Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Υπό τον έλεγχο των ανταρτών το μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο της βόρειας Συρίας

Το μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο της βόρειας Συρίας τέθηκε σήμερα το πρωί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, ύστερα από πολλές ημέρες σφοδρών μαχών, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
"Οι μάχες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ταφτάναζ σταμάτησαν γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) και η βάση περιήλθε πλήρως στα χέρια των ανταρτών. Υπάρχουν πολλοί νεκροί στις τάξεις του στρατού. Μεγάλος αριθμός στρατιωτών και αξιωματικών τράπηκε σε φυγή τα ξημερώματα», δήλωσε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
"Πρόκειται για την κατάληψη της μεγαλύτερης αεροπορικής βάσης από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος πριν από 22 χρόνια. Το αεροδρόμιο Ταφτάναζ κατελήφθη από (τρείς ισλαμικές ριζοσπαστικές οργανώσεις) το Μέτωπο αλ Νόσρα, τις Άχραρ αλ Σαμ και Τάλιαα αλ Ισλαμίγια.
Σύμφωνα με τον Ραχμάν, «το καθεστώς κατάφερε να διώξει προς την πόλη Ιντλίμπ (20 χλμ. νοτιοδυτικά του Ταφτάναζ) μεγάλο αριθμό στρατιωτικών οχημάτων αλλά ένα μέρος αυτών πέρασε στα χέρια των ανταρτών."
Το Παρατηρητήριο, που βασίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών στη Συρία, είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι μαχητές του τζιχάντ (του ισλαμικού ιερού πολέμου) είχαν καταλάβει μέρος του αεροδρομίου το οποίο πολιορκείτο επί εβδομάδες. Από το αεροδρόμιο αυτό απογειώνονταν τα αεροσκάφη για να πραγματοποιούν επιδρομές εναντίον προπυργίων των ανταρτών στην επαρχία Ιντλίμπ.
Στη Δαμασκό ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη μέσα σε ένα αυτοκίνητο στην οδό ας Σάουρα, κοντά στη γέφυρα Βικτόρια, στο κέντρο της πόλης χωρίς να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Στόχο βομβαρδισμών αποτέλεσαν οι συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες Ασάλι και Τανταμόν στη νότια Δαμασκό και περιοχές κοντά τις συνοικίες Χάτζαρ αλ Ασουάντ, Γιάλντα, Μουανταμίγια αλ-Σαμ, Νταράγια και Μπαμπίλα.
Στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη του βορρά, ρουκέτα έπληξε την ανατολική συνοικία Καρμ αλ Τζαζμάτι προκαλώντας θύματα.
Στρατιωτική πηγή είπε ότι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ πιστών στον Ασαντ δυνάμεων και ενόπλων ξέσπασαν χθες Πέμπτη στην αγορά της παλιάς πόλης, γύρω από το τέμενος των Ομεϋαδών, μετά την απόπειρα του στρατού να προωθηθεί προς την αγορά.
Ο στρατός αναγκάστηκε να αποχωρήσει τη νύχτα προς το κέντρο του Χαλεπιού σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που κάνει λόγο «για προώθηση του στρατού στον κύριο άξονα της συνοικίας Μπουστάν αλ Μπάσα» στο βόρειο Χαλέπι.
Στην βορειοδυτική πόλη Μπανιάς ένας φρουρός ασφαλείας σκοτώθηκε και ένας ακόμη τραυματίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε επίθεση ενόπλων εναντίον στρατιωτικού σημείου ελέγχου.
Έκρηξη σημειώθηκε στις νότιες συνοικίες της πόλης στην οποία είχαν πραγματοποιηθεί οι πρώτες διαδηλώσεις κατά του Ασαντ από τις 18 Μαρτίου του 2011, παράλληλα με αυτές στη Ντεράα.
Από την πλευρά τους, οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης κάλεσαν, όπως κάθε Παρασκευή, σε διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος. Σήμερα κατήγγειλαν τα «στρατόπεδα θανάτου» αναφερόμενοι στα δεινά των σύρων προσφύγων που ζουν σε καταυλισμούς των γειτονικών χωρών που επλήγησαν από καταρρακτώδεις βροχές και χιονοπτώσεις.
"Έφυγαν με τις γυναίκες και τα παιδιά φοβούμενοι τις απαγωγές, τους ελεύθερους σκοπευτές και τους βομβαρδισμούς. Ονειρεύτηκαν ένα ασφαλές μέρος μακριά από συμμορίες του Άσαντ αλλά ένας αργός θάνατος τούς περίμενε», έγραψαν μέλη της αντιπολίτευσης στη σελίδα τους στο Facebook «Syrian Revolution 2011».
Την Πέμπτη 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα, αναφέρει το Παρατηρητήριο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη, το Μάρτιο του 2011, της εξέγερσης κατά του καθεστώτος.
Συνομιλίες στη Γενεύη
Στο διπλωματικό επίπεδο, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι μαζί με τον διεθνή απεσταλμένο για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι άρχισαν σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ, νέες συνομιλίες που διεξάγονται με πλήρη μυστικότητα, αναζητώντας μια πολιτική λύση στη συριακή σύγκρουση.
Πριν από τη συνάντηση η Μόσχα επανέλαβε τη θέση της λέγοντας ότι ο Άσαντ δεν πρέπει να ανατραπεί από ξένες δυνάμεις και ότι η απομάκρυνσή του από την εξουσία δεν πρέπει να συνιστά προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις, ενώ για τη διευθέτηση της σύγκρουσης πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. «Μόνο οι ίδιοι οι Σύροι μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα μοντέλο ή σε περαιτέρω εξέλιξη στη χώρα τους», είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.
"Η θέση των ΗΠΑ είναι σαφής: ο Άσαντ έχει χάσει κάθε νομιμότητα και πρέπει να παραχωρήσει τη θέση του για να καταστεί δυνατή μια πολιτική λύση και μια δημοκρατική μετάβαση που να ικανοποιεί τις προσδοκίες του συριακού λαού», δήλωσε από την πλευρά του Αμερικανός αξιωματούχος.
Είναι η τρίτη φορά από το Δεκέμβριο που διεξάγεται αυτό το σχήμα των συνομιλιών. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και ΗΠΑ Σεργκέι Λαβρόφ και Χίλαρι Κλίντον το εγκαινίασαν στις 6 Δεκεμβρίου στο Δουβλίνο. Οι Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς και ο Ρώσος ομόλογός του Μιχαήλ Μπογκντάνοφ που συνέχισαν στις 9 Δεκεμβρίου στη Γενεύη τις συνομιλίες, συναντώνται εκ νέου σήμερα.
Οι διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται ενώ η Συρία επέκρινε έντονα χθες τον Μπραχίμι. «Οι δηλώσεις του Λαχντάρ Μπραχίμι δείχνουν την κατάφωρη μεροληψία του υπέρ κύκλων (που συνωμοτούν) κατά της Συρίας και του λαού της», δήλωσε εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση.
Ωστόσο η Δαμασκός δεν έκοψε τις γέφυρες με τον διεθνή μεσολαβητή. «Η Συρία ελπίζει πάντα στην επιτυχία της αποστολής του και θα συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί του για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση», πρόσθεσε.
Πρόκειται για αντίδραση της Δαμασκού στη συνέντευξη που έδωσε ο Μπραχίμι την Τετάρτη στο BBC κρίνοντας το σχέδιο εξόδου από την κρίση που παρουσίασε την Κυριακή ο αρχηγός του συριακού κράτους «ακόμη πιο μεροληπτικό» από τα προηγούμενα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου