Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΝΑΤΟ:Στέλνει ενισχύσεις στα σύνορα Κοσόβου - ΠΓΔΜ















Ενισχύσεις για τη φύλαξη των συνόρων με την ΠΓΔΜ στέλνει η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) στη σκιά ενός εκ των πλέον σοβαρών επεισοδίων εθνοτικής βίας από τη σύγκρουση του 2001. Τέσσερις ένοπλοι Αλβανοί έπεσαν νεκροί σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία της ΠΓΔΜ κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.
Ο εκπρόσωπος της KFOR δήλωσε ότι μονάδες ταχείας επέμβασης της ΝΑΤΟϊκής δύναμης εστάλησαν για να ενισχύσουν τη δύναμη των συνοριοφυλάκων της αστυνομίας του Κοσσόβου στη μεθόριο με την ΠΓΔΜ και θα παραμείνουν εκεί «για όσο καιρό χρειαστεί».

Η ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων του Κοσσόβου με την ΠΓΔΜ ακολουθεί το επεισόδιο μεταξύ της αστυνομίας της ΠΓΔΜ και τεσσάρων Αλβανών που είχαν στην κατοχή τους μεγάλη ποσότητα όπλων και εμβλήματα με τα διακριτικά του UCK.

Οι ένοπλοι επιχειρούσαν να μεταφέρουν μεγάλη ποσότητα όπλων σε ένα μικρό φορτηγό. Ενεργώντας κατόπιν πληροφοριών η αστυνομία της ΠΓΔΜ έστησε ενέδρα στην περιοχή διενεργώντας ελέγχους στα διερχόμενα οχήματα. Όταν επιχείρησε να σταματήσει το φορτηγό, οι τέσσερις επιβαίνοντες άνοιξαν πυρ κατά της αστυνομικής περιπόλου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επέστρεψαν τα πυρά και οι επιβαίνοντες στο φορτηγό σκοτώθηκαν. Από την πλευρά της αστυνομίας δεν υπήρξαν θύματα.

Στο φορτηγό εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα όπλων -τρεις εκτοξευτήρες χειροβομβίδων, τρεις τσάντες με χειροβομβίδες, έξι τσάντες με εκρηκτικά ΤΝΤ, τυφέκια ακριβείας, νάρκες και πυρομαχικά.

Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης έξω από το χωριό Ραντούσα, κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο.

Ο UCK διαλύθηκε και αφοπλίστηκε στα τέλη του 2001 μετά την ειρηνευτική συμφωνία που συνήφθη με τη μεσολάβηση της Δύσης, και η οποία τερμάτισε τη σύγκρουση δίνοντας περισσότερα πολιτικά δικαιώματα στους Αλβανούς, οι οποίοι αποτελούν το ένα τρίτο σε συνολικό πληθυσμό δύο εκατομμυρίων κατοίκων της ΠΓΔΜ.

Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την ΠΓΔΜ ότι η συμφωνία βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας της εθνικιστικής ρητορικής που χρησιμοποιούν πολιτικοί από αμφότερες τις πλευρές

Πριν δύο εβδομάδες σε ένα άλλο σημείο στη μεθόριο της ΠΓΔΜ με το Κόσσοβο, η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανακάλυψε τέσσερις κρύπτες με μεγάλη ποσότητα οπλισμού που φυλάσσονταν από ομάδα ενόπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου