Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Κοινοτικά κονδύλια για Βλάχους εκμεταλλεύονται Σέρρες-Σκόπια


    Κοινοτικά κονδύλια για Βλάχους εκμεταλλεύονται Σέρρες-Σκόπια
    Ένα εκατομμύριο ευρώ πρόκειται να διασφαλίσει ο δήμος Σερρών και συγκεκριμένα η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης ΔΕΥΑΣ από τη συμμετοχή του δήμου στο ευρωπαϊκό διασυνοριακό πρόγραμμα «Greece – The Former Yogoslav Republic of Macedonia IPA Cross-Border Programme 2007-2013».
    Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει το έργο με τίτλο «Promotion of the Vlachs' cultural heritage in the regions of Serres and Konce» και ακρωνύμιο «Prom-Cult», (προώθηση του βλάχικου πολιτισμού στις Σέρρες και στο Κόνσε ).
    Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων θα κατευθυνθεί σε δημιουργία υποδομών και όχι σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.  Εταίροι του έργου είναι η ΔΕΥΑ Σερρών ως επικεφαλής εταίρος, ο Δήμος Konce στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Χιονοχωρίου και ο Δήμος Σερρών.  Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση κοινών δράσεων για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η κινητοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εδαφικής συνοχής στις δύο περιοχές του Δήμου Σερρών και του Δήμου της Konce προς την αειφόρο ανάπτυξη, με δυνατότητες σύνδεσης και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Στην εναρκτήρια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δήμο Σερρών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων, παρουσιάστηκε εκτενώς το συγκεκριμένο διασυνοριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται εξ' ολοκλήρου μέσω του INTERREG 3.
    Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι περίπου 1.195.000 ευρώ, από τα οποία το ένα εκατομμύριο που θα λάβει η ΔΕΥΑ Σερρών θα το χρησιμοποιήσει προκειμένου να διεκπεραιώσει έργα αναπλάσεων και ύδρευσης στο γραφικό παραθεριστικό χωριό Χιονοχώρι που στερείται το πόσιμο νερό.
    Το υπόλοιπο των χρημάτων θα χρησιμοποιηθούν για την διεκπεραίωση ωφέλιμων έργων στο δήμο Κόνσε της ΠΓΔΜ καθώς και σε εκδηλώσεις για την διάδοση και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου