Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Η CIA υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία που παλαιότερα ήταν γνωστή με την...HΠΑ: Επανέρχεται η εταιρεία μισθοφόρων Blackwater, στο Αφγανιστάν, με το όνομα "Xe", και με νέο συμβόλαιο για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων της CIA

Η CIA υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία που παλαιότερα ήταν γνωστή με την επωνυμία Blackwater Worldwide για την προστασία των εγκαταστάσεών της στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Washington Post.


Το συμβόλαιο ανάμεσα στην αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών και την εταιρεία Xe Services "αφορά την παροχή υπηρεσιών προστασίας και ασφαλείας σε διάφορες περιοχές", σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.

Δύο ακόμη ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας , η Triple Canopy και η DynCorp International, ήταν υποψήφιες για την ανάληψη του συμβολαίου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέγραψε την περασμένη βδομάδα με μια θυγατρική της αμφιλεγόμενης εταιρείας Xe συμβόλαιο ύψους 120 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή υπηρεσιών προστασίας στο Αφγανιστάν. Η συμφωνία προβλέπει ότι η US Training Center θα παράσχει τις υπηρεσίες της για διάστημα 18 μηνών στα αμερικανικά προξενεία της Χεράτ και του Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

Η Blackwater μετονομάσθηκε σε Xe Services μετά την εμπλοκή της σε σκάνδαλα στο Ιράκ, όπου επίσης παρείχε τις υπηρεσίες της, και ιδιαίτερα μετά το περιστατικό κατά το οποίο σκοτώθηκαν 14 έως 17 ιρακινοί πολίτες τον Σεπτέμβριο 2007. Η αμερικανική κυβέρνηση αφαίρεσε από την εταιρεία το καθεστώς διπλωματικής ασυλίας τον περασμένο Μάιο.
Ο ιρακινός υπουργός Εσωτερικών διέταξε την απέλαση 250 πρώην εργαζομένων της Blackwater που βρίσκονταν στο Ιράκ μετά το περιστατικό κατά το οποίο πέντε συνάδελφοί τους της Blackwater άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους τον Σεπτέμβριο 2007, σκοτώνοντας 14 Ιρακινούς, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, και 17, σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές.
Μετά το συμβάν, η ιρακινή κυβέρνηση είχε αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας της Blackwater, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας που χρησιμοποιούσε η αμερικανική κυβέρνηση στο Ιράκ, τα συμβόλαια της οποίας ήταν ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Η εταιρεία έχασε το συμβόλαιο προστασίας των αμερικανών διπλωματών στη Βαγδάτη τον Μάιο 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου