Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟς ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟς ΔΟΡΥΦΟΡΟς



Tο πρόγραμμα του πρώτου εθνικού τουρκικού κατασκοπευτικού δορυφόρου Göktürk, ξεκίνησε, και οι πρώτες δηλώσεις για το πρόγραμμα έγιναν απο τουρκικής πλευράς. Έτσι λοιπόν, ο τούρκος πρωθυπουργός ερντογάν δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι ότι ο τούρκικος κατασκοπευτικός δορυφόρος Göktürk θα είναι επιχειρησιακός εντός του 2012. Ο ερντογάν δήλωσε ότι ο δορυφόρος κατασκευάζεται απο τούρκους επιστήμονες. Συνέχισε λέγοντας ότι τα προϊόντα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας πλέον συναγωνίζονται επάξια με αυτά άλλων κατασκευαστών στην διεθνή αρένα των εξοπλισμών, και ότι το 2001 η εγχώρια αμυντική βιομηχανία κάλυπτε το 25% των αναγκών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Στο τέλος του 2009 αυτό το ποσοτό εκτοξεύτηκε στο 46% ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2010, το 50% των αμυντικών αναγκών της τουρκίας, θα καλύπτεται απο την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι λιγότερο απο 5%. Ο κύκλος εργασιών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ των ετών 2001 και 2009, και εκτοξεύθηκε από το $1 δις δολ. στα $2.4 δις δολ. ενώ ο ερντογάν δήλωσε ότι αυτός θα φθάσει στα $3 δις δολ. στο τέλος του έτους.

Όσον αφορά τις εξαγωγές αμυντικού υλικού, ο ερντογάν είπε ότι η Τουρκία εξάγει συστήματα αξίας $832 εκατ. δολ. απο $240 εκατ. δολ. που ήταν τα προηγουμενα έτη, και ο στόχος είναι να φθάσει στο $1 δις δολ, μέχρι το 2011. "Η Τουρκία σχεδίασε το εθνικό της τυφέκιο για πρώτη φορά στην ιστορία της, και θα αρχίσουμε την παραγωγή του εντός του 2011" τόνισε. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι η Τουρκία αρχίζει την κατασκευή του εθνικού της άρματος με το όνομα "Altay", και ότι σύντομα θα θέσει σε παραγωγή το μη επανδρωμένο αερόχημα με την ονομασία "Anka". Τέλος ανέφερε ότι έχουν αρχίσει οι πτητικές δοκιμές του πρώτου εθνικού ελικοπτέρου με την ονομασία "Atak".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου