Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ

Τουρκικές ειδικές δυνάμεις καταδίωξαν Κούρδους αντάρτες στο έδαφος του Βορείου Ιράκ και έπληξαν στόχους με επιθετικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σκοτώντας τουλάχιστον πέντε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, η επιδρομή εντός του εδάφους του Ιράκ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μετά από το θάνατο δύο Τούρκων στρατιωτών σε επίθεση του PKK στην επαρχία Χακάρι στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Αλλοι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν το Σάββατο από εκρήξεις ενώ εκτελούσαν περιπολίες στις επαρχίες Χακάρι και Σιρνάκ, στην παραμεθόριο Τουρκίας-Ιράκ, σύμφωνα με πηγές των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Στην εισβολή στο Βόρειο Ιράκ συμμετείχαν σύμφωνα με το τουρκικό Επιτελείο τρεις ομάδες των ειδικών δυνάμεων, αποτελούμενες από επτά ως οκτώ μέλη η καθεμιά, καθώς και τέσσερα ελικόπτερα και άγνωστος αριθμός UAVs.

«Υπήρξαν αντιαεροπορικά πυρά από διάφορες θέσεις πέραν των συνόρων εναντίον των ελικοπτέρων. Η αεροπορία ανταπέδωσε τα πυρά σε αυτές τις περιοχές. Διαπιστώθηκε ότι οι θέσεις καταστράφηκαν» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις εναντίον μαχητών του PKK συνεχίζονται.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο το PKK αναφέρει αντίθετα ότι ο τουρκικός στρατός άρχισε την Πέμπτη επιχείρηση περνώντας τα σύνορα και ότι οι αντάρτες του βρέθηκαν υπό εντατικό βομβαρδισμό από ελικόπτερα και όλμους, και αναγκάστηκαν να εμπλακούν σε σφοδρές μάχες επί δύο ημέρες.

Η κυβέρνηση του Ιράκ διαμαρτύρεται έντονα για τις συνεχείς τουρκικές εισβολές στο έδαφος της χώρας με στόχο την εξόντωση μελών του PKK. Το Φεβρουάριο του 2008, ο τουρκικός στρατός είχε πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή, στην οποία είχαν λάβει μέρος πάνω από 10.000 άνδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου