Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στις συνομιλίες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, με τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, στρατηγό Fan Changlong και με τον ομόλογό του, στρατηγό Fang Fenghui έγινε θετικά δεκτή η ελληνική πρόταση για παροχή ναυτικών διευκολύνσεων σε κινεζικά πλοία που ενεργούν στη Μεσόγειο.
Επίσης επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της κινέζικης πλευράς για διεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων εντός του 2014.
Ειδικότερα από τη συνάντηση των δύο ανδρών προέκυψαν τα εξής:
Έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για αποστολή Κινέζων παρατηρητών στο Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ), με σκοπό τη συνεργασία στον τομέα των στρατηγικών θαλάσσιων μεταφορών.
Η Κίνα αντιμετωπίζει θετικά τη συμμετοχή Κινέζων στρατιωτικών στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα.
Συμφωνήθηκε η τοποθέτηση Κινέζων καθηγητών στη στρατιωτική σχολή ξένων γλωσσών, που θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι στο Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο της Κίνας λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
Η Κίνα αντιμετώπισε θετικά την πρόσκληση του Έλληνα αρχηγού για τη συμμετοχή Κινέζων αξιωματικών στα τρία διεθνή σχολεία που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα στην αγγλική γλώσσα το 2015 -το διεθνές τμήμα σπουδών στη ΣΕΘΑ, επιχειρησιακής σχεδίασης στην ΑΔΙΣΠΟ και το σχολείο πληροφοριών.
Συμφωνήθηκε η διατήρηση ανταλλαγής των επισκέψεων υψηλού επιπέδου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, υπεγράφη το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) μεταξύ των δύο χωρών.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε, επίσης, την έδρα της 6ης τεθωρακισμένης Μεραρχίας και τη Διοίκηση Αντιαεροπορικής Άμυνας του Πεκίνου καθώς και τη Ναυτική
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε, επίσης, την έδρα της 6ης τεθωρακισμένης Μεραρχίας και τη Διοίκηση Αντιαεροπορικής Άμυνας του Πεκίνου καθώς και τη Ναυτική
Διοίκηση της Σανγκάης πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του την Παρασκευή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου