Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Ασκήσεις Κύπρου – Ισραήλ με φόντο την ΑΟΖ


Οι στρατιωτικές ασκήσεις Κύπρου και Ισραήλ εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Όπως είπε, πρόκειται για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης και πρόσθεσε ότι παρόμοια γυμνάσια διεξάγονται και με άλλες χώρες.
O υπ.Εξωτερικών της Κύπρου Ι.Κασουλίδης (φωτό: Eurokinissi)O υπ.Εξωτερικών της Κύπρου Ι.Κασουλίδης (φωτό: Eurokinissi)
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Ι. Κασουλίδης ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και σενάρια και έχει μελετήσει τρόπους αντίδρασης σε ενδεχόμενη τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ της Κύπρου. Διευκρίνισε ωστόσο ότι από την ημέρα που άρχισε η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 δεν υπήρξε ουσιαστική παρενόχληση από την Τουρκία. «Μπορεί να υπήρξε εκ του μακρόθεν παρακολούθηση και μάλιστα στιγμιαία, αλλά όχι παρενόχληση», είπε.
 
Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Πολίτης» γράφει ότι απόψε η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ θα πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας αεροπορική άσκηση εντός του FIR Λευκωσίας. Στο πλαίσιο της άσκησης θα πετάξουν εντός του FIR και πάνω από τα οικόπεδα 4, 5, 6, 7, 10, 11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ περίπου 40 μαχητικά του Ισραήλ καθώς και πέντε αεροπλάνα «Gulfstream5» για σκοπούς συντονισμού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εμπλοκή της Λευκωσίας στην άσκηση αναβαθμίζεται και από τη χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέα Παπανδρέου» από αεροσκάφη του Ισραήλ.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου