Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Εξετάζει τη μερική άρση του αποκλεισμού στη Γάζα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ, το οποίο αποτελείται από μέλη του υπουργικού συμβουλίου και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει το ενδεχόμενο της μερικής άρσης του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Γάζα, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.
Οι υπουργοί είναι πιθανό να εγκρίνουν σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα διευρυνθεί η λίστα με τα 100 είδη που το Ισραήλ επιτρέπει να εισάγονται από τα σύνορά του στην περιοχή την οποία ελέγχει η Χαμάς.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται να αρθούν οι περιορισμοί σε αγαθά όπως το τσιμέντο και ο χάλυβας που κατά το Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για πολεμικούς σκοπούς.
Όπως διευκρίνισε οι συζητήσεις γίνονται σε συντονισμό με τον Τόνι Μπλερ, απεσταλμένου του Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ) των διεθνών δυνάμεων στην περιοχή. Ο Μπλερ συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου τη Δευτέρα για το θέμα της άρσης του αποκλεισμού.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ισαάκ Χέρτζοκ τόνισε σήμερα στο στρατιωτικό ραδιόφωνο: «Πρέπει να καταλάβουμε πως ο αποκλεισμός που ισχύει μέχρι σήμερα είναι ξεπερασμένος και δεν μπορεί να εφαρμοστεί περισσότερο στο διεθνές και διπλωματικό κλίμα που επικρατεί σήμερα».

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι ζουν αποκλεισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, έχοντας μόνο τα βασικά είδη για την επιβίωσή τους.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου