Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ



Η τουρκική αεροπορική εταιρεία Kale Havacilik, η οποία κατασκευάζει ήδη εκατοντάδες μέρη της ατράκτου και των πτερύγων για το F-35 Lightning II, πλέον μπαίνει και στον τομέα των κινητήρων, σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία του κινητήρα του αεροσκάφους. Στα μέσα Σεπτεμβρίου η Kale Havacilik και η αμερικάνικη εταιρεία κινητήρων Pratt & Whitney συμφώνησαν σε συνεργασία για την κατασκευή μερών του κινητήρα F135. Οι δύο εταιρείες θα δημιουργήσουν ένα κοινό επιχειρηματικό σχήμα, με την ονομασία Kale Pratt & Whitney Ucak Motorlari A.S., στο οποίο η Kale Havacilik θα έχει το 51% ενώ η Pratt & Whitney το υπόλοιπο 49%.

Το σχήμα θα διαθέσει αρχικό κεφάλαιο $60 εκατ. δολ. για τις εγκαταστάσεις, και μελλοντικά θα διαθέσει ακόμα $150 εκατ. δολ. Στις εγκαταστάσεις αρχικά θα απασχολούνται 700 άτομα, και θα κατασκευάζονται 300 μέρη για τον κινητήρα F135 όταν θα μπει σε λειτουργία το 2012 σύμφωνα με αξιωματούχους της εταιρείας. "Προβλέπουμε πολύ γρήγορη ανάπτυξη" αναφέρει ο Osman Okyay, επικεφαλής του τμήματος χημικών και τεχνικών του γκρούπ της Kale, στην Τούζλα, νότια της Κων/πολης, όπου το εναέριο σκέλος του γκρούπ έχει την έδρα του. Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "Μπορεί να επιτύγχουμε την παραγωγή μέχρι 1000 διαφορετικών μερών του κινητήρα, μετά απο πρόσθετες επενδύσεις". Το γκρούπ Kale άρχισε σαν παραγωγός κεραμικών προϊόντων το 1957, και γιγαντώθηκε σε ένα τεράστιο γκρούπ που οι δραστηριοτητές του περιλαμβάνουν χημικά, ηλεκτρικά, πληροφορική, τουρισμό, τρόφιμα, μεταφορές, και ενέργεια.


Απο την άλλη πλευρά, ο David Galuska, αντιπρόεδρος της Pratt & Whitney ανέφερε "Έχουμε μακρόχρονη συνεργασία με εταιρείες στην Τουρκία. Μπορεί να σκεφτούμε στο μέλλον να κατασκευάσουμε και μέρη άλλων κινητήρων με την Kale". Η Pratt & Whitney συνεργάζεται με τον εθνικό αερομεταφορέα της τουρκίας, τις Turkish Airlines, και την ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Alp Havacilik, η οποία είναι άλλος ένας τούρκος υποκατασκευαστής στο πρόγραμμα του πολυεθνικού Joint Strike Fighter (JSF). Κατα την διάρκεια της τελετής που έγινε για την υπογραφή της συμφωνίας, ο τούρκος επικεφαλής της υπηρεσίας αμυντικών εξοπλισμών Murad Bayar, ανέφερε ότι η τοπική αεροδιαστημική βιομηχανία έχει καταφέρει να κερδίσει συμβόλια αξίας $7 με $8 δις. δολλαρίων στο πρόγραμμα του JSF. "Καταφέραμε να διανύσουμε πολύ δρόμο" συμπλήρωσε.

Η Kale Havacilik σήμερα παράγει κάπου 800 μέρη της ατράκτου και των πτερύγων για το JSF με ένα ξεχωριστό συμβόλαιο που κέρδισε απο την Boeing. Ο τούρκος υπουργός άμυνας Vecdi Gonul ανέφερε ότι μελλοντικά η νέα εγκατάσταση θα παράγει σίγουρα μέρη και για άλλους κινητήρες. "Έχω την πεποίθηση ότι η Kale και η Pratt & Whitney θα κατασκευάσουν εδώ μέρη και για άλλους κινητήρες. Διακρίνουμε την Pratt & Whitney σαν ένα μακροπρόθεσμο επενδυτή στην Τουρκία" ανέφερε.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η συμφωνία των Kale-Pratt & Whitney σηματοδοτεί μια ένα φάση σχετικά με την συμμετοχή τουρκικών βιομηχανιών στο πρόγραμμα του JSF. "Η συμφωνία ανοίγει νέους ορίζοντες στην συνεργασία της τουρκίας για το JSF, την απο κοινού παραγωγή. Απο την μία πλευρά, επιβεβαιώνει την τουρκική δέσμευση στο πρόγραμμα, και απο την άλλη, μας βοηθά ώστε η τουρκική συμμετοχή να εξελιχθεί σε ένα ανώτερο επίπεδο", δήλωσε ο τούρκος αμυντικός αναλυτής Ozgur Eksi. Πρόσθεσε επίσης ότι η συνεργασία υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη της Pratt & Whitney's ως προς τις τουρκικές ιδιωτικές αμυντικές εταιρείες. "Πλέον αυτή η συνεργασία είναι διαφορετική απο την απλή παραγγελία μη-κρίσημων μερών απο μια ξένη εταιρεία. Αυτό που διακρίνουμε με αυτή την κίνηση είναι μια αμοιβαία δέσμευση σε ένα πρόγραμμα κοινής παραγωγής, στο οποίο μια αμερικάνικη εταιρεία κάνει ένα ακόμα βήμα με το να δημιουργεί κοινό επιχειρηματικό σχήμα με μια τουρκική εταιρεία", συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου