Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Η Ελλαδα πολύ σοφα κρατάει αποστάσεις απο την Τουρκο-ισραηλινη διαμάχη.

Με τα «απολύτως απαραίτητα» σε διπλωματικό επίπεδο αντέδρασε χθες η κυβέρνηση απέναντι στο Ισραήλ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε μια τουρκοϊσραηλινή «αναμέτρηση» για τον έλεγχο της Αν. Μεσογείου, που στοίχισε ήδη τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Η Αθήνα προτάσσει την ασφαλή επιστροφή όλων των Ελλήνων που μετείχαν στην ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα, παραπέμπει στην πολιτική απόφαση σε βάρος του Ισραήλ που θα διαμορφωθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και ήδη διέκοψε την κοινή ελληνοϊσραηλινή άσκηση, που είχε εισέλθει στο τελικό στάδιό της.
Η ελληνική κυβέρνηση, μόλις πληροφορήθηκε το φονικό ισραηλινό «ρεσάλτο» στο τουρκικό πλοίο, κάλεσε αμέσως στο υπουγείο Εξωτερικών τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα. Την ίδια αντίδραση είχε και το ελληνικό υπουργείο Αμυνας.




ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας στην πρώτη επίσημη ελληνική αντίδραση προέταξε «την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και την ασφαλή επιστροφή τους στην πατρίδα», απαιτώντας από το Ισραήλ να «παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την τύχη, αλλά και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών...».

Αργά χθες το απόγευμα οι ισραηλινές αρχές ενημέρωσαν επισήμως την ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ ότι όλοι οι Ελληνες διαδηλωτές είναι καλά στην υγεία τους.

Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία (για την ισραηλινή επιδρομή)» και παρατήρησε ότι «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η χρήση τέτοιας έντασης βίας. Την καταδικάζουμε...». Κατ' αυτόν τον τρόπο η ελληνική πλευρά άφησε ανοιχτή μια «χαραμάδα» αιτιολόγησης της ισραηλινής αντίδρασης, που όμως βγήκε εκτός ελέγχου, με πολλούς νεκρούς και διεθνή καταδίκη του Ισραήλ.

Η Αθήνα ακόμα έπραξε το «απαραίτητο», διακόπτοντας την ελληνοϊσραηλινή άσκηση και αναβάλλοντας (όχι ματαιώνοντας) την επίσκεψη του Ισραηλινού αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση ακόμα συμμετέχει στη συνδιαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στο Ισραήλ, με τη διπλωματική καταδίκη να θεωρείται σίγουρη, όχι όμως και συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες σε βάρος του Ισραήλ. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει να θέλει να ισορροπήσει ανάμεσα στην αυθόρμητη αντίδραση και καταδίκη του Ισραήλ για την επίδειξη της αδικαιολόγητης βίας στο τουρκικό πλοίο με τους δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές, 65 μίλια από τις ακτές στα διεθνή ύδατα, κατά παραβίαση οποιουδήποτε κανόνα διεθνούς δικαίου, και από την άλλη να μην εμπλακεί στην οφθαλμοφανή τουρκοϊσραηλινή «αναμέτρηση» στην Αν. Μεσόγειο.

Η τουρκική κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη φανερά την «πορεία προς τη Γάζα», δεν είχε αφήσει καμία αμφιβολία τις προηγούμενες ημέρες ότι είχε την πρόθεση να σπάσει τον κατά τα άλλα πλήρως παράνομο αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ, παρά τις έντονα απειλητικές προειδοποιήσεις της Ιερουσαλήμ.

Η τουρκοϊσραηλινή «εμπλοκή» στα διεθνή ύδατα της Αν. Μεσογείου στο όνομα της Γάζας είχε επομένως διαφανεί καθαρά στον ορίζοντα. Η απάνθρωπη βιαιότητα της ισραηλινής αντίδρασης με τα πολλά ανθρώπινα θύματα ήταν η παγίδα μέσα στην οποία έπεσε μόνο του το Ισραήλ.

Και τούτο διότι τώρα η Αγκυρα έχει όλο το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι η ασφάλεια της Αν. Μεσογείου απειλείται εμπράκτως από το Ισραήλ (πολλώ δε μάλλον οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί της περιοχής) και δι' αυτού του τρόπου να προωθήσει λίγο ακόμα τον στρατηγικό στόχο της τού «ελέγχου» της Αν. Μεσογείου. Η Αθήνα, που φυσικά δεν θέλει -και λόγω Κύπρου- να αφήσει ανεξέλεγκτη την Τουρκία να «αλωνίζει» στην Αν. Μεσόγειο, έχει προωθήσει και τη στρατιωτική συνεργασία της με το Ισραήλ στην ίδια περιοχή με κοινές αεροπορικές ασκήσεις . Αυτό «το πλεονέκτημα» δύσκολα θα αφήσει η Αθήνα να εξανεμιστεί.

ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

1 σχόλιο:

  1. Εχθρός Μεγάλος της πατρίδας μας είναι ο κακός πολίτης-πολιτικός , είμαστε εμείς.Αν κάποτε μπούμε σε μια λογική σειρά ,με δικαιοσύνη-παιδεία-Ελληνορθόδοξα Ιδεώδη, δέσιμο της οικογένειας, γερά και σταθερά για ασφάλεια και ειρήνη στον τόπο που μας γέννησε , δεν έχουμε κανέναν απολύτως να φοβηθούμε.Ας μπεί κάποτε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση με σεμνότητα και τα πεινότητα ειλικρινή και όχι δήθεν...εν τάξει;Τότε όλοι θα πούμε "Δόξα τω δείξαντι το φως-Υπάρχει και μας βλέπει Θεός, αλλιώς... Λέω ναι στην Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, να γίνει Δήμευση περιουσιακών στιχείων των καταχραστών και εκτός κομμάτων, στο πύρ το εξώτερο για παραδειγματισμό. Φτάνει η κατηφόρα αυτού του όμορφου λαού με την κοιτίδα του πολιτισμού μας, την Ελλάδα μας. Βλέπομε το τυρί ,που μας δίνουν οι δήθεν "φίλοι μας" αλλά τη φάκα, δεν θέλουμε να την δούμε ή δεν την βλέπομε..." Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή