Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Οι Ελληνικές Εξαγωγές προς την Τουρκία αυξάνονται

Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Τουρκία
Κατά τον ίδιο μήνα οι τουρκικές εξαγωγές στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε 91,2 εκατ. ευρώ, έναντι 82,66 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013, σημειώνοντας αύξηση 10,4%.
Αυτά αναφέρονται σε ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στην Άγκυρα.
Κατά τον Ιούνιο τα πετρελαιοειδή κατέλαβαν εμφανώς και πάλι το μεγαλύτερο μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία (74%), ανερχόμενα σε αξία στα 228 εκατ. ευρώ, ενώ τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς ήταν μόλις 168 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας από έτος σε έτος αύξηση 35,7%, το μήνα Ιούνιο.
Άλλες σημαντικές κατηγορίες εξαγώγιμων προϊόντων μας προς Τουρκία που παρέμειναν, σε γενικές γραμμές, σταθερές ως αξία και ποσοστά στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών (με εξαίρεση το βαμβάκι, το οποίο έπεσε στα 2,2 εκατ.ευρώ) ήταν: πλαστικά (11,2 εκατ.ευρώ σύνθεση 4%), αλουμίνιο (5,4 εκατ.ευρώ, σύνθεση 2%), λέβητες και μηχανολογικός εξοπλισμός (6,2 εκατ.ευρώ σύνθεση 2,2%).

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Θέλουν να «αλβανοποιήσουν» τους Βορειοηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες!

Θέλουν να «αλβανοποιήσουν» τους Βορειοηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες!
Είκοσι και πλέον χρόνια από την κατάρρευση του καθεστώτος των Εμβέρ Χότζα και Ραμίζ Αλία στην Αλβανία, η Ελληνική Πολιτεία παραμένει απαθής μπροστά στην εθνική και κυρίως ηθική υποχρέωσή της να τιμήσει τους, καταγόμενους από το Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου, Ηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες Ευάγγελο και Κωνσταντίνο Ζάππα.
Το ελάχιστο που μπορούσε και μπορεί να κάνει για τους δύο ευπατρίδες που συνέβαλαν τα μέγιστα στην αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών
Αγώνων, ήταν να φροντίσει να διατηρηθεί το πατρικό τους σπίτι στο Λάμποβο, που εκτός των άλλων θα αποτελούσε και εθνική προσφορά στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Στα είκοσι και πλέον χρόνια το ζήτημα αυτό τέθηκε αλλεπάλληλες φορές, από φορείς, κυρίως όμως από μεμονωμένους πολίτες, οι οποίοι και μέσω του «Πρωινού Λόγου», απηύθυναν αγωνιώδεις εκκλήσεις προς την Ελληνική Πολιτεία, αναζητώντας ακόμη και σύγχρονους Ευεργέτες για να συμβάλλουν στο έργο της αναστήλωσης των σπιτιών τους.
Το αγόρασε Ηπειρώτης…
Ότι βέβαια δεν έκανε το Ελληνικό κράτος και οι «επώνυμοι» μεγαλοεπιχειρηματίες που συνωστίζονται στις Αθηναϊκές κοσμικές δεξιώσεις, και προβάλλουν συχνά προσφορές με επικοινωνιακή και μόνο στόχευση, το έκανε ένας απλός Ηπειρώτης πολίτης, που πριν λίγα χρόνια αποφάσισε να διαθέσει τις οικονομίες του προκειμένου να αγοράσει το σπίτι των Ζάππα, θέλοντας έτσι να παραμείνει ζωντανός και όρθιος ο θρύλος για τους Εθνικούς μας Ευεργέτες. Την πολιτική και πολιτιστική σημασία που έχει όμως το Λάμποβο των Ευεργετών, φαίνεται ότι έστω και αργά την έχουν αντιληφθεί οι Αλβανοί, οι οποίοι μέχρι τώρα συστηματικά άφηναν να καταρρέει ό,τι θυμίζει Ελλάδα και Έλληνες στη Βόρειο Ήπειρο.
Ενδιαφέρον από ΟΥΝΕΣΚΟ;
Εκμεταλλευόμενοι την αμήχανη έως και αδιάφορη στάση των Ελληνικών Αρχών, η Αλβανία – σύμφωνα με πληροφορίες του «Π.Λ.» -έχουν έλθει σε επαφές με την ΟΥΝΕΣΚΟ για να εντάξουν το Λάμποβο στα Παγκόσμια Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με το επιχείρημα της καταγωγής των ιδρυτών των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με απώτερη επιδίωξη να «αλβανοποιήσουν» και την καταγωγή των Εθνικών μας Ευεργετών. Βέβαια ο «δρόμος» είναι μακρύς για να επιτύχουν κάτι τέτοιο, καθώς πρώτα θα πρέπει να αγοράσουν το σπίτι των Ζάππα και στη συνέχεια να ξεπεράσουν τους ενδοιασμούς που υπάρχουν ότι τυχόν απόπειρα να «αλβανοποιήσουν» τον Ευάγγελο και Κωνσταντίνο Ζάππα, είναι πολύ πιθανό να τους γυρίσει «μπούμερανγκ», καθώς θα αποδειχθεί για άλλη μια φορά η αδιαμφισβήτητη και από αιώνων ελληνικότητα της περιοχής, κάτι που επιχειρούν συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες να αλλοτριώσουν.
Η σημερινή παρέμβαση του «Πρωινού Λόγου» αποτελεί ένα ακόμη «καμπανάκι» προς την Ελληνική Πολιτεία, η οποία και θα πρέπει να αναλάβει δράση και να τιμήσει όπως πρέπει τους Ηπειρώτες Μεγάλους Εθνικούς μας Ευεργέτες και να μην τους αφήσει – μετά θάνατον μάλιστα- έρμαιους στην προπαγάνδα και τη διαστρέβλωση της ιστορίας, που είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν οι Αλβανοί.
Η προσφορά τους
Για την ιστορία του Λάμποβου, αλλά και την προσφορά των δύο Εθνικών Ευεργετών, ακολουθεί το παρακάτω ρεπορτάζ, ειδικού συνεργάτη μας:
Στο Λάμποβο Βορείου Ηπείρου, τόπο καταγωγής των εθνικών ευεργετών Ευάγγελου και του εξαδέλφου του Κων/νου Ζάππα, σώζονται, ερειπωμένα και εγκαταλελλειμμένα, τα σπίτια τους. Η προσφορά των Ευάγγελου και Κων/νου Ζάππα στο ελληνικό έθνος υπήρξε μεγάλη, γι’ αυτό οι οικίες τους στον τόπο που γεννήθηκαν, αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της πατρίδας μας. Σημαντικό είναι να υπάρξει δραστηριότητα, ώστε να συντηρηθούν τα οικήματα αυτά, που παραπέμπουν άμεσα στους μεγάλους Έλληνες εθνικούς ευεργέτες. Και θυμίζουν στους νεότερους ότι υπήρξαν, σε δύσκολες και τότε συνθήκες, άνθρωποι, που σήκωσαν στους ώμους τους την Ελλάδα, προσφέροντας σ’ αυτή ολόκληρο τον πλούτο τους.
Το Λάμποβο
Το Λάμποβο (αλβ. Labovë) είναι χωριό βόρεια του Αργυροκάστρου. Ήταν κέντρο Βορειοηπειρωτών Ορθοδόξων Ελλήνων. Ο πληθυσμός του χωριού, σύμφωνα με την οθωμανική στατιστική του 1895, ήταν 701 κάτοικοι, ενώ το 1913 η ελληνική στατιστική αναφέρει 580. Σήμερα έχει λίγους κατοίκους, καθώς οι περισσότεροι έχουν ξενητευτεί, που δεν έχουν ξεχάσει τους ευεργέτες, αφού τους θεωρούν κομμάτι της ιστορίας και της καρδιάς τους. Στο Λάμποβο οι εθνικοί ευεργέτες Ευάγγελος και Κωνσταντίνος Ζάππας, κατά τα τέλη του 19ου αιώνα ίδρυσαν στο χωριό σχολικό συγκρότημα με δικές τους δαπάνες, που περιελάμβανε βιβλιοθήκη, αλληδοδιδακτικό σχολείο, σχολείο θυλέων, και σχολή υφαντουργίας.
Αλλά, ας δούμε σ’ αυτό το σημείο, ποιοι ήταν οι εθνικοί ευεργέτες Ευάγγελος και Κων/νος Ζάππας.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΠΠΑΣ
Ο Ευάγγελος Ζάππας (1800 – 1865) πρωτοστάτησε και έπαιξε κύριο ρόλο στην αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων. Ήταν ο νεότερος γιος του Βασίλη Ζάππα και πολέμησε στην επανάσταση του 1821. Στο τέλος της επανάστασης αρνείται την χρηματική αποζημίωση για τους ήρωες της Επανάστασης και μεταναστεύει στο Βουκουρέστι το 1831. Ο Ζάππας εντάχθηκε στην τοπική κοινωνία χρησιμοποιώντας ένα εκλεπτυσμένο σύστημα δημοσίων σχέσεων. Φρόντισε να εξοικειωθεί με τους άρχοντες και τους ηγούμενους των ελληνικών μοναστηριών, οι οποίοι διαχειρίζονταν τα μοναστηριακά κτήματα. Ακολούθησε την τακτική και άλλων Ελλήνων, νοίκιασε και εκμεταλλεύτηκε μοναστηριακά κτήματα στην περιοχή της Γιαλόμιτζας, κοντά στο Βουκουρέστι. Σε τρεις περίπου δεκαετίες απέκτησε τεράστια περιουσία και αντίστοιχα εισοδήματα. Η μακροχρόνια απουσία του Ευαγγέλου απ’ την Ελλάδα και το ρίζωμά του στη Βλαχία, του δημιούργησε την διάθεση να ευεργετήσει και τις δύο χώρες. Ο κύριος αποδέκτης των ευεργεσιών του ήταν η Ελλάδα. Η πιο εντυπωσιακή εκδήλωση της προσφοράς του Ευαγγέλου προς την Ελλάδα, ήταν το εγχείρημα αναβίωσης των Ολυμπιακών αγώνων. Ο Ευάγγελος Ζάππας, μαζί με τον εξάδελφό του Κωνσταντίνο Ζάππα τιμούνται ως εθνικοί ευεργέτες από το 1859, όταν ιδρύθηκαν τα “Νέα Ολύμπια”, έκθεση γεωργική, τεχνική και βιομηχανική, που ορίστηκε να πραγματοποιούνται ανά τετραετία (στο “Ζάππειο”). Το 1863 ο Ευαγγέλης προσβλήθηκε από ψυχική νόσο. Πέθανε στις 19 Ιουνίου του 1865 στο Μπροστένι, και ο ξάδερφος του Κωνσταντίνος στις 20 Ιανουαρίου του 1892 στο Μάντον της Γαλλίας.
Ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας τους το διέθεσαν για κοινωφελείς και εθνικούς σκοπούς στην ιδιαιτέρα πατρίδα τους. Συγκεκριμένα, ίδρυσαν εκπαιδευτήρια στο Λάμποβο, την Πρεμετή, τη Νίβανη, το Δέλβινο και τη Δρόβιανη. Το 1856 έγραψε στο βασιλιά Όθωνα προσφέροντας 400 μερίσματα της Εθνικής Ατμοπλοΐας, ώστε τα κέρδη να χρησιμοποιηθούν για την ίδρυση των Ολυμπιακών αγώνων, την Ολυμπιάδα και για τα βραβεία των νικητών των αγώνων. Το 1859 κατάφερε να αναβιώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε μια πλατεία της Αθήνας. Το 1865 πέθανε αφήνοντας ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, που χρηματοδότησαν τους αγώνες του 1870 και 1875 που πραγματοποιήθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο που επίσης αναστύλωσε [The Modern Olympics - A Struggle for Revival. The Johns Hopkins University Press. 1996]. Οι Ζάππειοι αγώνες του 1859, 1870 και 1875, ήταν επίσης διεθνείς αφού συμμετείχαν αθλητές από την Ελλάδα και από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Ο Ζάππας αναβιώνοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά από την αρχαιότητα, έθεσε τη βάση για τους μεγάλους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 από το βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή που ιδρύθηκε το 1894. Ο Ζάππας επίσης χρηματοδότησε τη δημιουργία του Ζαππείου Μεγάρου που χρησιμοποιήθηκε για τους αγώνες ξιφασκίας στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 και ως κέντρο τύπου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΖΑΠΠΑΣ
Ο Κωνσταντίνος Ζάππας (1814–1892) έπαιξε κύριο ρόλο μαζί με τον εξάδελφό του Ευάγγελο Ζάππα στην αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων. Μετά τον θάνατο του Ευάγγελου Ζάππα, διαχειρίστηκε την περιουσία του εξαδέλφου του, που ορίστηκε και επικαρπωτής της «Επιτροπής των Ολυμπίων», της επιτροπής δηλαδή που είχε σκοπό την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 1881 αγόρασε μεγάλα τσιφλίκια στη Θεσσαλία, μερίμνησε για την ανέγερση (1874-1888) του καλλιμάρμαρου Ζαππείου Μεγάρου στην Αθήνα. Με επιδοτήσεις από την προσωπική περιουσία του κτίστηκαν τα πρότυπα Ζάππεια παρθεναγωγεία στην Κωνσταντινούπολη καθώς και πολλά άλλα εκπαιδευτήρια σε πολλές πόλεις και κομωπόλεις της Ηπείρου και της Θράκης και συστήθηκαν υποτροφίες για τη μετεκπαίδευση σπουδαστών στις γεωργικές σχολές της Δυτικής Ευρώπης. Πέθανε το 1892 στην πόλη Μαντ (Mantes-la-Jolie) της Γαλλίας.
Πηγή: http://www.himara.gr


Β. Ζιρινόφσκι: Να αναγνωρίσουμε τη Βόρεια Κύπρο!!!

Β. Ζιρινόφσκι: Να αναγνωρίσουμε το ψευδοκράτος στη Βόρεια Κύπρο
«Στη Νοβορώσια (σ.σ. τις εξεγερμένες περιφέρειες της Ανατολικής Ουκρανίας) είναι έτοιμοι να ορμήξουν εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές από ολόκληρη τη χώρα μας. Καύκασος, Οσετία, Αμπχαζία, δεν ξέρω, Τουρκία. Ας αναγνωρίσουμε την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου’ κι εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι εθελοντές θα σαρώσουν όλη αυτή τη χούντα του Κιέβου», είπε σε μια στιγμή έξαρσης ο κ. Ζιρινόφσκι, ο οποίος πέραν της γραφικότητάς του, παραμένει ένας από τους πυλώνες της «θεσμικής», λεγόμενης, αντιπολίτευσης της Ρωσίας. Και θα έπρεπε ίσως να μας προβληματίσει αυτή η νέα στροφή εκπροσώπων της ρωσικής ελίτ στο θαυμασμό προς την Τουρκία…
Πολύ συχνά ο Ζιρινόφσκι λειτουργεί ως «λαγός» της ρωσικής ηγεσίας, διατυπώνοντας προτάσεις, που περνούν ένα είδος δοκιμασίας, χωρίς φυσικά να θέλουμε να πούμε ότι το Κρεμλίνο ετοιμάζεται απαραίτητα να προχωρήσει σε μια παρόμοια απόφαση αναθεώρησης της πάγιας ρωσικής γραμμής στο θέμα του Κυπριακού.

Αυτό, που θέλουμε να πούμε όμως είναι οι παρακάτω σκέψεις:

1) Η Τουρκία ακολούθησε και συνεχίζει μια πολύ πιο ευέλικτη και «έξυπνη» πολιτική σε σχέση με εμάς στην υπόθεση της Ουκρανίας και της Κριμαίας ειδικότερα. Πίσω από το επιφανειακό έντονο ενδιαφέρον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους Τάταρους της Κριμαίας κρύφτηκε μια έμμεση στήριξη της επιλογής του Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια κρίσιμη στιγμή για το Ρώσο πρόεδρο.
Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα και δεν ξεχνιώνται μετά… Εμείς αντιθέτως, είτε δεν είχαμε καμία απολύτως πολιτική, είτε κάναμε κινήσεις, που μάλλον εκνεύρισαν τη ρωσική ηγεσία, λες και είχαμε κανέναν σπουδαίο λόγο και ενδιαφέρθηκε κανείς για το τί θα πει η Ελλάδα για το θέμα της Ουκρανίας. «Κλωτσήσαμε» τη μοναδική «ευκαιρία», που είχαμε και τη μοναδική υποχρέωση, που προέκυπτε από το γεγονός ότι στην περιοχή της σφαγής από την ηγεσία του Κιέβου ζει μια ομογένεια πολλών δεκάδων χιλιάδων, η οποία ζήτησε βοήθεια, αλλά δεν την πήρε ποτέ, εκτός από μερικές βιαστικές φωτογραφίες με Έλληνες απεσταλμένους, που ξεχνιούνται γρήγορα.
Ακόμη κι όταν μάθαμε ότι υπάρχουν τραυματίες και νεκροί μεταξύ των ομογενών μας δεν κάναμε ως χώρα ούτε μία κίνηση ανθρωπιστικής βοήθειας, δεν αφήσαμε ούτε μία υπόνοια κριτικής, ότι δεν είναι δυνατόν δημοκρατικές χώρες να βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές και να σκοτώνουν αμάχους, ό,τι διαφορές κι αν έχουν με αυτούς τους αμάχους πολίτες τους. Ακόμη και η Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο δεν είπαν ούτε μια ηχηρή κουβέντα για το γεγονός ότι σε μια ορθόδοξη χώρα, όπως η Ουκρανία, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αιματηρός εμφύλιος, όπου σφάζονται μεταξύ τους πρώτα απ’ όλα χριστιανοί και ειδικά ορθόδοξοι.
Η Ελλάδα θα μπορούσε αδιάκοπα να λέει και να επαναλαμβάνει ότι προσεύχεται και θλίβεται για όσα συμβαίνουν και να καλεί σε ειρήνη και συμβιβαστικές διαπραγματεύσεις, διπλωματική και ειρηνική λύση, όμως βιάστηκε να δείξει και να πει πολύ χειρότερα και αχρείαστα πράγματα.
Είναι απορίας άξιο πώς επιδιώκουμε να ζητάμε επενδύσεις και τουρίστες από τη Ρωσία όταν δεν φροντίσαμε να τηρήσουμε ούτε τη στοιχειώδη «ουδετερότητα» και δεν σπεύσαμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας έστω για δύο ονόματα πασίγνωστων Ρώσων φιλελλήνων, όπως η πρόεδρος της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο και του επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, που ενδιαφέρεται για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Βλαντίμιρ Γιακούνιν. Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε, που δεν ψελλίσαμε δυο λόγια διαφορετικά από το αίσχος της διπλωματικής υποκρισίας της ΕΕ με τις κυρώσεις, αλλά ποιος έχασε τη ντροπή και τη σωφροσύνη του για να τη βρούμε εμείς…

2) Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε, αν ενημερώθηκε ποτέ το ΥΠΕΞ και η κυβέρνησή μας για την ακραία δήλωση Ζιρινόφσκι. Γι’ αυτό δεν βιαστήκαμε να γράψουμε τίποτα για να δώσουμε χρόνο στους αργόσχολους. Είμαστε έτοιμοι να στοιχηματίσουμε ότι ουδείς από την Πρεσβεία μας στη Μόσχα πήρε χαμπάρι τη δήλωση, γιατί ακόμη και η επάνδρωση της διπλωματικής μας αποστολής τα τελευταία χρόνια είναι ενδεικτική του πόση σημασία έδωσε η κυβέρνησή μας στις σχεδόν ανύπαρκτες ελληνορωσικές σχέσεις.
Όχι μόνο στείλαμε στη Ρωσία μια αμφιλεγόμενων ικανοτήτων Πρέσβη, την κυρία Κουμανάκου, που προκάλεσε με τον τρόπο, κατά τον οποίο χρησιμοποίησε το διπλωματικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας ως τραμπολίνο για καλή μετάθεση, αλλά και παραβλέφθηκε το γεγονός ότι ήταν γνωστή για τα προβλήματα συμπεριφοράς και συνεργασίας σε όποιες χαμηλών ευθυνών θέσεις ανέλαβε στην καριέρα της.
Αποκορύφωμα ότι σήμερα η κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ την ανακαλεί, ενάμιση μόλις χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, λόγω συνταξιοδότησης, λες και θα έπρεπε να φορτωθούν οι ελληνορωσικές σχέσεις - εκτός των άλλων πολλών κακών - και τον ενάμιση χρόνο κενού και υστεριών, με τις οποίες συνοδεύτηκε η βραχεία θητεία της. Για ορισμένες από τις υστερίες αυτές και άλλες κωμικοτραγικές ιστορίες, που συνοδεύουν την πρέσβη μας, υποχρεωτικά θα αναφερθούμε σύντομα, καθώς αναμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα της έρευνας του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο ενδιαφέρθηκε για τις περίεργες ασάφειες των βιογραφικών της ως προς τα πτυχία της.

3) Ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της ρωσικής πολιτικής ζωής εδώ και πολλά χρόνια. Κάποτε, όπως πολλοί άλλοι παράγοντες της ρωσικής ελίτ, είχε σπεύσει να «προμηθευθεί» ελληνικό διαβατήριο, αν πιστέψουμε κάποιες φωτογραφίες και κάποιες διηγήσεις. 
Τα ελληνικά διαβατήρια χορηγούνταν στους παλλινοστούντες ομογενείς την ταραγμένη δεκαετία του 1990 κι εκδίδονταν φυσικά με πρωτοβουλία των εν ενεργεία διπλωματικών υπαλλήλων μας στην πρεσβεία της Μόσχας και την κατοπινή συνεργασία άλλων υπηρεσιών στην Ελλάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις έναντι αδρού αντιτίμου. Κατά καιρούς έγιναν κάποιες επιφανειακές έρευνες, αλλά μόνο μεμονωμένα περιστατικά από τις δεκάδες κι εκατοντάδες υποθέσεις με παράνομα διαβατήρια και τις περιβόητες ελληνοποιήσεις έφθασαν ως το λογικό τους τέλος: την τιμωρία των επίορκων υπαλλήλων και την ακύρωση των διαβατηρίων. Στον Ζιρινόφσκι, δε, κάποιο φεγγάρι είχαμε αρνηθεί και τη βίζα εισόδου στη χώρα μας, αν και παραδοσιακά ο «υστερικός» της ρωσικής πολιτικής σκηνής, μόνο θετικά μιλούσε για την Ελλάδα και επισκεπτόταν την Πρεσβεία μας στις δεξιώσεις της.
Τώρα πια δεν υπάρχουν χρήματα για δεξιώσεις, γι’ αυτό ίσως θα χρειαζόταν περισσότερο μυαλό, περισσότερη επαφή και γνώση της ρωσικής πραγματικότητας, περισσότερη ευελιξία, που όχι μόνο λείπουν από τα διπλωματικά μας στελέχη, αλλά και τιμωρούνται όταν επιδεικνύονται. Οι περισσότερες χώρες Σένγκεν κατανοούν τις ρωσικές ιδιαιτερότητες και κάνουν εξωτερική πολιτική και δημόσιες σχέσεις με τις θεωρήσεις στη Ρωσία, χορηγούν δωρεάν θεωρήσεις σε δημοσιογράφους χωρίς πολλά πολλά, εκδίδουν άνετα μακρόχρονες θεωρήσεις σε όποιον πληροί και τις ελάχιστες προϋποθέσεις, ειδικά φυσικά σε επιχειρηματίες, αξιωματούχους, καλλιτέχνες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Ό,τι περίπου έχουν υποσχεθεί κατά καιρούς ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς και η υπουργός Τουρισμού Ο.Κεφαλογιάννη, οι οποίοι έχουν κάνει λόγο ακόμη και για 5ετείς θεωρήσεις σε Ρώσους πολίτες.
Όταν οι Πρεσβείες «τουριστικών» χωρών, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Φινλανδία χορηγούν εύκολα πολυετείς θεωρήσεις, εμείς δυστυχώς επιστρέψαμε στη λογική της «πρεσβείας-φρούριο», του προξενείου, που ταπεινώνει με τη συμπεριφορά του όσους το επισκέπτονται, γιατί είναι όλοι εν δυνάμει εγκληματίες και εκδίδει με υπερβολική «φειδώ» μακρόχρονες θεωρήσεις, ενώ θα έπρεπε να «ενθαρρύνει» όσους έρχονται και ξανάρχονται στην Ελλάδα.
Είναι δεκάδες τα παράπονα ομογενών και Ρώσων ενδιαφερομένων, των οποίων γινόμαστε αποδέκτες. Αποτέλεσμα; Αντί να εκμεταλλευτούμε την περσινή δυναμική αύξηση στον τουρισμό μας και να την πολλαπλασιάσουμε, φέτος, παρά τις υπερφίαλες δηλώσεις, είμαστε στάσιμοι ή και με τάσεις μείωσης στον τουρισμό από Ρωσία. Ποιος βγαίνει κερδισμένος;Οι ανταγωνιστές μας στον τουρισμό, που μας αφαίρεσαν τον τίτλο του προσιτού και γρήγορου προξενείου στη Μόσχα και η μαύρη αγορά της βίζας και μόνο, που «χαίρεται» και εκτοξεύει τις τιμές της κάθε φορά, που κυριαρχούν οι απαγορευτικές λογικές…

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Κίνας

Ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Κίνας
Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στις συνομιλίες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, με τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, στρατηγό Fan Changlong και με τον ομόλογό του, στρατηγό Fang Fenghui έγινε θετικά δεκτή η ελληνική πρόταση για παροχή ναυτικών διευκολύνσεων σε κινεζικά πλοία που ενεργούν στη Μεσόγειο.
Επίσης επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της κινέζικης πλευράς για διεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων εντός του 2014.
Ειδικότερα από τη συνάντηση των δύο ανδρών προέκυψαν τα εξής:
Έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για αποστολή Κινέζων παρατηρητών στο Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ), με σκοπό τη συνεργασία στον τομέα των στρατηγικών θαλάσσιων μεταφορών.
Η Κίνα αντιμετωπίζει θετικά τη συμμετοχή Κινέζων στρατιωτικών στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα.
Συμφωνήθηκε η τοποθέτηση Κινέζων καθηγητών στη στρατιωτική σχολή ξένων γλωσσών, που θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι στο Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο της Κίνας λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
Η Κίνα αντιμετώπισε θετικά την πρόσκληση του Έλληνα αρχηγού για τη συμμετοχή Κινέζων αξιωματικών στα τρία διεθνή σχολεία που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα στην αγγλική γλώσσα το 2015 -το διεθνές τμήμα σπουδών στη ΣΕΘΑ, επιχειρησιακής σχεδίασης στην ΑΔΙΣΠΟ και το σχολείο πληροφοριών.
Συμφωνήθηκε η διατήρηση ανταλλαγής των επισκέψεων υψηλού επιπέδου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, υπεγράφη το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) μεταξύ των δύο χωρών.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε, επίσης, την έδρα της 6ης τεθωρακισμένης Μεραρχίας και τη Διοίκηση Αντιαεροπορικής Άμυνας του Πεκίνου καθώς και τη Ναυτική
Διοίκηση της Σανγκάης πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του την Παρασκευή.

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Σοβαρο πρόβλημα στην Εθνική μας Οικονομια η τιμωρία της Ρωσίας!!

Τρόμος στην Ελλάδα για την τιμωρία των Ρώσων
Ήδη το «πάγωμα» στις διαπραγματεύσεις για την κατάργηση της τουριστικής βίζας των Ρώσων πολιτών που ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη (άρα και στην Ελλάδα) -μία απόφαση που έχει ήδη ληφθεί για τον ρόλο της Ρωσίας στον ουκρανικό εμφύλιο-, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην επισκεψιμότητα των Ρώσων στην Ελλάδα με απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την ελληνική οικονομία.
Πέρυσι 1,3 εκατομμύρια Ρώσοι ήρθαν στην χώρα μας για διακοπές δαπανώντας 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ φέτος αναμενόταν η αύξηση τους στο 30%. Τα νέα μέτρα «τιμωρίας» των Ρώσων που σχεδιάζει η Ε.Ε. σε συνεργασία (φυσικά) με τις ΗΠΑ αφορούν πέρα από το πάγωμα στην έκδοση βίζας και το πάγωμα των όποιων ρωσικών καταθέσεων στο εξωτερικό αλλά και πάγωμα εμπορικών συμφωνιών της Ρωσίας με τα ευρωπαϊκά κράτη και αναστολή κάθε οικονομικής δραστηριότητας των Ρώσων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Το θέμα αυτό που είναι μία παράπλευρη αλλά πολύ σημαντική απώλεια για την Ελλάδα του εμφυλίου στην Ουκρανία και της κατάρριψης του μαλαισιανού αεροπλάνου που οδήγησε σε τραγικά θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους ανησυχεί ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν γνωρίζει τις δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τα όποια μέτρα τιμωρίας των Ρώσων.

Τώρα και με τορπίλες τα τουρκικά ΑΦΝΣ ATR-72-600 ASW


Την ανάθεση σύμβασης από την ιταλική Alenia Aermacchi για την ολοκλήρωση υποβρύχιων όπλων στα νέα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72-600 ASW του Ναυτικού της Τουρκίας ανακοίνωσε η αμερικανική Raytheon κατά τη διάρκεια της διεθνούς αεροδιαστημικής έκθεσης Farnborough 2014.
Η ύψους 5,7 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (4,21 εκατ. ευρώ) σύμβαση αφορά την παροχή υπηρεσιών μηχανολογικής υποστήριξης για διάστημα 31 μηνών για την ολοκλήρωση στα αεροσκάφη ATR-72-600 ASW, του προγράμματος Meltem III, των τορπιλών Mk 54 και Mk 46 κατασκευής της Raytheon.

Ειδικότερα περιλαμβάνει την υποστήριξη της Alenia Aermacchi στη δοκιμή, ολοκλήρωση και πιστοποίηση ως εξωτερικό φορτίο και ως οπλικό σύστημα, των δύο προαναφερθέντων τύπων ελαφρών τορπιλών.

defence-point

70 Έλληνες τουρίστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Ισραήλ και πιο συγκεκριμένα στη Βηθλεέμ, λόγω της ακύρωσης των πτήσεων από το Τελ Αβίβ προς Ελλάδα


Έλληνες θύματα της κρίσης στο Ισραήλ  70 Έλληνες τουρίστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Ισραήλ και πιο συγκεκριμένα στη Βηθλεέμ, λόγω της ακύρωσης των πτήσεων από το Τελ Αβίβ προς Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες που συνδέονται με Τελ Αβίβ, στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Της Ασημίνας Ρούσσου
Η οδηγία για την ασφάλεια των πτήσεων , αρχικά, ίσχυε για όλα τα δρομολόγια και όλες τις εταιρείες.
Όμως, όταν δόθηκε ξανά η άδεια να πετάξουν τα αεροπλάνα, το γκρουπ των 70 Ελλήνων τουριστών συνέχισε να μένει εγκλωβισμένο στη Βηθλεέμ αφού μετά από ακύρωση με την Aegean, η αμέσως επόμενη πτήση δεν μπόρεσε να τους δεχτεί λόγω πληρότητας θέσεων.
Σύμφωνα με τους Έλληνες ταξιδιώτες, δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από την εταιρεία για την τύχη των επιβατών.
Αυτό που ζητούν δικαιωματικά οι 70 Έλληνες είναι να επιστρέψουν με ασφάλεια στην Ελλάδα και όχι να βρίσκονται σε μια χώρα σε κρίση, χωρίς ξενοδοχείο, ασφάλεια και γνώση για το πότε και πως θα γυρίσουν.
Η κατάσταση στη Γάζα φαίνεται ότι έχει φέρει αυτή την κρίση αφού πολλοί Ισραηλινοί έρχονται για διακοπές στη χώρα μας και  έχουν κατακλείσει όλες τις πτήσεις προκειμένου να φύγουν από το Ισραήλ για να αποφύγουν του κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κρίση.
Τι γίνεται όμως με τους Έλληνες που περιμένουν; Παρ’ όλο που το ελληνικό προξενείο αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερωθεί για την κατάσταση, δεν έχει δώσει κάποια απάντηση στους 70 Έλληνες που αγωνιούν για την τύχη τους.

Αναμένεται να συνεχιστούν τα προβλήματα των πτήσεων καθώς είναι μια περίοδος πλούσιου τουρισμού.

H Aegean γύρω στις 9 το βράδυ ακύρωσε όλες τις πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ.

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Το Σερβικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο ((παγώνει)) τον διάλογο με την Ψευτο-Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία.

 «Παγώνει» ο διάλογος σερβικής εκκλησίας με τα Σκόπια

Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αχρίδος (που δεν την αναγνωρίζει το κράτος των Σκοπίων), Γιοβάν Βρανισκόφσκι, βρίσκεται στη φυλακή.
Σύμφωνα μάλιστα με πηγές από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, που επικαλείται η σκοπιανή «Ουτρινσκι Βέσνικ», η παραμονή περαιτέρω του αρχιεπισκόπου Αχρίδας, Γιοβάν, στη φυλακή, μετά από σχετική απόφαση του Εφετείου, ενδέχεται να επιδεινώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.
«Η διαμάχη για την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Σκοπιανής Εκκλησίας που τραβάει εδώ και δεκαετίες δεν είναι το μοναδικό θέμα αφού έχει και πολιτικές προεκτάσεις.
» Προς το παρόν, το πρόβλημα είναι η ταυτότητα και το όνομα της χώρας και ως εκ τούτου η Σερβική Εκκλησία δεν βιάζεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.
»Ιδιαίτερα την περίοδο αυτήν, που όπως γνωρίζετε υπάρχουν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», δήλωσε εκπρόσωπος της Σερβικής Εκκλησίας που επέμεινε στην ανωνυμία του.

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο-Οι φωτογραφίες είναι από αφιέρωμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Hurriyet.

Συγκλονιστικές εικόνες: Ο Αττίλας σε φωτογραφίες που τράβηξαν οι Τούρκοι
Το σύνθημα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» σημαδεύει τις καρδιές όλων μας.
Με το πέρασμα του καιρού όμως οι κυβερνήσεις φαίνεται να ξεχνούν το αίμα που πότισε τη γη και ο συμβιβασμός φαντάζει ως η πιο πιθανή λύση.
Η ελπίδα για μία ελεύθερη Κύπρο δείχνει να χάνεται.
O δολοφονημένος από την τουρκική ΜΙΤ Θεόφιλου Γεωργιάδης είχε πει : «Ποτέ η Τουρκία δεν εγκατέλειψε γη που κατέκτησε με όπλα, μέσω συνομιλιών". Έτσι είναι.
40 χρόνια μετά ωστόσο, θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί που «Δεν Ξεχνούν».
Οι φωτογραφίες που θα δείτε πιο κάτω, είναι τραβηγμένες από τις τουρκικές δυνάμεις που έκαναν την απόβαση στην Κύπρο. Είναι οι φωτογραφίες του Αττίλα ,τραβηγμένες από τους στρατιώτες του. Σε κάποιες από αυτές απεικονίζονται Τούρκοι να σκάβουν. Φοράνε όλοι μαντήλια για να καλύπτουν τη μύτη τους. Ίσως γιατί σκάβουν έναν από τους πολλούς ομαδικούς τάφους μέσα στους οποίους έθαψαν όσους σκοτώθηκαν ηρωϊκά πολεμώντας εναντίον τους.

11 Φωτογραφίες

Μήνυμα στους Τούρκους απο το ποτάμι στον Εβρο...

Το μήνυμα εστάλη από τον Έβρο: «Εμείς περνάμε το ποτάμι όποτε… θέλουμε»
Επιπλέον, στο πλαίσιο της άσκησης, έγινε ενημέρωση για τα μέσα και υλικά των Μονάδων Πεζικού και Μηχανικού που χρησιμοποιούνται για τη γεφύρωση ή διαπεραίωση υδάτινων κωλυμάτων.

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Επιτέλους κατάλαβαν τι γίνεται στην Θράκη μας και παίρνουν μέτρα!!!

    Η Θράκη στο επίκεντρο
    Τα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη Θράκη φαίνεται πως επιτέλους σήμαναν συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου.
    Πιο συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Ορφανό να καταρτιστεί ένα πλήρες σχέδιο δράσεων προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη της περιοχής και να γίνει προσπάθεια να μειωθούν οι εξαρτήσεις από "εξωγενείς" παράγοντες. Όλοι αντιλαμβάνονται πλέον πως οι κινήσεις της Άγκυρας έχουν θορυβήσει το πρωθυπουργικό επιτελείο, από το οποίο δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές στο νέο Υπουργό.
    Όπως έχει διαρρεύσει μάλιστα, ο Γιώργος Ορφανός έχει στα χέρια του 300 επενδυτικά σχέδια για την περιοχή, από τα οποία τα 250 φαίνεται πως τελικά θα προχωρήσουν σε συνδυασμό με μία σειρά από άλλες κινήσεις.
    Πρωτογενής τομέας, μεταποίηση και τουρισμός θα έχουν τη μερίδα του λέοντος, σε μία προσπάθεια να δοθεί ανάσα στην περιοχή. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ...

    Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

    Γερμανική κυριαρχία στα Βαλκάνια...μεσο Σκοπίων!!

    Περίεργο παιχνίδι της Μέρκελ με τα Σκόπια
    Συμβιβασμό που θα πληγώσει εξίσου τις δύο χώρες ζητά η Καγκελάριος που διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή στα Βαλκάνια - Χωρίζουν ξανά την Ευρώπη σε ζώνες επιρροής; 
    Σε μία κίνηση που δεν είχαμε συνηθίσει και προκαλεί έντονη ανησυχία για τα εθνικά μας θέματα προχώρησε η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, που με τη στάση της οδήγησε στην εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας, φαίνεται πως έχοντας ως "πάτημα" την οικονομική στήριξη της χώρας μας, αρχίζει να εμπλέκεται τώρα και στα εθνικά μας ζητήματα.
    Mέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει να εμπλέκονται στα εθνικά ζητήματα της χώρας οι Αμερικανοί και σε ορισμένες περιπτώσεις του παρελθόντος και οι Άγγλοι. Τώρα μάθαμε ότι για την γεωστρατηγική θέση της χώρας ενδιαφέρονται και οι Γερμανοί και πιο συγκεκριμένα η κυρία Μέρκελ η οποία αφού διέλυσε την εσωτερική κοινωνική συνοχή της χώρας με την δημοσιονομική λιτότητα τώρα θέλει να ρυθμίσει και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.
    Δε θα μπορούσε να ερμηνευθεί διαφορετικά άλλωστε η κίνηση της να χαρακτηρίσει ως "βάρος" το πρόβλημα με την ονομασία των Σκοπίων, για το οποίο είπε πως πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και της γειτονικής μας χώρας. Πιο συγκεκριμένα, η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε το παρών στην άτυπη συνάντηση κορυφής της Διαδικασίας του Μπρντο (Brdo Process), στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες της πρώην Γιουγκοσλαβίας αλλά και της Αλβανίας.
    Η φετινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας και η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν εκεί ως προσκεκλημένη ηγέτιδα μεγάλης χώρας.
    Μιλώντας στους επικεφαλής των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας, η Μέρκελ μίλησε για το πρόβλημα με την διένεξη για το όνομα των Σκοπίων, χαρακτηρίζοντας τη μη λύση ως "βάρος".
    Η αυτόκλητη λοιπόν "σωτήρας" της Ελλάδος κάνοντας κατάφωρη παρέμβαση στη διμερή διαφορά, δήλωσε πως έχει ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα, σημειώνοντας μάλιστα πως έχει "εξετάσει όλες τις πιθανές εκδοχές μιας σύνθετης ονομασίας" και πιστεύει πως μπορεί να βρει λύση.
    Μάλιστα, πήγε ένα βήμα παραπάνω, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Στη Γερμανία λέμε ότι σε έναν συμβιβασμό είναι όλοι εξίσου απογοητευμένοι. Όταν όλοι είναι εξίσου απογοητευμένοι, τότε ο συμβιβασμός αυτός είναι δίκαιος. Η ΠΓΔΜ θα πρέπει με κάποιον τρόπο να γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ», κατέληξε η κ. Μέρκελ, η οποία προφανώς απαιτεί από τη χώρα μας να απεμπολήσει το ιστορικό της δικαίωμα στην περιοχή, αποδεχόμενη συμβιβασμό με το "κατασκεύασμα" του Τίτο.
    Η δήλωση της Μέρκελ έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό στα Σκόπια, ενώ αξίζει να υπογραμμιστεί πως τον περασμένο Νοέμβριο είχε καλέσει τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στο Βερολίνο προκειμένου να την ενημερώσει για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης του ονόματος των Σκοπίων.
    Το γεγονός αυτό είχε περάσει στα ψιλά των ελληνικών ΜΜΕ, μιας και η επικαιρότητα καλύπτονταν από τη συνεχή πίεση που ασκεί στη χώρα η τρόικα.
    Πολιτικοί αναλυτές πάντως, σημειώνουν πως δεν είναι η πρώτη φορά που στη συγκεκριμένη διάσκεψη τίθεται το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και των πιέσεων που πρέπει να δεχθεί η ελληνική πλευρά.
    Στην προηγούμενη Συνάντηση Κορυφής προσκεκλημένος ήταν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος στην τοποθέτηση του είχε πει πως θα αξιοποιούσε τη φιλία της χώρας του με την Ελλάδα προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
    Η παρέμβαση αυτή της Άνγκελα Μέρκελ πάντως, έχει προκαλέσει συναγερμό στους εθνικούς διπλωματικούς κύκλους, οι οποίοι φοβούνται πως έφθασε η ώρα που η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει την οικονομική στήριξη της χώρας της στην Ελλάδα, προκειμένου να ικανοποιήσει άλλες πολιτικές της σκοπιμότητες, όπως για παράδειγμα το σχέδιο για γερμανική κυριαρχία στα Βαλκάνια που έχει θέσει σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια.

    Σκόπια: Δύο οι μνηστήρες για την κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου

    Σκόπια: Δύο οι μνηστήρες για την κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου
    Οι δύο αυτές εταιρίες που έχουν προ-επιλεγεί για την επόμενη φάση του διαγωνισμού θα κληθούν, το επόμενο διάστημα, από το Δημόσιο της ΠΓΔΜ για περαιτέρω διαβουλεύσεις όπου θα εξεταστούν οι προσφορές τους. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η επιλογή του αναδόχου αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
    Η "Akso Energy" είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία διανομής φυσικού αερίου στην Τουρκία με πάνω από 500.000 πελάτες. Η εταιρία αυτή δραστηριοποιείται και στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία.
    Η "CPL Konkordija" είναι πολυεθνική εταιρία, με έδρα την Ιταλία, η οποία απασχολεί 1.600 εργαζομένους. Η εταιρία διανέμει κάθε χρόνο 45 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού και έχει 185.000 πελάτες.
    Το έργο φυσικού αερίου στα Σκόπια θα κατασκευαστεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα. Το κόστος του έργου θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ περίπου.
    Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η κατασκευή του δικτύου θα ξεκινήσει το 2015 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019. Ωστόσο, μέρος του δικτύου διανομής φυσικού αερίου θα αρχίσει να λειτουργεί το 2016.
    Η συμφωνία δημοσίου - ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση του δικτύου και της διανομής φυσικού αερίου θα ισχύει για 20 χρόνια.
    Μετά από αυτή την περίοδο, όλο το σύστημα φυσικού αερίου θα περάσει στην κατοχή του Δημοσίου της ΠΓΔΜ.
    Το δίκτυο φυσικού αερίου θα καλύπτει όλους τους Δήμους των Σκοπίων και ακόμη επτά γειτονικούς Δήμους της πρωτεύουσας της χώρας (συνολικά 17 Δήμους), ενώ σε δεύτερη φάση προβλέπεται η επέκταση του δικτύου σε όλη τη χώρα.

    Προκαλεί η Τουρκία: Στα Κατεχόμενα ο Γκιούλ για τα 40 χρόνια από τον Αττίλα

    Προκαλεί η Τουρκία: Στα Κατεχόμενα ο Γκιούλ για τα 40 χρόνια από τον Αττίλα
    Πρόκειται για νέα πρόκληση της Αγκυρας, τη στιγμή που στην Κύπρο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για το Κυπριακό.
    Ο Γκιούλ έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, επίσκεψη στο αρχηγείο των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, ενώ θα βρεθεί και στον τάφο του Ραούφ Ντενκτάς.
    Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα έφτασαν μέσω Τουρκίας ορισμένοι βουλευτές από το Πακιστάν, καθώς και βουλευτές από το Αζερμπαϊτζάν, όπως επίσης ο κυβερνητης της αυτόνομης επαρχίας της Γκαγκαουζίας στη Μολδαβία.
    Όλοι αυτοί βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στους λεγόμενους εορτασμούς για τα 40 χρόνια της τουρκικής εισβολής.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι το ψευδοκράτος στην Κύπρο δεν το αναγνωρίζει καμιά χώρα στον πλανήτη, πλην βεβαίως της Τουρκίας, και είναι απορίας άξιον πώς βρέθηκαν Πακιστανοί και Αζέροι βουλευτές, όχι μόνο να το επισκέπτονται, αλλά και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Αττίλα.
    Μάλιστα, οι Πακιστανοί βουλευτές κ.κ. Ιμράν Λεγκάρι και Σέμα Τζαμίλι, που έγιναν δεκτοί από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερογλου, υποσχέθηκαν ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Πακιστάν και ψευδοκράτους και προσκάλεσαν τον κατοχικό ηγέτη να επισκεφθεί το Πακιστάν.
    Από την πλευρά του ο κ. Έρογλου δήλωσε ότι το Πακιστάν είναι μια «αδελφική χώρα»και φυσικός σύμμαχος του ψευδοκράτους, ισχυριζόμενος ότι το γραφείο των Τουρκοκυπρίων στο Πακιστάν «είναι το ίδιο με τις πρεσβείες άλλων χωρών».
    Παράλληλα, ο «υπουργός Εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί κήρυξε, με την ευκαιρία της μαύρης επετείου για την Κύπρο, ποδηλατική πορεία για την ειρήνη, όπως την ονόμασε, με στόχο την αναγνώριση του ψευδοκράτους και την απόσυρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.
    Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή την 40η επέτειο από την τουρκική εισβολή, εξέφρασε την ανάγκη για την αποτροπή της ολοκλήρωσης της τραγωδίας ώστε να αποτραπεί η διχοτόμηση της Κύπρου.
    Υπάρχουν, σήμερα, είπε, όλες οι προϋποθέσεις, φτάνει να το κατανοήσει και τουρκοκυπρική πλευρά, καθώς και η Τουρκία, για να υπάρξει μια λύση από την οποία όλοι θα κερδίσουν.

    \

    Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

    «Οι Τούρκοι επιχειρούν να περάσουν το 50% στη Ροδόπη για να εγείρουν θέμα αυτονομίας»

    «Οι Τούρκοι επιχειρούν να περάσουν το 50% στη Ροδόπη για να εγείρουν θέμα αυτονομίας»
    Από τις λίγες φωνές που λένε τα πράγματα με το όνομά τους ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
    Είναι αλήθεια ότι ο στρατηγός δεν μιλάει συχνά, ούτε εκτίθεται στα μέσα ενημέρωσης. Όταν όμως έχει κάτι να πει, το κάνει με τον σωστό τρόπο. Η ανάλυση του για τις προθέσεις των Τούρκων στη Θράκη αποκαλύπτουν τις πραγματικές διαθέσεις των γειτόνων και αναδεικνύουν την αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων
    Με μια σημαντική συνέντευξη που πρόσφατα παραχώρησε, φέρνει στην επικαιρότητα το τεράστιο πρόβλημα του παντουρκισμού, το οποίο προσπαθεί να επιβάλλει το προξενείο της Κομοτηνής. Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας και αρχηγός ΓΕΣ αναφέρεται στα λάθη που έχουν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις στην περιοχή μας και καταθέτει διάφορες προτάσεις για να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές προκλήσεις σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Νέα Εγνατία».
    Όπως ισχυρίζεται ο κ. Φραγκούλης, τα οπλικά συστήματα που διαθέτει ο ελληνικός στρατός στις ευαίσθητες περιοχές του Αιγαίου και της Θράκης και το υψηλό φρόνημα των ανδρών των ενόπλων δυνάμεων, μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια της πατρίδας μας. Η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα επισήμανε ο στρατηγός, έχει στη φαρέτρα της και άλλα μέσα, εκτός από στρατιωτικά, για να υπερασπιστεί τις θέσεις της στα εθνικά θέματα. Αρκεί, κατά τον ίδιο, να επιδείξει της απαραίτητη πολιτική βούληση.
    Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του στρατηγού Φράγκου Φραγκούλη στην εφημερίδα «Νέα Εγνατία»:
    «Κύριε Φράγκο έχουμε κάνει ήδη τις διαπιστώσεις μας τόσο για προβλήματα που υπάρχουν στη Θράκη, όσο και για τα προβλήματα που «γέννησε» κατά καιρούς η αλλοπρόσαλλη πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων;
    Προσωπικά έχω βαρεθεί να κάνω διαπιστώσεις και να καταγράφω προβλήματα. Ήρθε η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Η αποχή στις πρόσφατες εκλογές ανήλθε στο 45% και έτσι δώσαμε το δικαίωμα σε ορισμένους ανύπαρκτους να υψώσουν το ανάστημα τους. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ήδη, στην έκθεση 100 σελίδων που κατέθεσαν στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, το οποίο ασχολείται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, περιλαμβάνονται τα θέματα αναγνώρισης τουρκικής μειονότητας στη Θράκη. Με περισσό θράσος ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε αυτό το υπόμνημα, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο. Μάλιστα, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ζητάει και αναγνώριση δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας της Ρόδου. Εκεί δηλαδή που το κόμμα της Ισότητας της Ειρήνης και της Φιλίας που σάρωσε στην Ξάνθη και την Ροδόπη, πήρε μόνο 15 ψήφους. Επίσης, έχουν καταφέρει να βάλουν στην ατζέντα της ισλαμικής διάσκεψης, στην οποία συμμετέχουν 54 κράτη, το θέμα της αναγνώρισης του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου ως τουρκικό κράτος. Εμείς, αντί να απαντήσουμε στις κυκλωτικές κινήσεις της Άγκυρας, την υποβοηθούμε με ορισμένα λάθη μας. Για παράδειγμα, η περίπτωση Σαμπιχά ή και οι συνασπισμοί με τους τουρκόφωνους φανατικούς του Προξενείου ή ακόμη και η απαξίωση των μουσουλμάνων που δηλώνουν με υπερηφάνεια ότι είναι Έλληνες. Για να έρθουμε κάποια στιγμή στο δια ταύτα, χρειάζεται πολιτική βούληση και κοινωνική αυτενέργεια.
    Η απροθυμία της ελληνικής πολιτείας να απαντήσει στις προκλήσεις της Άγκυρας είναι και το μοναδικό πρόβλημα που έχουμε στης Θράκη;
    Όχι, βεβαίως. Δείτε λίγο τι γίνεται με την τουρκική τράπεζα Ziraat, η οποία δανείζει με 3% τους τουρκογενείς για να αγοράζουν τις περιουσίες των ελλήνων και από την άλλη πλευρά έχουμε τις ελληνικές τράπεζες που δανείζουν με 14%, με αποτέλεσμα να έχουμε 10 αγοραπωλησίες από τουρκόφωνους πράκτορες του τουρκικού προξενείου και καμία από έλληνες. Οι Τούρκοι προσπαθούν να αλλάξουν το status quo της εδαφικής κυριότητας στη Θράκη. Επιδιώκουν να περάσουν πάνω από το 50% στη Ροδόπη, τόσο σε πληθυσμιακό, όσο και σε εδαφικό επίπεδο, για να εγείρουν θέμα αυτονομίας. Όσοι επαίρονται ότι έχουν την ευθύνη αυτού του τόπου, ας ρίξουν λίγο το βλέμμα τους προς τα κει. Ο ελληνικός πληθυσμός στη Θράκη έχει γεράσει, ο παραγωγικός ιστός της χώρας έχει καταστραφεί και το μόνο που μας κρατάει όρθιους στην περιοχή, είναι η κοινωνική συνοχή και η οικογένεια. Αν δεν υπήρχε αυτό, δεν ξέρω που θα ήμασταν.
    Η δράση του Τουρκικού Προξενείου, που αν δεν κάνω λάθος, είναι γνωστή στην κυβέρνηση, πώς αντιμετωπίζεται;
    Επέλεξαν ένα τρόπο που δεν αποδίδει. Ο Τούρκος καταλαβαίνει με την ισχύ. Η αδιαφορία, η ανοχή, η καλή διάθεση, οι καλές προθέσεις, δεν εξυπηρετούν σε τίποτα. Και αυτό δεν γίνεται μόνο από την πολιτεία, αλλά και από τους εκλεγμένους ταγούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Μπουτάρης, για παράδειγμα, διοργανώνει πρόγευμα για τούρκο υπουργό. Δεν είναι όλα τόσο απλά, θα έπρεπε να το δει λίγο πιο ευρύτερα, πέρα από τα μικροσυμφέροντα που νομίζει ότι εξυπηρετεί στον τουριστικό τομέα. Πόσο έλληνας μπορεί να λέγεται; Πόσο κύριος μπορεί να είναι; Δεν θα βγάλουμε και τα παντελόνια για τον τουρισμό. Η τουριστική προβολή πρέπει να γίνει σε μια ισότιμη βάση και γι’ αυτά που εμείς προσφέρουμε ως χώρα. Θα πρέπει να εκτιμήσουν αυτό που τους δίνουμε. Εάν είναι να φέρουμε τουρισμό και να δηλώσουμε υποταγή τότε λυπάμαι πάρα πολύ. Πιο άνδρας είναι ο Γκρούεφσκι, ο πρόεδρος των Σκοπίων, ο οποίος αρνήθηκε να προβάλει τα τούρκικα σήριαλ, αν δεν μεταγλωττιστούν.
    Στα περισσότερα κείμενα σας, κάθε φορά που καταθέτετε προτάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Άγκυρας, χρησιμοποιείτε τον όρο «επιθετική διπλωματία». Τι ακριβώς εννοείτε;
    Είναι απλά τα πράγματα. Όταν δέχεσαι έναν ανηλεή διπλωματικό πόλεμο, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην ουσία, τότε περνάς στην αντεπίθεση. Η ομάδα που αμύνεται χάνει. Επιθετική διπλωματία σημαίνει ότι αντεπιτίθεμαι όταν προσβάλλουν τη νοημοσύνη μου.
    Μπορείτε να γίνεται πιο συγκεκριμένος;
    Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος η επέκταση των χωρικών μας υδάτων από έξη σε δώδεκα ναυτικά μίλια και παρά ταύτα η Άγκυρα αποφάσισε με CASUS BELLI και μας απειλεί ότι αυτό είναι αιτία πολέμου. Δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα γι’ αυτούς. Δεν μπορούν να μιλούν για ένταξη στην ΕΕ και να έχουν εδαφικές διεκδικήσεις. Εδώ, ακόμη δεν έχουμε θέσει θέμα ίδρυσης Προξενείου στην Τραπεζούντα. Οι Τούρκοι έχουν ένα Προξενείο περισσότερο από μας. Πως γνωρίζουν ότι υπάρχει Τουρκικό Προξενείο και στον Πειραιά;
    Είστε σίγουρος ότι οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και δεν θα κοιτάξουν το δικό τους συμφέρον;
    Αν δεν συμφωνήσουμε εμείς, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Δυστυχώς, δεν προσπαθούμε να πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε. Τα ίδια κάναμε και με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Τους ανοίξαμε την πόρτα, χωρίς να βάλουμε θέμα για τους τσάμηδες και την ΑΟΖ. Περάσανε ντούκου. Δεν καταλαβαίνουν από καλή συμπεριφορά οι γείτονες. Πρέπει να αλλάξει η στάση μας. Έχουμε το δικαίωμα του βέτο και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα ακόμη και τώρα που είμαστε σε δύσκολη θέση.
    Γιατί επισημαίνετε συχνά πυκνά την ανάγκη να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας; Υποτίθεται ότι δόθηκαν κάποια δισεκατομμύρια για το σκοπό αυτό τα προηγούμενα χρόνια...
    Όταν μιλάμε για ενίσχυση της Άμυνας πρέπει να διασφαλίσουμε καύσιμα, πυρομαχικά, ανταλλακτικά και μια αξιοπρεπή διαβίωση για όλους τους έλληνες. Η Άμυνα είναι υπόθεση όλων μας. Και του στρατού και της κοινωνίας. Όλοι οι έλληνες χρειάζονται μια διαφορετική και πάνω απ’ όλα, ίση μεταχείριση. Δεν μπορεί να τους κόβεις 54% και συ να μην κόβεις τίποτα από σένα. Όσο για τα εξοπλιστικά προγράμματα, εκείνο που έχω να πω είναι ότι η στρατιωτική ηγεσία έκανε το καθήκον της. Κάποιοι άλλοι ήθελαν να μπούμε στη λογική των απευθείας αναθέσεων για διάφορους λόγους...
    Στον Άκη Τσοχατζόπουλο αναφέρεστε;
    Όχι, βέβαια, το έγκλημα ήταν διαχρονικό. Ακόμη και στην περίπτωση του καταδρομικού «Αβέρωφ» ζητήθηκε μίζα. Το ίδιο συνέβη και το πρώτο δάνειο που πήρε το ελληνικό έθνος το 1824. Από τα χρήματα που μας χρέωσαν, πήραμε μόνο το 1/10. Μην αφορίζουμε κάποιον, για να ξεφορτωθούμε τις ευθύνες μας. Υπάρχουν πολλοί που εμπλέκονται, αλλά αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης.
    Πολλοί εμφανίζονται ιδιαιτέρως ανήσυχοι από την κούρσα εξοπλισμών της Τουρκίας, σε σημείο μάλιστα που να πιστεύουν ότι μπαίνει και ένα θέμα υπεροπλίας της γείτονος στο Αιγαίο και τη Θράκη. Υπάρχει τέτοιο ζήτημα;
    Πέρα των οπλικών συστημάτων, εκείνο που μετράει είναι το φρόνημα ενός λαού και το ηθικό του. Πάντα χρειάζεται η κατάλληλη προετοιμασία ενός λαού για να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις. Εμείς δεν φοβόμαστε την Τουρκία. Οι γείτονες μας έχουν τεράστια εσωτερικά προβλήματα. Έχουν 30% Αλεβήδες που δεν πιστεύουν στην Τουρκία. Έχουν 28 εκατομμύρια Κούρδους. Δηλαδή οι μειονότητες τους είναι πάνω από 65-70% του συνολικού πληθυσμού. Αυτά δεν πρέπει να τα αγνοούμε. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο, παρά μόνο περισσότερη κατανόηση και αγάπη για τους Έλληνες. Τότε δεν θα μας φοβίζει κανένα οπλικό σύστημα. Εφτά εκατομμύρια ήταν ο στρατός των Ιταλών το ’40 και δεν φοβήθηκε κανείς. Το ίδιο έγινε και στην επανάσταση του ’21. Χρειάζεται καλό ηθικό. Και τα οπλικά συστήματα άνθρωποι τα χειρίζονται. Τα δικά μας είναι άριστα. Χρειαζόμαστε καλή συντήρηση, σωστή διαχείριση και στοχευμένες αγορές όταν κρίνετε αναγκαίο. Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Τα στρατευμένα παιδιά εκτελούν κατά άριστο τρόπο το καθήκον τους».