Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Τουρκία: Φυλακίζουν τους δικηγόρους που υπερασπίζονται Κούρδους και αριστερούς



Άλλοι εννέα δικηγόροι που είχαν ασχοληθεί με υποθέσεις αστυνομικής βίας, συνελήφθησαν πρόσφατα στην Τουρκία, φτάνοντας τους 50 τον αριθμό των νομικών που έχουν φυλακισθεί. Οι δικηγορικοί σύλλογοι είναι ανάστατοι από την αφαίμαξη των δικηγορικών γραφείων που πρόσκεινται στους κύκλους των Κούρδων ή της άκρας αριστεράς.
Κωνσταντινούπολη. Φωτο: ReutersΚωνσταντινούπολη. Φωτο: ReutersΕκατοντάδες δικηγόροι συγκεντρώθηκαν χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, για το θέμα αυτό. Ο πρόεδρος του συλλόγου Ιμίτ Κοτζασακάλ έκανε έκκληση για αντίσταση: "Φτάνει πια! Οι επιθέσεις αυτές που έχουν στόχο τα δικαιώματα της υπεράσπισης και τους δικηγόρους με συστηματικό και εσκεμμένο τρόπο, έχουν πάρει διαστάσεις που δεν είναι πλέον ανεκτές».

Την περασμένη Παρασκευή, οι εννέα νομικοί συνελήφθησαν και στη συνέχεια προφυλακίσθηκαν για "συμμετοχή σε μια τρομοκρατική οργάνωση", το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο (DHKP-C), πολλά μέλη του οποίου είχαν υπερασπιστεί σε δίκες. Οι νομικοί αυτοί διακρίθηκαν κυρίως υπερασπιζόμενοι τα θύματα της αστυνομικής βίας και τις βίας στις φυλακές, όπως ο Ενγκίν Τσεμπέρ, ένας ακτιβιστής της αριστεράς που υπέκυψε το 2008 στη φυλακή εξαιτίας βασανιστηρίων, ή ο Φέστους Οκάι, ένας νιγηριανός λαθρομετανάστης που έχασε τη ζωή του το 2007 μέσα σε ένα αστυνομικό τμήμα.

"Οι δικηγόροι αυτοί πραγματοποίησαν μια απίστευτη δουλειά όσον αφορά τα δικαιώματα του Ανθρώπου. Κανένας δεν θα είχε ασχοληθεί μ' αυτές τις υποθέσεις αυτές. Και χωρίς αυτούς, ποιος θα τις είχε προσέξει;", σχολιάζει η Έμμα Βεμπ-Σινκλέρ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι εννέα δικηγόροι βρήκαν στη φυλακή άλλους 36 συναδέλφους τους, 33 υπόπτους για σχέσεις με τους κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και τρεις άλλους που κατηγορούνται για συμμετοχή σε μια συνωμοσία εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον απολογισμό που έχει δημοσιευτεί από το δικηγορικό σύλλογο του Ντιγιάρμπακιρ.
Πλησιάζουν το ρεκόρ των φυλακισμένων δημοσιογράφων οι δικηγόροι

Με 45 μέλη του επαγγέλματός τους στη φυλακή, οι δικηγόροι πλησιάζουν το ρεκόρ των φυλακισμένων δημοσιογράφων, οι οποίοι φτάνουν τους 46, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία απένειμε το Δεκέμβριο στην Τουρκία τον τίτλο της πρωταθλήτριας κόσμου στις φυλακίσεις δημοσιογράφων.
Οι συλλήψεις των δικηγόρων άδειασαν από το προσωπικό τους τα δικηγορικά γραφεία που αναλαμβάνουν την υπεράσπιση ακτιβιστών της άκρας αριστεράς και Κούρδων.
Ενας δικηγόρος απέμεινε για τον Οτζαλάν
Στις 22 Νοεμβρίου 2011, το δικηγορικό γραφείο Ασρίν, το οποίο υπερασπίζεται τα συμφέροντα του φυλακισμένου αρχηγού του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν, έχασε τους πέντε από τους έξι δικηγόρους του, οι οποίοι συνελήφθησαν τα χαράματα στο πλαίσιο ενός κύματος συλλήψεων κούρδων νομικών. Από τη σύλληψη ξέφυγε μόνον ένας νεαρός ασκούμενος. Από τότε την υπόθεση του διασημότερου φυλακισμένου της Τουρκίας παρακολουθούν τρεις νεαροί νομικοί που έχουν μόλις αποφοιτήσει από τη σχολή τους.

"Στην πραγματικότητα πήρα την άδεια δικηγορίας μου την εβδομάδα που συνελήφθησαν οι συνάδελφοί μου στο δικηγορικό γραφείο Ασρίν, ενώ οι συνάδελφοί μου βρίσκονταν υπό κράτηση", θυμάται ο Ρεζάν Σαριτσά, ο οποίος είναι στα 25 του ο δικηγόρος του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Πριν εργαστεί στο γραφείο Ασρίν, ο Σαριτσά είχε αρχικά δουλέψει για μερικούς μήνες σε ένα άλλο δικηγορικό γραφείο. "Όμως κι εκεί ο δικηγόρος συνελήφθη και φυλακίσθηκε. Το γραφείο έμεινε τελείως άδειο. Χρειάστηκε να διαχειριστώ τα πάντα ολομόναχος", μόλις μια εβδομάδα αφότου είχε μπει στο επάγγελμα, προσθέτει ο νεαρός.

Ο δικηγόρος Σαριτσά έχει πλέον ως κύρια δραστηριότητα, εκτός από την παρακολούθηση της υπόθεσης του Οτζαλάν, να υπερασπίζεται τους φυλακισμένους συναδέλφους του. "Αυτοί οι δικηγόροι βρίσκονται στη φυλακή επειδή είναι οι δικηγόροι του Οτζαλάν. Σ' αυτή τη χώρα δεν υπάρχει σεβασμός του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων της υπεράσπισης".

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κωνσταντινούπολης Ιμίτ Κοτζασακάλ εκφράζει κι αυτός την ανησυχία του για την ποινικοποίηση των δικηγόρων: "Αν μας ρίξουν στη φυλακή, ποιος θα υπάρχει για να σας υπερασπιστεί;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου