Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010

Οι Κουρδοι της ΜερσίναςΣτα βόρεια και τα ανατολικά της Μερσίνας κατοικεί ένας μεγάλος αριθμός Κούρδων, σε γειτονιές που είναι κουρδικά γκέτο.
Όταν βλέπει κανείς την κατάσταση αυτή από τα έξω, διαπιστώνει ότι στη Μερσίνα υπάρχει μια «Κουρδική πραγματικότητα», που είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να πολιτικοποιηθεί και να εκραγεί.
Η Μερσίνα είναι μια πόλη που δέχτηκε τεράστιο αριθμό Κούρδων εσωτερικών προσφύγων από τα χρόνια της δεκαετίας του ’80 και εντεύθεν...

Υπάρχουν αναφορές που μιλούν για υπαρκτό κίνδυνο τουρκο-κουρδικής σύγκρουσης στη Μερσίνα, κυρίως εξ αιτίας της ύπαρξης αμιγών κουρδικών πληθυσμών δίπλα σε τουρκικούς.

Με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας (Turkiye Istatistik Kurumu, TUIK), η Μερσίνα, με βάση τις τέσσερις τελευταίες απογραφές και μέχρι το 2007 δέχτηκε 412.000 εσωτερικούς μετανάστες... Το σύνολο του πληθυσμού της Μερσίνας είναι 825.000 κάτοικοι.
Με βάση έρευνα που έκανε ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Μερσίνας Γιασάρ Ερζέμ (Yasar Erjem) το 2009, το 83% των εσωτερικών μεταναστών που εγκαταστάθηκαν στη Μερσίνα είναι από την Ανατολική και Νοτιοανατολική Τουρκία, δηλαδή Κούρδοι...
Αν ληφθεί δε υπ’ όψιν ότι οι εσωτερικοί μετανάστες εγκαταστάθηκαν στην πόλη και όχι στις κωμοπόλεις της Μερσίνας, με άνεση μπορούμε να πούμε ότι οι Κούρδοι ξεπερνούν το 50% του πληθυσμού της πόλης.

Με βάση την έρευνα του καθηγητή Ερζέμ, που αφορά 5.900 άτομα που ανήκουν σε 1022 οικογένειες εγκατεστημένες σε κουρδικές συνοικίες της Μερσίνας, το 71% των ατόμων αυτών είναι κάτω των 19 ετών. Το 30% από αυτούς είναι άνεργοι... Το 42% των οικογενειών αυτών έχει μηνιαία έσοδα που κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 200 και 400 λιρών Τουρκίας (100-200 ευρώ). Το 20% των ατόμων αυτών δεν γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή (και αρκετοί από αυτούς ούτε την τουρκική γλώσσα, σ.τ.μ.)

Ένας πολύ μεγάλος πληθυσμός, με μικρό μέσο όρο ηλικίας, που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, χωρίς παιδεία και χωρίς μέλλον, δημιουργούν μια κατάσταση, που αν συνυπολογιστεί με το «Κουρδικό Πρόβλημα» που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι πολύ εύκολο να πολιτικοποιηθεί και να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, η Μερσίνα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα «πεδίο παιγνίων» για εκείνους που θέλουν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη μέσα από εθνοφυλετικές συγκρούσεις.

Για τους παραπάνω λόγους τώρα είναι καιρός να γίνουν «εξωτερικές επενδύσεις» στους ανθρώπους και την κοινωνία της Μερσίνας, από μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες πολιτών που επιδιώκουν την ειρηνική συμβίωση, για να αποφευχθούν τα χειρότερα...

Γι’ αυτό θεωρούμε ότι ήταν επίκαιρη η εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης «Η Μερσίνα ως στάση στην πορεία προς τον εκδημοκρατισμό» που διοργάνωσε στη Μερσίνα ο Σύλλογος Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (Ekopolitik) που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Σαράντα προβεβλημένα άτομα, σουνίτες, αλεβίτες, Τούρκοι και Κούρδοι της Μερσίνας, συζήτησαν επί διήμερο την «Κουρδική Κατάσταση» της πόλης και εξέτασαν τις ενέργειες και τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για να αποτραπεί μια τουρκο-κουρδική σύγκρουση στην πόλη.

Ο σύλλογος Ekopolitik κάλεσε και μένα σε αυτή την εκδήλωση. Ακύρωσα μια υποχρέωση που είχα στο εξωτερικό και συμμετείχα με ενθουσιασμό στην εκδήλωση αυτή. Κλήθηκα και συμμετείχα ως ‘παρατηρητής’, αφού οι διοργανωτές δεν γνώριζαν ότι είχα ρίζες από τη Μερσίνα. Παρότι είμαι Κωνσταντινουπολίτης, αισθάνθηκα πολύ έντονα τη σχέση μου με την πόλη, αφού οι Τουρκομάνοι πρόγονοί μου ήταν από τους ιδρυτές της Μερσίνας, στα μέσα του 19ου αιώνα.

Μια από τις ενδιαφέρουσες ιδέες που έγινε αποδεκτή στην εκδήλωση, είναι η ίδρυση ενός ‘ανθρώπινου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης’ μεταξύ του κέντρο της πόλης και των κουρδικών γκέτο της Μερσίνας.

Με πρωτοβουλία των μαζικών οργανώσεων, θα ενισχυθούν οι δεσμοί και θα χτιστούν γέφυρες μεταξύ του κέντρου της πόλης και των κουρδικών γκέτο, για να πάψουν οι Κούρδοι να θεωρούν ξένη την κοινωνία της πόλης, αίσθημα που θεωρείται μια από της πηγές της έντασης που υπάρχει στην πόλη.

Με τέτοιες ενέργειες μπορεί να στηθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Και για να πετύχει, χρειάζεται η υποστήριξη των τοπικών ΜΜΕ.
Όπως τόνισε και ένας από τους συμμετέχοντες, θα πρέπει επειγόντως να δημιουργηθεί μια σύνθεση μεταξύ των περιθωριοποιημένων φτωχών και των πλούσιων παραθαλάσσιων συνοικιών της Μερσίνας, που θα συνενώσει τον κοινωνικό ιστό της πόλης.

Στο θέμα αυτό πέφτει μεγάλο βάρος στις πλάτες των Κούρδων επιχειρηματιών και των ηγετικών προσωπικοτήτων της τοπικής κουρδικής κοινωνίας.

Πηγή: Μιλλιέτ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου