Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Η Κίνα και η Βραζιλία ενδυναμώνουν τους στρατιωτικούς τους δεσμούς.

Ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας Νέλσον Τζόμπιμ συνάντησε τον Κινέζο ομόλογό του Λιανγκ Γκουάνγκλιέ και συμφώνησε να ενδυναμώσει την στρατιωτική συνεργασία με το Πεκίνο. Σε πρώτη φάση οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αυξήσουν τις στρατιωτικές επισκέψεις υψηλού επιπέδου. Μία ακόμα άμεση πρωτοβουλία έχει να κάνει με την πραγματοποίηση κοινών αεροπορικών ασκήσεων. Τόσο η Μπραζίλια όσο και το Πεκίνο επιβεβαίωσαν πως η δεύτερη συνάντηση του κοινού συμβουλίου Κίνας-Βραζιλίας πρόκειται να συνέλθει στην Βραζιλία το 2011.

Μόλις χθες, η Βραζιλία ανακοίνωσε ότι θα λάβει τελική απόφαση για το νέο μαχητικό τέταρτης γενιάς που θα αποκτήσει, αμέσως μετά τις εκλογές για την αντικατάσταση του προέδρου Λούλα Ντα Σίλβα. Το ερώτημα είναι εάν η Κίνα που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον, γενικώς, για την προηγμένη δυτική τεχνολογία, προσπαθεί να πλασαριστεί ως ο πρώτος εξαγωγικός πελάτης για τη βραζιλιάνικη αμυντική βιομηχανία στο πλαίσιο κάποιας συμπαραγωγής που θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που θα έχει εξασφαλιστεί από τη Γαλλία, σε περίπτωση που επιλεγεί η ισχυρή υποψηφιότητα του Rafale. Σε περίπτωση επιλογής του αμερικανικού F-18 Super Hornet δε θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα ισχύει και για το σουηδικό Gripen. Πόσο πιθανό θα ήταν άραγε ένα τέτοιο κριτήριο να βαρύνει στην τελική απόφαση των Βραζιλιάνων;

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι εάν οι Κινέζοι θα εμπλακούν στην εξόρυξη των πολύ πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τα οποία ανακάλυψε η Βραζιλία στα χωρικά της ύδατα και την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) το τελευταίο διάστημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή η προοπτική δεν ενθουσιάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες…

Μόλις εχθές το defence-point.gr είχε σημειώσει πως η Βραζιλία σταδιακά προσπαθεί να λάβει και αυτή μία θέση «κάτω από τον ήλιο» της διεθνούς κοινότητας. Η αύξηση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων αποτελούν βασική συνιστώσα του συγκεκριμένου σχεδίου. Επιπροσθέτως, η συμμετοχή της στην ομάδας BRIC (Βραζιλία-Ρωσία-Ινδία-Κίνα) καθώς και η προσπάθειά της για να κερδίσει μία μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελούν τον γεωπολιτικό βραχίονα της συγκεκριμένης προσπάθειας.

πηγη defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου