Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Η Γάζα χωρίζει Τουρκία- Ισραήλ











JAMES HIDER

Η επιδρομή των ισραηλινών κομάντος έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των ήδη επιβαρημένων σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Μετά τον πόλεμο στη Γάζα πριν από ενάμιση χρόνο η Τουρκία γυρίζει την πλάτη στο Ισραήλ, προτιμώντας να καλλιεργήσει την επιρροή της στις μουσουλμανικές χώρες που αποτελούσαν κάποτε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το πρώτο δείγμα ότι οι σχέσεις δοκιμάζονταν παρουσιάστηκε στις αρχές του 2009, όταν ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε από διεθνή διάσκεψη για να μη μοιραστεί το βήμα με τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες. Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε «κρατική τρομοκρατία» την επιδρομή.

Ισραηλινοί αναλυτές πιστεύουν ότι η επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία συνιστά απόρροια του «νεο-οθωμανισμού», δηλαδή της στροφής της Αγκυρας προς ανατολάς.

Η διεθνής φήμη του Ισραήλ καταρρακώθηκε μετά τον πόλεμο στη Γάζα, ιδίως αφότου ο ΟΗΕ σε διεξαγωγή σχετικής έρευνάς του κατηγόρησε το εβραϊκό κράτος και την παλαιστινιακή Χαμάς για εγκλήματα πολέμου. Η Τουρκία συγκρούστηκε ακόμη και με τον κυριότερο σύμμαχό της, την Ουάσιγκτον, λόγω της απροθυμίας των ΗΠΑ να αποτρέψουν την επέκταση των εβραϊκών οικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη προκειμένου να επαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

© Τhe Τimes, 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου