Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Η ένταση με το Ιράν πιέζει ανοδικά τη τιμή του πετρελαίου

Κάποιες βελτιώσεις στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και η κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν είναι οι δύο βασικοί παράγοντες της πρόσφατης ανόδου της τιμής του πετρελαίου στα 102 δολ το αμερικανικό και στα 111 δολ. το ευρωπαϊκό (Μπρεντ).
 
Συγκεκριμένα, τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα απασχόλησης στις ΗΠΑ υποδηλώνουν την τάση αύξησης της ζήτησης από τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου του κόσμου.
Συγχρόνως, αυξήθηκαν οι πιέσεις από την Δύση στον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου, το Ιράν, εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος και της κατάληψης της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη από φοιτητές που είχε σαν αποτέλεσμα την εκδίωξη των ιρανών διπλωματών από μία σειρά δυτικές χώρες.
Το Ιράν παράγει 4,24 εκατομ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (2010) και ο κίνδυνος διακοπών στην προσφορά πετρελαίου διεθνώς αυξάνει πλέον καθώς η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής φραγμών στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, οι ΗΠΑ ψήφισαν στη Γερουσία την τιμωρία όσων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων συνεργάζονται με την κεντρική τράπεζα του Ιράν, την ίδια ώρα που στο Ιράν ανακοινώθηκε η κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ.
Το κόστος του αμερικανικού πετρελαίου αυξήθηκε 35% από τις 4 Οκτωβρίου μειώνοντας τη διαφορά τιμής από το ευρωπαϊκό Μπρεντ που αυξήθηκε αντίστοιχα 11%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου