Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Σέ οπλικά συστήματα πιό σύγχρονης Τεχνολογίας πρoσανοτολίζονται οι ΗΠΑ.


Θα προκαλούν καταστροφή όμοια με των πυρηνικών χωρίς την έκλυση ραδιενέργειας

Τα αμέσως επόμενα χρόνια, ο πρόεδρος Ομπάμα θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα διατάξει την ανάπτυξη νέας κατηγορίας συμβατικών οπλικών συστημάτων, ικανών να πλήξουν κάθε γωνιά του πλανήτη σε χρόνο λιγότερο της μιας ώρας, με τέτοια ισχύ και ακρίβεια, που θα περιορίσουν την εξάρτηση των ΗΠΑ από το πυρηνικό τους οπλοστάσιο.

Ακόμη και τώρα, όμως, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της τεχνολογίας αυτής είναι τόσο έντονες, που η κυβέρνηση Ομπάμα αποδέχθηκε ρωσικό αίτημα για παροπλισμό μιας αμερικανικής πυρηνικής κεφαλής για κάθε νέο πύραυλο που θα αναπτύσσει το Πεντάγωνο. Με κωδική ονομασία Prompt Global Strike (Ταχύ Παγκόσμιο Πλήγμα), το νέο οπλικό σύστημα είναι σχεδιασμένο για «χειρουργικά» πλήγματα, εναντίον της σπηλιάς–κρησφυγέτου του Μπιν Λάντεν, για παράδειγμα, ή των υπόγειων πυρηνικών εγκαταστάσεων της Βόρειας Κορέας ή του Ιράν. Θεωρητικά, το οπλικό σύστημα θα εξαπολύει συμβατική κεφαλή, τεράστιου βάρους με πολύ μεγάλη ταχύτητα και μεγάλη ακρίβεια, προκαλώντας καταστροφή όμοια με αυτήν πυρηνικής κεφαλής, χωρίς την παρεπόμενη έκκληση ραδιενέργειας. Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη, καθώς την τεχνολογία αυτή προωθούσαν ο πρόεδρος Μπους και οι σύμβουλοί του, προτού την εγκαταλείψουν μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του Κρεμλίνου.

Αν και η κυβέρνηση Ομπάμα ακύρωσε τα σχέδια του Μπους για ανάπτυξη του νέου συστήματος στα πυρηνικά υποβρύχια, ο Λευκός Οίκος ζήτησε πρόσφατα από το Κογκρέσο την έγκριση κονδυλίων ύψους 250 εκατ. δολαρίων με στόχο τη μελέτη του εναλλακτικού αυτού συστήματος.
Σύμφωνα με το σχέδιο Ομπάμα, η κεφαλή του Prompt Global Strike θα προσαρμόζεται πάνω σε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος δεν θα εξέρχεται της ατμόσφαιρας, όπως γίνεται και με τους βαλλιστικούς πυρηνικούς πυραύλους. Το γεγονός ότι ο πύραυλος δεν θα βγαίνει από την ατμόσφαιρα σημαίνει ότι δεν θα απαιτεί ειδική θωράκιση κατά των μεγάλων θερμοκρασιών. Το Πεντάγωνο φιλοδοξεί τώρα να αναπτύξει πειραματικό τέτοιο σύστημα μέσα στο 2015, αν και η πλήρης ανάπτυξή του δεν αναμένεται πριν από το 2017 με 2020.

Δικαίωμα επιθεώρησης

Η λειτουργία του συστήματος αυτού προϋποθέτει, όμως, την άμεση ενημέρωση Ρωσίας και Κίνας για τις εκτοξεύσεις, καθώς στα ραντάρ της αεράμυνας των κρατών αυτών, οι αμερικανικοί συμβατικοί πύραυλοι θα μοιάζουν με εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων. Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης Ομπάμα, η Ρωσία και τα άλλα ενδιαφερόμενα κράτη θα έχουν δικαίωμα επιθεώρησης των σιλό του Prompt Global Strike, για να επιβεβαιώσουν ότι οι κεφαλές του είναι συμβατικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου