Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Αντάρτικο πόλεων από τους Κούρδους

Τα «Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν» πίσω από την πολύνεκρη επίθεση της Κωνσταντινούπολης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Μεταφέροντας τον πόλεμο στις πόλεις της Τουρκίας, ένοπλη οργάνωση Κούρδων που φέρεται να διατηρεί δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), τα «Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν» (ΤΑΚ), ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση εναντίον στρατιωτικού λεωφορείου στην Κωνσταντινούπολη, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η 17χρονη κόρη τούρκου αξιωματικού.

Από την έκρηξη της βόμβας που πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο τραυματίστηκαν άλλοι 12 άνθρωποι. Το λεωφορείο μετέφερε στρατιωτικό προσωπικό και μέλη οικογενειών αξιωματικών. Ηδη, οι τουρκικές αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη τη χώρα καθώς φοβούνται κλιμάκωση της βίας.

Μετά και τη χθεσινή φονική επίθεση ο αριθμός των τούρκων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις ανταρτών τις τελευταίες πέντε ημέρες ανήλθε σε 17.
Οι κούρδοι αντάρτες έχουν επανειλημμένως πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις κατά στόχων στην Κωνσταντινούπολη, αλλά η φονικότερη είχε σημειωθεί προ τριών ετών, το 2007, όταν σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι.
Oι Αρχές φοβούνται τώρα το ενδεχόμενο οι Κούρδοι να εξαπολύσουν κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας ή βομβιστικών ενεργειών σε τουριστικά θέρετρα και πόλεις της Τουρκίας, όπως έχουν πράξει και στο παρελθόν.

Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε χθες πως ενισχύθηκε και η ασφάλεια γύρω από δύο μεγάλους πετρελαιαγωγούς με αφετηρία την Κεντρική Ασία και το Ιράκ. Οι αντάρτες έχουν ανατινάξει τον ιρακινό πετρελαιαγωγό πολλές φορές στο παρελθόν, διακόπτοντας επί ημέρες τη ροή του πετρελαίου προς τις διεθνείς αγορές. Οι αυτονομιστές αντάρτες που μάχονται στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν οι περισσότεροι Κούρδοι, έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους τον τελευταίο μήνα, ενώ απειλούν ότι θα μεταφέρουν τον πόλεμο στις πόλεις του δυτικού τμήματος της χώρας. Η χθεσινή βόμβα είχε τοποθετηθεί στο πλάι δρόμου συνήθως ήσυχης περιοχής, από την οποία πέρασε το λεωφορείο μετά την αναχώρησή του από κτιριακό συγκρότημα στρατιωτικών κατοικιών. Τρία από τα θύματα σκοτώθηκαν επί τόπου και δύο εξέπνευσαν αργότερα στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν.

Μετά την επίθεση ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει «τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και επέμεινε ότι η κυβέρνησή του θα εξοπλίσει τον στρατό με ό,τι έχει ανάγκη για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τους αντάρτες. Επέρριψε, δε, σε αυτούς την ευθύνη για όσα υποφέρουν οι Κούρδοι στη Νοτιοανατολική Τουρκία.
«Κανείς δεν έχει κερδίσει, οι πόροι της χώρας έχουν σπαταληθεί και οι συγκρούσεις δεν έχουν φέρει τίποτε άλλο από δάκρυα και αίμα» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να παραδοθούμε στη γλώσσα αυτή της βίας». Υποσχέθηκε να προβεί σε περισσότερες κινήσεις χορήγησης πολιτιστικών δικαιωμάτων στην κουρδική μειονότητα. Ηδη έχουν επιτραπεί μαθήματα κουρδικών στα σχολεία και εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης στην κουρδική γλώσσα. «Θα συνεχίσουμε να δρούμε υπεύθυνα και με θάρρος για τις επόμενες γενεές.Δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς στη δημοκρατία, παρά την τρομοκρατία και τις δολιοφθορές... Αν σταματήσουμε το άνοιγμα που κάνουμε, τότε θα κερδίσουν η τρομοκρατία, οι πολέμαρχοι και τα βαμπίρ που τρέφονται με το αίμα» τόνισε.


Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΓΕΡΑΚΙΩΝ





Τα «Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν» (ΤΑΚ) δρουν σε πόλεις εκτός Νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Εκατομμύρια εξαθλιωμένοι κάτοικοι κουρδικών μαχαλάδων στα ανατολικά παράλια είναι η δεξαμενή στρατολόγησης μελών του ΤΑΚ. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2004 από δυσαρεστημένα για τις τακτικές του μέλη του ΡΚΚ.
Στις αρχές του 2010 προειδοποίησε ότι εφεξής θα πυκνώσει τις επιθέσεις απαιτώντας την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου