Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ME MIA MATIA H ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ 16 Απριλίου 2008 – 10 Ιουνίου 2008

Του Αντιστρατήγου ε.α. Χ. ΜΟΥΣΤΑΚΗ



Επιτίμου Διοικητού 1ης Στρατιάς






1. ΕΛΛΑΣ – ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

α. Κύπρος

Από τη μέχρι τώρα πορεία των εργασιών των μεικτών ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, που άρχισαν να λειτουργούν στις 18 Απριλίου 2008, έχει προκύψει, κατά δήλωση του κ. Χριστόφια στις 19 Μαΐου 2008, το συμπέρασμα ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών εξακολουθεί να παραμένει.
Επίσης από τις μέχρι τώρα κινήσεις του διεθνούς παράγοντα και των δύο πλευρών προκύπτουν τα εξής :
* Οι αγγλοαμερικανοί επιθυμούν ως «λύση» μια παραλλαγή του «Σχεδίου Ανάν», η οποία να έχει επιτευχθεί πριν από το Δεκέμβριο 2009, που θα κριθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Γι΄αυτό και πίεσαν και τις δύο πλευρές, να αποδεχτούν την ακολουθουμένη σήμερα διαδικασία, η οποία συνίσταται από τις προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ των κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ και τις παράλληλες διαβουλεύσεις των μεικτών ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία σύγκλιση και να αρχίσουν, το συντομότερο δυνατόν, οι απ΄ευθείας διαπραγματεύσεις
* Η Τουρκία και οι Τ/Κ επιδιώκουν επίσης μια λύση ανάλογη του Σχεδίου Ανάν, που θα βασίζεται σε δύο απόλυτα ισότιμα κράτη από τα οποία θα προκύψει μια νέα Κύπρος, αλλά θα διατηρείται το σύστημα εγγυήσεων των Συνθηκών Ζυρίχης-Λονδίνου.
* Η Ε/Κ πλευρά αποκλείει την επαναφορά του «Σχεδίου Ανάν» ως έχει και δεν δέχεται ούτε την παρουσία ξένων δικαστών και αξιωματούχων στο μελλοντικό κράτος, ούτε το μονομερές δικαίωμα επεμβάσεως των εγγυητριών δυνάμεων. Εντούτοις ο κ. Χριστόφιας, επειδή πιστεύει ότι η λύση πρέπει να είναι «άμεση» γιατί διαφορετικά θα επιβληθεί η «διχοτόμηση», προχώρησε στην έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας χωρίς σαφές πλαίσιο και αποδέχθηκε εκ προοιμίου την παρουσία Τούρκων εποίκων στις επιτροπές και την παραμονή μεγάλου αριθμού από αυτούς μετά τη λύση.
Εκτιμάται ότι η πολιτική του κ. Χριστόφια είναι λανθασμένη, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία του Κυπριακού λαού γιατί :
* Στηρίζεται στις φιλικές του σχέσεις με τον κ. Ταλάτ και παραγνωρίζει το γεγονός ότι το «κλειδί» της λύσεως βρίσκεται στην Τουρκία, η οποία, λόγω των σοβαρών εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, δεν δίνει προτεραιότητα στο Κυπριακό. Αν δε ανατραπεί η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν με το «δικαστικό πραξικόπημα» είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει στην εθνική της στρατηγική το δόγμα του βαθέως κράτους ότι «το Κυπριακό λύθηκε το 1974», οπότε θα προκύψουν νέα δεδομένα και καθυστερήσεις και έτσι οι υποχωρήσεις του κ. Χριστόφια θα μείνουν χωρίς αντίκρισμα.
* Πιστεύει ότι με τη διαλλακτική του στάση θα κερδίσει την συμπάθεια των αγγλοαμερικανών σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση και ότι όλες οι πιέσεις θα στραφούν προς την άλλη πλευρά, ενώ η πρακτική μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι αυτοί λαμβάνουν υπόψη περισσότερο την αδιαλλαξία παρά την διαλλακτικότητα.

β. Σκοπιανό

Η διαμεσολάβηση του κ. Νίμιτς ο οποίος, με την προτροπή των ΗΠΑ, προσπάθησε να διατηρήσει «ζωντανό» το διάλογο με τις επισκέψεις στα Σκόπια (18/5) και την Αθήνα (19/5) και τις χωριστές συναντήσεις στη Ν. Υόρκη με το Σκοπιανό διαπραγματευτή κ. Ντιμιτρόφ (30/4) και τον κ. Βασιλάκη (2/5) διεκόπη, λόγω της αδιαλλαξίας των Σκοπιανών, που έχει κλιμακωθεί εξ αιτίας της προεκλογικής περιόδου και της αντιπαραθέσεως μεταξύ του Προέδρου κ. Τσερβενκόφσκι και του εθνικιστή πρωθυπουργού κ. Γκρουέφσκι, αλλά και της απροθυμίας της Ελλάδος να συμμετέχει σε μια «αναποτελεσματική» διαδικασία.
Στις 21 Απριλίου 2008 επισκέφθηκε τα Σκόπια ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Σέφερ και προέτρεψε την ηγεσία τους να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεως μέχρι τις 9 Ιουλίου 2008, για να ενταχθεί η χώρα τους στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με την Αλβανία και την Κροατία.
Κατόπιν σοβαρών παρεμβάσεων των Ελλήνων ευρωβουλευτών, απαλείφθηκαν, από την ετησία έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της FYROM που ενεκρίθη τελικά ομόφωνα στις 23 Απριλίου 2008 από την ΕΕ, οι αρχικά προταθείσες αρνητικές θέσεις για την Ελλάδα και έτσι στο τελικό κείμενο ζητείται η εξεύρεση λύσεως, ώστε το ζήτημα της ονομασίας «να μην εξακολουθήσει να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ».
Στις 7/5 υπεγράφη από την κ. Ράϊς και τον κ. Μιλόσοσκι η «Διακήρυξη Στρατηγικής Συμμαχίας και Συνεργασίας» μεταξύ Σκοπίων και ΗΠΑ, όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Μπους μετά το βέτο της Ελλάδος στο Βουκουρέστι, η οποία όμως απογοήτευσε τους Σκοπιανούς, γιατί δεν είναι τίποτε περισσότερο από την επιβεβαίωση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κλιμακώθηκε η αδιαλλαξία των Σκοπιανών με κύριο εκφραστή τον πρωθυπουργό κ. Γκρουέφσκι, ο οποίος προέβαινε σε σκληρές και προκλητικές δηλώσεις σε βάρος της χώρας μας συνεχώς, αλλά και άλλους επισήμους, όπως τον αυτοαποκαλούμενο «Αρχιεπίσκοπο» κ. Στέφανο, ο οποίος σε ομιλία που πραγματοποίησε στη Ρώμη, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων μνήμης για τον Άγιο Κύριλο τον αποκαλούμενον και «Απόστολο των Σλάβων», κατεφέρθει σε βαρείς χαρακτηρισμούς κατά της χώρας μας, επικαλούμενος ιστορικές αναλήθειες.
Με τις ενέργειές τους αυτές δικαίωσαν την Ελλάδα που υποστηρίζει ότι τρέφουν αλυτρωτικές ιδέες εις βάρος μας.
Οι εκλογές την 1 Ιουνίου 2008 που ανέδειξαν θριαμβευτή τον κ. Γκρουέφσκι με 48,3% και αυτοδυναμία, σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, με ένα νεκρό και εννέα τραυματίες στις αλβανικές περιοχές, λόγω της βίας και της νοθείας που σημειώθηκαν σ΄αυτές.
Μετά τη δημιουργηθείσα κατάσταση και κάτω από τις απειλές του μεγαλυτέρου αλβανικού κόμματος και τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητος, ο κ. Γκρουέφσκι αναγκάστηκε να προγραμματίσει επαναληπτικές εκλογές σε 128 τμήματα στις 15 Ιουνίου 2008, και όχι σε όλα, όπως ζητούσε το DUI που είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα.
Οι εκλογές αυτές επιβεβαίωσαν το έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και απέδειξαν ότι η ΠΓΔΜ δεν πληροί το βασικότερο κριτήριο για την είσοδο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ που είναι η ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων, και το οποίο θα είναι από εδώ και εμπρός το βασικό της διακύβευμα, γιατί αν ο Αρχηγός του DUI κ. Αχμέτι δεν αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως απειλεί, η χώρα θα οδηγηθεί σε αναταραχές και αποσταθεροποίηση.
Κατόπιν όλων αυτών και επειδή ο κ. Γκρουέφσκι έδειξε με τη στάση του πριν και μετά τις εκλογές, ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για την εξουσία και όχι για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της χώρας του, που είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, εκτιμάται ότι θα επανέλθει στις διαπραγματεύσεις, που δεν αναμένεται να αρχίσουν νωρίτερα από το Σεπτέμβριο, πολύ πιο ανυποχώρητος.
Στο μεταξύ είχαμε δύο ακόμη προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας. Τα Σκόπια ζήτησαν την προσγείωση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αεροσκάφους με τα διακριτικά των «Μακεδονικών» αερογραμμών, το οποίο θα μετέφερε τον Πρόεδρο Τσερβενκόφσκι στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη συνάντηση των αρχηγών κρατών της ΝΑ Ευρώπης στις 13 Ιουνίου και την οποία η Ελλάς, όπως ήταν φυσικό, απέρριψε και στις 3 Ιουνίου 2008 δεν επέτρεψαν τη διέλευση από το έδαφός τους ελληνικού στρατιωτικού τμήματος που ανήκει στη νατοϊκή διοίκηση (KFOR) του Κοσσυφοπεδίου.

γ. Ελληνοτουρκικές Σχέσεις

Από τις αρχές Μαΐου το Τουρκικό ΥΠΕΞ αναβάθμισε την ιστοσελίδα του με προκλητικές αναφορές σε τουρκική μειονότητα στη Θράκη, σε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο στις οποίες εντάσσει και 140 ερημονήσια και στο casus belli.
Στις 7/5 συναντήθηκαν στο Στρασβούργο η κ. Μπακογιάννη με τον κ. Μπαμπατσάν, στον οποίο επεσήμανε την ανάγκη διατηρήσεως της ηρεμίας στο Αιγαίο εν όψει της ενάρξεως στις 15 Ιουνίου του τριμήνου μορατόριουμ. Παρά ταύτα οι παραβιάσεις ξανάρχισαν την επομένη ημέρα και δεν διακόπηκαν ούτε κατά τη διάρκεια της επισκέψεως του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού κ. Γράψα στην Τουρκία (25-27 Μαΐου), ούτε κατά την ημέρα πραγματοποιήσεως (15 Μαΐου) στην Κάρπαθο του μνημοσύνου για τον Σμηναγό Ηλιάδη που έχασε τη ζωή κατά τη σύγκρουση του α/φ του με τουρκικό.
Στις 13/5 πραγματοποιήθηκε κοινή στρατιωτική Ε/Τ άσκηση αντιμετωπίσεως καταστροφών από σεισμούς στις εγκαταστάσεις της ΜΑΚ στα Λιόσια. Ήταν η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποιήσεως των ΜΟΕ. Οι άλλες δύο έγιναν το 2006 στην Τουρκία.
Στις 22 Μαΐου ανακοινώθηκε η αναβολή της νατοϊκής ασκήσεως στον Άγιο Ευστράτιο με την αιτιολογία της μη διαθέσεως α/φ AWKS. Είναι η δεύτερη χρονιά που ματαιώνεται άσκηση στην ίδια περιοχή. Η δικαιολογία την προηγούμενη φορά ήταν οι άσχημες καιρικές συνθήκες. Εικάζεται ότι η ματαίωση οφείλεται σε παρέμβαση της Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος κ. Γκιουλ κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια από 2-5 Μαΐου 2008 υποσχέθηκε την στήριξη της χώρας του για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και κατηγόρησε την Ελλάδα για το βέτο.
Οι Ε/Τ σχέσεις βρίσκονται σε παρατεταμένη στασιμότητα, λόγω της αδρανοποιήσεως της τουρκικής κυβερνήσεως από το λεγόμενο «δικαστικό πραξικόπημα». Η Ελλάδα συνεχίζει τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών μεταξύ των πρέσβεων κ. Πισπινή και Ερντουγούλ Απακάν, που είχαν τον 39ο γύρο στην Κωνσταντινούπολη στις 8 Μαΐου 2008, γιατί εξακολουθεί να υπολογίζει στην εξομάλυνση των σχέσεών μας μέσω της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Η θέση αυτή είναι, μάλλον, λανθασμένη γιατί την πολιτική ασφαλείας της γείτονος ελέγχουν απολύτως οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο σκληρός πυρήνας του Υπουργείου Εξωτερικών, που έχουν θέσει ως στόχο, στην παρούσα φάση: * Στο μεν Αιγαίο πρώτα τη ρύθμιση του καθεστώτος των νησίδων και βραχονησίδων, δηλαδή την επαναχάραξη νέων συνόρων και κατόπιν συζητήσεις για τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα.
* Στη δε Θράκη, την επιβολή καθεστώτος συνδιοικήσεως στα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητος, εκμεταλλευόμενοι την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με την οποία δίνεται η δυνατότητα χρησιμοποιήσεως του όρου «τουρκικός» σε μουσουλμανικούς συλλόγους της Θράκης.

δ. Σχέσεις με Μεγάλες Δυνάμεις


(1) Ρωσία

Στις 29 Απριλίου 2008 υπεγράφη στη Μόσχα συμφωνία για τη συμμετοχή της Ελλάδος στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω Μαύρης Θαλάσσης στη Βουλγαρία και απ΄εκεί με έναν κλάδο, μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας στην Κεντρική Ευρώπη και με ένα δεύτερο στην Ιταλία μέσω Ελλάδος.
Με τον αγωγό αυτό, που θα είναι έτοιμος το 2014, σε συνδυασμό με τον αντίστοιχο Τουρκίας-Ελλάδος-Ιταλίας (ΤGI) δια του οποίου θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη και με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρουπόλεως, η Ελλάς καθίσταται ενεργειακός κόμβος, αποκτά πολλαπλές πηγές προμηθείας ενέργειας και δεν θα εξαρτάται από τις εκάστοτε διαθέσεις της Τουρκίας.

(2) Η.Π.Α.

Οι ΗΠΑ που αντιτίθενται στην κατασκευή αυτού του αγωγού γιατί τον θεωρούν ως ανταγωνιστικό του αγωγού NABUCCO δια του οποίου θα μεταφέρεται το αζέρικο αέριο στην Κεντρική Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ρωσία, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με δηλώσεις του αναπληρωτή ΥΠΕΞ κ. Μπράϊζα, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην κατασκευή του TGI, του οποίου η κατασκευή απεφασίσθη, κατόπιν παρακλήσεως της Ελλάδος και της Ιταλίας.
Στην ετησία έκθεση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία αναφέρεται ότι η 17 Νοέμβρη είναι ενεργός και ότι χτύπησε και το Μάϊο 2004 (έκρηξη στα Δικαστήρια της Λαρίσης με ένα νεκρό) δηλαδή δύο χρόνια μετά την εξάρθρωσή της. Επίσης ότι πρώην μέλη της έχουν ενταχθεί στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».
Με εντολή της κ. Ράϊς προσκλήθηκαν τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στη Σύνοδο της «Πρωτοβουλίας κατά της διασποράς των όπλων μαζικής καταστροφής» που έγινε στην Ουάσιγκτον στις 28 Μαΐου 2008, παρά τις διαμαρτυρίες της Ελλάδος, η οποία τελικά αποχώρησε μαζί με την Κύπρο.
Οι ΗΠΑ έχουν ενοχληθεί τόσο από την ενεργειακή συνεργασία της χώρας μας με τη Ρωσία όσο και με το βέτο στην πρόσκληση των Σκοπίων από το ΝΑΤΟ και γι΄αυτό αναμένεται ότι θα στρέφονται κατά των ελληνικών συμφερόντων σε κάθε ευκαιρία.

(3) Ε.Ε.

Αντιθέτως η ΕΕ βλέπει θετικά την κατασκευή του South Stream, ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 30 Απριλίου 2008, θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον αμερικανικών συμφερόντων αγωγό NABUCCO και έτσι θα ενισχυθεί η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, λόγω περισσοτέρων πηγών ενέργειας.
Η ενέργεια της ελληνικής κυβερνήσεως είναι ορθή γιατί εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και εξασφαλίζει την υποστήριξη της Ρωσίας στα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα στο Σκοπιανό. Ήδη ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα τα αναγνωρίσει με την ονομασία που θα συμφωνηθεί. Η μέχρι τώρα πολιτική της Ελλάδος, δηλαδή να συμπαρατάσσεται με τις ΗΠΑ για να μην προκαλέσει τη δυσαρέσκειά τους, ήταν λάθος, γιατί ουδέποτε μας στήριξαν. Η Ελλάδα θα πρέπει να ενεργεί πάντοτε με γνώμονα τα εθνικά της συμφέροντα, συμπαρατασσόμενη με την ΕΕ και να αγνοεί, χωρίς όμως να προκαλεί, τη στάση των ΗΠΑ, τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα βρίσκει απέναντί της. Θα ήταν όμως λάθος να στηριχθεί στη Ρωσία αγνοώντας την ΕΕ, γιατί η φιλία της είναι περιστασιακή και θα διαρκέσει όσο με τη στάση μας εξυπηρετούνται τα δικά της συμφέροντα.

(4) ΓΑΛΛΙΑ
Ο κ. Σαρκοζί, κατά την ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 6 Ιουνίου 2008, εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας σε όλα τα θέματα προτείνοντας μάλιστα μια νέα Συμμαχία. Οι ΕΔ θα προμηθευτούν από τη Γαλλία 22 αεροσκάφη RAFAL, επιστρέφοντας ισάριθμα MIRAZ και καταβάλλοντας τη διαφορά, δύο φρεγάτες, που θα κατασκευαστούν σε συνεργασία με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και 2 Ε/Π Super Puma.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που με τα χρήματά μας εξασφαλίζουμε τόσο θερμή υποστήριξη.


2. ΒΑΛΚΑΝΙΑ

α. Αλβανία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδος «Μπαλκάν», η οργάνωση «Τσαμουριά» θα καταθέσει υπόμνημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το ανύπαρκτο για την Ελλάδα «Τσάμικο Ζήτημα». Μεταξύ άλλων θα ζητούν διεθνή διάσκεψη για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων της «αλβανικής μειονότητας» στην Ελλάδα, αναγνώριση της «γενοκτονίας των Τσάμηδων», αποζημίωση για τις περιουσίες τους, επιστροφή των Τσάμηδων που εκδιώχθηκαν, απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας και τερματισμό της «διακρίσεως των Αλβανών στην Ελλάδα».
Ο Πρωθυπουργός κ. Μπερίσα, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Καριέρε ντε λα Σέρα», στις 29/5, απεκάλυψε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που θα καλύπτει τις ανάγκες της Ιταλίας. Αντίθετος όμως με τη θέση αυτή, εμφανίζεται ο επικεφαλής της επιτροπής για την επαναφορά της πυρηνικής ενέργειας στην Ιταλία κ. Φορματσιάρι, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα «L’ opinione delle Liberta» ότι ένας τέτοιος σταθμός στην Αλβανία θα ήταν εκτεθειμένος στον κίνδυνο κρατικοποιήσεως και θα παρήγαγε ρεύμα με υψηλό κόστος.
Ο κ. Μπερίσα με την πρότασή του αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της προσπάθειας της χώρας του, η οποία επιδιώκει συμφωνία – πλαίσιο με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την κατασκευή ατομικών αντιδραστήρων.
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νισάνι δήλωσε, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 15 Μαΐου 2008, ότι στη χώρα του δρουν ακόμη πολλές παράνομες οργανώσεις, παρόλο που μέχρι τώρα έχουν εξαρθρωθεί 204, ότι πολλές συμμορίες που πλούτησαν επενδύουν τώρα στη χώρα και ότι το 30% των ναρκωτικών που διοχετεύονται στην Ευρώπη περνούν από την Αλβανία.

β. Σερβία – Κοσσυφοπέδιο

Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 11 Μαΐου 2008 πρώτο κόμμα ανεδείχθη το Δημοκρατικό του φιλοευρωπαϊστή κ. Τάντιτς με 102 έδρες, δεύτερο το Ριζοσπαστικό Κόμμα (DS) του εθνικιστή κ. Νικόλιτς με 77 έδρες, τρίτο το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας του κ. Κοστούνιτσα με 30 έδρες, τέταρτο το Σοσιαλιστικό του κ. Ντάκιτς, που αποκαλείται και «μικρός Σλόμπο» ως επίγονος του Μιλόσεβιτς, με 20 έδρες, πέμπτο το φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα με 14 έδρες και τέλος διάφορες εθνικές μειονότητες με 7 έδρες.
Μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, αλλά το σοσιαλιστικό κόμμα που κατέστη ρυθμιστής προσανατολίζεται στη σύμπτυξη μετώπου με το φιλοδυτικό κόμμα του Προέδρου κ. Μπόρις Τάντιτς.
Στις εκλογές πήραν μέρος και οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου που ψήφισαν σε 300 εκλογικά τμήματα (εγγεγραμμένοι 91.639), χωρίς οι Αρχές του ΟΗΕ να τους παρεμποδίσουν. Απλώς η UNMIK ανεκοίνωσε, προκαταβολικά, ότι θα τις θεωρήσει άκυρες.
Στις 29 Απριλίου 2008 Σερβία και ΕΕ υπέγραψαν στο Λουξεμβούργο Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, η οποία θα ισχύσει μόλις πιστοποιηθεί η πλήρης συνεργασία του Βελιγραδίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της Σερβίας ο αντιπρόεδρος κ. Μπόζινταρ Ντζέλιτς και γι΄αυτό την χαρακτήρισε ως «παράνομη» ο Πρωθυπουργός κ. Κοστούνιτσα.
Η κίνηση αυτή είχε ως στόχο να ενισχύσει τους φιλοευρωπαϊστές στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τα ποσοστά τους στις εκλογές, όπως και έγινε παρά τις δισοίωνες γι΄αυτούς δημοσκοπήσεις.
Στις 15 Ιουνίου θα τεθεί σε ισχύ το νέο Σύνταγμα στο Κοσσυφοπέδιο, οπότε και η ευρωπαϊκή δικαστική και αστυνομική δύναμη (EVLEX) θα αντικαταστήσει, παρά τα υφιστάμενα νομικά κωλύματα, την πολιτική διοίκηση του ΟΗΕ. Έως σήμερα έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο γύρω στις 40 χώρες, έναντι των 100 και πλέον που ήταν η αρχική εκτίμηση του κ. Θάτσι.
Η Κάρλα Ντελ Πόντε, πρώην Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ο Τσακ Σούντετιτς, πρώην ρεπόρτερ των «New York Times» στην πρώην Γιουγκοσλαβία και αναλυτής του Δικαστηρίου, αποκάλυψαν μέσω του βιβλίου «La Caccie» (Το Κυνήγι), ότι η UNMIK και οι αλβανικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας αρνήθηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις παρεμπόδισαν τις έρευνες προς εξακρίβωση των καταγγελιών, ότι υψηλόβαθμα στελέχη του UCK αφαιρούσαν όργανα από Σέρβους που εκρατούντο στην Αλβανία και τα πωλούσαν στις Βαλκανικές χώρες.


3. ΤΟΥΡΚΙΑ
α. Εσωτερική Κατάσταση

Στις 5 Ιουνίου 2008 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας εξέδωσε απόφαση με την οποία χαρακτήρισε άκυρη τη συνταγματική αναθεώρηση για τη μαντήλα. Αυτό θεωρείται κακός οιωνός και για την άλλη προσφυγή του Γενικού Εισαγγελέως, που ζητά την απαγόρευση του ΑΚΡ και τον αποκλεισμό 71 μελών του, περιλαμβανομένων του Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν και του Προέδρου κ. Γκιούλ. Ο κ. Ερντογάν σε πείσμα όλων των προβλέψεων, που έκαναν λόγο για πρόωρες εκλογές, αποφάσισε να συγκρουστεί με το Κεμαλικό κατεστημένο, προωθώντας νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο την αποδυνάμωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Ο κ. Ερντογάν επέλεξε την οδό της συγκρούσεως γιατί γνωρίζει ότι ούτε οι εκλογές, ούτε οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες αρκούν για να υποχωρήσει το βαθύ κράτος. Εκτιμάται δε ότι με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να στείλει το μήνυμα στους αντιπάλους του, ότι δεν θα συμβιβαστεί και ότι για να τον ανατρέψουν θα πρέπει να προβούν σε ανοικτό στρατιωτικό πραξικόπημα και να αναλάβουν την ευθύνη για τις συνέπειές του, που θα είναι η οριστική διακοπή των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, η δυσφήμιση της χώρας στο εξωτερικό, η ανάφλεξη του Κουρδικού και η οξεία αντιπαράθεση στο εσωτερικό, που θα απειλήσει ακόμα και την ενότητα της χώρας. Το αν θα τους αναγκάσει να υποχωρήσουν ή όχι, θα φανεί σύντομα. Το πιο πιθανό είναι να μην υποχωρήσουν και να συνεχίσουν με τη δικαστική διαδικασία, στηριζόμενοι στην πτώση της δημοτικότητας του κ. Ερντογάν την οποία θα προσπαθήσουν να διευρύνουν με κάθε τρόπο. Σ’ αυτό άλλωστε απέβλεπε και η αίτηση της αντιπολίτευσης για παραπομπή του, με την κατηγορία ότι παρενέβη για να διασφαλίσει την αγορά του δευτέρου ομίλου ΜΜΕ από επιχείρηση στην οποία εργάζεται ο γαμπρός του, η οποία μπορεί μεν να απερρίφθη από την Εθνοσυνέλευση, έβλαψε όμως το προφίλ του.

β. Ενταξιακή Πορεία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την απογοήτευσή του, για το βραδύ ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και την απειλή δικαστικής απαγορεύσεως του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, με την έκθεσή του για την Τουρκία που εγκρίθηκε στις 21 Μαΐου 2008 με 467 ψήφους έναντι 62. Όσον αφορά στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, περιλαμβάνει τις πάγιες αναφορές για την προστασία του Πατριαρχείου, την συμβολή στη λύση του Κυπριακού και την επίλυση των «διμερών προβλημάτων» με την Ελλάδα. Τις διαπιστώσεις αυτές επανέλαβε και ο Επίτροπος για τη διεύρυνση κ. Όλι Ρέν, τόσο στο Τακτικό Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ, όσο και στη συνεδρίαση της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Μαΐου 2008 στις Βρυξέλες.
Σε περίπτωση που επιβληθεί απαγόρευση στο ΑΚΡ, είναι βέβαιο ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα παγώσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα τροφοδοτήσει τον τουρκοσκεπτικισμό της Γαλλίας η οποία αναλαμβάνει ως προεδρεύουσα τα ηνία της ΕΕ από 1ης Ιουλίου και θα ενισχύσει τη θέση της για μια «προνομιούχο εταιρική σχέση» με την Τουρκία, όπως επανέλαβε ο κ. Σαρκοζί και κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

γ. Κουρδικό

Συνεχίστηκαν, καθ΄όλη την εξεταζομένη περίοδο, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον στόχων του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ.
Κάτω από την πίεση των ΗΠΑ, η Τουρκία άρχισε διάλογο με την κουρδική ηγεσία του Β. Ιράκ, προκειμένου να επιτύχει την απομόνωση των μαχητών του ΡΚΚ, από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις στο Β. Ιράκ δεν φαίνεται να αρκούν για να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Οι συνομιλίες αυτές δεν αποκλείουν και την παράλληλη χρήση των στρατιωτικών επιδρομών και των βομβαρδισμών κατά στόχων του ΡΚΚ στο Β. Ιράκ.
Με την έναρξη των συνομιλιών ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβερνήσεως των Κούρδων στο Β. Ιράκ ανακοίνωσε και νέα αναβολή, για το τέλος 2008, του δημοψηφίσματος για την τύχη του Κιρκούκ, στη διεξαγωγή του οποίου αντιτίθεται όχι μόνο η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, αλλά και η Τουρκία.
Η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Αν επικρατήσει το κεμαλικό κατεστημένο η χώρα θα διολισθήσει σε ένα αυταρχικό αντιδημοκρατικό καθεστώς, με επικυρίαρχο το «βαθύ κράτος», θα ανακοπεί, ίσως δια παντός, η ευρωπαϊκή πορεία της και θα καταστεί παράγοντας αποσταθεροποιήσεως στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μ. Ανατολής. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν και σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις της με την χώρα μας και την Κύπρο.

4. EYΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Για να τεθεί σε ισχύ η Συνταγματική Συνθήκη της Λισαβώνος, από την 1η Ιανουαρίου 2009, θα πρέπει να έχει επικυρωθεί και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί από τα 11 και αναμένεται η επικύρωσή της και από τα κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών, πλην Ιρλανδίας, στην οποία θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στις 12 Ιουνίου. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα είναι μάλλον αρνητικό και θα προκαλέσει προβλήματα στην ΕΕ, η οποία μελετά τρόπους για να τα ξεπεράσει.
Φαβορί για τη νέα θέση του Προέδρου της ΕΕ θεωρείται ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Ζοζέ Μπαρόζο, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, που την κατέχει και σήμερα. Για τη νέα θέση «του υψηλού αξιωματούχου Εξωτερικής Πολιτικής» ενδιαφέρονται ο τέως πρωθυπουργός της Αγγλίας κ. Τόνι Μπλερ και ο Σουηδός κ. Καρλ Μπλιντ, με επικρατέστερο τον πρώτο.
Η ΕΕ προτείνει, με έγγραφό της, την ίδρυση της Ενώσεως για τη Μεσόγειο, στις 13 Ιουλίου στο Παρίσι με την ονομασία «Διαδικασία της Βαρκελώνης – Μια Ένωση για τη Μεσόγειο», κατά την οποία θα καθοριστούν η δομή και οι στόχοι της. Θα συμμετέχουν οι χώρες μέλη της ΕΕ και όλες οι χώρες της Μεσογείου.

5. ΙΣΠΑΝΙΑ

Παγιδευμένο αυτοκίνητο με εκρηκτικά εξερράγη τα ξημερώματα της 14 Μαΐου 2008 στην κωμόπολη Λεγκοντιάνο της χώρας των Βάσκων, από την οποία σκοτώθηκε ένας χωροφύλακας και τραυματίστηκαν τέσσερις. Η προηγουμένη τρομοκρατική ενέργεια έγινε στις 7 Μαρτίου 2008.

6. ΙΤΑΛΙΑ

Τις εκλογές κέρδισε ο κ. Μπερλουσκόνι και η κυβέρνησή του έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στις 14 Μαΐου. Την ίδια ημέρα ο νέος ΥΠΕΞ κ. Φρατίνι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι πιο κοντά στο Ισραήλ από την προηγουμένη και ότι θα τηρήσει αυστηρότερη στάση απέναντι στο Ιράν.
Ο Διοικητής της Μονάδος Διώξεως της Λαθρομετανάστευσης κ. Φρανσέσκο Γκρατιέρι, ανακοίνωσε ότι η Μονάδα του, κατόπιν εντολής της κυβερνήσεως, πραγματοποίησε εκτεταμένη επιχείρηση, διάρκειας μιας εβδομάδος, με στόχο παράνομους μετανάστες και εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου σε περιοχές με συγκεκριμένα προβλήματα. Συνελήφθησαν 383 άτομα και απελάθηκαν 53.
Την ενέργεια αυτή επέκρινε η Ισπανική κυβέρνηση, γεγονός που προκάλεσε κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Σκληρά μέτρα κατά της λαθρομετανάστευσης προωθεί η κυβέρνηση, όπως, τετραετής φυλάκιση, εκδίκαση των υποθέσεών τους εντός δύο εβδομάδων και απέλαση.

7. ΝΑΤΟ

Σύμφωνο για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Κέντρου Αντιμετωπίσεως της Κυβερνοτρομοκρατίας υπέγραψαν στις 14/5 στις Βρυξέλες επτά χώρες του ΝΑΤΟ (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Σλοβακία), ύστερα από το πρωτοφανές κύμα ηλεκτρονικών επιθέσεων που δέχθηκε η Λετονία το παρελθόν έτος, με αποτέλεσμα την προσωρινή παύση της λειτουργίας κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών.
Από 21-28 Μαΐου 2008 πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο η Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ με κύρια θέματα την ενεργειακή ασφάλεια, τις σχέσεις με τη Ρωσία, το Κοσσυφοπέδιο και την κατάσταση στα Βαλκάνια. Η ενεργειακή ασφάλεια είναι μια νέα παράμετρος, η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λόγω της μεγάλης ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ εξετάζει τρόπους για την προστασία των αγωγών σε περιοχές που είναι κρίσιμες για τους συμμάχους και ιδιαίτερα αυτών που διέρχονται από ασταθείς χώρες. Αναμένεται η ενέργεια αυτή, αν υλοποιηθεί, να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις τόσο από τις ενδιαφερόμενες χώρες, όσο και από τη Ρωσία.

8. ΟΗΕ

111 χώρες συμφώνησαν στην απαγόρευση των «βομβών διασποράς» που είναι το πλέον φονικό και απάνθρωπο συμβατικό όπλο.
Λόγω της κλιμακώσεως των πειρατειών στα ανοικτά της Σομαλίας, της Μαλαισίας και άλλων περιοχών, το ΣΑ/ΟΗΕ ψήφισε απόφαση που επιτρέπει στο Πολεμικό Ναυτικό των χωρών, οι οποίες επιθυμούν, να αναλάβει την καταδίωξη των πειρατών ακόμη και σε ξένα χωρικά ύδατα.

9. Η.Π.Α.

Δημοσίευμα των «New York Times» στις 20 Απριλίου 2008, αποκάλυψε ότι οι αποκαλούμενοι «αναλυτές στρατιωτικών υποθέσεων», που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της αμερικανικής κοινής γνώμης, είναι μια ελίτ αποστράτων αξιωματικών που διατηρούν στενές σχέσεις με το Πεντάγωνο και επικαλούμενοι την εκ των έσω πληροφόρηση, παρουσιάζουν ως απολύτως σωστές τις αποφάσεις της κυβερνήσεως. Αμείβονται από το Πεντάγωνο και οι περισσότεροι είναι μέτοχοι της Πολεμικής Βιομηχανίας των ΗΠΑ. Κατόπιν αυτού οι δημοκρατικοί πέρασαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων νόμο, ο οποίος απαγορεύει στο στρατό «να εμπλέκεται σε κάθε μορφή επικοινωνίας με στόχο τον επηρεασμό των πολιτών», αλλά δεν θα μπορέσουν να τον περάσουν και στο Κογκρέσο.
Στο νέο σχέδιο του κειμένου του Πενταγώνου «Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική» καθορίζονται ως μεγαλύτερες προκλήσεις :
Η διεθνής τρομοκρατία, ως κυρία απειλή.
Η εξάπλωση των μέσων μαζικής καταστροφής.
Η περιφερειακή αστάθεια και οι ανταγωνισμοί.
Η διαμάχη για τους φυσικούς πόρους.
Οι πανδημίες και οι φυσικές καταστροφές.
Η τρωτότητα σε επιθέσεις στον τομέα του κυβερνοχώρου και του διαστήματος.
Άξιον αναφοράς είναι, ότι έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά, μετά την επίθεση που δέχτηκε η Εσθονία τον περασμένο χρόνο, οι κίνδυνοι επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, για την αντιμετώπιση των οποίων καθορίζεται ότι δεν είναι αρκετή η ανταπόδοση «με το ίδιο νόμισμα» αλλά πρέπει να συνοδεύεται και με τη φυσική καταστροφή των περιοχών από τις οποίες προέρχονται.
Πρόσφατη έρευνα, μεταξύ επαγγελματικών στελεχών των αμερικανικών ΕΔ, σχετικά με την κατάστασή τους, μετά την μακροχρόνια εμπλοκή τους σε Αφγανιστάν και Ιράκ, κατέδειξε, ότι βρίσκουν τις ΕΔ λιγότερο ισχυρές και χωρίς δυνατότητες να αναλάβουν έναν ακόμη πόλεμο στο Ιράν, ότι δεν εμπιστεύονται την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και ότι οι πολιτικοί είναι «τελείως απληροφόρητοι για τις ΕΔ».
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το δίκτυο CBS News, το 2005 έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας 6.256 βετεράνοι, πρώην στρατιώτες στα μέτωπα Αφγανιστάν και Ιράκ, ενώ ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για την Ψυχική Υγεία, εκτιμά ότι με την πάροδο του χρόνου ο αριθμός των αυτόχειρων θα ξεπεράσει τον αριθμό των θυμάτων στα μέτωπα Αφγανιστάν και Ιράκ.
Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, κατασκευάζει τείχος 1139 χλμ κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, για την απαγόρευση της λαθρομετανάστευσης, ενώ, ταυτόχρονα, σχεδιάζεται η αντικατάστασή του με ένα πολύπλοκο σύστημα ακτίνων λέϊζερς, λόγω των αντιδράσεων από τη «Συμμαχία για τα Σύνορα του Τέξας» την οποία έχουν συγκροτήσει δήμαρχοι, περιφερειακοί επίτροποι και οικονομολόγοι, που διεκδικούν μεγαλύτερες αποζημιώσεις.
Το χρίσμα των υποψηφίων προέδρων για τις εκλογές του Νοεμβρίου εξασφάλισαν εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών ο κ. Μακέϊν και εκ μέρους των Δημοκρατικών ο κ. Ομπάμα, που είναι ο πρώτος μαύρος που εξασφαλίζει το χρίσμα μεγάλου κόμματος στην ιστορία των ΗΠΑ.

10.ΡΩΣΙΑ

Στις 7 Μαΐου ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου της Ρωσίας ο κ. Μεντβέντεφ και στις 8 Μαΐου η Δούμα ενέκρινε το διορισμό του κ. Πούτιν ως Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε αναλάβει την ηγεσία του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» από τα μέσα Απριλίου.
Από τις μέχρι τώρα κινήσεις των δύο ανδρών προκύπτει ότι ο μεν κ. Μεντβέντεφ, διατηρώντας χαμηλό προφίλ, θα ασκεί τον έλεγχο στην οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ο κ. Πούτιν, έχοντας συγκεντρώσει υπερεξουσίες Προέδρου, θα έχει κυρίαρχο ρόλο στην ασφάλεια και στην εξωτερική πολιτική, όπως επιβεβαιώθηκε και από τα θέματα που συζήτησε με τον Πρόεδρο κ. Σαρκοζί κατά την επίσκεψή του στη Γαλλία στις 29-30 Μαΐου 2008.
Η απόφαση της Ρωσίας, να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της με την Αμπχαζία και τη Ν. Οσετία σε όλους τους τομείς και η ενίσχυση της ειρηνευτικής δυνάμεως των 3.000 ανδρών που διατηρεί σ΄αυτές από το 1990, με 1.000 ακόμη άνδρες και βαρύ οπλισμό, με το πρόσχημα ότι η Γεωργία σχεδιάζει να εισβάλει σ΄αυτές, δημιούργησε νέα ένταση στις σχέσεις της με τη Γεωργία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Η ένταση κορυφώθηκε στις 4 Μαΐου 2008, με την ανακοίνωση των αυτονομιστών της Αμπχαζίας ότι κατέρριψαν δύο μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη της Γεωργίας, πέραν αυτού που είχαν καταρρίψει στις 24 Απριλίου 2008. Η Γεωργία διέψευσε την κατάρριψη των δύο αεροσκαφών και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δικό της αεροσκάφος κατέρριψε στις 24 Απριλίου 2008 το κατασκοπευτικό αεροσκάφος της (Γεωργίας). Αυτό το επιβεβαίωσε και ο ΟΗΕ με απόφασή του στις 26 Μαΐου 2008.
Τα περιστατικά αυτά οδήγησαν Ρωσία και Γεωργία στα πρόθυρα πολέμου και χρειάστηκε η παρέμβαση του Γάλλου ΥΠΕΞ κ. Κουσνέρ για να αποτραπεί η σύρραξη.
Λίγους μήνες μετά τη νίκη του φιλοαμερικανού κ. Σαακασβίλι στις προεδρικές εκλογές της Γεωργίας, το κόμμα του (Ενωμένο Εθνικό Κόμμα), κέρδισε και τις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στις 21 Μαΐου 2008, με ποσοστό άνω του 60%.
Η ευρεία νίκη του κ. Σαακασβίλι οφείλεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος, στην λανθασμένη πολιτική της Ρωσίας, η οποία κατάφερε να συσπειρώσει τους γεωργιανούς γύρω του και να αγνοήσουν τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας, που από μόνα τους θα ήταν αρκετά για να χάσει τις εκλογές. Με την πολιτική που ακολούθησε η Ρωσία, όχι μόνο δεν έφθειρε τον κ. Σαακασβίλι, αλλά θα τον βρει μπροστά της ακόμα πιο ισχυρό και πολύ περισσότερο σκληρό και αδιάλλακτο απ΄όσο ήταν μέχρι πριν τις εκλογές.
Βεβαίως, ο κ. Σαακασβίλι κινδυνεύει, αν παρασυρθεί από τη νίκη του και τηρήσει σκληρή γραμμή, να αντιμετωπίσει μια πιο σκληρή Ρωσία η οποία να φτάσει μέχρι και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε σύρραξη τις δύο χώρες με απρόβλεπτες διαστάσεις και συνέπειες.
Μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε στην Κόκκινη Πλατεία στις 9 Μαΐου 2008 για τον εορτασμό της νίκης κατά τον Β΄ΠΠ, ενώ ο νέος Πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια για τη διασφάλιση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας ώστε να μην απειληθεί ποτέ η εθνική ακεραιότητά της.
Οι ενέργειες αυτές σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο ρυθμό παραγωγής σύγχρονων οπλικών συστημάτων, σηματοδοτούν την πρόθεση της ηγεσίας της, να ανακτήσει τη χαμένη πολιτική ισχύ της στη διεθνή σκηνή, χρησιμοποιώντας και την στρατιωτική της ισχύ.
Οι ψυχροπολεμικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ συνεχίζονται, όπως απεδείχθη από τα αποτελέσματα της συναντήσεως που είχαν στο θέρετρο Σότσι της Ρωσίας οι κ.κ. Πούτιν και Μπους, αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Τα αποτελέσματα της συναντήσεως συνοψίστηκαν σε ένα κείμενο 11 σελίδων με τον τίτλο «Διακήρυξη Στρατηγικού Πλαισίου», το οποίο δεν υπογράφεται από τους δύο Προέδρους. Από το κείμενο αυτό προκύπτει ότι η Ρωσία δεν θα συναινέσει στην πυραυλική ασπίδα, χωρίς την εγγυημένη παρουσία και δικού της προσωπικού στις εγκαταστάσεις των συστημάτων στην Πολωνία και στην Τσεχία και ότι δεν θα δεχτεί, σε καμιά περίπτωση, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στη Γεωργία και την Ουκρανία.
Παρά τις πιο πάνω διαφορές ΗΠΑ και Ρωσία υπέγραψαν στις 6 Μαΐου 2008 στη Μόσχα «Συμφωνία Συνεργασίας» στο πλαίσιο της οποίας οι Αμερικανοί αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στην πυρηνική τεχνολογία της Ρωσίας προσφέροντας δελεαστικά συμβόλαια για την αποθήκευση πυρηνικών καυσίμων.
Η ΕΕ αποφάσισε να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την ανανέωση της «Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας» που έχει λήξει πριν από 18 μήνες. Η έναρξη διαπραγματεύσεων θα αρχίσει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 26 και 27 Ιουνίου. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να ασκηθούν πιέσεις στη Λιθουανία, που είχε αντιρρήσεις για την πολιτική της Μόσχας στα θέματα της Ενέργειας και της Γεωργίας.


11. ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

α. Παλαιστινιακό

Τα τυφλά κτυπήματα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και με πολλές απώλειες εκατέρωθεν, ενώ η κατάσταση στη λωρίδα της Γάζας έχει γίνει απελπιστική, λόγω του συνεχιζομένου αποκλεισμού. Για το λόγο αυτό ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να άρει το εμπάργκο καυσίμων, ώστε να μπορέσουν οι υπηρεσίες του να συνεχίσουν το ανθρωπιστικό τους έργο.
Το Ισραήλ, παρά τις αυστηρές συστάσεις των ΗΠΑ και του κουαρτέτου (Ρωσία-ΗΠΑ-ΕΕ-ΟΗΕ) για τη Μέση Ανατολή, συνεχίζει απτόητο την εποικιστική του πολιτική, με κατασκευές νέων οικιών και επέκταση οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη, παραβιάζοντας έτσι τη συμφωνία της Ανάπολης και τορπιλίζοντας τις ειρηνευτικές διαδικασίες.
Η διαμεσολαβητική προσπάθεια του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ κ. Κάρτερ, που συναντήθηκε στη Δαμασκό στις 20 Απριλίου 2008, με τον Πρόεδρο Άσαντ και τον εξόριστο ηγέτη της Χαμάς κ. Χάλεντ Μασάα, απέτυχε, γιατί η Χαμάς απέρριψε την πρότασή του για μονομερή κατάπαυση του πυρός και αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ, έστω και υπό προϋποθέσεις. Η πρωτοβουλία του επικρίθηκε και από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Η αισιοδοξία που επικράτησε προς στιγμήν, ότι θα επήρχετο συμφωνία στις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακών οργανώσεων στο Κάϊρο, υπό την αιγίδα του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών κ. Ομάρ Σουλεημάν, για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, φαίνεται ότι θα διαψευστεί, γιατί την απορρίπτουν τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ, επειδή φοβούνται ότι αυτό θα επιτρέψει στη Χαμάς να ενισχυθεί σε βαθμό που θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί αργότερα. Οι συνομιλίες πάντως συνεχίζονται.
Σε μια υστάτη προσπάθεια για την υλοποίηση του οράματός του για τη δημιουργία δύο κρατών (Ισραήλ-Παλαιστίνης) ο κ. Μπους επισκέφθηκε στις 14-19 Μαΐου 2008 το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Παρόλο που οι μέχρι τώρα διαδικασίες δεν είχαν κανένα, σχεδόν, αποτέλεσμα, ο κ. Μπους δήλωσε για μια ακόμη φορά, ότι ο στόχος για την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους πριν το τέλος του έτους παραμένει εφικτός και κάλεσε το Ισραήλ να διευκολύνει την ζωή των Παλαιστινίων της Δ. Όχθης.
Στις 24 Μαΐου 2008, συναντήθηκαν στο Λ. Οίκο οι κ.κ. Μπους και Αμπάς, προκειμένου να αναζητήσουν τρόπους για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Τα αποτελέσματα ήταν, μάλλον απογοητευτικά, όπως προκύπτει και από την ομιλία του επικεφαλής των Παλαιστινίων στις διαπραγματεύσεις κ. Άχμεν Κορέϊα, που εξεφώνησε σε συνεδρίαση της Φατάχ στη Ραμάλα, κατά την οποία είπε «Μπορεί να υπάρξει πρόοδος εντός του έτους αλλά η κατάληξή τους σε συμφωνία απαιτεί ένα θαύμα».

β. Ισραήλ
Στις 21 Μαΐου 2008, Τουρκία, Συρία και Ισραήλ ανακοίνωσαν, ταυτόχρονα στις τρεις πρωτεύουσες, την έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ Συρίας και Ισραήλ υπό την αιγίδα της Τουρκίας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των μυστικών συνομιλιών που είχαν αρχίσει τον Φεβρουάριο 2007 με ενδιάμεσο συνομιλητή την Τουρκία.
Το όλο εγχείρημα αποτελεί μεγάλη επιτυχία του κ. Ερντογάν γιατί, ενώ η Τουρκία τα προηγούμενα χρόνια ήταν το μαύρο πρόβατο για τον αραβικό κόσμο, κατάφερε, με την πολιτική του, να οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του. Η τυχόν τελική συμφωνία δεν θα έχει ως μόνο αποτέλεσμα την ειρήνη μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1948, αλλά και θετικές επιπτώσεις στο παλαιστινιακό, καθώς η Συρία θα μπορεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο με το Ιράν, τους Παλαιστινίους της Χαμάς και τους Λιβανέζους της Χεζμπολάχ. Το εάν θα έχουν ή όχι ευτυχή κατάληξη οι απευθείας διαπραγματεύσεις, θα εξαρτηθεί από τη στάση της Αμερικής έναντι της Συρίας, την οποία ο κ. Μπους έχει εντάξει στον άξονα του «κακού» και είναι δύσκολο να αλλάξει. Ο διάδοχός του, όμως, θα είναι εύκολο να αλλάξει πολιτική και να βρεθεί λύση.

Την 60ή επέτειο της ιδρύσεώς του γιόρτασε το Ισραήλ στις 7 Μαΐου 2008.

Νέα κατηγορία, η 5η στη σειρά, εμπλέκει τον Πρωθυπουργό κ. Όλμερ, σε οικονομικό σκάνδαλο. Οι πιθανότητες να κριθεί ένοχος είναι πολλές και γι΄αυτό στο κόμμα του άρχισαν οι ζυμώσεις για τη διαδοχή του. Ως πιθανότερος διάδοχός του φέρεται η Υπουργός Εξωτερικών κ. Τζίπι Λίβνι, η οποία θεωρείται πολύ ικανή, αλλά και σκληρή.

γ. Ιράκ
Ο Διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, Στρατηγός Ντέϊβιντ Πετρέους, τοποθετήθηκε ως Διοικητής στη Διοίκηση Μέσης Ανατολής, αντικατασταθείς από τον Υποδιοικητή του, Αντιστράτηγο Ρέϊ Οντιέρμο.
Θα έχει έδρα στη Φλόριντα και θα είναι υπεύθυνος για μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή με 27 χώρες από την Κένυα μέχρι το Καζακστάν, η οποία περιλαμβάνει και τις εμπόλεμες ζώνες του Ιράκ και του Αφγανιστάν.
Κατά την παρουσίασή του στις 22 Μαΐου 2008. ενώπιον της Γερουσίας, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ανέφερε πως η βία έχει μειωθεί στο Ιράκ και ότι έχει την αίσθηση ότι θα είναι σε θέση να προτείνει κάποια μείωση του στρατού στο Ιράκ σύντομα.
Συνεχίζονται με σφοδρότητα οι συγκρούσεις μεταξύ των Σιιτών ανταρτών και του Ιρακινού στρατού, που κατέλαβε στις 21 Μαΐου 2008 τη συνοικία Σαντρ της Βαγδάτης, ύστερα από σφοδρές συγκρούσεις που διήρκεσαν σχεδόν ένα μήνα.
Ο Απρίλιος ήταν ένας από τους φονικότερους μήνες. Σκοτώθηκαν 49
Αμερικανοί και 107 Ιρακινοί στρατιώτες και 968 πολίτες. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών έχει ανέλθει στους 4.062.
Αναβλήθηκε για τις 20 Μαΐου 2008. η δίκη του πρώην αναπληρωτή Πρωθυπουργού, του Σαντάμ, Ταρίκ Αζίζ, η οποία ξεκίνησε στις 29 Απριλίου, αλλά διεκόπη αμέσως μετά την απαγγελία της κατηγορίας από τον Εισαγγελέα που ζήτησε την σκληρή τιμωρία του για συνέργεια στην εκτέλεση 40 επιχειρηματιών.

δ. Ιράν
Η αντιπαράθεση του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό του πρόγραμμα συνεχίζεται με οξύτητα.
Ο Αιγύπτιος Διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας κ. Ελ Μπράντεϊ, κατηγόρησε στις 2 Ιουνίου 2008, τις Ιρανικές αρχές ότι αρνούνται να επιτρέψουν την πρόσβαση επιθεωρητών του ΟΗΕ σε σημαντικά πρόσωπα και ντοκουμέντα, που θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις σε πρόσφατες καταγγελίες για εκτροπή του Ιρακινού πυρηνικού προγράμματος προς στρατιωτικές εφαρμογές. Επίσης επεσήμανε ότι ο εμπλουτισμός του ουρανίου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όπλα, συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.
Στις κατηγορίες της ΙΕΑΑ απάντησε ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν κ. Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί, ο οποίος δήλωσε ότι «κανένα σκεπτόμενο έθνος δεν θα ενδιαφερόταν να φτιάξει ένα πυρηνικό όπλο σήμερα» και κατηγόρησε τον κ. Μπους και τους συμβούλους του ότι ενεργούν σαν να είναι «διανοητικά καθυστερημένοι» και ο εκπρόσωπος της κυβερνήσεως κ. Γκολάμ Χοσείν Ελμάχ, ο οποίος ανέφερε ότι το Ιράν δεν θα διακόψει το πρόγραμμά του και ότι η μη αναστολή του εμπλουτισμού είναι αδιαπραγμάτευτη.
Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας κ. Πούτιν δήλωσε ότι τίποτα δεν δείχνει ότι το Ιράν προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, διευκρινίζοντας όμως ότι η χώρα του είναι αντίθετη με την απόκτηση πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη.
Ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική κ. Σολάνα, θα επισκεφθεί το Ιράν και θα προτείνει ένα νέο αναβαθμισμένο πακέτο κινήτρων με αντάλλαγμα την αναστολή του εμπλουτισμού ουρανίου.

ε. Λίβανος

Στις 8 Μαΐου 2008 ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τους υποστηρικτές της φιλοδυτικής κυβερνήσεως του κ. Χάριρι με αφορμή την απόφαση της κυβερνήσεως να θέσει εκτός νόμου το ιδιωτικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ και να απομακρύνει από το αεροδρόμιο τον υπεύθυνο ασφαλείας με την κατηγορία ότι επέτρεπε τη διέλευση όπλων που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ. Στη διαμάχη αυτή ο στρατός του Λιβάνου τήρησε ουδετερότητα.
Υπό την απειλή της καταλήψεως της εξουσίας με τη βία από τη Χεζμπολάχ και με τη μεσολάβηση του αραβικού συνδέσμου, η κυβέρνηση ανακάλεσε τα μέτρα και ήλθε στις 21 Μαΐου 2008 σε συμφωνία με τη Χεζμπολάχ για τον σχηματισμό κυβερνήσεως εθνικής ενότητος, στην οποία η αντιπολίτευση, που ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ, θα έχει 11 Υπουργούς έναντι 16 της πλειοψηφίας, καθώς και το δικαίωμα βέτο στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ύστερα από αυτό εξελέγη ως Πρόεδρος της χώρας, στις 26 Μαΐου 2008, ο πρώην Αρχηγός των ΕΔ Στρατηγός Μισέλ Σουλεϊμάν, που είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής απ΄όλες τις παρατάξεις. Η ενέργειά του όμως, να αναθέσει την εντολή σχηματισμού νέας κυβερνήσεως στον ήδη πρωθυπουργό κ. Σινιόρα πυροδότησε τις αντιδράσεις της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της και ίσως απαιτηθεί και νέα παρέμβαση του αραβικού συνδέσμου για να ξεπεραστούν οι διαφορές.
Η συμφωνία αυτή δεν εγγυάται την ειρήνευση στο Λίβανο γιατί στην ουσία παγίωσε μια δυαδική εξουσία που θα είναι ασταθής και δεν θα αποτρέψει την επιδίωξη και των δύο μερών να επικρατήσει το ένα επί του άλλου. Σε αυτό συνηγορεί και η γενικότερη αστάθεια στη χώρα καθώς κόμματα, πολιτικοί και φύλαρχοι, αλλάζουν στρατόπεδα με σκανδαλώδεις διαδικασίες.


12. ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ

α. Αφγανιστάν
Εντείνονται οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας με πολλά θύματα.
Ο Αμερικανός διοικητής στο Ν. Αφγανιστάν Συνταγματάρχης Τζόνσον, δήλωσε ότι, κατά την εκτίμησή του, δεν υπάρχει πιθανότης να αναλάβουν οι Ταλιμπάν συντονισμένες επιχειρήσεις στην περιοχή του, όπως στο παρελθόν.
Ο Αμερικανός Στρατηγός Ντέϊβιντ Μακ Κίρναν, που ήταν διοικητής των χερσαίων δυνάμεων κατά την εισβολή το 2003, ανέλαβε, στις 3 Ιουνίου 2008, τη διοίκηση της ISAF. O απερχόμενος διοικητής Στρατηγός Νταν Μακ Νιλ, κατηγόρησε, κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του, το Πακιστάν και το Ιράν ότι ενισχύουν με αντάρτες τους Ταλιμπάν και επεσήμανε την ανάγκη ισχυρής αφγανικής αστυνομικής δυνάμεως, για να μπορεί να αντιμετωπίζει τα πολλά προβλήματα και κυρίως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.


β. Πακιστάν
Ο κ. Νουάζ Σαρίφ απέσυρε από την κυβέρνηση συνασπισμού τους υπουργούς του, αλλά, όπως δήλωσε, δεν θα την αντιπολιτευτεί. Αιτία αυτής της ενέργειας είναι η διαφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων για τον τρόπο που πρέπει να επανέλθουν στις θέσεις τους οι δικαστές που απέλυσε ο κ. Μουσάραφ.

γ. Κίνα
Την οργή του κινέζικου λαού προκάλεσε η άδικη, κατ΄αυτούς, κριτική κατά της χώρας τους από ξένους ακτιβιστές και ξένες κυβερνήσεις, καθώς και η μεροληπτική κάλυψη των γεγονότων στο Θιβέτ από τα ΜΜΕ. Ο θυμός τους εκδηλώθηκε, στην αρχή μέσω του διαδικτύου (30 εκατ. είχαν υπογράψει το σχετικό μανιφέστο μέχρι το τέλος Απριλίου) με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλες σχεδόν τις πόλεις και με μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα εξ αιτίας του υπαινιγμού του κ. Σαρκοζί ότι δεν θα παραστεί στην τελετή ενάρξεως των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η τόσο μεγάλη αντίδραση θορύβησε την κινεζική ηγεσία, η οποία αναγκάστηκε να πάρει μέτρα για τον κατευνασμό της κοινής γνώμης (απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις και αφαιρέθηκε από τις ιστοσελίδες το πιο έξαλλο περιεχόμενο).
Στις 12 Μαΐου2008, ισχυρότατος σεισμός έπληξε την επαρχία Σετσουάν στην Κεντρική Κίνα. Οι νεκροί ξεπέρασαν τις 90.000 και οι άστεγοι τα 10 εκατ. Η κινεζική κυβέρνηση, σε αντίθεση με την μέχρι τώρα τακτική της που συσκότιζε τα γεγονότα, έδειξε ένα ανθρώπινο πρόσωπο, δημοσιοποίησε το μέγεθος της καταστροφής και απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια στην οποία ανταποκρίθηκαν όλες σχεδόν οι χώρες.
Στις 4 Μαΐου 2008 το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι άρχισε συνομιλίες με εκπροσώπους του Δαλάϊ Λάμα στην πόλη Σεντζέν. Ο εκπρόσωπος του Δαλάϊ Λάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του, αλλά και την αμφιβολία του για το κατά πόσον η απόφαση του Πεκίνου είναι ειλικρινής ή σκοπεύει στον κατευνασμό της διεθνούς κοινής γνώμης, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η κινεζική κυβέρνηση αντέδρασε με οργή για την περιοδεία του Δαλάϊ Λάμα στην Ευρώπη και γι΄αυτό Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία υποβάθμισαν την υποδοχή του.
Στις 11 Ιουνίου θα επαναληφθούν οι συνομιλίες Κίνας-Ταϊβάν που είχαν διακοπεί πριν 10 χρόνια, ενώ ο Πρόεδρος Χου Ζιντάο, με δήλωσή του, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτρέψει στην διπλωματικά απομονωμένη Ταϊβάν να συμμετάσχει στις «διεθνείς δραστηριότητες».
Στις 6 Μαΐου 2008 ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο επισκέφθηκε την Ιαπωνία. Οι σχέσεις των δύο χωρών, που ήταν στην κατάψυξη τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν βελτιωθεί θεαματικά. Η Ιαπωνία θα παράσχει στην Κίνα τεχνολογία που αφορά στο περιβάλλον, ενώ οι στρατιωτικές ηγεσίες των δύο χωρών δεσμεύτηκαν για την ανάληψη μέτρων με σκοπό τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης.

δ. Μιανμάρ (Βιρμανία)

Στις 2 Μαΐου 2008 έπληξε τη χώρα ο φοβερός τυφώνας «Ναργκίς». Οι νεκροί ξεπέρασαν τις 134.000 και οι άστεγοι τα 2,5 εκατ.
Η χούντα που κυβερνά το Μιανμάρ δεν επέτρεψε στις διεθνείς οργανώσεις την είσοδο στη χώρα για τη διανομή της βοήθειας με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος Μαΐου να φτάνει στους πληγέντες μόνο το 10%. Η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται μετά την επίσκεψη του Γραμματέα ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μοεν, στις 27 Μαίου 2008. που έπεισε τους κυβερνώντες να αποδεχτούν τη συνδρομή 10 Ε/Π του ΟΗΕ.
Παρά τη δραματική κατάσταση της χώρας και τις διεθνείς επικρίσεις, η χούντα πραγματοποίησε το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα, στις 10 Μαΐου 2008, στις μη πληγείσες περιοχές και στις 24 Μαΐου 2008 στις πληγείσες. Το Σύνταγμα ενεκρίθη με 92,4%.
Η χούντα παρέτεινε για έξι ακόμα μήνες τον κατ΄οίκον περιορισμό της ηγέτιδας της αντιπολιτεύσεως και βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης κ. Σούου Κιτ, η οποία έχει περάσει τα 13 από τα 18 τελευταία χρόνια στη φυλακή ή υπό κράτηση. Το 1990 κέρδισε με άνεση τις εκλογές, που προκήρυξε η ίδια η χούντα, αλλά δεν της επέτρεψαν πότε να αναλάβει τα καθήκοντά της.

13. Ν.ΑΦΡΙΚΗ
Τουλάχιστον 13.000 μετανάστες από άλλες χώρες της «Μαύρης Ηπείρου» υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις παραγκουπόλεις του Γιοχάνεσμπουργκ, με τη βία, εξ αιτίας της ξενοφοβίας που έχει καταλάβει τους φτωχούς νοτιοαφρικανούς ότι «τους κλέβουν τις δουλειές τους».


14. ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

α. Κούβα

Ο Πρόεδρος κ. Ραούλ Κάστρο αποφάσισε να συγκαλέσει εντός του 2009 το έκτο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος με στόχο να επιφέρει ευρύτερες αλλαγές στη δομή της εξουσίας και να αντικαταστήσει τη διακυβέρνηση του ενός ανδρός με τη συλλογική από την ηγεσία του ΚΚ.



β. Παραγουάη

Ο αριστερός πρώην επίσκοπος κ. Φερνάντο Λούγκο, ο αποκαλούμενος και «επίσκοπος των φτωχών» κέρδισε τις εκλογές στη χώρα, τερματίζοντας την 60χρονη κυριαρχία του δεξιού κόμματος Κολοράδο.
Μετά την αριστερή στροφή και της Παραγουάης, μόνο η Κολομβία παραμένει, στο νότιο ημισφαίριο της αμερικανικής ηπείρου, στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ.


γ. Κολομβία

Νέο πλήγμα δέχτηκε το αντάρτικο κίνημα FARK με το θάνατο του ιστορικού του ηγέτη Μανουέλ Μαρουλάντα, 78 ετών, ύστερα από τη δολοφονία των δύο υπαρχηγών του και την παράδοση στις αρχές, λόγω ασθενείας, της αντάρτισσας «Καρίνας» που πριν 24 χρόνια είχε εκτελέσει τον πατέρα του σημερινού Προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε.
Οι προσπάθειες της Γαλλίας και οι εκκλήσεις του κ. Τσάβες προς το FARK, για την απελευθέρωση της κ. Μπεντακούρ, δεν είχαν μέχρι τώρα αποτέλεσμα.
Ο αποδεκατισμός της ηγεσίας του και η αυξανόμενη αποστροφή του λαού προς το FARΚ προοινωνίζουν την αποδυνάμωση και διάλυσή του πολύ σύντομα.

δ. Βολιβία

Το 85% των κατοίκων της Σάντα Κρούζ, της πολυπληθέστερης και πλουσιότερης επαρχίας της χώρας, ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας τους στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 4 Μαΐου 2008. Ο Πρόεδρος Μοράλες, το χαρακτήρισε παράνομο, παρόλο που το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο είχε επιτρέψει τη διεξαγωγή του και κάλεσε τις αρχές της Σάντα Κρούζ σε διαβουλεύσεις. Αναμένεται σε ανάλογη ενέργεια να προβούν και άλλες πλούσιες περιοχές της χώρας.

15. ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο η Αλ Κάϊντα ανέλαβε την ευθύνη της επιθέσεως εναντίον της Δανικής Πρεσβείας στο Πακιστάν στις 2 Ιουνίου 2008 από την οποία σκοτώθηκαν 6 και τραυματίστηκαν 30.
Η επίθεση έγινε ως αντίποινα για τη δημοσίευση γελοιογραφιών του Μωάμεθ από εφημερίδες της Δανίας. Απειλεί δε τη Δανική κυβέρνηση ότι αν δεν ζητήσει συγγνώμη θα ακολουθήσουν και άλλα χτυπήματα.
Στην τελευταία έκθεση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι η Αλ Κάϊντα έχει μετακινηθεί στο Πακιστάν μετά την καταδίωξή της στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και γι΄αυτό προτείνει την εφαρμογή των ιδίων μεθόδων και εκεί, δηλαδή σύναψη συμμαχιών με τους πολεμάρχους των φυλών και οικονομική ανάπτυξη των απομονωμένων ορεινών περιοχών με αντάλλαγμα τη βοήθειά τους στην εξόντωση των τρομοκρατών, ως επίσης και κοινές επιχειρήσεις αμερικανικών και πακιστανικών ειδικών δυνάμεων.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες συνέχισαν και το 2007 να βελτιώνουν τις δυνατότητές τους και να συνεργάζονται στενά με τις ΗΠΑ. Σημειώνεται επίσης ότι δεν υπήρξαν πολλά περιστατικά, αλλά αποτράπηκαν πάμπολλα σχέδια, ενώ κατηγορείται η ΕΕ για την απροθυμία της να μπλοκάρει τα κεφάλαια των οργανισμών που υποστηρίζουν τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.
Σε μελέτη του Καναδικού Πανεπιστημίου Simon Fraser που δημοσιοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2008,
ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν μειωθεί από το 2001 πάνω από 40% και ότι αυτό οφείλεται στη συνεργασία των κρατών, αλλά και στη μεγάλη απόρριψη των ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων από τον μουσουλμανικό κόσμο.
Ο Διευθυντής της CIA κ. Μάϊκλ Χέντεν σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας ανέφερε ότι η έλλειψη τροφή, εργασίας, στέγης και εκπαίδευσης για τις επόμενες γενιές, θα καταστήσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο φυτώριο της διεθνούς τρομοκρατίας και ιδιαίτερα τα κράτη όπως Αφγανιστάν, Λιβερία, Λιθουανία, Κονγκό και Υεμένη, των οποίων ο πληθυσμός θα υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2050 και τα οποία δεν θα είναι ικανά να ενσωματώσουν τα νεαρά άτομα που θα κατακλύσουν τις μεγαλουπόλεις τους, με πιθανότερο αποτέλεσμα να στραφούν στη μισαλλοδοξία και την τρομοκρατία. Προσέθεσε επίσης ότι μεγάλο μέρος του πλεονάζοντος πληθυσμού θα αναζητήσει καταφύγιο στον ανεπτυγμένο βορρά και θα αλλοιώσει σημαντικά τη σύνθεση των δυτικών κοινωνιών, σε συνδυασμό με την παρατηρουμένη υπογεννητικότητα. Στην Ευρώπη τα ποσοστά των μουσουλμάνων που είναι σήμερα 3% θα πολλαπλασιαστούν και στην Ρωσία στην οποία ο πληθυσμός φθίνει και γηράσκει ταχύτατα, η μετανάστευση θα πυροδοτήσει πολιτικές συγκρούσεις.
ΠΗΓΗ : ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου