Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Εισαγωγή Γεωστρατηγική Αξία της Ελλάδος (Γεωοικονομία)




Στο προηγούμενο μου άρθρο (Εισαγωγή Γεωστρατηγικής Αξίας της Ελλάδος ) είχα αναθερθεί στα δύο σημεία που ενισχύουν την γεωστρατηγική αξία της Ελλάδος στο παγκόσμιο στερέωμα.. το γεωπολιτικό και το γεωοικονομικό στοιχείο. Τα δύο στυλώματα που αναλόγως του μεγέθους και της ισχύος τους μπορούν να αναδείξουν μια αυτοκρατορία ή να αποδυναμώσουν μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα.


Αναφερόμενος λοιπόν στο γεωοικονομικό στοιχείο της χώρας , ίσως θα ήταν καλό να διαιρεθεί σε υποκατηγορίες η εικόνα έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη και κατανοητή η ανάλυση του. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν , θα ξεκινήσω με τον μετεωρολογικό παράγοντα όπως και τον επηρρεασμό αυτού σε διάφορος τομείς πρώτης παραγωγής.

Γεωοικονομικά στοιχεία.

Ένα απο τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει ο Ελλαδικός χώρος είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά όλη την διάρκεια του χρόνου με ηπιότητα σε σύγκριση με άλλα εδάφη και χώρες. Αυτό εξυπηρετεί αφάνταστα την γεωργική παραγωγή αλλά και άλλες δραστηριότητες όπως ιχθυοκαλλιέργειες, ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια κτλ.

Καιρός και γεωλογικά στοιχεία.

Μια χώρα που μπορεί να έχει ώς σύμμαχο τις γεωολογικές και μετεωρολογικές συνθήκες είναι ικανή να προχωρήσει σε μια συντονισμένη κίνηση σχεδιασμού αύξησης παραγωγής, οδηγώντας όλη την χώρα σε μια αυτονομία που θα ενισχύσει την γεωοικονομική της δύναμη.
Η δημιουργία μιας αυξητικής δυναμικής σε παραγωγή πρώτων αγαθών αλλά και ενέργειας είναι το πρώτο βήμα που μπορέι να εδραιώσει μια ισχυρή οικονομική και βιομηχανική κατάσταση που θα έρθουν ώς επόμενο στάδιο.Διότι η επεξεργασία, παρασκευή και διανομή των παραπάνω, είναι κάτι που θα δημιουργήσει μια αλυσίδα ζήτησης απο την αγορά για ταχύτερη διανομή αλλά και μια ανάγκη για τοπική αξιοποίηση των παραπάνω στον μέγιστο βαθμό.
Στην Ελλάδα λοιπόν , όπου τόσο το γεωλογικό όσο και οι καιρικές συνθήκες είναι εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να ενισχύσουν στο μέγιστο την απόδοση της παραγωγής, έχουμε παραμείνει σε αναξιοποίητο σχεδόν επίπεδο όλων αυτών των πόρων.
Στοιχεία ΕυρωπαΙκής Ένωσης για Αγροτικές γαίες. (2005-2007)

Δεν υπάρχουν ούτε μεγάλες αξιοποιήσεις σε υδάτινους πόρους,όπου η Ελλάδα διαθέτει το μέγιστο απόθεμα , ποιοτικά, πόσιμου νερού. Δεν υπάρχει παρά ελάχιστη αξιοποίηση σε επίπεδο ενέργειας και παραγωγής της , μέσω των «πράσινων» τρόπων όπως αιολικές γεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αγροτικό πλαίσιο παραγωγής που να ενδυναμώνει την αυτονομία της χώρας σε πρώτης ανάγκης τρόφιμα και όποια παραγωγή υπάρχει είναι απόλυτα εξαρτημένη απο επιδοτήσεις αποδίδοντας παρά ελάχιστα οφέλη ,εξαιρουμένων ίσως των εσπεριδοειδών, της ελιάς και του κρόκου Κοζάνης (μοναδικό στον κόσμο προϊόν).

Συμμετοχή προϊόντων και υπηρεσιών στο Ελληνικό ΑΕΠ (πηγή e-go.gr)
Η δε αλλιεία είναι κυριολεκτικά σε προβληματικά επίπεδα, αφού η μή ύπαρξη σχεδίου έχει οδηγήσει σε υπερεκμετάλλευση κάποιων περιοχών, σε επιχειρήσεις ιχθυοκαλιέργειας κυριολεκτικά εξαρτημένες απο επιδοτήσεις του κράτους και της Ε.Ε. ενώ θα έπρεπε να έχουν αυτονομία λόγω εξαγωγών ενός προϊόντος που δεν υπάρχει σε άλλες χώρες. Ενώ οι εξαγωγές ενός τέτοιου προϊόντος θα μπορούσε να ελαφρύνει αρκετά το έλλειμα , πλέον η εισαγωγή κατεψυγμένων ( !!! ) απο τρίτες χώρες, αυξάνει σε ραγδαίο ρυθμό.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα, η χώρα μας επιμένει σε ενα σύνολο επιδοτήσεων και δανεισμού απο τρίτους, έτσι ώστε να δίνει κίνητρα σε παραγωγούς και επιχειρήσεις να λειτουργούν με προϊόντα «ξένα» ή «δευτερεούσης φύσης» σε σχέση με τα παραπάνω ή ακόμα χειρότερα να λειτουργούν σε επίπεδο παρασκευής και αναδιανομής εισαγώμενων προϊόντων μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το έλλειμα της χώρας , αφού όλα αυτά κοστίζουν διπλά. Τόσο σε επίπεδο αγοράς,όσο και σε επίπεδο δανεισμού, δεδομένου οτι οι επιχειρήσεις παραπάνω δεν προσδίδουν πρόσθετη αξία , εφόσον όλα αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση και οχι για εξαγωγές.

Γεωγραφική θέση

Γεωγραφικός χάρτης Μεσογείου.

Δεύτερη υποκατηγορία είναι η γεωγραφική θέση που δίνει ενα μπουκέτο ευκαιριών στην χώρα που πολύ δύσκολα μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Μια χώρα που βρίσκεται κυριολεκτικά στο νότιο προπύργιο της Ευρώπης, στην πόρτα της Ασίας, στα πόδια των Βαλκανίων και στο κεφάλι της Αφρικής, είναι σαν να φωτογραφίζεται ώς κόμβος μεταφορών ακόμα και στον πιο αδαή.

Ειδικότερα όταν έχει πέρα απο τα εδαφικά σύνορα και τα γύρω πελάγη να μπορούν να λειτουργήσουν ώς πλωτοί διάδρομοι για κάθε είδους εμπορική συνδιαλλαγή και μεταφορά σε οποιοδήποτε επίπεδο και αγαθό, θα έλεγε κανείς πως και μόνο απο αυτό ώς χώρα η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει μια περίοπτη θέση στα κέντρα αποφάσεων. Όμως ακόμα και σήμερα, τέτοιο δίκτυο δεν υφίσταται.


Σιδηρόδρομοι, Λιμάνια, αεροδρόμια, παραμένουν σε μια βαθμίδα μειωμένης αξίας και αντί να έχουν σημειωθεί με κόκκινο σε κάθε εμπορικό χάρτη του κόσμου, η Ελλάδα παραμένει ενα περιστασιακό αγκυροβόλι, αφήνοντας τον ρόλο του κόμβου να τον παίζει η Τουρκία ή ακόμα και η Ιταλία.

Μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα ακόμα και κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας είχε ακμάσει σε αυτό το επίπεδο των μεταφορών, ειδικότερα στα παράλια της Μ.Ασίας, όπου το Ελληνικό εμπορικό στοιχείο άκμασε και είχε καταφέρει να πάρει τα ηνία στην οικονομία.

Δυστυχώς όμως και εδώ , οι κόμβοι όπως περιγράφηκαν παραπάνω για πλοία και αεροπλάνα, δεν έχουν ούτε έκταση, ούτε τις προϋποθέσεις να φιλοξενήσουν τέτοιες διεθνείς μεταφορές , σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτό πέρα απο την ανικανότητα να φέρουν εντός εισοδήματα, έπιφέρουν και απώλειες αφού τα τέλη μεταφορών απο τρίτες χώρες προς εμάς (Τουρκία, Ιταλία) για διεθνή εμπορεύματα που εισάγουμε, επιβαρρύνουν ακόμα περισσότερο το έλλειμα μεταφέροντας το κόστος ακόμα και στον τελικό καταναλωτή.

Οι τερματικοί όμως αυτοί σταθμοί δεν είναι μόνο κόμβοι μεταφορών αγαθών. Είναι και προορισμοί τουρισμού. Μια βιομηχανία που τόσο θέλουμε να αναπτυχθεί στην Ελλάδα , αλλά μέχρι στιγμής έχει αναντιστοιχία σε ποιότητα υπηρεσιών και τιμών.. και συνάμα μηδενική οργάνωση.

Ο τουρισμός θα μπορούσε για την Ελλάδα να είναι μια μορφής βαριάς βιομηχανίας υπηρεσιών όπως τόσο συχνά διατυμπανίζουμε, με μια διαφορά όμως. Οτι κάθε τι που προσφέρεται στο πλαίσιο αυτό , θα ήταν άνευ συναγωνισμού σε ποιοτικό επίπεδο. Τουρισμός πάσης φύσως εκδρομικής μορφής . Βουνό, θάλασσα, καταδύσεις, ορειβασία, ποδηλασία, αρχαιολογική ξενάγηση, θρησκευτική επίσκεψη είναι μόνο ελάχιστες απο τις μορφές αυτές. Αντί αυτού, έχουμε παραμείνει στο κλασσικό καλοκαιρινό περιβάλλον και μάλιστα προσελκύωντας λανθασμένο κοινό με φτηνές παροχές και υπηρεσίες που δεν ανταποκρίνονται στα θέλω και τις επιθυμίες του εισοδηματία αλλοδαπού, αλλά και ημεδαπού πελάτη.

Υπέδαφος

Ένα εξίσου σημαντικό είναι το στοιχείο του υπεδάφους. Είναι γνωστό οτι πρόσφατα η Ελλάδα έχει μπεί σε μια διαδικασία ορισμού ΑΟΖ (σ.σ. κάτι που έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πρίν), με απώτερο σκοπό το θαλάσσιο υπέδαφος που είναι πλούσιο σε ορυκτά καύσιμα όπως αποδείχθηκε κατά τις πρόσφατες έρευνες.
Μεταλλεύματα, Ορυκτά καύσιμα είναι προϊόντα που οι χώρες που τα έχουν , δημιουργούν ολόκληρη βιομηχανία, γύρω απο αυτά που προστατεύεται με ισχυρά νομικά και θεσμικά πλαίσια έτσι ώστε να διατηρείται ακέραιο το εθνικό συμφέρον, ανεξαιρέτως ποιός θα τα διαχειριστεί. Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποια τέτοια σημεία, αλλά ώς και παραπάνω , είναι στα σπάργανα απο πλευράς εκμετάλλευσης και αξιοποίησης. Π.χ. ελάχιστοι γνωρίζουν οτι είμαστε απο τις ελάχιστες χώρες που κυριολεκτικά «παράγουμε» ευρώ. Το Νικέλιο που εξορύσσεται εδώ δίνει σε διψήφιο ποσοστό το υλικό για την δημιουργία των Ευρωπαϊκών νομισμάτων.

Και όμως ακόμα και σήμερα η βιομηχανία βρίσκεται σε λήθη και λόγω των πολιτικών συνθηκών και απαιτήσεων (σ.σ. αναφορές στο επόμενο άρθρο) οδηγείται στην ολική εξαφάνιση της. Εργοστάσια που έχουν μείνει τεχνολογικά στην δεκαετία του 80-90, με ανύπαρκτο δίκτυο διανομής και παρασκευής εσωτερικά της χώρας, εξάγεται με κάποιο ελάχιστο αντίτιμο και επιστρέφει σε εμάς στην τελειοποιημένη μορφή του, με τετραπλάσιο τουλάχιστον κόστος εισαγωγής (π.χ. αλουμινιοκατασκευές). Απώλειες και εδώ τόσο σε ποσό συναλλάγματος εισαγωγής, όσο και σε ποσό που θα δοθεί για να αγοράσουμε το ραφιναρισμένο προϊόν σε δεύτερη φάση απο τρίτη χώρα.

Τεχνολογία - Τηλεπικοινωνίες

Στην Ελλάδα του σήμερα , η τεχνολογία αν και έχει κάνει την είσοδο της στην χώρα, παρόλα αυτά παραμένει τελευταίος τροχός της αμάξης. Μη εφαρμόσιμη στον δημόσιο τομέα, παραγκωνισμένη στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους διαχείρισης της , αλλά και της μη ύπαρξης τεχνογνωσίας , δεν μπορεί να αποδώσει το πρόσθετο κέρδος της. Οι τηλεπικοινωνίες αν και αρχικά κοντά στην περίοδο 2000-2004 έδειξαν μια τάση κατάκτησης των γειτονικών αγορών , σήμερα έχουν συρρικνωθεί και μεταπουληθεί σε τρίτους, παραδίδοντας έτσι ενα σημαντικό έδαφος για επενδύσεις ακόμα και εντός χώρας χωρίς ειδική αξιοποίηση.

Περιβάλλον - Μόλυνση

Αν και πολλοί δεν το σκέφτονται καν, το σίγουρο είναι οτι πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό καθώς επιφέρει δραματικές αλλοιώσεις και καταστροφές σε περιοχές γής και θαλάσσης. Το κόστος της ζημιάς είναι ακόμα πιο μεγάλο αν σκεφτεί κανείς πως δεν είναι μόνο η ίδια η καταστροφή που εξαφανίζει την δυνατότητα αξιοποίησης του υδάτινου ή γήινου πόρου.. αλλά και το οτι πρέπει να ξοδευτούν διπλάσια χρήματα για να επανέρθει σε πρότερα επίπεδα. Και σαν κερασάκι στην τούρτα , φυσικά υπάρχει και το πρόστιμο που μας επιβαρρύνει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε φορά , που επιβάλλεται απο την Ε.Ε. , δίνοντας και την χαριστική βολή στην ικανότητα να είμαστε οικονομικά αυτόνομοι.

Βαθμίδα Γεωοικονομικής Αξίας Ελλάδος
Εν κατακλείδι η Ελλάδα κατά την διάρκεια της εισαγωγής της στην Ε.Ε. , δεν δημιούργησε ποτέ ενα ικανό τέτοιο δίκτυο παραγωγής αγαθών,μεταφορών, υπηρεσιών ή ακόμα και μεταλλευτικών εξορύξεων που θα ενίσχυε πραγματικά την αυτοδυναμία της σε πρώτης ανάγκης αγαθά , μειώνοντας έτσι σημαντικά την ισχύ της οικονομίας της και με οτι αυτό συνεπάγεται για την ισχύ της.Μια οικονομία που θα μπορούσε ακόμα και σήμερα με πραγματικά ελάχιστη προσπάθεια να γίνει ακόμα ισχυρή και αυτόνομη , έχοντας τόσα πλεονεκτήματα όσα πολύ σπάνια έχει κάποιο άλλο έθνος υπέρ του.

Στο στοιχείο λοιπόν της γεωοικονομίας , σαν ο πρώτος θεμέλιος λίθος , είναι ανύπαρκτος κυρίως λόγω μη αξιοποίησης των πόρων , ρίχνοντας όλο το βάρος στον έταιρο στύλο της γεωπολιτικής ,έτσι ώστε η γεωστρατηγική δύναμη της Ελλάδος, να ασκεί την όποια μέγιστη δυνατή επιρροή σε όλο τον κόσμο. Όμως είναι έτσι τα πράγματα;.. υπάρχει αυτή η ισχύ στην γεωπολιτική ικανότητας μας;Είναι κάτι που θα ασχοληθώ μεταγενέστερα.

Πίνακας απο στοιχεία Ε.Ε.

Να σημειωθεί επίσης οτι το αναξιοποίητο των παραπάνω ,δημιουργεί και τα κενά που προσελκύουν κάθε είδους επενδυτές για να προσπαθήσουν να επωφεληθούν απο αυτά, συνήθως εις βάρος του εθνικού συμφέροντος, ειδικά αν δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο ήδη στο πως και σε ποιό βαθμό μπορεί να γίνει η εκμεττάλευση αυτών απο τρίτους που θα αποδώσουν και τα απαιτητά προς το κράτος της κάθε χώρας. Εκεί δηλαδή που βασίζεται όπως έχω πει και ενα απο τα βασικά στοιχεία της γεωστρατηγικής αξίας μιας χώρας.

Στην επόμενη ανάλυση , θα προσπαθήσω να δώσω μια απεικόνιση αυτής της ικανότητας και το πόσο ισχυρή είναι όπου και τέλος θα δούμε αν όντως η αξία της Ελλάδος σε γεωστρατηγικό επίπεδο είναι τόσο δυνατή για να μπορεί και να προστατεύσει την ίδια αλλά και να μπορεί να επηρρεάσει και άλλες καταστάσεις.

Εισαγωγη Γεωστρατηγικής Αξίας Ελλάδος




Είναι πολλές φορές που έχει μπεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το θέμα της αξίας της Ελλάδος όσον αφορά την γεωστρατηγική της θέση, αλλά και την σημασία της χώρας σε ενα παγκόσμιο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο. Ακόμα και σε κατιδίαν συζητήσεις μεταξύ πολιτών τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εξωτερικό η συζήτηση περί Ελλάδος αυτή την χρονική περίοδο παίρνει βαρύνουσα σημασία. Τι γίνεται όμως στην πραγματικότητα.. ποιά είναι η πραγματική αξία των δεδομένων αυτών και πόσο θα είναι αυτό το μερίδιο που αντιστοιχεί όντως σαν σημασία για την χώρα μας;

Η θέση της κάθε χώρας ορίζεται απο κάποιες παραμέτρους σε ενα γεωστρατηγικό πίνακα ανάλυσης που θα μπορεί να προσδιορίσει και την σχετική αξία της ώς αντικείμενο κάποιου γενικότερου πλάνου. Ποιές είναι αυτές;

Ι. Γεωοικονομία
Ο ορισμός που προσδιορίζεται απο το κατά πόσο μια χώρα μπορεί να αυτο-ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού της , με την δυνατότητα μάλιστα να λειτουργεί σε φιλικά διεθνές περιβάλλον και συνάμα να μπορεί να δώσει σε νέους πελάτες εκτός συνόρων το πλεόνασμα , έτσι ώστε να δημιουργήσει και ενα κύμμα συσώρευσης πλούτου εσωτερικά. Είναι ουσιαστικά ενα σύνθετο πλάνο που δημιουργείται απο ενα συνονθύλευμα παραγόντων, όπως είναι η μορφολογία εδάφους, η αυτοδυναμία μιας χώρας σε πρώτες ύλες , το πολιτιστικό στοιχείο, η τεχνολογική δυνατότητα, η δυναμικότητα της ίδιας της χώρας σε εξωτερίκευση ενεργειών τηλεπικοινωνιών-μεταφορών-παραγωγής-οικονομίας που δηλώνει και την ισχύ κατάκτησης πάνω σε άλλες χώρες χωρίς να εκδηλώσει επιθετικότητα των όπλων.

ΙΙ Γεωπολιτική.
Μιλώντας για ισχύ των όπλων είναι γνωστό σε όλους μας πως η διαδικασία και καθορισμός μιας χώρας σε διεθνή πεδία έχει να κάνει με την δυναμική και την ισχύ της σε επίπεδο διπλωματίας αλλά και στρατιωτικής ισχύς. Ενα απο τα καθοριστικότερα παραδείγματα είναι οι ΗΠΑ της δεκαετίας 1990-2000, όπου όπως ονόμασαν τον τρόπο εξωτερικής πολιτικής που εφήρμοζαν με μπροστάρη τον Kissinger ...είχε το πάνω χέρι με την "διπλωματία των κανονιοφόρων". Είτε εφήρμοζες τον τρόπο των ΗΠΑ με διπλωματικά μέσα όπως ήθελαν.. ή τον εφήρμοζαν εκείνες για τους αρνούντες με απειλές ή ακόμα και με εφαρμογή βίας... κάτι πο συμμερίστηκε και ο Bush Jr.. με την γνωστή φράση.. "you are either with us, or against us".
Επίσης σημαντικό στοιχείο το πολιτισμικό και θρησκευτικό μέρος του συνόλου που καθορίζει και τους συνδετικούς κρίκους ενός έθνους-λαού εντός της χώρας, καθώς και τελευταίο το στοιχείο της επιθετικότητας μιας χώρας που προσδιορίζεται απο την δυναμική επέκτασης που έχει.



Εδώ oι παραπάνω όροι λοιπόν μπορούν να οδηγήσουν σε μια ικανή αξιολόγηση μιας χώρας όσον αφορά γενικά την σημασία της στο παγκόσμιο στερέωμα. Τι γίνεται όμως με την Ελλάδα , και δη στο συγκεκριμένο χρονική σημείο που γράφονται τα παραπάνω;
ΕΛΛΑΔΑ.

Η Ελλάδα ώς έδαφος χώρας έχει μια ιδιαιτερότητα σε μορφολογία, τόσο όσον αφορά το ανάγλυφο αλλά και ώς γεωγραφική κομβική θέση μεταφορών και επικοινωνίες σε επίπεδο δικτύου αντικειμένων αλλά και ενεργειακών πηγών. Μια μερίδα γής που προσφέρει βουνά σε συνδυασμό με θάλασσα.. αλλά και φυσικά λεκκανοπέδια , αποτελεί επίσης ενα στρατιωτικο πλεονέκτημα σε περίπτωση άμυνας που ιστορικά έχει δημιουργήσει αρκετές φορές , εμπόδιο για κατακτητές.

Σαν πολιτισμικό στοιχείο , ειδικά σήμερα αν και έχει δεχτεί μια μεγάλη αλλοίωση με την εισροή λαθρομεταναστών αλλά και ξένων στοιχείων απο άλλες χώρες που ενισχύουν π.χ. την κλίση ανθρώπων προς την ικανοποίηση επιθυμιών και οχι αναγκών, εξακολουθεί και ακτινοβολεί (κυρίως λόγω της ιστορίας της) μια σπίθα πολιτισμού , αξιοζήλευτη στο παγκόσμιο στερέωμα. Αυτό απο μόνο του εμπεριέχει μια δυναμική που πολλοί σπεύδουν με ετερόφωτο τρόπο να καπηλευθούν (βλ. Σκόπια, Τουρκία) ή απλά να την σπιλώσουν προσπαθώντας να επιτύχουν τον δικό τους αντικειμενικό σκοπό ανά περίσταση (π.χ. δημοσιεύματα ανά καιρούς σε ξένα ΜΜΕ). Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως στην χώρα επικρατεί ακόμα και σήμερα ώς επίσημη θρησκεία η ιδεολογία του Χριστιανού Ορθόδοξου που αποτελεί ενα συνεκτικό κρίκο , σε κοινωνικό επίπεδο , προσφέροντας άλλη μια δικλείδα προστασίας.

Το πρόβλημα της Ελλάδος ξεκινάει ουσιαστικά απο την γεωοικονομική της κατάσταση , αφού στην πορεία, έχει χάσει κάθε ικανότητα πρωτογενής παραγωγής και ικανότητας αυτοδυναμίας για τις ανάγκες του πληθυσμού.Μάλιστα επειδή ακριβώς ο πληθυσμός έχει αυξηθεί απο την έλευση των λαθρομεταναστών, οι ανάγκες αυτές έχουν πολλαπλασιαστεί σε συνδυασμό με την αλλαγή συστήματος επιβίωσης των ιθαγενών, και έχουν επιφέρει ενα δανεισμό απο τρίτους. Ο δανεισμός αυτός έχει απλά μειώσει κάτα πολύ την δυναμική της Ελλάδος, φέρνοντας την σε θέση εξάρτησης απέναντι σε τρίτους.

Η μεγάλη χρονική διάρκεια απουσίας ηγετών επιβαρρύνει ,πρόσθετα τα παραπάνω , καθώς η τοπική πολιτική ,λειτουργεί απο ενα σημείο ανίσχυρο, χωρίς υποστήριξη διπλωματίας , φέρνοντας κάθε αίτηση/απαίτηση της χώρας , προ αρνητικού προδεδικασμένου ώς απάντηση.
Ερχόμενος τώρα στην γεωστρατηγική αξία της Ελλάδος θα πρέπει να μπούμε σε ενα συνδυασμό των παραπάνω , συν τις επικρατούσες διεθνείς συγκυρίες, για να δούμε πως ακριβώς διαμορφώνεται το τοπίο για την χώρα μας,αλλά συνάμα να δούμε και το τι σημαίνει αυτό για εμάς , σήμερα.
Στο γενικότερο γεωγραφικό τοπίο , η Ελλάδα έχοντας μια περίοπτη θέση σαν κόμβος μεταφορών , ενεργειακών αγωγών αλλά και με τις πρόσφατες ανακαλύψεις και προσπάθειες εξόρυξης ορυκτών πρώτων υλών, η χώρα φαντάζει ώς μια άκρως ενδιαφέρουσα τοποθεσία απο πλευράς επενδύσεων και πρωτογενούς οικονομικής αξίας.
Επίσης η δυνατότητα να μπορεί να λειτουργήσει ώς επιβλέπων έδαφος («φάρος» ) στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και των παραλίων του Αιγαίου και της Μ.Ανατολής ανεβάζει ακόμα περισσότερο την αξία αυτή , προκαλώντας ακόμα περισσότερο βλέμματα.
Το πρόβλημα όμως για ενα επενδυτή είναι πως πρόκειται για μια χώρα που λειτουργεί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ενα υπαρκτό νομικό και θεσμικό πλαίσιο εθνικά που επίσης προστατεύεται τόσο τοπικά όσο και απο την ίδια την Ένωση.. στους τύπους τουλάχιστον.
Επίσης έχει ενα διογκωμένο επίπεδο διαβίωσης που λειτουργεί απωθητικά σε προσπάθεια εκμεττάλευσης απο κάποιον που θέλει το μέγιστο κέρδος με την δυνατόν χαμηλότερη προσπάθεια και επένδυση.
Η συνοχή του κοινωνικού συνόλου παρά τις όποιες αλλοιώσεις και την όποια αλλαγή συστήματος αξιών,παραμένει επίσης ενα μεγάλο πρόβλημα καθώς αποτελεί εμπόδιο εφόσον θέσει εαυτόν ώς σύνολο απέναντι σε ξένες επιθυμίες και σχέδια , στηριζόμενο είτε στο εθνικό φρόνημα ή και στο πρόσκαιρα συντεχνιακό συμφέρον.
 
Επίλογος εισαγωγής.
Όλα αυτα διαμορφώνουν μια εικόνα που μπορεί είτε να κατατάξει μια χώρα στην κορυφή ενός διεθνές πεδίου διπλωματίας και αξίας ,εφόσον τα στοιχεία παραπάνω παριστάνονται, σε ισορροπία με ομοιόμορφη αυξητική τάση προς τα πάνω. Η τάση αυτή θα δημιουργήσει και την απαραίτητη δυναμική προς επεκτατική τάση , όπου ενδυναμώνει και την ισχύ επάνω σε άλλες χώρες, κατακτώντας έτσι και την θέση δύναμης και επιρροής που θα χρειαστεί. Όλα αυτά όμως οδηγούν και στην διαδικασία ανάπτυξης των παραπάνω στοιχείων , σε μια συνεχή αλληλεπίδραση.Στο επόμενο άρθρο μου λοιπόν θα προσπαθήσω να δώσω μια εικόνα στο πως ακριβώς ,η ύπαρξη ανάπτυξης ή η υποανάπτυξη αυτών των στοιχείων καθορίζει και το πως η κάθε χώρα, θα οδηγηθεί σε ανυποληψία ή σε πιθανή αυτοκρατορία.

-----
αναφορές:
American Diplomacy by Henry Kissinger
Universal Geopolitics by Kathleen E. Branden,Fred M. Shelley
Geopolitics and discourse:: Practical geopolitical reasoning in American foreign policy by GO Tuathail, J Agnew
T Marketos - Caucasian Review of International Affairs, 2009
Many thanks to Mr. Killimantzos for his valuable help on this article.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ




Στο παρόν άρθρο, δε θα ασχοληθούμε ούτε θα απαντήσουμε στην ερώτηση “ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά”. Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα “τι μας συμβαίνει”; “γιατί αισθανόμαστε έτσι”; “γιατί συμβαίνουν όλα αυτά”; 
Για να δώσουμε μια λογική απάντηση, θα πρέπει να βασιστούμε σε στοιχεία και πληροφορίες, που θα επεξεργαστούμε με τη λογική μας. Θα χρησιμοποιήσουμε τις ακόλουθες τρεις πηγές:

1. το “Εγχειρίδιο Ψυχολογικού Πολέμου” που διδάσκεται στον Ελληνικό στρατό, την ύπαρξη του οποίου μπορείτε να επιβεβαιώσετε δείχνοντας το σε οποιονδήποτε Ελληνααξιωματικό, (http://thalamofilakas.blogspot.gr/2012/06/blog-post_3619.html). Το αντίγραφο που έχω στα χέρια μου, είναι το γνήσιο αντίγραφο που διδάσκεται στη σχολή Ευελπίδων και από εκεί είναι οι φωτοτυπίες.
2. το βίντεο στο οποίο ο Yuri Bezmenov διδάσκει τα περί ψυχολογικών επιχειρήσεων σε μια τάξη αμερικανών. (http://thalamofilakas.blogspot.gr/2012/09/blog-post_6555.html) Το μεγαλύτερο κείμενο παρακάτω είναι απομαγνητοφώνηση της διδασκαλίας στο βίντεο. Οσα λέει, αξιολογήστε τα εσείς.
3. Το εγχειρίδιο ψυχολογικού πολέμου του αμερικανικού στρατού.(http://thalamofilakas.blogspot.gr/2011/01/blog-post_7464.html)



ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ (0.00)

“Η υπονόμευση, είναι ο όρος που χρησιμoποιούμε για να περιγράψουμε τις δραστηριότητες που χρησιμοποιούμε για να καταστρέψουμε πράγματα όπως η πίστη, η θρησκεία, το οικονομικό και πολιτικό σύστημα μιας χώρας στόχου”



ΜΥΘΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ 

Το μεγαλύτερο λάθος ή καλύτερα η λανθασμένη αντίληψη είναι το γεγονός ότι όποτε μιλάμε για την KGB, για κάποιον περίεργο λόγο από τους παραγωγούς ταινιών του χόλυγουντ, μέχρι τους διδάκτορες της πολιτικής επιστήμης και τους εντός εισαγωγικών “ειδικους” επι των σοβιετικών θεμάτων ή “κρεμλινολόγους” οπως αυτοαποκαλούνται ολοι τους νομίζουν ότι η δραστηριότητα της KGB περιορίζεται στην κλοπή των σχεδίων κάποιου υπερηχητικού αεροσκάφους, την παράδοση τους στους σοβιετικούς και την πώληση τους στην σοβιετική στρατιωτική βιομηχανία.

Αυτό όμως είναι μόνο μέρος της αλήθειας.

Αν πάρουμε ολόκληρο τον προϋπολογισμό σε χρήμα και ανθρώπινο δυναμικό που η KGB δαπανά εκτός συνόρων της σοβιετικής ένωσης, θα ανακαλύψουμε (χωρίς φυσικά να υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία) ότι η κατασκοπεία αυτή καθ’ αυτή λαμβάνει μόνο το 15% των χρημάτων, χρόνου και ανθρώπινου δυναμικού της δραστηριότητας της KGB.

Το υπόλοιπο 85% των πόρων δαπανάται στην υπονόμευση
Και σε αντίθεση με όσα γράφουν τα λεξικά Αγγλικής ο όρος υπονόμευση για την KGB σημαίνει “επιθετικές καταστρεπτικές δραστηριότητες” που σαν σκοπο έχουν να καταστρέψουν τη χώρα, έθνος ή γεωγραφική περιοχή του εχθρού.

Ωστε δεν υπαρχει ρομαντισμός εδώ.

Καθόλου

Ούτε ανατίναξη γεφυρών, ούτε μικροφίλμ μέσα σε κουτάκια κοκα κόλας, ούτε τίποτα παρόμοιο

Καμία ανοησία τύπου James Bond

Οχι. Ο υπονομευτής είναι ο φοιτητής που έρχεται στα πλαίσια ανταλλαγης φοιτητών,
ο ηθοποιός, ο καλλιτέχνης, ένας δημοσιογράφος σαν κι εμένα όπως ήμουν δέκα χρονια πριν

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ

Η Ιαπωνική και Κινεζική πολεμική τεχνη του Τζούντο μας διδάσκουν ότι (0:11:29) πρέπει πρώτα να αποφύγουμε το χτύπημα και μετά να του πιάσουμε το χέρι και να τον ωθήσουμε προς την ίδια κατεύθυνση μέχρι να συγκρουστεί με τον τοίχο

Οπως βλέπετε, η χώρα – στόχος, προφανώς κανει κάτι λάθος.
Αν είναι μια ελεύθερη δημοκρατική χώρα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές κινήσεις μέσα στην κοινωνία προφανώς μέσα σε μια κοινωνια υπάρχουν και άνθρωποι που είναι αντιθετοι με την ίδια την κοινωνία απλοί εγκληματίες, ιδεολόγοι αντιθετοι με την κρατική πολιτικη και απλά ψυχωτικά άτομα που αντιτίθενται σε οτιδήποτε και τέλος μια μικρή ομάδα από πράκτορες ενός άλλου έθνους που αγοράστηκαν, υπονομεύτηκαν και στρατολογήθηκαν

Τη στιγμή που όλες αυτές οι κινήσεις θα καθοδηγηθούν προς την ίδια κατεύθυνση (0:12:32) είναι η ώρα να “πιάσουμε” την κίνηση αυτή και να την ωθήσουμε προς την ίδια κατεύθυνση μέχρι η κίνηση να οδηγήσει την κοινωνία σε κατάρρευση.

Σε κρίση.

Ομοια με την πολεμική τέχνη.

Δεν σταματάμε έναν εχθρό. Τον βοηθάμε να πάει προς την κατεύθυνση που εμείς θέλουμε

Λοιπόν. Στο στάδιο του “εκφυλισμού”, δημιουργούνται τάσεις στην κοινωνία, σε κατεύθυνση αντίθετη με τα βασικά ήθη και αξίες της κοινωνίας.

Η εκμετάλλευση και η κεφαλαιοποίηση αυτών των τάσεων είναι ο στόχος του υπονομευτή.
Η θρησκεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική ζωή, η πολιτική εξουσία, οι εργασιακές σχεσεις και τέλος τα σώματα ασφαλείας είναι το πεδίο εφαρμογης της υπονόμευσης

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ (0:07:23)

“Η υψηλότερη τέχνη του πολέμου είναι να μην πολεμάς καθόλου ! αλλά αντίθετα να υπονομεύσεις οτιδήποτε έχει αξία στην χώρα του εχθρού σου ώστε η αντιληψη της πραγματικότητας στο μυαλό του εχθρού σου να διαστρεβλωθεί σε τέτοιο βαθμό που να μην σε θεωρεί καν εχθρό.”

Και αντίθετα να πιστέψει ότι το δικό σου σύστημα, ο δικός σου πολιτισμός και τα δικά σου ήθη
αποτελούν εναλλακτικές που όχι μόνο δεν τις απεχθάνεται, αλλά τις επιθυμεί και τις προτιμά από το να πεθάνει για τις δικές του

Αυτός είναι ο τελικός στόχος της υπονόμευσης και μέχρι εδώ μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα.

Αυτό είναι στην πραγματικότητα η υπονόμευση.

Οπως είδατε, δεν είπα ούτε λέξη για ανατίναξη γεφυρών, ούτως ή άλλως οι γέφυρες δε θα προστατευσουν τον εχθρό.

Πως επιτυγχάνονται όλα αυτά;

psyop1.jpg

που οδηγούν;

%CF%88%CE%B54.png

ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ (0:13:42)

Οι περιοχές όπου διαμορφώνεται η κοινή γνώμη ειναι η θρησκεία, το εκπαιδευτικό σύστημα, η κοινωνική ζωή, η δημόσια διοίκηση, τα σώματα ασφαλείας και φυσικά οι σχέσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. η οικονομία. Αυτά είναι τα πεδία δράσης.

Στη θρησκεία σημαίνει καταστροφή, αλλοίωση, αντικατάσταση με διάφορα σεξιστικά δόγματα που διασπούν την προσοχή των ανθρώπων. Δεν εχει σημασία αν είναι ανόητα ή αφελή, το σημαντικό είναι το κύριο θρησκευτικό δογμα να διαβρωθεί σιγά σιγά και να διαχωριστεί από την ανώτερη αποστολή της θρησκείας που είναι να φέρει τους ανθρώπους κοντά στο Θεό.

Εκπαίδευση. Αποπροσανατολισμός ώστε οι μαθητές να μην μάθουν οτιδήποτε εποικοδομητικό πραγματικό, αποτελεσματικό. Αντί για μαθηματικά, φυσική, χημεία και ξένες γλώσσες, μάθετε τους για αστικό πόλεμο, φυσικες τροφές, οικιακή οικονομία, σεξουαλικότητα, οτιδήποτε αρκεί να σε απομακρυνει από τα σημαντικά.

Μια τέτοια ομάδα είναι τα μέσα ενημέρωσης.

Κοινωνική ζωή. Αντικατάσταση των παραδοσιακών ιδρυμάτων με ψεύτικους οργανισμούς πάρτε την υπευθυνότητα των ατόμων, και αντικαταστείστε τις σχέσεις μεταξύ ατόμων, ομάδων και της κοινωνίας με τεχνητά “δημοκρατικά” σώματα

Αντί για λειτουργικές σχέσεις μεταξύ των ατόμων της κοινωνίας, εγκαταστειστε ιδρύματα κοινωνικής εργασίας μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, που εργάζονται και πληρώνονται απο ποιον; Την κοινωνία; Οχι. Οι κοινωνικοί λειτουργοί δεν ενδιαφέρονται για εσάς ή την οικογένεια σας, ούτε για την κοινωνία, ενδιαφέρονται για τον μισθό τους από την κυβέρνηση

Το αποτέλεσμα της προσφοράς τους, δεν έχει σημασία μπορουν να σκαρφιστούν οτιδήποτε για να πείσουν την κυβέρνηση ότι είναι χρήσιμοι για την κοινωνία.

Πολιτική εξουσία.

Ο φυσικός φορέας πολιτικής εξουσίας που παραδοσιακά είτε εκλέγεται από το λαό είτε διορίζεται από τους εκλεγμένους από το λαό άρχοντες σταδιακά αντικαθίσταται από τεχνητά σώματα, ομαδες μη εκλεγμένων, που μπορεί να μην αρέσουν σε κανέναν και παρ’ όλα αυτά υπάρχουν.
(0:17:54) Πολιτική εξουσία. Η πολιτική εξουσία διαβρώνεται σταδιακά από ανθρώπους που δεν έχουν ουτε τα προσόντα ούτε την εξουσιοδότηση για τέτοια εξουσία. Και όμως έχουν αυτήν την εξουσια

Εργοδοτικές σχέσεις.
Σε αυτό το στάδιο των 15~20 χρόνων, καταστρέφουμε τις παραδοσιακά θεσπισμένες σχέσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ, ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ (0:12:31) 

Αν είναι μια ελεύθερη δημοκρατική χώρα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές κινήσεις μέσα στην κοινωνία προφανώς μέσα σε μια κοινωνια υπάρχουν και άνθρωποι που είναι αντιθετοι με την ίδια την κοινωνία απλοί εγκληματίες, ιδεολόγοι αντιθετοι με την κρατική πολιτικη και απλά ψυχωτικά άτομα που αντιτίθενται σε οτιδήποτε και τέλος μια μικρή ομάδα από πράκτορες ενός άλλου έθνους που αγοράστηκαν, υπονομεύτηκαν και στρατολογήθηκαν

(0:16:36) Μια τέτοια ομάδα είναι τα μέσα ενημέρωσης.
Ποιος τους ψήφισε;
Πως γίνεται να έχουν τόση δύναμη, που επηρεάζουν το μυαλό σας, που να βιαζουν το μυαλό σας ποιος τους εξέλεξε; Από που αντλούν το θράσσος να σας υποδεικνύουν τι είναι σωστό και τι όχι για τον εκλεγμένο από εσάς κυβερνήτη;
Ποιος τους έδωσε την εξουσία;
Ο Spyro Arniew τον οποίον μισεί η αριστερά τους αποκαλούσε (ενα μάτσο απατεωνες) και αυτό ακριβώς είναι.
Νομίζουν ότι ξέρουν, αλλά δεν ξέρουν.
Το επίπεδο μετριότητας σε μια μεγάλη δομή όπως οι New York Times ή η κρατική τηλεόραση δεν απαιτεί να είσαι άριστος δημοσιογράφος
Θα πρέπει να είσαι μέτριος δημοσιογράφος για να επιβιωσεις. Δεν υπάρχει πια ανταγωνισμός έτσι μπορείς να διατηρήσεις το καλό εισόδημα των εκατό χιλιάδων δολλαρίων
Αυτό είναι. Ασχετα με το αν είσαι καλύτερος ή χειρότερος.
Αρκεί να χαμογελάς στην κάμερα και να κάνεις τη δουλειά σου.

%CF%88%CE%B53.png

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ (0:05:44) 

Ο πρώτος άνθρωπος που διαμόρφωσε τις τακτικές της υπονόμευσης ήταν ο Κινέζος στρατηγός και φιλόσοφος Σουν Τζού.
Διετέλεσε συμβουλος του αυτοκρατορικού στρατού στην αρχαία Κίνα. Και είπε ότι για την κατάληψη του εχθρού, ο πιο αντιπαραγωγικός, βάρβαρος τρόπος είναι ο πόλεμος στο πεδίο της μάχης.
Και ότι είναι ανόητο να διεξάγει κάποιος πόλεμο για να επιβάλει την κρατική του πολιτική.

Βασικά αποτελείται από τέσσερα χρονικά βήματα

ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΥ (0:08:48) 

Η πρώτη φάση της υπονόμευσης είναι το στάδιο που ονομάζεται “εκφυλισμός” και απαιτούνται 15 με 20 χρονια για να εκφυλίσεις μια κοινωνία

γιατί 15 με 20 χρόνια;

γιατί αυτό είναι το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για να εκπαιδεύσεις μία γενιά μια γενιά μαθητών ή παιδιών για το χρονικό διάστημα κατα το οποίο διαμορφώνεται η ιδεολογία του, η αντίληψη για τον κόσμο και η προσωπικότητα του.
Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο. Η διαδικασία παίρνει 15 με 20 χρόνια. Επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους, με μεθόδους προπαγάνδας, με άμεση επαφή, δεν έχει σημασία. Θα περιγράψω τις μεθόδους αργότερα.

ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ (0:32:00) 

Επόμενο βήμα: “Αποσταθεροποίηση”
Πάλι αυτή η λέξη σημαίνει ακριβώς ότι σημαίνει
Να αποστεθεροποιήσεις όλες τις σχέσεις, όλα τα ιδρυματα και τους οργανισμούς στη χώρα του εχθρού σου.
Πως το επιτυγχάνεις αυτό; Δε χρειάζεται να στείλεις ένα σύνταγμα πρακτόρων να ανατινάξουν γέφυρες. Οχι.
Αφήνεις τον εχθρό να το κάνει μόνος του.
Το πεδίο εφαρμογής είναι πάλι το ίδιο, με τη μόνη διαφορά ότι στο στάδιο του εκφυλισμού οι ενέργειες των πρακτόρων δεν γίνονται αντιληπτές

0:34:08 Στο στάδιο της αποσταθεροποίησης, έχουμε ριζοσπαστικοποίηση
Στο στάδιο αυτό, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε τίποτα, ακόμα και ανάμεσα στα μέλη της ίδιας οικογένειας Ο άντρας και η γυναίκα, δεν μπορούν να συμφωνήσουν τί είναι προτιμότερο
π.χ. Ο σύζυγος θέλει τα παιδιά να τρώνε στο τραπέζι και η σύζυγος θέλει να τρώνε όπου ναναι
και να γεμίζουν τον τόπο ψίχουλα
Δεν μπορούν να συμφωνήσουν, αν δεν μαλώσουν.
Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ένας δημιουργικός συμβιβασμός μεταξύ γειτόνων
Θα πει π.χ. ο ένας “δε θέλω να κάνεις δουλειές την ώρα αυτή, γιατί την ώρα αυτή βγάζω το σκύλο μου βόλτα και ο θόρυβος τον εκνευρίζει”
Δεν μπορούν να τα βρουν. Θα πρέπει να πάνε στα δικαστήρια
Ριζοσπαστικοποίηση των ανθρωπίνων σχέσεων.
Οχι συμβιβασμοί. Πόλεμος, πόλεμος, πόλεμος.
Οι φυσιολογικά εγκαθιδρυμένες σχέσεις μεταξύ των μελών της κοινωνίας, αποσταθεροποιούνται.
Οι σχέσεις μεταξύ δασκάλων και μαθητών στα σχολεία και τα κολλέγια.
Καυγάς.
Οι σχέσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων ριζοσπαστικοποιούνται
Δεν υπάρχει αποδοχή των αιτημάτων των εργαζομένων

Στο στάδιο του εκφυλισμού που σας εξηγούσα πριν, οι σπουδαστές που έλειπαν, τώρα επιστρέφουν απο την ΕΣΣΔ πίσω εδώ ή, αν είχαν ήδη επιστρέψει, τώρα αναλαμβάνουν δράση.

οι “ναρκωμένοι”, σηκώνονται.
Ηταν σε αδράνεια για 15 με 20 χρόνια. Τώρα γίνονται αρχηγοί ομάδων,κύρηκες, δημόσια πρόσωπα ενεργοποιούνται πολιτικά.

Ξαφνικά βλέπετε έναν ομοφυλόφιλο που πριν 15 χρόνια έκανε τις βρωμοδουλειές του και κανείς δεν το μάθαινε. Τώρα μετατρέπει την ομοφυλοφιλία σε πολιτικό θέμα.
Απαιτεί αναγνώριση, σεβασμό, ανθρώπινα δικαιώματα και επηρεάζει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων και η βία ξεσπάει μεταξύ αυτού και της αστυνομίας, αυτού και των υπολοίπων πολιτών, δεν έχει σημασία ο λόγος. Μπορεί να είναι οι άσπροι εναντίον των μαύρων, οι κίτρινοι εναντίον των άσπρων, δεν έχει σημασία ποια είναι η διαχωριστική γραμμή.

Αρκεί οι ομάδες να έρχονται σε απ’ ευθείας σύγκρουση, ακόμα και ένοπλη.
Αυτή είναι η διαδικασία της αποσταθεροποίησης.
Οι αδρανείς πράκτορες, γίνονται ηγέτες των κινημάτων αποσταθεροποίησης.

Και δεν έστειλε ο σύντροφος Αντρώπωφ τον σύντροφο Ιβανώφ.
Τα άτομα που θα κάνουν τη δουλειά, είναι ήδη εδώ. Εϊναι αξιοσέβαστα μέλη της κοινωνίας.
Μερικές φορές χρηματοδοτούνται από διάφορα ιδρύματα για τον “δίκαιο αγώνα τους”.
Ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιώματα γυναικών, δικαιώματα μεταναστών, οτιδήποτε
Και υπάρχουν Αμερικάνοι που τους χρηματοδοτούν με δωρεές χωρίς να το καταλαβαίνουν

Η διαδικασία της αποσταθεροποίησης, οδηγεί κατ’ ευθείαν στην κρίση

Προσωπικά ασχολούμουν με αυτό το στάδιο στα αναπτυσόμενα κράτη.

Η διαδικασία ξεκινά, όταν οι επίσημοι οργανισμοί του κράτους δεν μπορούν να λειτουργήσουν πια.
Και έτσι, έχουμε τεχνητούς οργανισμούς που επιβάλλονται στην κοινωνία
Μη εκλεγμένες επιτροπές, ΜΚΟ, περίεργες ομάδες που ισχυρίζονται ότι ξέρουν
τι πρέπει να γίνει για να σωθεί η κοινωνία, έχοντας ένα μείγμα θρησκείας και ιδεολογίας,

ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ (0:41:00) 

Στο στάδιο της κρίσης, όλα αυτά τα τεχνητά σώματα διεκδικούν την εξουσία.
Και αν τους την αρνηθούν, τη διεκδικούν δια της βίας
Στην περίπτωση του Ιράν για παράδειγμα, ξαφνικά εμφανίστηκαν επαναστατικές επιτροπές
Για ποια επανάσταση; Δεν υπήρχε επανάσταση εδώ.
Και παρ’ όλα αυτά είχαν επιτροπές.
Απέκτησαν εξουσία δικαστική, την εξουσία να εκτελούν τους αντιφρονούντες, όλες αυτές τις εξουσίες σε ένα πρόσωπο που πιθανόν σπούδασε στο Χάρβαρντ που επέστρεψε στη χώρα του και νομίζει ότι έχει την απάντηση για όλα τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Κρίση έχουμε όταν η κοινωνία δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει παραγωγικά.

Και καταρρέει. Αυτή είναι προφανώς η έννοια της κρίσης.

Και έτσι, η κοινωνία αναζητά έναν σωτήρα
οι ομάδες περιμένουν να έρθει ένας Μεσσίας.
οι εργαζόμενοι λένε “έχουμε οικογένειες να θρέψουμε”
Ας αποκτήσουμε μια ισχυρή κυβέρνηση. Μια σοσιαλιστική ίσως κυβέρνηση
Μια κυβέρνηση που να βάλει τους εργοδότες στη θέση τους και να μας ξαναδώσει δουλειά.

Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό άντρα. Μια ισχυρή κυβέρνηση.

Εναν ισχυρό ηγέτη. Εναν σωτήρα.

Ο πληθυσμός έχει κουραστεί και έχει αηδιάσει με όλα αυτά που συμβαίνουν.
Και ιδού! Εχουμε έναν σωτήρα!
Είτε έρχεται ένα άλλο έθνος, είτε οι ομάδες μαρξιστών, λενινιστών, οι σαντινίστας, ο Μουζουρέλα, δεν έχει σημασία.

Ερχεται ο σωτήρας και λέει : “Εγώ θα σας οδηγήσω”.

Και υπάρχουν δύο εναλλακτικές εδώ.
Ο εμφύλιος πόλεμος, και η εισβολή. (!!!)

Βλέπετε πως πάει;

Εμφύλιος όπως στο Λίβανο για παράδειγμα.
Εμφύλιος που επιβλήθηκε εξωτερικά από την PLO
Εισβολή είχαμε σε πολλές χώρες όπως π.χ. στο Αφγανιστάν (μιλάει για τη Ρώσικη εισβολή) οποιαδήποτε χώρα της ανατολικής Ευρώπης στην οποία έγινε Ρώσικη εισβολή

Αλλα το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ (0:43:55) 

Το επόμενο στάδιο είναι η εξομάλυνση.
Η λέξη εξομάλυνση χρησιμοποιείται ειρωνικά φυσικά, είναι δανεισμένη από το 1968 στην Τσεχοσλοβακία, όταν η σοβιετική προπαγάνδα και μετά από αυτούς και η New York Times δήλωναν: “Τώρα η κατασταση εξομαλύνθηκε”
δεν υπάρχει πια άνοιξη της Πράγας, δεν υπάρχει επανάσταση, δεν υπάρχει βία. Ολα είναι “ομαλά” (normal)
Σε αυτό το στάδιο, οι αυτοδιορισμένοι άρχοντες της κοινωνίας, δε χρειάζονται άλλες επαναστάσεις πια.

Το στάδιο είναι το αντίθετο της αποσταθεροποίησης. Είναι μια προσπάθεια να
σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα.

Και τώρα, όλοι αυτοί οι επαναστάτες, οι ακτιβιστές, οι συνδικαλιστές, οι απελευθερωτές, οι ομοφιλόφιλοι επαναστάτες, οι καθηγητές, οι μαρξιστές, οι λενινιστές, εξοντώνονται.
Φυσική εξόντωση μερικές φορές. (θάνατος)
Εκαναν τη δουλειά μας.
Δεν τους χρειαζόμαστε πια.
Οι νέοι ηγέτες θέλουν σταθερότητα. Για να δρέψουν τους καρπούς της νίκης τους.

Οχι άλλες επαναστάσεις. Παρακαλώ.

Η ΜΟΙΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ (0:45:17) 

Και αυτό έχει γίνει σε πολλές χώρες.
Θυμάστε το Μπαγκλαντές; Εκεί δραστηριοποιήθηκα εγώ.
Πρώτα είχαν τον Τζιμουραχμάντ (ή κάπως έτσι)
το 1971 ήταν ο ηγέτης του “λαϊκού κόμματος” είχε μουστάκι σαν του Στάλιν
πέντε χρόνια αργότερα, δολογονήθηκε από τους πρώην συναγωνιστές του.
Είχε εκπληρώσει την αποστολή του.
Στο αφγανιστάν, αυτό έγινε τρείς φορές. Πρώτα ήταν ο Οσταράκι, μετά ο Αμίντ, τώρα είναι ο Μπαμπράκ Αμάλ.
Αλληλοσκοτώθηκαν ο ένας μετά τον άλλον.
Ο πρώτος εκφύλισε τη χώρα, ο δεύτερος την αποσταθεροποίησε, ο τρίτος έφερε την κρίση.

Γεια σας σύντροφοι. Μπαμ.
Μόνο ο Μπαμπράκ Αμάλ επέστρεψε στη Ρωσία και του δόθηκε θέση εξουσίας.

Το ίδιο συνέβη στη Γρενάδα.
Ο Μορίς Μπίσοπ (μαρξιστής) δολοφονήθηκε από τον Ωστιν ή κάπως έτσι, έναν στρατηγό που ήταν επίσης μαρξιστής.
Οχι άλλες επαναστάσεις. Εξομάλυνση τώρα.
Οχι άλλες απεργίες, όχι άλλοι ομοφυλόφιλοι, όχι άλλα φεμινιστικά κινήματα
όχι άλλα κινήματα γενικώς.

Καλή σταθερή δημοκρατική προλεταριακή ελευθερία.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ (0:48:10) 

Για να αντιστρέψουμε την διαδικασία στο στάδιο της εξομάλυνσης, απαιτείται οπωσδήποτε στρατιωτική επέμβαση.

Καμιά άλλη δύναμη στον πλανήτη δεν μπορεί να αντιστρέψει τη διαδικασία εδώ.

Στο στάδιο της κρίσης, δεν απαιτείται η χρήση στρατιωτικής βίας 
απαιτούνται δραστικά μέτρα. Οπως στην Χιλή.
όπου πράκτορες της CIA εμπόδισαν την εισβολή και την δημιουργία εμφυλίου.
Συντηριτικά μέτρα. Υποστήριξη. Με χρήματα, με τεχνογνωσία, δεν έχει σημασία. για να αποτραπεί η μετατροπή της κρίσης σε εμφύλιο ή εισβολή.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ (0:49:20) 

Τώρα, στο στάδιο της αποσταθεροποίησης, η διαδικασία μπορεί επίσης να αντιστραφεί.
Και είναι ευκολότερο να γίνει εδώ. Χωρίς ανάμιξη της CIA
Ξέρετε τι χρειάζεται να γίνει εδώ;
περιορισμός κάποιων ελευθεριών των ομάδων που αυτοπροσδιορίζονται σαν αντίθετες στην κοινωνία.
τόσο απλό.
ομως όχι. τα ΜΜΕ θα πουν ότι αυτό είναι αντίθετο με το σύνταγμα της χώρας.
Πως μπορεί να γίνει;
Με τη χρήση της εξουσίας. Να αφαιρεθούν δικαιώματα από τους εγκληματίες
δεν ακούγεται καλό ε;
κι έτσι πρέπει να έχουν δικαιώματα οι εγκληματίες.
και να συνεχίζουν το έργο καταστροφής της χώρας.

Δεν εννοώ όμως εδώ ακραία πράγματα. Δεν εννοώ να βάλουμε όλους τους ομοφυλόφιλους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
αλλά να μην τους επιτρέψουμε να αναλάβουν πολιτική δράση.
να μην τους εκλέξουμε σε θέσεις εξουσίας είτε σε επίπεδο δήμου, είτε πολιτείας, είτε εθνικού.
πρέπει να καταλάβουν οι Αμερικάνοι, ότι ένα τέτοιο πρόσωπο σε θέση εξουσίας είναι εχθρός
και αν δεν είναι εχθρός στο στάδιο αυτό, θα γίνει αργότερα.
αργότερα φυσικά θα τον εκτελέσουν….
αλλά σε αυτό το σημείο είναι εχθρός.
παρέχετε εξέχουσα υπηρεσία απλώς με το να του αρνείστε το δικαίωμα να εκλεγεί.
να εξαργυρώσει τις τρελές του ιδέες και να αποκτήσει εξουσίες.
ο περιορισμός κάποιων ελευθεριών στο σημείο αυτό θα εμποδίσει την εξέλιξη σε κρίση και θα αντιστρέψει τη διαδικασία της αποσταθεροποίησης
Η περιστολή του δικαιώματος απόκτησης πολιτικής εξουσίας στους ανθρώπους αυτούς θα σώσει την οικονομία από την κατάρρευση.

Η θεσμοθέτηση νόμων που θα απαγορεύσει στις ιδιωτικές τηλεοπτικές εταιρίες να βιάζουν την κοινή γνώμη και τα μυαλά των ανθρώπων προς την κατεύθυνση του καταναλωτισμού.
Καμιά εταιρία δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα να σας “αναγκάσει” να αγοράσετε περισσότερο αν εσείς δεν χρειάζεστε κάτι.

Θα πρέπει να υπάρχει νόμος: “Θέλεις να διαφημίσεις το αυτοκίνητο σου; “
“Εντάξει. Αλλά δε θα αναφέρεις ούτε μία φορά στη διαφήμηση σου:”
“τρέξε και αγόρασε τώρα και γλίτωσε χρήματα”
Θα πρέπει να είναι αντίθετο στο νόμο να πιέζεις τον κόσμο να αγοράσει περισσότερα

Αυτοπεριορισμός.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, ο αυτοπεριορισμός ήταν αποστολή της εκκλησίας.
γιατί οι παπάδες, μας έλεγαν ότι τα υλικά αγαθά είναι καλά, αλλά δεν είναι το παν.
ότι υπάρχει κάτι άλλο σπουδαιότερο.
ότι οι άνθρωποι δεν γεννήθηκαν για να καταναλώνουν.
ότι ένα τόσο περίπλοκο κατασκεύασμα όσο το ανθρώπινο σώμα
πρέπει να προορίζεται για κάποιον υψηλότερο σκοπό.

Και είναι τόσο εύκολο να αποφύγεις την αποσταθεροποίηση, απλά και μόνο αρνούμενος στις άπληστες εταιρίες, μια μικρή ελευθερία: το δικαίωμα τους να σε αναγκάζουν να γίνεις καταναλωτής άχρηστων προϊόντων που σε μετατρέπουν σε καταναλωτική μηχανή.
Σαν το σκουλήκι που μπαίνει από τη μια μεριά, τρώει το μήλο και βγαίνει από την άλλη.

Συνεπώς, η αποσταθεροποίηση μπορεί εύκολα να αναστραφεί, αν η κοινωνία με τη δική της θέληση, ή με πειθώ από τους ηγέτες της αποδεχθεί την ιδέα του αυτοπεριορισμού.
είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να γίνει.

Διαφορετικά, θα φτάσετε στο σημείο που όπως λέμε και εμείς στη Ρωσία αν η Σαχάρα γίνει ποτέ κουμουνιστικό κράτος, θα ταξινομήσουμε την άμμο.
Θα πρέπει λοιπόν να “λειάνετε” τις προσδοκίες σας σε αυτό το στάδιο πριν να είναι αργά.

Οι δυνάμεις εκφυλισμού ανατρέπονται εύκολα.

Πρώτα από όλα, περιορίζοντας την εισαγωγή προπαγάνδας.
το πιο εύκολο πράγμα να κάνει κανείς.

Η Αλβανία κινείται για ΑΟΖ




Της Δωρας Αντωνιου -Έντονη κινητικότητα στο θέμα της ΑΟΖ με την Ελλάδα αναπτύσσει η Αλβανία υπό την πίεση που διαμορφώνουν τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της πρότασης για τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP), υποψηφίου για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας. Η κατασκευή του αγωγού θεωρείται για την Αλβανία εξαιρετικής σημασίας έργο, καθώς θα βάλει τη χώρα στον ενεργειακό χάρτη, θα αναβαθμίσει τον ρόλο της στα Βαλκάνια, ενώ πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλη επένδυση.

Βασική προϋπόθεση
Προϋπόθεση είναι η σύναψη διμερών συμφωνιών ανάμεσα στις χώρες διέλευσης και ένα από τα «αγκάθια» της υπογραφής της ανάλογης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας είναι η εκκρεμότητα της ΑΟΖ, όπως έχει διαμηνύσει η Αθήνα. Η συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ στο Ιόνιο έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές από τον Απρίλιο του 2009. Ωστόσο, στη συνέχεια, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, έπειτα από προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ακύρωσε τη συμφωνία για τεχνικούς λόγους, αποφασίζοντας ότι η έγκριση της επιτροπής διαπραγμάτευσης ήταν αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας της χώρας.


Οπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Εντμόν Παναρίτι, ο οποίος αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου στην Αθήνα, με εντολή του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Σαλί Μπερίσα, συστήθηκε διυπουργική επιτροπή για εξεύρεση θετικής λύσης στο θέμα. Ταυτόχρονα, διοχετεύθηκε στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης εμπιστευτική έκθεση του αλβανικού ΥΠ.ΕΞ. προς τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αλβανικής Βουλής για το θέμα της ΑΟΖ με την Ελλάδα.
Στην έκθεση επισημαίνεται ο συμβιβασμός με την ελληνική πλευρά ως αναγκαστικό μέτρο και παρατίθενται τα δυσμενή σενάρια με τα οποία κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπα τα Τίρανα σε διαφορετική περίπτωση. Οπως αναφέρεται, η ελληνική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, καθώς τη θεωρεί ολοκληρωμένη και κατοχυρωμένη. Ετσι, εκτιμάται ότι η Αθήνα θα πιέσει για την επικύρωσή της από την αλβανική πλευρά όταν τα Τίρανα θα έχουν ανάγκη ελληνικής διεθνούς στήριξης. Ως έτερο σενάριο, δε, καταγράφεται το ενδεχόμενο να μπλοκάρει η Ελλάδα τις διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την Ε.Ε. για την απόκτηση καθεστώτος υπό ένταξη χώρας.
Πηγές του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν σε σχέση με το θέμα ότι στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα αρνηθεί οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, τα Τίρανα θα μπορούσαν να φέρουν το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή να ζητήσουν διεθνή διαιτησία. Ωστόσο, στην εμπιστευτική έκθεση, σε σχέση με αυτό το ενδεχόμενο, επισημαίνεται ότι η θέση της Αλβανίας θα είναι μειονεκτική, καθώς η συμφωνία επήλθε βάσει της καλής διμερούς βούλησης, ενώ για τους διεθνείς οργανισμούς η εσωτερική νομοθεσία δεν μπορεί να εμποδίσει την εφαρμογή διεθνούς συμφωνίας.
Η ανακίνηση του ζητήματος από τα Τίρανα τώρα καταδεικνύει το ενδιαφέρον τις αλβανικής πλευράς να κλείσει η εκκρεμότητα. Το ζήτημα κυριαρχεί στην εσωτερική πολιτική συζήτηση, με αντιπολιτευόμενα κόμματα να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει αρχίσει μυστικές διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Η ελληνική πλευρά, πάντως, διαμηνύει, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ότι για το θέμα της ΑΟΖ έχει γίνει διαπραγμάτευση, έχει ολοκληρωθεί και υπάρχει συμφωνία, την οποία η Ελλάδα έχει επικυρώσει, κάτι που αναμένει και από την άλλη πλευρά.