Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Επέκταση της εξοπλιστικής συμφωνίας ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας;

Και η αναβάθμιση του στόλου της Σαουδικής Αραβίας και επιπρόσθετα ελικόπτερα φαίνεται πως βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων του Ριάντ με την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αρχικό «πακέτο» των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων φαίνεται πως θα προστεθούν άλλα 30 που θα αφορούν στην αναβάθμιση των ναυτικών δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, καθώς επίσης και για την προμήθεια 36 ελικοπτέρων τύπου Little Bird. Πρόκειται για τα μονοκινητήρια ελικόπτερα που χρησιμοποιεί ο Αμερικανικός Στρατός για τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι το αρχικό «πακέτο» περιλάμβανε την προμήθεια 84 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-15, αλλά και την αναβάθμιση 70 μαχητικών του τύπου που ήδη αξιοποιούν επιχειρησιακά οι σαουδαραβικές αεροπορικές δυνάμεις. Οι ενστάσεις των Ισραηλινών για την προμήθεια νέου τύπου προηγμένων F-15 αντιμετωπίστηκαν με τη μη αποδέσμευση όπλων «stand off» (μεγάλης εμβέλειας) με τα οποία θα μπορούν να πλήξουν στόχους στην επιφάνεια της θάλασσας και στο έδαφος. Επίσης, την προμήθεια 70 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Apache και 72 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου Black Hawk.

Μια ακόμη εξαιρετικά σημαντική παράμετρος στη διμερή συμφωνία, είναι οι συζητήσεις που διεξάγονται για τη βελτίωση της αντιαεροπορικής – αντιβαλλιστικής άμυνας του βασιλείου. Οι Αμερικανοί, πέραν της συντήρησης και αναβάθμισης των συστοιχιών Patriot που διαθέτει η Σαουδική Αραβία, φαίνεται πως συζητούν την εγκατάσταση στη χώρα του συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Defense).

Πρόκειται για ένα σύστημα του οποίου οι λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες μόνο στο Ισραήλ. Δεν αποκλείεται ωστόσο, το εν λόγω σύστημα να εγκατασταθεί στη χώρα αλλά να αξιοποιείται επιχειρησιακά από Αμερικανούς αξιωματικούς.

Ας όψεται ο υπαρκτός ιρανικός βαλλιστικός κίνδυνος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου