Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ιαπωνία: Η Ρωσία δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμιά "παραβίαση" από πλευράς μαχητικών

Ρωσικά αεροσκάφη πέταξαν στην περιοχή όπου διεξάγονταν κοινά ναυτικά γυμνάσια δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, αλλά δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax σήμερα Τετάρτη, επικαλούμενο εκπρόσωπο του Ρωσικού στόλου του Ειρηνικού. Ο Ρομάν Μαρτόφ, εκπρόσωπος του Ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού, φέρεται να δήλωσε, κατά το πρακτορείο, ότι τα μαχητικά "έκαναν τις προγραμματισμένες πτήσεις στους στην περιοχή της συνήθους δραστηριότητας του [Ρωσικού] στόλου.
Δεν υπήρξαν παραβιάσεις των διεθνών κανόνων για τη χρήση του εναέριου χώρου ή των κανονισμών πτήσεων από τη Ρωσική πλευρά".

Νωρίτερα σήμερα Τετάρτη, η εφημερίδα Sankei ανέφερε ότι Ρωσικά αεροσκάφη που εκτελούσαν περιπολία εισήλθαν σε εναέριο χώρο όπου αμερικανικές και ιαπωνικές δυνάμεις συμμετείχαν σε κοινά γυμνάσια προκαλώντας την μερική αναστολή τους. Ο Ιάπωνας υπουργός Γιοσίτο Σενγκόκου είπε ότι Ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στο συγκεκριμένο εναέριο χώρο την Δευτέρα, με αποτέλεσμα να σταλούν αεροσκάφη από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας που μετείχαν στις ασκήσεις για να τα αναχαιτίσουν, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Οι σχέσεις Ιαπωνίας-Ρωσίας επιδεινώθηκαν το Νοέμβριο όταν ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ επισκέφθηκε ένα από τα τέσσερα νησιά που διεκδικούν και οι δύο χώρες, προκαλώντας οργή στο Τόκιο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Σεΐτζι Μαεχάρα επιθεώρησε τα νησιά από αεροσκάφος το Σάββατο - η εφημερίδα Σανκέι εκτίμησε ότι η Ρωσική ενέργεια μπορεί να σχετίζεται με αυτήν την κίνηση.

Εξηγήσεις ζητάει η Ρωσία για τα σχέδια άμυνας Πολωνίας - Βαλτικών

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ
Για βελτίωση των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας μίλησε ο γ.γ της Συμμαχίας, αλλά η Μόσχα επέμεινε να ζητεί εξηγήσεις για τα σχέδια άμυνας -όπως αποκάλυψε η WikiLeaks- Πολωνίας και Βαλτικών χωρών σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, ενώ κατήγγειλε ότι δέχεται συνεχώς προκλήσεις από τη Γεωργία.

Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε μια προφανή προσπάθεια να υποβαθμίσει τη δυσκολία που προέκυψε στις σχέσεις με τη Μόσχα, τόνισε ότι συνεδρίασε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ και ότι άρχισε η συμφωνία για την επέκταση των οδών ανεφοδιασμού της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, μέσω Ρωσίας. Ο Ράσμουσεν έκανε τις δηλώσεις στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε και δεν παρέλειψε να επαναλάβει πάλι τη δήλωση που έκανε στη Λισαβόνα, ότι ΝΑΤΟ και Ρωσία δεν αποτελούν απειλή ο ένας για τον άλλον. Αρνήθηκε, «για λόγους αρχής», να σχολιάσει την αποκάλυψη της WikiLeaks.

Ετσι, η Μόσχα επέμεινε να ζητεί εξηγήσεις. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «από τη μια το ΝΑΤΟ ανοίγεται απέναντί μας σε μια συνεργασία και από την άλλη αποφασίζει ότι πρέπει να αμυνθεί. Πότε είναι ειλικρινές; Περιμένουμε απαντήσεις... τις δικαιούμαστε». Η αποκάλυψη ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ έκανε τα σχέδια άμυνας τον Ιανουάριο, λόγω του πολέμου στη Γεωργία, το 2008. Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων είχε αρχίσει από το 2009. Η αλήθεια είναι ότι η καχυποψία είχε κλιμακωθεί επί Μπους και μόλις τώρα, μετά τη Λισαβόνα, αρχίζει να υποχωρεί. Οι δύο πλευρές μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν το θέμα, θεωρητικά. Αλλά η δυσκολία τους βολεύει σε ενδεχόμενα παζάρια.

Εν τω μεταξύ η Μόσχα κατήγγειλε ότι η Γεωργία την προκαλεί, κατηγορώντας τη για κατασκοπία και συνδέοντάς τη με μια σειρά εκρήξεων που έχουν σημειωθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου. Γι' αυτές έχουν γίνει 6 συλλήψεις. Η Τυφλίδα, μολονότι δεν έχει κατηγορήσει τη Μόσχα, έχει συνδέσει έναν νεκρό από τις επιθέσεις με κάποιον Ρώσο αξιωματικό, μετέδωσε το ΑΠΕ.

Πάντως τη βελτίωση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση γενικότερα έχει αντιληφθεί η Γαλλία। Ο πρωθυπουργός της, Φρανσουά Φιγιόν, έφτασε ९ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στη Μόσχα στο πλαίσιο της χρόνιας συνεργασίας των δύο χωρών। Ρωσικές και γαλλικές επιχειρήσεις έχουν υπογράψει περί τα 200 συμβόλαια, καθώς η Γαλλία σπεύδει να εκμεταλλευτεί την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας।

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟΥΡΚΙΑ. ΦΩΣ ΣΤΟ ΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ

Πύραυλοι εξ αποκαλύψεως

Η εγκατάσταση της ΝΑΤΟϊκής αντιπυραυλικής ομπρέλας σε τουρκικό έδαφος οδηγεί σε αναβολή ή συρρίκνωση το πυραυλικό πρόγραμμα της ίδιας της Αγκυρας

Αναδύθηκε στην επικαιρότητα σαν «φάλτσο» στην προσεκτική ενορχήστρωση του ΝΑΤΟϊκού στρατηγικού σχεδιασμού για την επόμενη δεκαετία.

Η μεγάλη περικοπή στο τουρκικό πυραυλικό πρόγραμμα έχει θορυβήσει τους επίδοξους προμηθευτές της Αγκυρας και συγκεκριμένα τους Αμερικανούς με τους Patriot (συστοιχία τους βλέπουμε εδώ), τους Ρώσους με τους S-400, τους Κινέζους με τους FD-2000 και το γαλλοϊταλικό κονσόρτσιουμ με τους SAMP-Τ. Είναι το τουρκικό πρόγραμμα πυραυλικού συστήματος μεγάλης ακτίνας δράσης, που κρατήθηκε στο περιθώριο της ειδησεογραφίας για χρόνια, αλλά εμφανίστηκε τώρα ξαφνικά στις μέσα σελίδες των τουρκικών εφημερίδων εξαιτίας της απρόσεχτης εμπλοκής του με τα αντίστοιχα ΝΑΤΟϊκά σχέδια.

Την περασμένη εβδομάδα η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα αποφάσισε την ανάπτυξη συμμαχικής αντιπυραυλικής ομπρέλας, με την Τουρκία να είναι η πιθανότερη χώρα που θα την υποδεχτεί. Ομως, αυτή η στρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας μέσω ΝΑΤΟ προκάλεσε παρενέργειες σε ένα άλλο, εξίσου σημαντικό -αν όχι σημαντικότερο- εθνικό πρόγραμμα στρατηγικής αναβάθμισης, που δρομολογεί την κατασκευή τουλάχιστον δύο βάσεων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα.

Τα δύο προγράμματα -εθνικό και ΝΑΤΟϊκό- επικαλύπτονται, με αποτέλεσμα να προκαλούν προβληματισμό στην τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Προβληματισμό που κινείται σε δύο άξονες: ή για αναβολή του εθνικού προγράμματος ή συρρίκνωσή του. «Αν οι πύραυλοι εγκατασταθούν στο έδαφός μας ως μέρος του προγράμματος του ΝΑΤΟ, τότε το δικό μας πρόγραμμα ή θα αναβληθεί ή ο αριθμός των πυραύλων που θα αγοράσουμε θα μειωθεί», φέρεται να δηλώνει στρατιωτική πηγή. Λίγες μέρες μετά, ο υπουργός Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ αποσαφηνίζει τον προβληματισμό δηλώνοντας «διαθέτουμε πυραύλους μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς. Αν το ΝΑΤΟϊκό πυραυλικό σύστημα καλύψει σημαντικό μέρος του εδάφους μας, τότε μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από το δικό μας σύστημα». Την οριστική απόφαση για το πώς θα εκμεταλλευτεί τη ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα η τουρκική πλευρά, θα την πάρει η Επιτροπή Υλοποίησης Αμυντικής Βιομηχανίας, στην οποία μετέχει ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ και ο υπουργός Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να έχει θορυβήσει τις πολυεθνικές των εξοπλισμών, που συνωστίζονται στην Τουρκία προσπαθώντας να πουλήσουν τους πυραύλους τους. Πρόκειται για συναγωνισμό αμερικανικών, ρωσικών, κινεζικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων, που επιδίδονται σε ένα «διαρκές λόμπι» στους πολιτικούς διαδρόμους της Αγκυρας, αλλά τώρα βλέπουν τις ελπίδες τους να περιορίζονται λόγω της αιφνίδιας εμφάνισης του ΝΑΤΟϊκού παράγοντα. Πράγματι, η Τουρκία είχε σχεδιάσει αρχικά την ανάπτυξη δώδεκα πυραυλικών βάσεων, συνολικού κόστους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μετά περιορίστηκαν σε τέσσερις, «ανάλογα με το επίπεδο της υφιστάμενης απειλής», και τώρα μειώνονται σε δύο. Ετσι ο ανταγωνισμός οξύνεται: Οι ΗΠΑ προτείνουν τους Patriot PAC-3 της διαβόητης Loc-kheed Martin, οι Ρώσοι σπρώχνουν τους δικούς τους S-400 της Almaz (κόστους 200 εκατομμυρίων δολαρίων ανά συστοιχία), οι Κινέζοι τους FD-2000 που δεν είναι παρά αντίγραφα των ρωσικών S-300 PMU1 αλλά σε χαμηλότερη τιμή, και, τέλος, το γάλλο-ιταλικό κονσόρτσιουμ Eurosam που κατασκευάζει τους SAMP-Τ με χαμηλή ακτίνα δράσης (μόλις 120 χιλιόμετρα έναντι των 400 χιλιομέτρων των S-400) αλλά με τα «καλύτερα ηλεκτρονικά συστήματα». Πρόκειται για μια αγορά που θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η επαναφορά του τουρκικού πυραυλικού προγράμματος στην επικαιρότητα γίνεται σε μια εποχή οξυμένης φιλειρηνικής ρητορικής από τη μεριά της ισλαμικής κυβέρνησης, που αποδεικνύεται προπέτασμα για τη συγκάλυψη ενός εξοπλιστικού προγράμματος-μαμούθ, που με τουρκική ή ΝΑΤΟϊκή σφραγίδα ανατρέπει τις λεπτές στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή του Αιγαίου και της Μ. Ανατολής.


Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ρωσικές βάσεις και στον Ινδικό...

Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ Το Κρεμλίνο σκέφτεται τη δημιουργία ναυτικών κατ' αρχάς βάσεων στο εξωτερικό και ειδικότερα στον Ινδικό Ωκεανό, όπως για πρώτη φορά δημοσίως παραδέχθηκε μιλώντας σε Ρώσους αξιωματικούς ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ, λίγα μόλις 24ωρα μετά τα βήματα προσέγγισης με το ΝΑΤΟ στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια σύσκεψης με στρατιωτικούς διοικητές, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως «δεν θα σας κρύψω ότι ορισμένες ιδέες για το θέμα έχουμε, αλλά δεν πρόκειται να τις πω δημόσια για ευνόητους λόγους», προσθέτοντας ότι η δυνατότητα ανεφοδιασμού και ανάπαυσης στο έδαφος ξένων κρατών είναι καθοριστικό στοιχείο για την ευκινησία και την ασφάλεια του ρωσικού στόλου, όμως τα τελευταία χρόνια πολλές απ' αυτές χάθηκαν.

Συγκρίνοντας τις ρωσικές δυνατότητες με αυτές «άλλων ξένων εταίρων», προφανώς των ΗΠΑ, ο κ. Μεντβιέντεφ παρατήρησε ότι εκείνοι «λειτουργούν σε πολύ καλύτερες συνθήκες γιατί "κάρφωσαν" βάσεις τους στα πιο διαφορετικά σημεία του κόσμου» και διαβεβαίωσε ότι για την υπόθεση αυτή θα επιληφθεί το ρωσικό κράτος.

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε με την ιδιότητα του αρχιστράτηγου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων τους ναυτικούς της χώρας για τη δράση τους στο αφρικανικό Κέρας κατά της πειρατείας, εξηγώντας ότι οι επιχειρήσεις στον κόλπο του Αντεν θα συνεχιστούν, όπως και η αύξηση των όλο και συχνότερων εξόδων του ρωσικού στόλου στον ανοιχτό ωκεανό.

«Πρέπει να επιδιώκουμε να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλες οι δυνατότητες πλεύσης για την άσκηση των πιλότων, για τακτικά και στρατηγικά γυμνάσια, έτσι ώστε να υποστηριχθούν η πολεμική ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων και ο επαγγελματισμός των ανδρών μας», παρατήρησε ο κ. Μεντβιέντεφ, ο οποίος μεταξύ άλλων παρακολούθησε ασκήσεις πεζικού στο πεδίο του Νίζνι Νόβγκοροντ περί τα 390 χλμ. ΒΔ της Μόσχας.

πηγη http://hellenic-militaryclub.blogspot.com/2010/12/blog-post_3613.html