Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Δυνάμεις αναπτύσσει η Τουρκία στα σύνορα με το Ιράκ


Τούρκοι κομάντο με την υποστήριξη ελικοπτέρων αναπτύχθηκαν σήμερα, Δευτέρα κατά μήκος των ιρακινών συνόρων, ύστερα από επίθεση Κούρδων ανταρτών που στοίχισε τη ζωή σε έντεκα Τούρκους στρατιώτες. Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα και περικύκλωσαν Κούρδους αντάρτες, κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ.
Μαχητικά ελικόπτερα βομβάρδισαν θέσεις ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στις ορεινές επαρχίες Χακάρι και Σιρνάκ, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Παράλληλα, στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν στρατιωτικοί ηγέτες και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Αμπ.Γκιούλ, σε αυτήν συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις υπηρεσίες πληροφοριών και το προσωπικό στην περιοχή.

Ο Ερντογάν που έχει δηλώσει ότι οι Κούρδοι αντάρτες «θα πνιγούν στο αίμα τους», αντιμετωπίζει έντονες επικρίσεις για την αποτυχία της κυβέρνησής του να σταματήσει την κλιμάκωση της βίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι οι τελευταίες επιθέσεις αποτελούν μία προσπάθεια να σαμποταριστούν οι προσπάθειες του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για τον τερματισμό της 25χρονης κουρδικής διένεξης, που έχει στοιχίσει την ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους, κυρίως Κούρδους.

Φωτογραφίες με τα φέρετρα των έντεκα στρατιωτών, σκεπασμένα με την κόκκινη και λευκή τουρκική σημαία, έχουν προκαλέσει αρνητικό κλίμα στην Τουρκία, γεγονός που εντάθηκε από τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης που φώναζαν οι συγγενείς των νεκρών στρατιωτών στις κηδείες.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του δεξιού Εθνικιστικού Κινήματος, έχει κάνει έκκληση για πρόωρες εκλογές και επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στην νοτιοανατολική Τουρκία.

«Το PKK είναι ένας κοινός εχθρός για την Τουρκία και τις ΗΠΑ» δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέιμς Τζέφρι, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να αυξήσουν τη βοήθειά τους προς την Τουρκία στο πλαίσιο του αγώνα κατά των Κούρδων ανταρτών, αν η Άγκυρα διατυπώσει ανάλογο αίτημα.

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε εκτάκτως οποιοδήποτε νέο αίτημα του τουρκικού στρατού ή της κυβέρνησης όσον αφορά το PKK» σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Το PKK έχει ανακοινώσει ότι διακόπτει την μονομερή κατάπαυση του πυρός και επαναλαμβάνει τις επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων εξαιτίας των επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου