Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

«Υποστήριξη» των πακιστανικών υπηρεσιών στους Ταλιμπάν διαπιστώνει έρευνα


London School of Economics
Εκπαίδευση, όπλα και χρηματοδότηση υποστηρίζει έρευνα του βρετανικού London School of Economics ότι συνεχίζουν να παρέχουν οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν στους Ταλιμπάν, που ισχυρίζεται ότι η στήριξη της ομάδας αποτελεί μέρος της «επίσημης πολιτικής» του Ισλαμαμπάντ.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι μία από τις βασικότερες υπηρεσίες πληροφοριών του Πακιστάν, το «Διευθυντήριο Δια-υπηρεσιακών Πληροφοριών» (ΙSI), εκπροσωπείται ακόμη και στο ανώτατο συμβούλιο των Ταλιμπάν.

Το Πακιστάν αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς χαρακτηρίζοντάς τους «ανοησίες», αλλά η έρευνα μπορεί να εντείνει τις δυσκολίες μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Ουάσιγκτον, καθώς οι ΗΠΑ παρέχουν στρατιωτική στήριξη αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν για να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν.

Η έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις με «αξιωματικούς» των Ταλιμπάν, και οι συντάκτες της αναφέρουν ότι η συνεργασία της υπηρεσίας με την οργάνωση είναι εκτεταμένη τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο, σύμφωνα με το BBC. Οι συντάκτες μίλησαν με εννέα υψηλά ιστάμενα μέλη των Ταλιμπάν στις αρχές του έτους.
To Πακιστάν είχε στηρίξει ανοικτά τους Ταλιμπάν κατά τη δεκαετία του 1990, βοηθώντας τους στο να αναλάβουν την εξουσία στο Αφγανιστάν. Η χώρα αποκήρυξε όμως την ομάδα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου