Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Οι Κινέζοι στο πλευρό της Ελλάδας


Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΤΣΙΜΕΝΤΕ-ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ενδυνάμωση της «στρατηγικής σχέσης» Ελλάδας-Κίνας αποτελούν οι 14 συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας που υπεγράφησαν χθες μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου και του Κινέζου ομολόγου του Ζανγκ Ντετζιάνγκ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του αντιπροέδρου της Κίνας στην Αθήνα.

Δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, ο Κινέζος αντιπρόεδρος κ. Ζανγκ Ντεγιάνγκ δήλωσε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες και να πραγματοποιήσει σταθερή ανάπτυξη για την ευημερία του λαού. Υπάρχει κοινή βούληση Αθήνας - Πεκίνου να ενδυναμώσουμε τις επωφελείς μας συνεργασίες για την κοινή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

«Πήρα πολλές ενθαρρύνσεις από τον κ. Πάγκαλο. Ανταλλάξαμε εις βάθος απόψεις για την εμβάθυνση των συνεργασιών σε κάθε τομέα και καταλήξαμε σε ευρεία συμφωνία. Η Ελλάδα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα να βρουν τις ευκαιρίες για επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας.

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν, αφορούν κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας, των μεταφορών, του τουρισμού, των τηλεπικοινωνιών και των εξαγώγιμων ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

- Η πρώτη αφορά στο Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας στον Ναυτιλιακό Τομέα, μεταξύ της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη και του υπουργού Μεταφορών της Κίνας Λι Σενγκλίν.

- Αλλες τέσσερις συμφωνίες αφορούν στη ναυπήγηση ή πρόθεση ναυπήγησης ελληνικών φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου στα ναυπηγεία της COSCO και υπεγράφησαν μεταξύ Ελλήνων πλοιοκτητών και της COSCO shipyard Co.

- Μία συμφωνία αφορά τη σύσταση κοινοπραξίας και άλλες δύο συμφωνίες ναύλωσης, οι οποίες, από κινεζικής πλευράς, υπεγράφησαν από τον εκπρόσωπο της COSCO Bulk Carrier και από ελληνικής από Έλληνες εφοπλιστές.

- Συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, μεταξύ του ΟΤΕ και της Huawei Technologies.

- Μια συμφωνία υπεγράφη για την κατασκευή του εμπορικού και ξενοδοχειακού συγκροτήματος Pireus Plaza από την BCEGI και τη Helios Plaza, ενώ

- Τέσσερις συμφωνίες υπεγράφησαν για την εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου.

Παράλληλα, ο κ. Ντεγιάνγκ είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, καθώς και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο προσκάλεσε να επισκεφθεί την ασιατική χώρα.

Καλωσορίζοντας τον Κινέζο αντιπρόεδρο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη «στρατηγική σχέση Ελλάδας και Κίνας», τις εμπορικές συμφωνίες και τη «συνεχή και ουσιαστική συνεργασία των δύο χωρών σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Κινέζου αντιπροέδρου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς ο κ. Ζανγκ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή του κ. Παπούλια στον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και στην προώθηση της φιλίας με τον κινεζικό λαό, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για τη δραστηριοποίηση της κινεζικής εταιρείας Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Σήμερα, ο κ. Ζανγκ θα επισκεφθεί το λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κρήτη, καθώς είναι έντονο το κινεζικό ενδιαφέρον για το λιμάνι του Τυμπακίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου