώς στο τέλος του μήνα εγκαταλείπει το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, ο Ρόμπερτ Γκέιτς δεν μάσησε τα λόγια του στην τελική του ομιλία ως αρχηγός του αμερικανικού Πενταγώνου σε δεξαμενή σκέψης στις Βρυξέλλες. Δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε Αφγανιστάν και Λιβύη έχουν αποκαλύψει σημαντικότατα μειονεκτήματα στις στρατιωτικές δυνατότητες και την πολιτική βούληση των συμμάχων. Παρά το ότι η Συμμαχία διαθέτει θεωρητικώς 2.000.000 άνδρες στις ένοπλες δυνάμεις, πάλεψε σκληρά για να συγκεντρώσει 25.000-45.000 στο Αφγανιστάν, όχι μόνο σε μάχιμες δυνάμεις, αλλά σε αεροπλάνα, ελικόπτερα, πληροφορίες, μεταγωγικά αεροσκάφη, ακόμα και στη συντήρηση του εξοπλισμού, δήλωσε ο Αμερικανός. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η τάση των Ευρωπαίων να κόβουν χρήματα και η έλλειψη πολιτικής βούλησης που επιδεικνύουν μπορεί να φέρει πολύ κοντά το τέλος της αμερικανικής υποστήριξης.
«Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι θα μειωθούν η όρεξη και η υπομονή στο αμερικανικό Κογκρέσο να ξοδεύει πολύτιμα κονδύλια για λογαριασμό χωρών που προφανώς δεν θέλουν να αφιερώσουν τους απαραίτητους πόρους ή να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να είναι σοβαροί και ικανοί εταίροι όσον αφορά τη δική τους άμυνα», δήλωσε ο Γκέιτς. Δεν έκρυψε δε τη δυσαρέσκειά του για τη γραφειοκρατία στη Συμμαχία και τους περιορισμούς που θέτουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στη στρατιωτική συμμετοχή τους στον πόλεμο του Αφγανιστάν και δεν στρογγύλεψε καθόλου τις φράσεις του, όταν είπε ότι οι επιχειρήσεις και στη Λιβύη και στο Αφγανιστάν καταδεικνύουν τις αδυναμίες και τις αποτυχίες της Συμμαχίας.
Κατηγόρησε τους Συμμάχους που «πρόθυμα αφήνουν τους Αμερικανούς φορολογούμενους να σηκώνουν το όλο και μεγαλύτερο βάρος της ασφάλειας, το οποίο διογκώνεται από τις περικοπές στους ευρωπαϊκούς αμυντικούς προϋπολογισμούς». Ολα αυτά, καθώς και στις ΗΠΑ περικόπτονται οι προϋπολογισμοί και ο πρόεδρος Ομπάμα καλείται να αντιμετωπίσει έλλειμμα 1,4 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο Γκέιτς φέρεται να ζήτησε από Ισπανία, Τουρκία και Ολλανδία να αναλάβουν επιθετικές πτήσεις στη Λιβύη και από Γερμανία και Ολλανδία, που δεν συμμετέχουν, να βρουν τρόπους για να βοηθήσουν τη Συμμαχία. Ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι από τα 28 κράτη της Συμμαχίας, μόνον ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα και Αλβανία ξοδεύουν το συμπεφωνημένο 2% του ΑΕΠ στην άμυνα.
(Πηγές: Ασοσιέιτεντ Ρόιτερς, Γαλλικό)