Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Ελλάδα: Δεν θα πάει στη Θράκη ο Ρ. Τ. Ερντογάν, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, διαβεβαιώνει ο Γ. Παπανδρέου

Δεν πρόκειται να μεταβεί στη Θράκη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψής του στην Αθήνα, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.


Ταυτόχρονα, ο Γ. Α. Παπανδρέου προειδοποίησε ότι για την κυβέρνηση «θα είναι πολιτικό casus belli για όποιον επιχειρήσει να συνδέσει τα εθνικά με τα οικονομικά θέματα», υπογραμμίζοντας ότι το μόνο που τα συνδέει είναι η κόκκινη γραμμή, που έχει τεθεί και αυτή είναι το συμφέρον της χώρας.

Ακόμα, ο κ.Παπανδρέου χαρακτήρισε «αναγκαία για την επιβίωση του έθνους», τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με την «Τρόικα», κάνοντας λόγο «για πατριωτική ευθύνη, το κόστος της οποίας αναλαμβάνουμε πλήρως».

Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε τη κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτική, καθώς, όπως είπε, η Τουρκία με την καθημερινή και συστηματική της επιθετικότητα, έχει συμβάλει «στο να φτάσει η οικονομία της χώρας στο ναδίρ».

«Τα μέτρα είναι αναγκαία για την προστασία, την επιβίωση, το μέλλον μας, για να σταθούμε γερά στα πόδια μας. Είναι πατριωτική ευθύνη, το κόστος της οποίας αναλαμβάνουμε πλήρως. Απαιτούνται αλλαγές τώρα, άμεσα, γιατί προέχει η επιβίωση του έθνους. Βρισκόμαστε σε επιτήρηση για την οικονομία μας, όμως, ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαστε σε επιτήρηση για κανένα άλλο θέμα. Αυτό είναι το πολιτικό μας κάζους μπέλι, αν κάποιος το τολμούσε κάτι τέτοιο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε:

«Θα δείχναμε φόβο αν καθόμασταν με σταυρωμένα χέρια και δεν παίρναμε πρωτοβουλίες, δεν εφαρμόζαμε πολιτική εξωστρέφειας για να ενδυναμώσουμε την παρουσία μας στο εξωτερικό. Η κινητικότητα μας και η αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών μας δίκαιων είναι απαραίτητη και αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν και την ενεργοποίηση του ελληνοτουρκικού Συμβουλίου, σημείωσε ότι είναι στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των προσπαθειών για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Οι προετοιμασίες γίνονται με σοβαρή, συστηματική προσπάθεια και η ατζέντα διευθετείται δια της διπλωματικής οδού. Σε κάθε περίπτωση κάθε ενέργεια και επαφή μου είτε με τον κ. Ερντογάν, είτε με οποιοδήποτε άλλο ηγέτη, είναι στο πλαίσιο ενίσχυσης της χώρας και της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων της»,υπογράμμισε ο κ Παπανδρέου.

Συμπλήρωσε δε ότι «ηγέτες ξένων χωρών είναι ευπρόσδεκτοι να μεταβούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, με την σύμφωνη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης".

Ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι θα μπορούσε να αναβληθεί για τρεις μήνες η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού, καθώς, όπως είπε, δεν είναι και η καλύτερη περίοδος για την Ελλάδα, που είναι καίρια τραυματισμένη .

Ακόμα ανέφερε ότι αν η Ελλάδα βρίσκεται στο ναδίρ της οικονομίας της, σε αυτό συνέβαλε και η συνεχής προκλητικότητα και επιθετικότητα του «κακού γείτονα της», της Τουρκίας.

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Καρατζαφέρης, με την συμπεριφορά της η Άγκυρα δεν δείχνει διάθεση για ανάπτυξη ενός ειρηνικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτό, καθώς μόνο από μια άσκηση που ματαιώσαμε εξοικονόμησε η χώρα 4 εκατ. ευρώ.

Κλείνοντας, τόνισε ότι ο κ. Ερτογάν εφαρμόζει πολιτική Οθωμανισμού, που μόνο απαιτήσεις έχει, για αυτό πρέπει η Ελλάδα να δείχνει την απαραίτητη προσοχή.

Ανταπαντώντας ο Γ. Α. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι θα ήταν λάθος να δώσουμε το σήμα ότι φοβόμαστε την όποια επίσκεψη από τον οποιοδήποτε ηγέτη και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να δείχνουμε φόβο, ιδιαίτερα σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή της χώρας μας».

«Η αυτοπεποίθηση της Ελλάδας είναι καίριο ζήτημα. Η κυβέρνηση θωρακίζει την ψυχολογία του έλληνα σε πραγματικές απειλές, είτε σχετίζονται με κερδοσκόπους, είτε με τα εθνικά μας θέματα», συμπλήρωσε.

Τέλος, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα για το περιεχόμενο των συνομιλιών, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώνει τόσο τη Βουλή όσο και τα κόμματα για την πορεία τους.

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Σφοδρές συγκρούσεις στην Μπανκόγκ

Ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του και δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα περίχωρα της Μπανγκόκ, στη Ταϊλάνδη όταν ο στρατός και η αστυνομία απάντησαν με πυροβολισμούς στον αέρα και πλαστικές σφαίρες στην προσπάθεια διαδηλωτών να κινηθούν εναντίον τους.
Σύμφωνα με μαρτυρίες τουλάχιστον 18 άτομα μεταφέρθηκαν τραυματισμένα στα νοσοκομεία. Ανάμεσά τους και ένας στρατιώτης που πυροβολήθηκε στο κεφάλι (πιθανόν από φίλια πυρά) για να υποκύψει λίγες ώρες αργότερα.
Τα επεισόδια συνέβησαν κοντά στο παλιό αεροδρόμιο στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας. Όταν ένα πλήθος από 2.000 διαδηλωτές που έφεραν και αυτοσχέδια όπλα πλησίασε στο αεροδρόμιο, οι δυνάμεις ασφάλειας απάντησαν με πυρά ενώ χρησιμοποιησαν και γκλομπ και ασπίδες για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές.
Πρόκειται για το πρώτο θύμα των δυνάμεων ασφαλείας κατά την αντιπαράθεση κυβέρνησης-διαδηλωτών, που ήδη μετρά επτά εβδομάδες, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 26 διαδηλωτές και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 1.000.
Νωρίτερα, ηγέτης των διαδηλωτών δήλωνε ότι «αν ο στρατός θεωρεί ότι πρέπει να μας εμποδίσει με τη βία, ας το κάνει. Δεν φοβόμαστε.».
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ένταση στη χώρα με τους διαδηλωτές που έχουν καταλάβει το κέντρο της πρωτεύουσας Μπανγκόκ να επιμένουν να ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και προκήρυξη πρόωρων εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπισίτ Βετζατζίβα δεν έχει αποκλείσει πλήρως το διάλογο, έχει θέσει όμως όρους, ζητώντας αποκλιμάκωση της έντασης.
Δηλώνει ότι δεν θα ανεχθεί εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πέρα από το αποκλεισμένο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας και διατηρεί την αστυνομία και το στρατό σε επιφυλακή, έτοιμους να συγκρουστούν με τους «κόκκινους διαδηλωτές».
Την Τρίτη, ο αποκλεισμός για τέσσερις ώρες τμήματος του μετρό της Μπανγκόκ προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος στην πόλη.
Επιπλέον, οικονομικοί παράγοντες στη χώρα προειδοποιούν η κατάσταση στη χώρα προκαλεί ζημιά στον τουρισμό και γενικότερα στην οικονομία της Ταϊλάνδης.
Σήμερα, το Φόρεϊν Όφις προειδοποίησε τους Βρετανούς να αποφύγουν τα ταξίδια στη Ταϊλάνδη εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ο Μπιν Λάντεν θέλει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, λέει πρώην σωματοφύλακάς του

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν επεδίκωκε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και αν βρεθούν στα χέρια του δεν θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει, λέει πρώην σωματοφύλακας του αρχηγού του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα. Ο Νάσερ αλ-Μπάχρι από την Υεμένη είχε εντολή να σκοτώσει τον Μπιν Λάντεν εάν κινδύνευε να συλληφθεί.
«Ο σεΐχης Οσάμα ονειρευόταν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και είμαι σίγουρος ότι εάν τα είχε στα χέρια του δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να τα χρησιμοποιήσει» δηλώνει ο πρώην φρουρός του Οσάμα μπιν Λάντεν στην αραβόφωνη εφημερίδα Al-Quds Al-Arabi με έδρα το Λονδίνο.
Κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια που φιλοξένησε στην Ουάσινγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα, η αμερικανική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι η Αλ Κάιντα έχει εκδηλώσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και προειδοποίησε για μία «πραγματική απειλή, μεγάλη και αυξανόμενη».
«Η Αλ Κάιντα επιχειρεί εδώ και 15 χρόνια να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και το ενδιαφέρον της γι' αυτά παραμένει προς το παρόν πολύ ενεργό» δήλωσε κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου ο σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα για την πάταξη της τρομοκρατίας, Τζον Μπρέναν.
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι η πιθανότητα να πέσει στα χέρια μιας τρομοκρατικής οργάνωσης ένα πυρηνικό όπλο αποτελεί «την μεγαλύτερη απειλή κατά της ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ο Νάσερ αλ-Μπάχρι -ο οποίος εγκατέλειψε την Αλ Κάιντα και το Αφγανιστάν το 2000- συνυπογράφει μαζί με έναν Γάλλο δημοσιογράφο ένα βιβλίο, στο οποίο περιγράφει τη ζωή του δίπλα στον Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Όπως δήλωσε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) βασικός σκοπός του βιβλίου του είναι να αποτρέψει νέους ανθρώπους να ενταχθούν στην τρομοκρατική οργάνωση, να πουν όχι στους τρομοκράτες.
Ως υποστηρικτής της τζιχάντ (ιερού πολέμου) κατά της «αδικίας της Δύσης», ο Αλ-Μπάχρι εντάχθηκε στις Αλ Κάιντα, αλλά δεν την «βρήκε πολύ πειστική από το εσωτερικό».

Ο Νάσερ αλ-Μπάχρι ζει σήμερα με την οικογένειά του στην Υεμένη.

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ.


ΦΛΟΡΙΔΑ. Με επιτυχία εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ το Χ-37Β, ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο που σχεδιάστηκε για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού, το οποίο είναι και το πρώτο σκάφος του είδους. Το σκάφος, αφού ολοκληρώσει μια σειρά από πειράματα τα οποία σχεδιάστηκαν για την παρθενική του αποστολή, θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα και θα προσγειωθεί στην αεροπορική βάση Βάντεμπεργκ στην Καλιφόρνια με εντελώς αυτόνομους μηχανισμούς, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων. Το Χ-37Β έχει μήκος 9 μ., ύψος 4,5 μ. και είναι σχεδιασμένο για να μπορεί να βρίσκεται σε τροχιά επί 270 ημέρες. Η ενέργειά του εξασφαλίζεται από ηλιακές κυψέλες και μπαταρίες λιθίου. Ελάχιστα στοιχεία έχουν διαρρεύσει για τον τεχνολογικό εξοπλισμό του και τις δυνατότητές του αλλά, όπως είναι ευνόητο, εκτός από ερευνητικούς και επιστημονικούς σκοπούς, το σκάφος θα μπορεί να εκτελεί αποστολές κατασκοπείας.

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε στέλεχος της Χαμάς


Ένα στέλεχος της Χαμάς έχασε τη ζωή του από ισραηλινά πυρά όταν περικυκλώθηκε η κατοικία του στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης.
Πρόκειται για τον Αλί Σουέιτι, 40 ετών, ο οποίος καταζητούνταν από το Ισραήλ από το 2004, ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές.
Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι στρατιώτες περικύκλωσαν την κατοικία του Σουέιτι στο Μπείτ Αουά κοντά στη Χεβρώνα τα ξημερώματα της Δευτέρας. Προσθέτουν ότι άνοιξαν πυρ όταν το μέλος της Χαμάς αρνήθηκε να παραδοθεί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, «ο τρομοκράτης συνέχισε να βάλλει κατά των στρατιωτών, μέχρι που έχασε τη ζωή του». Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.
Ο Σουέιτι ήταν μέλος των Ταξιαρχιών αλ-Κασάμ και κατά το Ισραήλ φέρεται να έχει ανάμειξη σε επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων όπως και το θάνατο συνοριοφύλακα το 2004.

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Δοκιμές πυραύλων από τους Φρουρούς της Επανάστασης στη διάρκεια ασκήσεων στο Ιράν














Πέντε πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια πολεμικών γυμνασίων από τους Φρουρούς της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ, την ώρα που διοικητής προειδοποιεί ότι όποιος επιχειρήσει επίθεση κατά της Τεχεράνης «θα το μετανιώσει».
Οι πύραυλοι -εδάφους-θαλάσσης και θαλάσσης-θαλάσσης- εκτοξεύθηκαν ταυτόχρονα εναντίον των καθορισμένων στόχων, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Ο ένας από τους πυραύλους είχε βεληνεκές 300 χλμ., μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars και πρόσθεσε ότι πραγματοποιήθηκε δοκιμή δυο ακόμα πυραύλων, του Νουρ (που σημαίνει «φως») και του Νασρ (που σημαίνει «νίκη»).
Τα χερσαία, αεροπορικά και ναυτικά πολεμικά γυμνάσια διεξάγονται στα στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν, σύμφωνα με τον στρατηγό Χοσεΐν Σαλαμί, υπαρχηγό των Φρουρών της Επανάστασης.
Στόχος, κατά τους Φρουρούς της επανάστασης είναι η διατήρηση της ασφάλειας και στην περιοχή ενώ τα γυμνάσια «δεν είναι απειλή για τις φιλικές χώρες».
Ωστόσο, μιλώντας κατά την τέταρτη ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων, ο διοικητής Μασούντ Γιατσαγέρι δήλωσε ότι το Ιράν διαθέτει σχέδιο «αναχαίτισης» που θα κάνει τους «εχθρούς» του Ιράν, όπως είπε, να το «μετανιώσουν» σε περίπτωση επίθεσης κατά της Τεχεράνης.
«Αυτοί που ήρθαν (από μακριά) στην περιοχή μας πρέπει να φύγουν, γιατί τους θεωρούμε εχθρούς» δήλωσε, αναφερόμενος στην στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
Επίσης στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης ανακοίνωσε ότι αναγνωριστικός πύραυλος που δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, θα εκτοξευτεί σύντομα, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars.
Οι στρατιωτικές ασκήσεις γίνονται σε μια περίοδο που η Δύση επιχειρεί να συμφωνήσει για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Μάλιστα, την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας δήλωσε, μετά από συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να συνεργαστεί με τη Δύση στο θέμα των πυρηνικών, εάν δεν επιθυμεί την επιβολή κυρώσεων.

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Κοινή αντιπυραυλική ασπίδα Ρωσίας και ΝΑΤΟ


Η νέα συμφωνία SΤΑRΤ (για τη μείωση των πυρηνικών όπλων ΗΠΑ και Ρωσίας) που υπεγράφη προ δύο εβδομάδων από τους προέδρους Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Μπαράκ Ομπάμα αποτελεί ένα ιστορικό επίτευγμα και μπορεί να εμπνεύσει για περαιτέρω πρόοδο στον έλεγχο των εξοπλισμών παγκοσμίως. Αλλά την ίδια ώρα οφείλουμε να είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ για να αμυνθούμε, μια διαπίστωση λιγότερο ενθαρρυντική.
Η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής και τα μέσα παραγωγής τους απειλούν τόσο τους συμμάχους του ΝΑΤΟ όσο και τη Ρωσία. Μια ματιά στις σύγχρονες τάσεις δείχνει ότι περισσότερες από 30 χώρες έχουν πυραυλικά συστήματα ή βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξής τους. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτοί οι πύραυλοι θα μπορούσαν να απειλήσουν περιοχές και πληθυσμούς της Ευρώπης.
Το Ιράν είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Εχει υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών αλλά αναπτύσσει ένα πυρηνικό πρόγραμμα που ισχυρίζεται ότι είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. Αλλά έχει προχωρήσει πολύ πιο μακριά απ΄ όσο είναι απαραίτητο για ένα καθαρά ειρηνικό πρόγραμμα.
Επίσης το Ιράν διαθέτει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων. Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν διακηρύξει ότι το βεληνεκές των τροποποιημένων πυραύλων τους Shahab-3 φθάνει τα 2.000 χιλιόμετρα, θέτοντας χώρες της Συμμαχίας όπως είναι η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία εντός στόχου.
Τον προηγούμενο Φεβρουάριο το Ιράν παρουσίασε τον εκτοξευτήρα SΑFΙR-2. Πρόκειται για σημαντικό στάδιο της διαδικασίας ανάπτυξης πυραύλων μέσου βεληνεκούς και διηπειρωτικών. Αν ολοκληρώσει την ανάπτυξη των πυραύλων αυτών, ολόκληρη η Ευρώπη- και η Ρωσία- θα βρεθούν εντός στόχου.
Οσοι κατασκευάζουν πυρηνικά πρέπει να γνωρίζουν ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι αταλάντευτοι στη δέσμευσή τους για συλλογική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών αντιποίνων. Αντιμέτωποι με τη διάδοση της πυρηνικής τεχνολογίας, με απρόβλεπτα καθεστώτα και απρόβλεπτους ηγέτες, το χρωστούμε στους λαούς μας να τελειοποιήσουμε τις αποτρεπτικές μας δυνατότητες με αποτελεσματικά αντιπυραυλικά συστήματα.
Ενα πραγματικά κοινό ευρωατλαντικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θα επεδείκνυε τη συλλογική βούληση του ΝΑΤΟ, όχι μόνο να αμυνθεί εναντίον των νέων απειλών τού σήμερα και του αύριο, αλλά και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχει τίποτε να κερδίσει κάποιος από την απόκτηση πυραύλων. Γίνεται πολλή συζήτηση αυτές τις ημέρες για το σχήμα της ευρωατλαντικής ασφάλειας. Η Ρωσία, ειδικό τερα, έχει επικεντρωθεί σε συνθήκες, διασκέψεις και πολιτικούς διακανονισμούς.
Ας το ξεκαθαρίσουμε: όλα αυτά μπορούν να είναι χρήσιμα και σημαντικά. ΝΑΤΟ και Ρωσία πρέπει να μιλήσουμε. Πρέπει να αναζητήσουμε κοινές πολιτικές προσεγγίσεις, για πολλές από τις οποίες συμφωνήσαμε στο παρελθόν και θα μπορούσαμε εύκολα να τις ασπαστούμε και πάλι. Αλλά ένα κοινό σχήμα ασφαλείας πρέπει να κινηθεί πέραν των λεπτομερειών. Πρέπει να οικοδομηθεί. Και η πυραυλική άμυνα είναι ένας ασφαλής τρόπος για να γίνει αυτό.
Υπ΄ αυτό το πρίσμα, η είδηση ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν για τη νέα SΤΑRΤ, βάσει της οποίας θα καταστραφούν σημαντικές ποσότητες των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών, δίνει ένα καλό προηγούμενο. Αυτή η νέα συμφωνία καθιστά τον κόσμο ασφαλέστερο, και θα δώσει ώθηση στη συνεργασία με τη Ρωσία σε άλλα πεδία, ειδικότερα στις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ. Από την ανάληψη των καθηκόντων μου το περασμένο καλοκαίρι, έχω αφιερώσει πολύ χρόνο και κόπο στην αναζωογόνηση της σχέσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, επιτυγχάνοντας πρόοδο σε αρκετούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κοινής αναθεώρησης των υφισταμένων απειλών και προκλήσεων. Αλλά είναι καιρός να κοιτάξουμε την πυραυλική άμυνα ως ακόμη μία ευκαιρία να μας ενώσει.
Χρειαζόμαστε ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που θα περιλαμβάνει όχι μόνον όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ αλλά και τη Ρωσία. Οσο περισσότερο η πυραυλική άμυνα αντιμετωπίζεται ως μια κοινή ασπίδα ασφαλείας- που κατασκευάσαμε, υποστηρίξαμε και λειτουργούμε από κοινού-, τόσο περισσότερο οι άνθρωποι από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ θα ξέρουν ότι είναι μέλη μιας κοινότητας. Μια τέτοια ασπίδα θα συμβόλιζε πειστικά το ότι η Ρωσία είναι πλήρες μέλος της ευρωατλαντικής οικογένειας, που μοιράζεται τα κόστη και τις ωφέλειες. Γι΄ αυτούς τους λόγους, έφθασε η ώρα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Χρειαζόμαστε μιαν απόφαση από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του Νοεμβρίου, ότι η αντιπυραυλική άμυνα αποτελεί αποστολή της Συμμαχίας και πως θα εξαντλήσουμε κάθε ευκαιρία για συνεργασία με τη Ρωσία.
Αλλά και η Ρωσία πρέπει να πάρει αποφάσεις. Να εκλάβει την αντιπυραυλική άμυνα ως ευκαιρία και όχι ως απειλή. Αν αυτό συμβεί, μπορούμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός συστήματος το οποίο όχι μόνο θα υπερασπίζεται την ευρωατλαντική κοινότητα αλλά και θα την ενώνει.
Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έχει δώσει μια τεράστια ευκαιρία να επιτύχουμε τον στόχο μας για μια Ευρώπη ενιαία, ελεύθερη και ειρηνική. Δεν έχουμε φθάσει ακριβώς εκεί, αλλά πλησιάζουμε. Η αντιπυραυλική άμυνα μπορεί να αποτελέσει τμήμα αυτής της θετικής διεθνούς τάσης.

Ο κ. Αντερς Φογκ Ράσμουσεν είναι Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Στο ψυγείο μπήκε η «ιστορική» προσέγγιση Αρμενίας και Τουρκίας


ΕΡΕΒΑΝ Η βασική της αρχιτέκτων Χίλαρι Κλίντον είχε βιαστεί να τη χαρακτηρίσει «ιστορική», αλλά λίγους μήνες αργότερα όλα δείχνουν πως «πνέει τα λοίσθια»: η περίφημη συμφωνία αποκατάστασης των σχέσεων Αρμενίας και Τουρκίας βρίσκεται από χθες και επισήμως στο «ψυγείο» της αρμενικής Βουλής, καθώς τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας αποφάσισαν να παγώσουν μέχρι νεωτέρας τη διαδικασία επικύρωσης.
Το «πάγωμα» επιβεβαίωσε και ο άνθρωπος που την υπέγραψε, έστω και υπό την πίεση των μεγάλων δυνάμεωνο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν. «Θα εξετάσουμε το αν θα προχωρήσουμε όταν πειστούμε ότι υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον στην Τουρκίακαι όταν θα υπάρχει στην Αγκυρα μια ηγεσία έτοιμη να δεσμευθεί εκ νέου για την ομαλοποίηση της διαδικασίας» είπε σε διάγγελμα, ρίχνοντας όλη την ευθύνη για το αδιέξοδο στην τουρκική πλευρά.
«Η Αρμενία πρέπει να διατηρήσει την υπογραφή της σε αυτά τα πρωτοκόλλα επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε τη σημερινή δυναμική για την εξομάλυνση των σχέσεων, επειδή θέλουμε την ειρήνη» πρόσθεσε πάντως ο αρμένιος πρόεδρος. Παρομοίως ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να δηλώσει, μετά την ανακοίνωση του παγώματος, ότι «παραμένει δεσμευμένος σε μια επαναπροσέγ- γιση με την Αρμενία».
Τα τρία κόμματα που έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Αρμενίας κατηγόρησαν ευθέως την Τουρκία πως θέτει συνεχώς νέες «προϋποθέσεις» για την επικύρωση των συμφωνιών, εκβιάζοντας ουσιαστικά τη χώρα τους. «Δεδομένου ότι η τουρκική πλευρά αρνείται να επικυρώσει τα πρωτόκολλα χωρίς να θέσει όρους, και σε εύλογο χρόνο, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να διακόψουμε τη διαδικασία» αναφέρουν τα τρία κόμματα.
Η απόφαση της Αρμενίας έρχεται πάντως αμέσως μετά τη νέα «έκκληση» του άρτι αφιχθέντος από την Ουάσιγκτον τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου , ο οποίος ζήτησε από την Αρμενία να «συνεργαστεί» προκειμένου να επικυρωθούν τα πρωτόκολλα συνεργασίας, και δύο ημέρες πριν από τη μεγάλη εκδήλωση μνήμης που διοργανώνεται αύριο για τη γενοκτονία των Αρμενίων στην πλατεία Ταξίμ της Πόλης, με τη συμμετοχή πολλών διανοουμένων και προσωπικοτήτων και από τα δύο έθνη. Μια εκδήλωση που όλοι εύχονται να μη σημαδευτεί από πράξεις βίας, αφού το θέμα της γενοκτονίας του 1915 παραμένει- μαζί βέβαια με το Κουρδικό- το μεγαλύτερο ιστορικό «ταμπού» για την Τουρκία.

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Μπάιντεν: H Kίνα θα δεχτεί τις κυρώσεις κατά του Ιράν

Ο Aμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Κίνα «πρόκειται να αποδεχτεί τις οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν» που ενδέχεται να επιβληθούν λόγω της εμμονής της Τεχεράνης στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η δήλωσή του έγινε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
«Η Κίνα πρόκειται να αποδεχτεί τις κυρώσεις», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν απαντώντας σε ερώτηση του Τύπου, διαβεβαιώνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που ολόκληρος ο κόσμος είναι ενωμένος στο ζήτημα αυτό θεωρώντας ότι το Ιράν ξεπέρασε τα όρια».
«Είναι πιο απομονωμένοι (οι ιρανοί ηγέτες) από ποτέ, τόσο μεταξύ του λαού όσο και σε όλη την περιοχή' της Μέσης Ανατολής, πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν αναφερόμενος στους φόβους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους πως το Ιράν επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα καλυπτόμενο πίσω από το πρόγραμμα που ισχυρίζεται ότι θα εξυπηρετεί μόνο ειρηνικούς σκοπούς.
-Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ.Μπάιντεν τόνισε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιτεθεί στο Ιράν για να αποτρέψει την Ισλαμική αυτή Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
«Δεν πρόκειται να κάνουν κάτι τέτοιο», ανέφερε ο αμερικανός αντιπρόεδρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, και καταλήγοντας επισήμανε ότι και οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν την επιβολή νέων αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης από τον ΟΗΕ στην περίπτωση που αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

O ρώσικος στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα παραμείνει σε ουκρανική επικράτεια


Συμφωνία Μόσχας-Κιέβου
Σε συμφωνία για την επέκταση της παραμονής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας σε ουκρανική επικράτεια και μετά το 2017 κατέληξαν οι πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ρωσίας, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Πρόκειται για μία κίνηση που δείχνει τα πρώτα δείγματα βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της Ουκρανίας ο κ. Βίκτορ Γιανούκοβιτς.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα επεκτείνει την ενοικίαση της βάσης στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και μετά το 2017.
Ο προκάτοχός του, κ. Βίκτορ Γιούστσενκο, αντιδρούσε, λέγοντας ότι ο στόλος αποτελεί «εχθρική παρουσία» σε ουκρανική επικράτεια.
Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Ρωσίας, ο κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι, ως αντάλλαγμα, η Μόσχα θα μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου με το οποίο προμηθεύει την Ουκρανία.
Ο κ. Ντ. Μεντβέντεφ πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στην Ουκρανία.

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Νέα δεδομένα στην Κύπρο



Σχετικά με τις προχθεσινές εκλογές στα κατεχόμενα της Κύπρου, για την ώρα, ένα είναι βέβαιο: Υπάρχουν νέα δεδομένα στη Μεγαλόνησο. Αν αυτά τα νέα δεδομένα μετεξελιχθούν και σε «νέα τετελεσμένα», μένει να το δούμε. Και θα το δούμε πολύ σύντομα, επειδή εκκρεμεί η συνέχιση και ολοκλήρωση των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων.


Νέος «πρόεδρος» στα κατεχόμενα είναι ο κ. Ντερβίς Ερογλου, αρχηγός του κόμματος «Εθνική Ενότητα», το οποίο κινείται στο δεξιό χώρο και εκφράζει, εν πολλοίς, απόψεις του, αλήστου μνήμης, Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κ. Ερογλου βγήκε από τον πρώτο γύρο με 50,38% (έναντι 42,8% του κ. Ταλάτ), διότι πήρε τις ψήφους των περισσοτέρων άλλοτε οπαδών του Ντενκτάς, τις ψήφους των εποίκων και σημαντικό τμήμα των ψήφων εκείνων που δυσανασχετούν με την «οικονομική απομόνωση των Τουρκοκυπρίων».

Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων δεν είναι, φυσικά, ουρανοκατέβατος. Καταγόμενος από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, βρίσκεται στο πολιτικό κουρμπέτι από το 1976.

Και στα 72 του, σήμερα, έχει χρηματίσει μέχρι τώρα 6 φορές «υπουργός» και δυο φορές «πρωθυπουργός» στα κατεχόμενα.

Η πρώτη, μετά την εκλογή του, δήλωση του κ. Ερογλου είναι αμφίσημη: Από το ένα μέρος διαβεβαίωσε: «Εκλέχθηκα για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και όχι για να εμποδίσω τις διαπραγματεύσεις». Από το άλλο, όμως, μέρος τόνισε: «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει στο τραπέζι μια λύση, τότε θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα…».

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Στ. Στεφάνου, με δηλώσεις του, χαρακτήρισε την εκλογή Ερογλου, ως αρνητική εξέλιξη, με δεδομένες τις θέσεις του και τις εθνικιστικές ιδέες του…

Υπάρχει, βεβαίως, και η Αγκυρα. Υπάρχει και ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ερντογάν, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του κ. Ταλάτ, ο οποίος επιθυμεί σύντομη λύση του Κυπριακού (πάνω σε κάποια ανεκτή παραλλαγή του «Σχεδίου Ανάν») και ο οποίος έχει θέσει τη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των γενικότερων ευρωπαϊκών σχεδιασμών του.

Αν, φυσικά, είναι έτσι. Δηλαδή, αν πράγματι, η τουρκική ηγεσία επιθυμεί μια λύση του Κυπριακού, ειλικρινώς, και δεν υποκρίνεται. Διότι, αν η επιθυμία της είναι υποκριτική, η εκλογή του κ. Ερογλου, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως πρόσχημα, ώστε η κατάσταση να διαιωνίζεται και τα «τετελεσμένα» να παραμείνουν τετελεσμένα – χωρίς εισαγωγικά.

Όπως και να έχουν, όμως, τα πράγματα, υπό τη σκιά των νέων δεδομένων, είναι απολύτως σαφές και απολύτως αναγκαίο:

* Να αποκατασταθεί αμέσως η ενότητα του εσωτερικού μετώπου στην Κύπρο, το οποίο έχει υποστεί ρωγμές, με την ευθύνη όλων σχεδόν των κομμάτων.

* Να υπάρχει καθημερινή διαβούλευση ανάμεσα σε Λευκωσία και Αθήνα, περί του εκάστοτε πρακτέου, ακόμη και σε λεπτομέρειες.

* Να πράξουν, παν το δυνατόν, Αθήνα και Λευκωσία, προκειμένου να ασκηθεί διεθνώς πίεση στην Αγκυρα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, από όποιο σημείο σταμάτησαν.

Διότι, ουσιαστικά, με την Αγκυρα διαπραγματευόμαστε!

Ν. Κορέα: Διάψευση φημών περί επικείμενης πυρηνικής δοκιμής από την Πιονγκγιάνγκ


Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται για τρίτη πυρηνική δοκιμή τον Μάιο ή τον Ιούνιο, δήλωσε ο νοτιοκορεάτης ΥΠΕΞ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας διέψευσε σήμερα πληροφορία ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια τρίτη πυρηνική δοκιμή τον Μάιο ή τον Ιούνιο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο.
«Εάν η Βόρεια Κορέα έκανε τέτοιες προετοιμασίες, θα υπήρχαν κάποιες σχετικές ενδείξεις. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τέτοιες ενδείξεις», τόνισε ο Μου Μιουνγκ-χουάν αναφερόμενος σε πληροφορία που μετέδωσε το νοτιοκορεατικό ραδιόφωνο ΥΤΝ.

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Απογοήτευση Ομπάμα για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή

Είναι, άραγε, η Μέση Ανατολή ένας «τείχος» για το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Ομπάμα;
Ενώ βρίσκεται σε «νεκρό σημείο» η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, στην Ουάσινγκτον ο καιροσκοπισμός «καλά κρατεί» αναφορικά με το κατά πόσον είναι εφικτό οι δύο πλευρές να αποδεχθούν και να προωθήσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο του ίδιου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Όμως, η προοπτική μιας αμερικανικής νέας στρατηγικής για το γεωγραφικό χώρο της Μέσης Ανατολής, «αμαυρώνεται» από τη σθεναρή εχθρότητα που χωρίζει τις δύο πλευρές, τις «νωπές» προστριβές των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όσο και τις ενδοπαλαιστινιακές διαιρέσεις.
Για τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ ισχύει ό,τι ίσχυσε και για τους προκατόχους του, που επί μακρόν ασχολήθηκαν με το «Μεσανατολικό», δηλαδή νοιώθει απογοήτευση, οργή, αλλά και μειωμένη αποφασιστικότητα για να φέρει την προσπάθεια σε πέρας, αφού «εισέπραξε» περισσότερα «πισωγυρίσματα» παρά επιτυχίες στο διαπραγματευτικό «μέτωπο», όσο διήρκεσε το πρώτο έτος παραμονής του στον Λευκό Οίκο.
«Αυτό που αληθεύει, είναι ότι σε ορισμένο τύπο διενέξεων οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλουν τις λύσεις τους, όσο οι εμπλεκόμενοι δεν απέχουν από τα πολύ παλαιά ανακλαστικά του ανταγωνισμού τους», για να επαναλάβουμε τη διατύπωση για το Μεσανατολικό που ο πρόεδρος Ομπάμα χρησιμοποίησε προ ημερών.

Πρωτίστως, να αποκλιμακωθούν οι μεγάλες εντάσεις...

Ενώ κανένας δεν πιστεύει σήμερα σε μία επιβαλλόμενη από την Ουάσιγκτον λύση στο χρόνιο πρόβλημα, υπάρχουν όμως παρατηρητές που εκτιμούν ότι με ένα φιλόδοξο σχέδιο, που να εστιάζει την προσοχή των πλευρών στα «μεγάλα προβλήματα», μπορεί να αποκλιμακωθούν οι μεγάλες εντάσεις από τα «περιφερειακά θέματα» της διένεξης, που προκαλούν μεγάλες συγκινήσεις.
Όπως εντούτοις συνομολογείται, τυχόν δημοσιοποίηση τέτοιου σχεδίου, τώρα, «θα αποτελούσε επιχείρηση πολύ υψηλού κινδύνου». «Αν το αμερικανικό σχέδιο δε γίνει αποδεκτό από τις δύο πλευρές, τότε ο πρόεδρος Ομπάμα θα έχει αποδυναμώσει την πολυτιμότερη διπλωματική πρωτοβουλία του», συνομολογείται ακόμα, ενώ πολύ καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν πως ο πρόεδρος Ομπάμα κλίνει προς τη «φόρμουλα Μπιλ Κλίντον» γιά το Μεσανατολικό-λύση στο προσφυγικό ζήτημα, εγγύηση της ασφάλειας του εβραϊκού κράτους, αλλά και του παλαιστινιακού, ένα παλαιστινιακό ανεξάρτητο κράτος στη Λωρίδα της Γάζας και σε πολλά εδάφη στη Δυτική όχθη
Στο μεταξύ, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ήλθαν σε διπλωματική προστριβή τον Μάρτιο, όταν ενώ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάϊντεν επισκεπτόταν επίσημα το εβραϊκό κράτος, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κάνει νέο οικισμό στην ανατολική Ιερουσαλήμ με τον αραβικό πληθυσμό, την «υποψήφια» πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Όμως και σήμερα ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν απέκλινε, ούτε κατά το ελάχιστο, όταν έκρινε μιλώντας με το αμερικανικό δίκτυο ABC ότι «είναι απαράδεκτο οι Παλαιστίνιοι να ζητούν να ανασταλεί ο κάθε ισραηλινός εποικισμός στην ανατολική Ιερουσαλήμ».
Πιθανόν, λοιπόν, η ποθητή λύση να έγκειται στην υποβολή ενός αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου πολύ καλά διατυπωμένου και με προοπτική, που να υποστηριχθεί από την Ουάσινγκτον, αποφασιστικά, με τρεις-τέσσερις «ρελάνς» την κατάλληλη χρονική στιγμή...αυτή είναι κι η πεμπτουσία της πρότασης του ισραηλινού παλαιού διπλωμάτη Ντάνιελ Λεβί, που σήμερα θητεύει ως εμπειρογνώμων στο αμερικανικό «Ίδρυμα για τη Νέα Αμερική».
Όμως, αντιλέγουν διπλωματικοί παρατηρητές, κάτι τέτοιο θα προϋποθέτει ταυτοχρόνως ότι, μία δεξιά ισραηλινή κυβέρνηση, η «Φάταχ» αλλά κι η ριζοσπαστική «Χαμάς» και, τέλος, η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση θα θελήσουν «ν αγκαλιάσουν» παρόμοια ειρηνευτική πρόταση και να την υλοποιήσουν έως την τελική της ευόδωση...

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Να εγκαταλείψουν «άμεσα» τη χερσόνησο του Σινά καλεί του πολίτες του το Ισραήλ


Επείγουσα προειδοποίηση στους πολίτες του να εγκαταλείψουν την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά εξέδωσε την Τρίτη το Ισραήλ.
Στην προειδοποίηση γίνεται αναφορά σε ύπαρξη «σημαντικών στοιχείων για απόπειρες τρομοκρατών να απάγουν Ισραηλινούς στη χερσόνησο».
Η δήλωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ ζητά επίσης, κατά ασυνήθιστο τρόπο, από όσους Ισραηλινούς επισκέπτονται την περιοχή να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους.

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Ελλάδα: Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Παπανδρέου, Ρ.Τ. Ερντογάν εν όψει της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού στην Aθήνα στα μέσα Μαίου

Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε σήμερα το απόγευμα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταίπ Ερντογάν, ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Ελλάδα, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Πρωθυπουργού.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και ο τούρκος πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, συζήτησαν τον προσδιορισμό του χρόνου πραγματοποίησης της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Ελλάδα, και συμφωνήθηκε αυτή να πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου.
Οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν, για την καλύτερη προετοιμασία της επίσκεψης, να πραγματοποιηθούν σύντομα συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων Υπουργών που θα συμμετάσχουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς των Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Οικονομικής Συνεργασίας.

Τουλάχιστον 20 νεκροί από εκρήξεις βομβων σε κέντρο προσφύγων του Πακιστάν


Είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από εκρήξεις σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στο βορειοδυτικό Πακιστάν.
«Οι άνθρωποι περίμεναν στην ουρά στο γραφείο καταγραφής όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε μια επίθεση αυτοκτονίας και ακολούθησε και δεύτερη έκρηξη, κοντά στην πόλη Κοχάτ.

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Oδός Αχμέτ Σαδίκ, ο δρόμος του πατριαρχείου!ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ.

Από ένα εκατομμύριο δρόμους στην αχανή Κωνσταντινούπολη -θέλοντας να τιμήσουν τον εμπνευστή του τουρκισμού στην Θράκη- έβαλαν το όνομά του, μετονομάζοντας τον υφιστάμενο δρόμο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου καταλήγει όλος ο ελληνισμός


Οδός Αχμέτ Σαδίκ μετονομάστηκε ο δρόμος μπροστά από το οικουμενικό πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και η εντυπωσιακή πινακίδα τοποθετήθηκε στον αυλόγυρο του χριστιανικού ιδρύματος, αποτελώντας τη νέα πρόκληση των Τούρκων που θέλοντας να δώσουν το στίγμα της παρουσίας του εμπνευστή του τουρκισμού στην ελληνική Θράκη το έπραξαν άμεσα.
Η φωτογραφία είναι ο αψευδής μάρτυρας του όλου εγχειρήματος που έγινε μελετημένα κι επελέγη η οδός όπου οπωσδήποτε θα πάει κάθε έλληνας και ξένος επισκέπτης της Κωνσταντινούπολης. Λίγα μέτρα πιο κάτω είναι το επιβλητικό Μαράσλειο δημοτικό σχολείο που έκλεισε ελλείψει μαθητών, ενώ η τουρκική σημαία φιγουράρει στο νεκρό κτήριο μόνο και μόνο επειδή ανήκει στην ελληνική ομογένεια.


Θυμίζουμε ότι o γιατρός Αχμέτ Σαδίκ εξελέγη τον Ιούνιο ’89 με 22.216 ψήφους και στη συνέχεια τον Μάρτιο 1990 με 28.811 ψήφους με τον συνδυασμό «Εμπιστοσύνη» Κομοτηνής. Ο ιμάμης Αχμέτ Φαΐκογλου πέρασε πρώτα από το ΠΑΣΟΚ το 1981 και στη συνέχεια το 1989 και 1990 με τον συνδυασμό «Πεπρωμένο» της Ξάνθης. Οι δύο τους, ανεξάρτητοι βουλευτές στήριζαν σε κρίσιμες ψηφοφορίες την επίπλαστη πλειοψηφία τής τότε κυβερνήσεως, ήσαν όμως με την παρουσία και τη δράση τους εξαιρετικά προκλητικοί, αναφερόμενοι σε «τουρκική» μειονότητα της Θράκης και προκαλώντας συνεχώς εκρηκτικά επεισόδια, την ίδια εποχή που ο Στέλιος Παπαθεμελής ζητούσε να του πουν τα ονόματα των χριστιανών βουλευτών στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αρεστοί του περιβάλλοντος του ψευτομουφτή Μεχμέτ Εμίν Αγγά είχαν ανοικτή γραμμή με την Άγκυρα και κυριολεκτικά καταδυνάστευαν ως κράτος εν κράτη τη μειονότητα που δεν τολμούσε να εκφραστεί. Ο θάνατος του Σαδίκ σε τροχαίο τον Ιούλιο του ’95 σταμάτησε τη ταραχοποιό δράση του που συνέχιζε και ως απλός πολίτης με διαρκείς πρωτοβουλίες. Κάποιοι προσπάθησαν να ψελλίσουν ερωτηματικά για τις συνθήκες με τις οποίες έγινε το τροχαίο και χρόνια αργότερα δίνοντας συνεντεύξεις στο εξωτερικό αλλά ποτέ δεν αμφισβήτησαν τα στοιχεία με νομικό τρόπο.

Η Τουρκία τον έχρισε ως εθνικό ήρωα αφού τον ετοίμαζε ως τον «Ντεκτάς» της Θράκης. Η βιογραφία του περιέχεται σε σχολικά βιβλία, καθιερώθηκαν βραβεία στο όνομά του δόθηκαν δρόμοι, ως και η γέφυρα της Ρεδαιστού, λέγεται Αχμέτ Σαδίκ, έγιναν γιορτές παραχωρήθηκαν ακίνητα και προνόμια στην σύζυγο και τα παιδιά του που απολαμβάνουν της συμπαράστασης του τουρκικού κράτους. Το ετήσιο μνημόσυνό του στην Κομοτηνή καλύπτεται από αντιπροσωπείες όλων των τουρκικών κομμάτων 15 χρόνια μετά τον θάνατό του οφειλόμενο σε τροχαίο ατύχημα.

Ινδικός πύραυλος με δορυφόρο συνετρίβη στη θάλασσα


Νέο Δελχί - Πέμπτη 15 Απριλίου 2010
Ινδικός πύραυλος εγχώριας τεχνολογίας, ο οποίος επρόκειτο να θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο 2,2 τόνων, συνετρίβη στον Κόλπο της Βεγγάλης λίγα λεπτά μετά την εκτόξευσή του την Πέμπτη. Η αποτυχία καταφέρει σημαντικό πλήγμα στη φιλοδοξία της Ινδίας να γίνει διαστημική δύναμη.
Ο GSLV ήταν ο πρώτος πύραυλος που βασίζεται σε κρυογονικό πυραυλοκινητήρα ινδικής τεχνολογίας. Οι κρυογονικοί πύραυλοι χρησιμοποιούν υγροποιημένα καύσιμα και μπορούν να μεταφέρουν φορτία σε υψηλότερες τροχιές, όπως οι γεωσύγχρονες τροχιές σε απόσταση περίπου 37.000 χλμ από τη Γη.
Αντίστοιχες τεχνολογίες έχουν αναπτύξει μέχρι σήμερα μόνο οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Κίνα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας είχε προσπαθήσει να αγοράσει κρυογονική τεχνολογία από τη Ρωσία, ωστόσο η αντίδραση των ΗΠΑ τον ανάγκασε να δαπανήσει 18 χρόνια ερευνών για την ανάπτυξη αντίστοιχης εγχώριας τεχνολογίας.
Οι επιστήμονες του διαστημικού κέντρου της Σριχαρικότα, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό κρατίδιο του Αντρα Πραντές, εκτιμούν ότι η αποτυχία οφείλεται πιθανότατα στη μη πυροδότηση του κρυογονικού σταδίου του πυραύλου, περίπου 8 λεπτά μετά την εκτόξευση.
Το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας ξεκίνησε το 1963 και τον Αύγουστο του 2008 εκτόξευσε την πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή του στη Σελήνη.
Η χώρα προσπαθεί τώρα να γίνει σημαντικός παίκτης στην επικερδή αγορά εκτόξευσης δορυφόρων και θα διαθέσει 2,8 δισ. δολάρια για την υλοποίηση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής το 2016.

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ξεκίνησε η δίκη των τριών Τούρκων που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας

Τρεις Τούρκοι παραδέχτηκαν ότι πουλούσαν στρατιωτικές πληροφορίες στην Ελλάδα, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλούμενο το πρακτορείο Anatolia. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι τρεις άντρες αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως 20 ετών.

Οι τρεις συλληφθέντες κατηγορούνται ότι παρακολουθούσαν στρατιωτικές βάσεις, τις μετακινήσεις στρατιωτικών μονάδων και ναυτικές ασκήσεις στη δυτική Τουρκία και μετέφεραν τις πληροφορίες αυτές στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, όπως αναφέρει το Anatolia.
Οι τρεις άνδρες παραδέχτηκαν την ενοχή τους, ενώ δήλωσαν ότι δέχονταν πληρωμές από 700 έως 2.000 ευρώ για τις πληροφορίες που έδιναν.
Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει ποινές φυλάκισης από 15 έως 20 χρόνια για κατασκοπεία.
Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τους τρεις άντρες τον περασμένο Δεκέμβριο στη Σμύρνη και το παραθαλάσσιο θέρετρο του Bodrum.

Δύο σχηματισμοί σήμερα και τρεις χθες, με συνολικά 35 τουρικά μαχαητικά αεροσκάφη, προχώρησαν σε παραβάσεις του FIR


Ελλάδα: Απτόητοι οι Τούρκοι, στις παραβιάσεις τους στο Αιγαίο χτες και σήμερα. Τα μισά τους μαχητικα ήταν και πάλι οπλισμένα.

Δύο σχηματισμοί σήμερα και τρεις χθες, με συνολικά 35 τουρικά μαχαητικά αεροσκάφη, προχώρησαν σε παραβάσεις του FIR Aθηνών και παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Τα μισά αεροσκάφη έφεραν οπλισμό, και σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ όλα τα τουρκικά αεροσκάφη, αναχαιτίστηκαν από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Μιλόσοσκι: Oι πιέσεις της Ελλάδας δεν περιορίζονται στην ονομασία

Για είσοδο της Ελλάδας στην απαγορευμένη ζώνη των ατομικών και εθνικών δικαιωμάτων έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
«Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να αναγνωρίσει ότι υπάρχει μακεδονικό κράτος και μακεδονικό έθνος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές από την ελληνική πλευρά ότι πρόθεση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ είναι να χρησιμοποιήσει την επικείμενη προεδρία της ΠΓΔΜ στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για να προωθήσει τις θέσεις της στο ζήτημα της ονομασίας.
Τις αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά, μετά και τη γνωστοποίηση από τη μεριά της ΠΓΔΜ για την ονομασία που θα χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), σχολίασε σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.
«Δυστυχώς, η αντίθεση της Ελλάδας σχετικά με τον τίτλο της ονομασίας, τον οποίο εμείς θεωρούμε ρεαλιστικό για την προεδρία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, φανερώνει ότι οι πιέσεις της δεν περιορίζονται στο ζήτημα με το συνταγματικό όνομα της χώρας μας, αλλά εισέρχονται και στην απαγορευμένη ζώνη των ατομικών και εθνικών δικαιωμάτων, του αυτοπροσδιορισμού και της γλωσσικής ταυτότητας», δήλωσε ο κ. Μιλόσοσκι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι το πρόθεμα «μακεδονική» στην προεδρία της ΠΓΔΜ στο ΣτΕ, «σχετίζεται με τα ζητήματα ταυτότητας και αποτελεί τμήμα της κληρονομιάς, του πολιτισμού και της παράδοσης της χώρας».
Χθες, ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ θα χρησιμοποιήσει την ονομασία «Μακεδονική Προεδρία 2010» στο διάστημα που η χώρα θα ασκεί την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (το εξάμηνο Μάιος-Νοέμβριος.

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ναυάγησε στο Αιγαίο η Τουρκία!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ

Η συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας που παρακολουθήσαμε να διαδραματίζεται πριν από τρεις μέρες δεν ήταν στην πραγματικότητα τίποτα παραπάνω από το επίσημο επισφράγισμα του αδιεξόδου. Οι δύο άνδρες, με στραμμένα πάνω τους όλα τα φώτα της δημοσιότητας, αρκέστηκαν μόνο να διατυπώσουν κάποια χλιαρά «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Μία εικόνα που θυμίζει την κονσέρβα που βγαίνει στο τραπέζι όταν αποτυγχάνει το μαγείρεμα…

Το «ναυάγιο» της επαφής αυτής, πριν να πραγματοποιηθεί, ήταν γνωστό εδώ και καιρό και στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Είχαν αποτύχει οι συνομιλίες των εντεταλμένων διερευνητικών ομάδων. Η παράσταση, όμως, δόθηκε για διπλωματικούς λόγους.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, για να μη φανεί αδιάλλακτη και η Τουρκία για να δείξει στον ανυποψίαστο λαό της και στην Ε.Ε. αλλά και στο ΝΑΤΟ ότι συνεχίζει τις προσπάθειές της για ειρήνη. Προσπάθησε να εμφανιστεί πως δεν είναι ο κακός γείτονας με την παραβατική συμπεριφορά και πως κάνει τα πάντα για τη μετατροπή του Αιγαίου σε θάλασσα ειρήνης και ανάπτυξης!

Βέβαια ο έμπειρος και πανέξυπνος Νταβούτογλου, την ώρα που πρότεινε την αμοιβαία αποκλιμάκωση των εξοπλισμών, είχε στο μυαλό του την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κάτι βέβαια που έχει αναφέρει ανοιχτά ή συγκαλυμμένα κατά κάποιους άλλους στο συγγραφικό του έργο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από κυβερνητικούς αξιωματούχους -που δεν αποδέχονται διάψευση- η Αγκυρα ζήτησε ουσιαστικά κατά τις διερευνητικές επαφές τη συνδιαχείριση του Αιγαίο με καμουφλάζ διάφορες επιχειρησιακές προφάσεις.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν συμφώνησε ούτε στα αυτονόητα. Συγκεκριμένα:

* Αρχές Μαρτίου η Αγκυρα εξέφρασε την επιφύλαξή της στη Αθήνα στο να υπάρξει ακόμα και κοινή διατύπωση σε παλαιότερα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Οι εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το πρότειναν προκειμένου να αποφεύγονται λεκτικές διαφοροποιήσεις που δυσχεραίνουν τη συνεννόηση και να δουν με ποιο πνεύμα κάθεται η Τουρκία στο Τραπέζι του διαλόγου. Ποιες είναι οι διαθέσεις της και για τα πιο απλά πράγματα.

* Απαίτησαν από την Ελλάδα να μη διατηρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διεθνή ύδατα δεσμευμένες περιοχές ως πεδία βολής αδιαφορώντας για το γεγονός ότι τα τμήματα αυτά βρίσκονται εντός του FIR Αθηνών.

* Οι γείτονες κατά τα άλλα εκβίασαν κατά τις διερευνητικές συνομιλίες ότι εάν δεν αποδεσμεύσει η Αθήνα αυτά τα συγκεκριμένα τμήματα του Αιγαίου τότε η Αγκυρα θα εκδώσει άλλες Νόταμ. Ακόμα και για τις ίδιες περιοχές που χρησιμοποιεί η Ελλάδα βορείως της Λήμνου και δυτικά της Ικαρίας για πεδία βολής. Οι Ελληνες εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών τούς επισήμαναν ότι για οτιδήποτε περιοχή εντός του FIR Αθηνών οι μόνοι που μπορεί να εκδώσουν Νόταμ είναι η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και κανένας άλλος, σύμφωνα εξάλλου και με τους διεθνείς κανόνες και το ICAO. Ωστόσο, οι Τούρκοι, αδιαφορώντας για τη νομιμότητα, είπαν ότι θα εκδίδουν μονομερώς Νόταμ. Μάλιστα, άφησαν να εννοηθεί ότι τους είναι αδιάφορο αν επιλέγοντας την ίδια περιοχή ασκήσεων σημειωθεί κάποιο ατύχημα.

* Επίσης προτάθηκε από την τουρκική πλευρά η δημιουργία ενός ελληνοτουρκικού στρατιωτικού συντονιστικού οργάνου που θα αναλαμβάνει τα διαδικαστικά την υλοποίηση των εθνικών ετήσιων ασκήσεων μεγάλης κλίμακας. Αυτό θα αναλαμβάνει την αμοιβαία ανταλλαγή των προγραμμάτων για τις εθνικές ασκήσεις των δύο χωρών και θα συζητιούνται τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν. Δηλαδή στο FIR Αθηνών να μην αποφασίζουμε και να μην πράττουμε αυτοβούλως αυτό που απαιτούν οι ανάγκες αλλά να ενεργούμε κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης της Αγκυρας. Μάλιστα η Αγκυρα προθυμοποιήθηκε να εκδίδει και Νόταμ για το Αιγαίο προκειμένου να γίνονται άνετα οι ασκήσεις. Ενέργεια που δήλωσε και υπογράμμισε την πάγια θέση της που δεν είναι άλλη από τη συνδιαχείριση του Αιγαίου. Δυστυχώς όμως για εκείνη, η μόνη χώρα που μπορεί να εκδίδει Νόταμ για περιοχές του FIR Αθηνών είναι η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και κανείς άλλος.

* Ενα άλλο βασικό θέμα που έθιξε η τουρκική πλευρά ήταν η αποχή από τις ασκήσεις κατά τις εθνικές αργίες κα πρότεινε να τεθεί ως ΜΟΕ. Η Ελλάδα απάντησε πως από καλή της θέληση και μόνο το εφαρμόζει αλλά η Τουρκία δεν το σέβεται. Και αναφέρθηκαν ενδεικτικά οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά τα Χριστούγεννα του 2009 και τα Θεοφάνια του 2010.

Η αίσθηση που είχαν οι Ελληνες αξιωματούχοι κατά τις διερευνητικές συνομιλίες ήταν ότι οι απέναντί τους εξέφραζαν τις πιέσεις που δέχονται από τους στρατιωτικούς και όχι μόνο. Ευτυχώς δηλαδή που συμφωνήθηκε έστω και η κοινή διατύπωση παλαιοτέρων ΜΟΕ.

Το συμπέρασμα είναι, βλέποντας το πόρισμα της ελληνικής Διερευνητικής Ομάδας που προηγήθηκε, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας κινήθηκε βάσει του πορίσματος που του δόθηκε. Και ευθυγραμμίστηκε. Θα ήταν επιπολαιότητα να σκεφτεί κανείς ότι από μία συνάντηση θα μπορούσε να τερματίζονταν η τουρκική επεκτατική πολιτική. Βέβαια στην πολιτική όλα μπορούν αλλάξουν.

Δεν αναμένονται θεαματικές εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά ούτε και κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη Αθήνα. Εκτός αν η Ουάσιγκτον λειτουργήσει παρασκηνιακά και ασκήσει πιέσεις οπότε και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Πάντα στην πολιτική όλα εξάλλου είναι αναμενόμενα.

Ωστόσο η τελευταία εξέλιξη στο Αιγαίο εκνεύρισε την Αγκυρα. Οπως αποκάλυψε ο «Α.Τ.», ο Αμερικανός διοικητής του Νατοϊκού Αεροπορικού Υποστρατηγείου στη Σμύρνη επιχείρησε να χαρακτηρίσει «γκρίζα ζώνη» όλο το Αιγαίο στη νέα δομή της Συμμαχίας. Και σίγουρα δεν ήταν προσωπική του έμπνευση καθώς ήταν νέος στα καθήκοντά του. Βέβαια η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Αμυνας σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα υποχρέωσε τον Αμερικανό διοικητή σε στροφή 180ο μοιρών, ενώ εξόργισε την Αγκυρα που το προσπαθούσε τόσον καιρό. Αλλά το μεθόδευε και όταν κάθονταν οι Διερευνητικές Επιτροπές στο τραπέζι για τα ΜΟΕ.



ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ, ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ, ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ



Και ενώ οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έφτασαν τις 305 μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2010, ακούσαμε εμβρόντητοι τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούντογλου, τον άνθρωπο που ονειρεύεται την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, να λέει στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον κ. Δ. Δρούτσα… «έχουμε κάνει πολλά βήματα έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, όχι για να βλέπουμε μέσα από τα παράθυρα, αεροπλάνα να πετούν, αλλά για να πετάμε λουλούδια από τα παράθυρα».

Φράσεις που ειπώθηκαν και θεωρήθηκαν ότι το λιγότερο προσβάλλουν την ελληνική νοημοσύνη καθώς τα τουρκικά μαχητικά πέρα από τις καθημερινές παραβιάσεις προβαίνουν συχνά και σε υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Φούρνους.

Ισως βέβαια ο κ. Νταβούντογλου να εξέφρασε την επιθυμία όταν οι τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες περιπολούν στο Αιγαίο και φτάνουν έως το Σούνιο και την Κέα η Ελλάδα να μη διαθέτει ούτε μία τορπιλάκατο για να στέλνει έστω και για διακριτική παρακολούθηση.

Και βέβαια ξέχασε να αναφερθεί στις αναχαιτίσεις των ελληνικών ελικοπτέρων της Frontex εντός του FIR Αθηνών. Οπως δεν θυμάται και τη συμφωνία που έχει υπογράψει η Αγκυρα με τη χώρα μας για τον επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών.

Ενδεικτικό της διγλωσσίας της Τουρκίας είναι ότι την ώρα που προτείνει μείωση εξοπλισμών έχει παραγγείλει έξι σύγχρονα υποβρύχια, κατασκευάζει νέο σύγχρονο πολεμικό πλοίο εκτοπίσματος 12.000-15.000 τόνων, που θα μπορεί να μεταφέρει 8 ελικόπτερα, τρία μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη UAV, έως και 1.000 στρατιώτες, 13 άρματα μάχης και 81 θωρακισμένα οχήματα. Επίσης συνεχίζονται οι εργασίες ναυπήγησης της πρώτης τουρκικής κορβέτας «Milgem».

Στο μεταξύ η Τουρκία ήδη έχει παραγγείλει το μαχητικό 5ης γενιάς. Από το 2015 θα αρχίσει να παραλαμβάνει 100 μαχητικά τεχνολογίας Stealth (αόρατα) που ενδείκνυνται για επιθετικές επιχειρήσεις και ανατρέπει πλήρως τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα προχωρά στον εκσυγχρονισμό τετρακοσίων αρμάτων μάχης πέρα από τα Λέοπαρντ που αγόρασε πρόσφατα. Επίσης αναβαθμίζει όλα τα F-16 που διαθέτει.

Και δεν είναι μόνο αυτά . Οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν προγραμματίσει να αποκτήσουν: 4 ιπτάμενα ραντάρ, 2 ιπτάμενα κέντρα διοίκησης, 1 κατασκοπευτικό δορυφόρο, 8 κορβέτες, 6 αντιτορπιλικά AAW, 16 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης, 4 κορβέτες για το Λιμενικό Σώμα, 8 αποβατικά σκάφη LCT, 2 αποβατικά πλοία LST, 127 ελικόπτερα γενικής χρήσης, 51 επιθετικά ελικόπτερα, 250 νέα άρματα μάχης εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής, 54 πλωτές επιθετικές αμφίβιες γέφυρες (για τον Εβρο).

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ενημέρωση Κυπριανού στην Αθήνα για τις επαφές με Κλίντον

Η απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο θα αποτελούσε ξεκάθαρη πολιτική πράξη που θα αποδείκνυε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αφήσει Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να συμφωνήσουν μόνοι τους για το κοινό τους μέλλον στην ΕΕ. Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών κ. Μ. Κυπριανού . Ηταν μια συνάντηση προετοιμασίας της επικείμενης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κύπρο, όπου θα επιχειρήσει να κλείσει τα εσωτερικά μέτωπα και να συζητήσει το θέμα της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, σε περίπτωση κατά την οποία αποτύχουν οι απευθείας συνομιλίες. Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με την κυρία Χίλαρι Κλίντον, ο δε κ. Δρούτσας είχε την ευκαιρία να πληροφορήσει για τις επαφές του στην Αγκυρα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Κυπριανού στη στενή συνεργασία Ελλάδος- Κύπρου, όχι μόνο στο Κυπριακό αλλά και στις προκλήσεις που παρουσιάζονται, όπως ανέφερε, στον ευρωπαϊκό χώρο, όπου οι δύο κυβερνήσεις συνεργάζονται για να πετύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Κυβερνεία στο Αιγαίο;


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση, δια του «Καλλικράτη», φέρεται αποφασισμένη να θεσμοθετήσει ένα ιδιότυπο αυτοδιοικητικό καθεστώς στη νησιωτική Ελλάδα – σε Αιγαίο και Ιόνιο, με εξαίρεση την Κρήτη και, ενδεχομένως, την Εύβοια. Δυνάμει του νέου αυτού καθεστώτος:

* Κάθε νησί θα είναι ένας μόνο δήμος.

* Κάθε νησιωτικός δήμος θα προαχθεί, ουσιαστικά, σε κυβερνείο, διότι θα μεταφερθούν σ’ αυτόν αναπτυξιακές, περιβαλλοντικές, τουριστικές, κατασκευαστικές, πολεοδομικές, υγειονομικές, προνοιακές κ.λπ. αρμοδιότητες, τις οποίες, μέχρι σήμερα, ασκούν οι Νομαρχίες και οι Περιφέρειες.

* Τα πολύ μικρά νησιά (π.χ. Τέλενδος, Ψέριμος, Κάλαμος, Μεγαλονήσι κ.λπ.) θα ενσωματωθούν στους δήμους των παρακείμενων μεγαλύτερων νησιών.

* Οι δήμοι – κυβερνεία των νησιών θα στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό.

* Κάθε νησιωτικός δήμος θα έχει δύο ή περισσότερους αντιδημάρχους με ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Όλα αυτά ακούγονται λογικά και σωστά. Και, ήδη, η αυξημένη αυτή αυτοδιοικητική αυτονομία υπάρχει σε πολλά νησιά της Ευρώπης – της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Αγγλίας.
Είναι φρόνιμο, όμως, να ισχύσει αυτό το καθεστώς και στα ελληνικά νησιά και μάλιστα στα νησιά του Αιγαίου, όπου το μεν ΝΑΤΟ λυσσοδομεί επί χρόνια, η δε Τουρκία από το 1973 και μετά εγείρει αιτιάσεις, αμφισβητήσεις και αξιώσεις, κόντρα στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες;
Σε μια περιοχή του εθνικού χώρου, στην οποία αμφισβητούνται συστηματικά τα θαλάσσια, υποθαλάσσια και εναέρια σύνορά της, της οποίας οι νησίδες χαρακτηρίζονται «γκρίζες ζώνες» και στην οποία δεν αναγνωρίζονται ούτε καν τα όρια ευθύνης του FIR Αθηνών, πώς είναι δυνατό να εμπιστευθούμε δήμους – κυβερνεία;
Αν εγκαταστήσουμε κυβερνείο στη Σαμοθράκη, κυβερνείο στη Λήμνο, κυβερνείο στη Μυτιλήνη, κυβερνείο στη Χίο, στη Σάμο, στην Ικαρία, στην Πάτμο, στη Λέρο, στην Κάλυμνο, στη Ρόδο, στην Κω, στην Κάρπαθο κ.λπ., θα είναι ισχυρότερη ή χαλαρότερη η συνοχή του εθνικού μας χώρου;

Εμείς πιστεύουμε το δεύτερο!

Και με την ευκαιρία φέρνουμε στο νου μας την, αλήστου μνήμης, ΑΣΔΕΝ (Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Αττικής και Νήσων). Η οποία είχε ιδρυθεί σε χαλεπούς, επίσης, καιρούς και είχε ως στόχο να θέσει υπό ενιαίο στρατιωτικό έλεγχο την πρωτεύουσα της χώρας με το Αρχιπέλαγος.
Και οι σημερινοί καιροί είναι χαλεποί. Και, μα την αλήθεια, δεν γνωρίζουμε τι είναι προτιμότερο: Να γεμίσει το Αιγαίο με δήμους – κυβερνεία ή να επεκταθεί η Περιφέρεια Αττικής και σε ολόκληρο το Αρχιπέλαγος, – ώστε Πρωτεύουσα και Αιγαίο να τελούν υπό ενιαία Διοίκηση;
Μια ιδέα ρίχνουμε. Κι επειδή η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στη διαβούλευση, ας την βάλει και αυτή στο τραπέζι…

ΠΗΓΗ :http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=10541

Η Τεχεράνη «φουλάρει» το ουράνιο.


ΙΡΑΝ Απάντηση στον πρόεδρο Ομπάμα και στο νέο πυρηνικό δόγμα του
Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Επιταχύνει το Ιράν το πυρηνικό του πρόγραμμα με την παρουσίαση των νέων συσκευών φυγοκέντρισης τρίτης γενιάς, οι οποίες είναι ικανές να εμπλουτίζουν ουράνιο με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από τις προηγούμενες. Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ παρουσίασε τις νέες συσκευές προχθές Παρασκευή, ημέρα εορτασμού της Εθνικής Ημέρας Πυρηνικής Τεχνολογίας, και τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Τεχεράνη να κάνει πίσω στο πυρηνικό της πρόγραμμα, παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Ο κ. Αχμαντινετζάντ επανέλαβε ότι το πρόγραμμα έχει ειρηνικό χαρακτήρα και ότι το ουράνιο θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. «Το Ιράν θα παραμείνει πυρηνική δύναμη» ανέφερε χαρακτηριστικά, «είτε το θέλουν οι εχθροί μας είτε όχι».
Η παρουσίαση των νέων συσκευών από το ιρανικό καθεστώς δεν είναι άσχετη από την πρόσφατη ανακοίνωση από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα του νέου πυρηνικού δόγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, που εξόργισε την ιρανική ηγεσία επειδή αξιολογεί το Ιράν ως πιθανό στόχο πυρηνικής επίθεσης. Ο κ. Ομπάμα εξήγγειλε, ως γνωστόν, τη μείωση του πυρηνικού του οπλοστασίου, σε συνδυασμό και με τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Ρωσία, και υποσχέθηκε ότι θα απέχει από τις πυρηνικές δοκιμές και ότι δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε χώρες που δεν διαθέτουν ανάλογα όπλα. Το Ιράν και η Βόρεια Κορέα δεν συμπεριελήφθησαν σε αυτή την κατηγορία επειδή δεν συνεργάζονται με τη διεθνή κοινότητα στον τομέα αυτόν.

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Να αντιμετωπίσει επίθεση με «βρώμικη βόμβα» στη Ν. Αφρική ετοιμάζεται η ΙΑΕΑ

Η IAEA εκπαιδεύει προσωπικό για την αντιμετώπιση επίθεσης με «βρώμικη βόμβα» στην διάρκεια του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου.
Το προσωπικό ασφάλειας στη Νότια Αφρική εκπαιδεύεται στην ανίχνευση ραδιενέργειας για την αποτροπή ενδεχόμενης επίθεσης με «βρώμικη βόμβα» στην διάρκεια του επερχόμενου παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου, ανακοίνωσε αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ χθες Παρασκευή.
Η IAEA εκπαιδεύει Νοτιοαφρικανούς φρουρούς στη χρήση εξοπλισμού για την ανίχνευση της ραδιενέργειας και την αντίδρασή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δήλωσε η Ανίτα Νίλσον, η οποία είναι επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας της Επιτροπής.
«Η συγκέντρωση ανθρώπων υψηλού επιπέδου αποτελεί ευκαιρία» για τη χρήση «βρώμικων» βομβών, δήλωσε η Νίλσον, μιλώντας στο Διεθνές Κέντρο Γούντροου Ουίλσον στην Ουάσινγκτον.
«Αν και στην ασφάλεια δίνεται μεγάλη προσοχή σε γεγονότα αυτού του είδους, στο παρελθόν η πυρηνική διάσταση αυτής της ασφάλειας δεν βρισκόταν στο επίκεντρο».
Η Νίλσον, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας για την πυρηνική ασφάλεια που διοργανώνει ο Μπαράκ Ομπάμα, πρόσθεσε ότι η IAEA παρέχει εκπαίδευση σε «μεγάλο αριθμό ανθρώπων» στη Νότια Αφρική.

«Είναι έτοιμοι», σημείωσε.

Η IAEA άρχισε να συμβάλλει στην ασφάλεια αθλητικών γεγονότων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, είπε ακόμη η Νίλσον.
Στην διάρκεια της διοργάνωσης, που ξεκινά την 11η Ιουνίου, η μεγαλύτερη προσοχή αναμένεται να δοθεί όχι στις τρομοκρατικές απειλές, αλλά στην εγκληματικότητα των δρόμων - που αποτελεί μείζον πρόβλημα στη Νότια Αφρική.

Τους 79 έφτασαν οι νεκροί στο Κιργιστάν


Τους 79 έφτασαν οι νεκροί από τις αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας.
Τους 79 έφτασαν οι νεκροί από τις αιματηρές συγκρούσεις της Τετάρτης στο Κιργιστάν, ανακοίνωσε η προσωρινή υπουργός Υγείας Νταμίρα Νιαζαλίεβα.
«Τρεις άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους στη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε η υπουργός στο πρακτορείο ειδήσεων Akipress.

Η ίδια διευκρίνισε επίσης πως επτά θύματα δεν έχουν αναγνωριστεί.

Οι βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν την Τετάρτη ανάμεσα σε χιλιάδες διαδηλωτές και στις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους όταν αυτό προσπάθησε να καταλάβει την έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Μπισκέκ.
Οι βιαιότητες εξαπλώθηκαν σε όλη την πόλη αναγκάζοντας τον πρόεδρο Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ να την εγκαταλείψει και να καταφύγει στη γενέτειρά του Ντζαλαλαμπάντ στο νότιο Κιργιστάν.
Η αντιπολίτευση σχημάτισε προσωρινή κυβέρνηση και η επικεφαλής της Ρόζα Οτουνμπάγεβα κάλεσε τον ανατραπέντα πρόεδρο Μπακίγιεφ να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα, κάτι που εκείνος αρνήθηκε.
Η αντιπολίτευση επιμένει στην αναθεώρηση του Συντάγματος και στην διεξαγωγή προεδρικών εκλογών μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Στο μεταξύ, ματαιώθηκε λαϊκή συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα στο Ντζαλαλαμπάντ εξαιτίας του εθνικού πένθους για τα θύματα των συγκρούσεων, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Η εκλογή κυβερνήτη στην περιοχή Ντζαλαλαμπάντ από το κουρουλτάι (την παραδοσιακή λαϊκή συνέλευση) αναβλήθηκε λόγω του πένθους σε όλη τη χώρα», δήλωσε σε περίπου 300 ανθρώπους ο επικεφαλής του συμβουλίου των γερόντων της περιοχής Αντιτς Κοτσκόροφ.
Η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας κήρυξε διήμερο πένθος χθες Παρασκευή και σήμερα Σάββατο στη μνήμη των 79 θυμάτων των αιματηρών συγκρούσεων.

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν για τις κηδείες

Περίπου 7.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο νεκροταφείο Ατα Μπεϊίτ στα βουνά του Κιργιστάν για τις κηδείες 16 θυμάτων των συγκρούσεων της Τετάρτης, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι σοροί ήταν τυλιγμένες με την σημαία του Κιργιστάν και είχαν εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα πριν την ταφή στο νεκροταφείο αυτό που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπισκέκ.
Μέλη της προσωρινής κυβέρνησης της αντιπολίτευσης έφτασαν στο νεκροταφείο και έγιναν δεκτοί με παραδοσιακά τραγούδια και προσευχές.
«Το προηγούμενο καθεστώς ήταν ο εχθρός του λαού γιατί είχε στραφεί εναντίον των πατριωτών, των καλύτερων γιων του έθνους και εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να αποκαταστήσουμε ένα δίκαιο καθεστώς στο Κιργιστάν», δήλωσε η επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης Ρόζα Οτουνμπάγεβα.
«Θα χτίσουμε μια πραγματική δημοκρατία, αλλιώς οι ψυχές των νεκρών δεν θα μας συγχωρήσουν ποτέ», τόνισε ο Ομουρμπέκ Τεκεμπάγεφ, που έχει αναλάβει τις εργασίες για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος.

Συνετρίβη το αεροσκάφος του Πολωνού προέδρου


Συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο του Σμόλενσκ αεροσκάφος που μετέφερε τον Πολωνό πρόεδρο, την σύζυγό του και υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Αεροσκάφος Τουπόλεφ 154 που μετέφερε τον πολωνό πρόεδρο Λεχ Κατσίνσκι από την Βαρσοβία στο Σμόλενσκ συνετρίβη λίγο πριν την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της ρωσικής πόλης, ανακοίνωσε ο Πιοτρ Πασκόφσκι εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε δέντρα, συνετρίβη και έπιασε φωτιά», δήλωσε ο ίδιος στην πολωνική τηλεόραση TVN24.
«Στο αεροσκάφος επέβαιναν ο πρόεδρος, η σύζυγός του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Κρέμερ», πρόσθεσε.
Από το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας ανακοινώθηκε πως και ο πρόεδρος της ΚΤΠ επέβαινε στο αεροσκάφος.
Πολωνός αξιωματούχος στο Σμόλενσκ δήλωσε νωρίτερα πως στην περιοχή επικρατούσε ομίχλη.
Στους 87 υπολογίζονται συνολικά οι νεκροί.
Δεν υπάρχουν επιζώντες.

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


Του Σεμπαιδήν Καραχότζα


Κάποιοι Έλληνες Πομάκοι αλλά και ορισμένοι χριστιανοί μάλλον βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για τις πρόσφατες δηλώσεις της κυρίας Δραγώνα αναφορικά με τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία για τους μουσουλμάνους της Θράκης και τη δυνατότητα εισαγωγής σ’ αυτά της πομάκικης γλώσσας καθώς και για τα ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία στα πομακοχώρια τα οποία, σύμφωνα πάντα με την ίδια, θα δώσουν επιτέλους στους μουσουλμάνους της περιοχής μας τη δυνατότητα της επιλογής του καλύτερου κατά την άποψή τους σχολείου για τα παιδιά τους.Λέω ότι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν γιατί ναι μεν η κυρία Δραγώνα τα είπε όλα αυτά αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι μετά τις δηλώσεις της, κάποιοι μειονοτικοί παράγοντες και πολιτικοί, τις θέσεις των οποίων για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης όλοι γνωρίζουμε, έχουν στήσει πάρτι και αλωνίζουν ήδη στα χωρία της ορεινής περιοχής.Βλέπετε ξέρουν πολύ καλά πως όλα όσα είπε η κυρία Δραγώνα, μπορεί να γίνουν πράξη μόνο υπό μια προϋπόθεση, να τα ζητήσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής αφού η ειδική γραμματέας του υπουργείου εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων είπε ξεκάθαρα πως για να μπει η πομάκικη γλώσσα στα νηπιαγωγεία των μουσουλμανικών οικισμών της περιοχής και για να ιδρυθούν ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία σ’ αυτά, θα πρέπει να υπάρξει πρώτα ανάλογο αίτημα των γονέων.Θα γίνουν δηλαδή όλα αυτά μόνο στα χωριά εκείνα που θα το ζητήσουν οι περισσότεροι γονείς ενώ στα άλλα χωριά, ως δεύτερη γλώσσα στα νηπιαγωγεία θα μπει η τουρκική και το σχολείο τους θα είναι μόνο το μειονοτικό. Το ερώτημα που φυσικά μπαίνει εδώ είναι πόσοι από τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας θα τολμήσουν να ζητήσουν πομάκικη γλώσσα στο νηπιαγωγείο του χωριού τους και ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία.
Δεν είναι βέβαια και δύσκολο να δοθεί απάντηση στο ερώτημα αυτό.Δυστυχώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα βρουν το θάρρος να υποβάλουν ένα τέτοιο αίτημα και φυσικά αυτό θα απορριφτεί αμέσως αφού θα πρέπει να ισχύσει αυτό που θα ζητήσουν οι περισσότεροι. Ωστόσο δεν μπορεί κανείς και να αντιδράει γιατί πολύ απλά, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, το υπουργείο εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων έχει πράξει το καθήκον του. Δίνει δηλαδή τη δυνατότητα στους μουσουλμάνους να διδαχθούν τη μητρική τους γλώσσα και να έχουν σχολεία ίδια με αυτά που έχουν και οι χριστιανοί όλης της χώρας και όταν κάποια στιγμή οι περισσότεροι θα ζητήσουν ως δεύτερη γλώσσα στα νηπιαγωγεία την τουρκική και σχολεία μόνο μειονοτικά, κανείς δε θα μπορεί να μιλήσει για μη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας αφού η απάντηση του υπουργείου θα είναι «αυτό μας ζήτησαν κι αυτό τους διδάσκουμε».
Εκείνο λοιπόν που θα πρέπει να απασχολήσει τον καθένα μας, αλλά κυρίως την ίδια την πολιτεία, είναι το γιατί οι άνθρωποι αυτοί τελικά δε θα ζητήσουν ούτε πομάκικη γλώσσα στα νηπιαγωγεία ούτε ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία στα χωριά τους. Στο πρόσφατο μόνο παρελθόν αν ανατρέξει κανείς θα δει πως αντιμετωπίστηκαν τόσο από τους λεγόμενους προξενικούς της περιοχής όσο και από το ελληνικό κράτος όλοι εκείνοι που τόλμησαν να αντιδράσουν και να δηλώσουν δημόσια πως δεν είναι και δεν επιθυμούν να είναι Τούρκοι αλλά Έλληνες Πομάκοι μουσουλμάνοι πολίτες.Αλήθεια πιστεύει κανείς πως εκείνοι που τώρα θα ζητήσουν να γίνουν πράξη όλα όσα δήλωσε η κυρία Δραγώνα, θα αντιμετωπιστούν καλύτερα; Πιστεύει κανείς πως για άλλη μια φορά οι γνωστοί άγνωστοι δε θα οργώσουν όλα τα πομακοχώρια προκειμένου με τις έτσι κι αλλιώς γνωστές μεθόδους τους να αποτρέψουν κάθε τέτοια κίνηση; Μα ήδη έχουν αρχίσει τις επισκέψεις και γιορτάζουν το γεγονός ότι ένα χρόνιο αίτημα τους θα γίνει πραγματικότητα, η περιοχή δηλαδή θα αποκτήσει δίγλωσσα νηπιαγωγεία με την τουρκική φυσικά να είναι η δεύτερη διδασκόμενη γλώσσα.
Εξάλλου σε κανέναν δεν είναι εύκολο να πιστέψει πως οι απόψεις της κυρίας Δραγώνα για τη μειονοτική εκπαίδευση άλλαξαν έτσι ξαφνικά και ότι άρχισε να ενδιαφέρεται για την πομάκικη γλώσσα. Απλά ξέρει ότι ελάχιστοι θα τολμήσουν να ζητήσουν κάτι τέτοιο και στην ουσία θα γίνει, όπως άλλωστε τόσα και τόσα ακόμα, ένα χατίρι του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.Εφόσον η κυρία Δραγώνα αλλά και το υπόλοιπο επιτελείο του υπουργείου εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων ενδιαφέρεται τόσο για τη σωστή μόρφωση των μουσουλμάνων της Θράκης, δε θα έπρεπε καν να αγγίξει το θέμα νηπιαγωγεία και να τα αφήσει όπως είναι μέχρι σήμερα, δηλαδή καθαρά ελληνόφωνα. Με το να τα κάνει δίγλωσσα δεν έχει να προσφέρει τίποτα σ’ αυτά τα παιδιά τα οποία στην τελική, από τα χρόνια του νηπιαγωγείου ακόμα θα είναι αναγκασμένα να διδάσκονται δύο ξένες γι’ αυτά μέχρι την ηλικία εκείνη γλώσσες.
Άρα από την υπόθεση αυτή κερδισμένο θα είναι το υπουργείο εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων το οποίο θα μπορεί να λέει πως έδωσε στους Πομάκους της Θράκης τη δυνατότητα να διδαχθούν τη μητρική τους γλώσσα αλλά οι ίδιοι το αρνήθηκαν, το τουρκικό προξενείο και οι εδώ συνεργάτες τους που θα δουν ένα όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα, να μπαίνει δηλαδή και στα νηπιαγωγεία η τουρκική γλώσσα, ενώ οι μοναδικοί χαμένοι για άλλη μια φορά θα είναι οι ίδιοι οι Πομάκοι των οποίων τα παιδιά θα διδάσκονται πολλές ξένες γι’ αυτά γλώσσες χωρίς ωστόσο να μάθουν καμία από αυτές σωστά. Με λίγα λόγια δηλαδή, με την κίνηση αυτή της κυρίας Δραγώνα, ολοκληρώνεται το έγκλημα που ακούει στο όνομα μειονοτική εκπαίδευση.


Πηγή : http://natpresh.blogspot.com/

Χάκερ από την Κίνα υπέκλεψαν διαβαθμισμένα έγγραφα για την εθνική ασφάλεια της Ινδίας, καθώς και 1.500 ηλεκτρονικά...


Χάκερ από την Κίνα υπέκλεψαν διαβαθμισμένα έγγραφα για την εθνική ασφάλεια της Ινδίας, καθώς και 1.500 ηλεκτρονικά μηνύματα από το γραφείο του Δαλάι Λάμα. Αυτό αποκάλυψαν ερευνητές από το Τορόντο που παρακολούθησαν τη δραστηριότητα των χάκερ, οι οποίοι διείσδυσαν σε υπολογιστές χρηστών και υπηρεσιών σε πολλές χώρες. Σύμφωνα με την έκθεση, τα κλεμμένα e-mails του Δαλάι Λάμα θα επέτρεπαν στους χάκερ να παρακολουθούν τις επαφές του Θιβετιανού πνευματικού ηγέτη, ο οποίος κατηγορείται από το Πεκίνο ότι τροφοδοτεί αποσχιστικές τάσεις. Η έκθεση διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή της κινεζικής κυβέρνησης, όμως αναμένεται αντίδρασή της

ΗΠΑ: Τηλεφωνικά ενημέρωσαν τον ΑΝΥΠΕΘΑ κο Π. Μπεγλίτη για τη νέα START και την αναδιάρθρωση των πυρηνικών τους


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βοηθό Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας των Η.Π.Α., κ. Alexander Vershbow, μετά από πρωτοβουλία του τελευταίου.
Κατά την επικοινωνία υπήρξε ενημέρωση από την αμερικανική πλευρά για την πρωτοβουλία του Προέδρου Obama σχετικά με την αναθεώρηση της διάρθρωσης των πυρηνικών δυνάμεων στο πλαίσιο της νέας αμερικανικής πυρηνικής στρατηγικής, καθώς και για την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας START μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Σαρκοζί-Ερντογάν Συμφώνησαν ότι ...διαφωνούν / Ερντογάν: «Το Ισραήλ η μεγαλύτερη απειλή» στη Μ.Ανατολή


Στο ίδιο... μοτίβο με την επίσκεψη της γερμανίδας Καγκελαρίου κυρίας Ανγκελας Μέρκελ στην Αγκυρα κινήθηκε η συνάντηση Σαρκοζί-Ερντογάν στο Παρίσι. Χαμόγελα μπροστά στις κάμερες, αλλά πλήρης διαφωνία για την κατάληξη των τουρκικών διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ. Πρόσκληση να μεταβεί στην Αγκυρα αποδέχθηκε ο Σαρκοζί, ενώ ο Ερντογάν έβαλε ξανά στο στόχαστρο το Ισραήλ...
«Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Πιερ Λελούς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του προέδρου της Γαλλίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Η Γαλλία επανέλαβε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο να καταστεί η Τουρκία πλήρες μέλος της ΕΕ, προκρίνοντας στο ίδιο μήκος κύματος με τη Γερμανία μία «ειδική σχέση» Βρυξελλών και Αγκυρας.
«Η Τουρκία έχει το σχέδιό της, αυτό της ενσωμάτωσης στους '27'. Σεβόμαστε αυτό το σχέδιο, αλλά έχουμε και εμείς το δικό μας σχέδιο, μίας μεγάλης Ευρώπης των '27' σε συνεργασία με τη Ρωσία και την Τουρκία» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.
Πριν έλθει ενώπιος ενωπίω με τον Νικολά Σαρκοζί ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι δεν απελπίζεται με τη θέση του γάλλου προέδρου όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν απελπίζομαι. Πιστεύω ότι ο κ. Σαρκοζί μπορεί να αναθεωρήσει τη στάση του» ανέφερε ο Ερντογάν.
Στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών ο κ. Σαρκοζί αποδέχθηκε πρόσκληση του Τούρκoυ πρωθυπουργού να μεταβεί στην Αγκυρα. Ο κ. Σαρκοζί θα ταξιδέψει στην Τουρκία στις αρχές της γαλλικής προεδρίας της G20, η οποία θα ξεκινήσει τον επόμενο Νοέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.


Ερντογάν: «Το Ισραήλ η μεγαλύτερη απειλή» στη Μ.Ανατολή

Το Ισραήλ αντιπροσωπεύει την «κύρια απειλή» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι, σε μια στιγμή που οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας γνωρίζουν μεγάλη ένταση.
«Το Ισραήλ είναι η κύρια απειλή για την ειρήνη στην περιοχή» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «εάν μια χώρα κάνει χρήση δυσανάλογης δύναμης στην Παλαιστίνη, τη Γάζα, χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου, δεν θα της πούμε 'μπράβο'. Θα τη ρωτήσουμε πώς μπορεί να ενεργεί κατ' αυτόν τον τρόπο».
«Υπήρξε μια επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 1.500 ανθρώπων (στη Γάζα στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009) και τα κίνητρα που επικαλέσθηκαν είναι ψευδή» συμπλήρωσε.
«Ο Γκολντστόουν είναι εβραίος και η έκθεσή του είναι σαφής» συνέχισε ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στην έκθεση που ζήτησε ο ΟΗΕ από το Νοτιοαφρικανό δικαστή Ρίτσαρντ Γκολντστόουν, ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ, αλλά και παλαιστινιακές οργανώσεις, ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά την επιχείρηση στη Γάζα από τις 27 Δεκεμβρίου του 2008 ως τις 18 Ιανουαρίου του 2009.
Αντιδρώντας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου καταδίκασε τις «επανειλημμένες επιθέσεις» της Τουρκίας κατά της χώρας του. «Εμείς ενδιαφερόμαστε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και λυπάμαι που ο Ερντογάν αποφασίζει συνεχώς να επιτίθεται κατά του Ισραήλ» είπε ο κ. Νετανιάχου.
Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας έχουν περάσει σε φάση έντασης σε πολλά επίπεδα κυρίως μετά τα σχόλια του τούρκου πρωθυπουργού κατά του Ισραήλ μετά από την αιματηρή στρατιωτική εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου καταδίκασε σήμερα την Τουρκία.


 Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου καταδίκασε σήμερα τις επανειλημμένες επιθέσεις της Τουρκίας κατά της χώρας του, αναφερόμενος στη δήλωση του Τούρκου ομολόγου του ότι το Ισραήλ αντιπροσωπεύει την κύρια απειλή για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. «Εμείς ενδιαφερόμαστε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και λυπάμαι που ο Ερντογάν αποφασίζει συνεχώς να επιτίθεται κατά του Ισραήλ», είπε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία τη συμπλήρωση ενός χρόνου στην πρωθυπουργία.
Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι και πάλι στο "κόκκινο", αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι το Τελ Αβίβ ακολουθεί πολύ προσεκτική συμπεριφορά απέναντι στην 'Αγκυρα όλο αυτό το χρονικό διάστημα αν εξαιρέσουμε το περιστατικό με τον Τούρκο πρέσβευτή που υποχρεώθηκε να καθίστει σε μειονεκτική θέση απέναντι σε Ισραηλινό αξιμωατούχο, για να ζητήσει συγγνώμη μία μέρα αργότερα το Τελ Αβίβ.

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Ασφαλές καταφύγιο για εγκληματίες πολέμου




Τρίτη 6 Απριλίου 2010 [ 21:28 ]

Εξαιρετικά... φιλόξενη αποδεικνύεται η Βρετανία όταν πρόκειται για εγκληματίες πολέμου: Τουλάχιστον 51 καταζητούμενοι από όλη την υφήλιο, οι οποίοι κατηγορούνται διεθνώς για σοβαρά εγκλήματα σε περιόδους κρίσεων, έχουν εγκατασταθεί στη χώρα, χωρίς καν να χρειάζεται να κρύβονται από τις Αρχές.
Όπως αναφέρει την Τρίτη η βρετανική εφημερίδα «The Independent» επικαλούμενη έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Aegis Trust, η βρετανική αστυνομία μπορεί να έχει «ονόματα και διευθύνσεις» τουλάχιστον 51 καταζητούμενων αλλά ούτε μία περίπτωση δεν έχει καταλήξει στα δικαστήρια.
Στη μακριά λίστα συγκαταλέγεται ένας πρώην υψηλά ιστάμενος Ιρακινός αξιωματούχος (της εποχής Σαντάμ), ένα μέλος της αστυνομίας της Ζιμπάμπουε (της εποχής Μουγκάμπε) και ένας αστυνομικός διοικητής του Κονγκό που έχει παραδεχτεί δημοσίως το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται.
Αρκετοί από τους καταζητούμενους εργάζονται κανονικά στη Βρετανία. Ενδεικτικά, η εφημερίδα αναφέρει, μεταξύ άλλων, το όνομα ενός πρώην δημάρχου στη Ρουάντα κατά την γενοκτονία του 1994 ο οποίος εργάζεται στο Έσσεξ σε υπηρεσία περίθαλψης αλλά και το όνομα ενός κατηγορούμενου «πρώτης κατηγορίας» (πάλι από τη Ρουάντα), ο οποίος εργάζεται σε φιλανθρωπική οργάνωση.
Τα τελευταία πέντε χρόνια πάντως η Βρετανία έχει αρνηθεί να παράσχει άσυλο σε 500 άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ενδέχεται να εμπλέκονται σε τέλεση εγκλημάτων πολέμου.
Η χώρα είχε ψηφίσει πριν από εννέα χρόνια έναν νέο νόμο, με βάση τον οποίο μπορούν να δικαστούν κατηγορούμενοι για τέλεση εγκλημάτων πολέμου στο εξωτερικό. Ο νόμος όμως έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα μόνο μία φορά, και μάλιστα σε υπόθεση με κατηγορούμενο έναν Βρετανό στρατιώτη.
Αν και δεν λείπουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι βρετανικές Αρχές συλλαμβάνουν κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου, πρόκειται για διαφορετική διαδικασία -κατά την οποία η Βρετανία εκδίδει τους συλληφθέντες στη χώρα που έχει εκδώσει τα σχετικά εντάλματα σύλληψης.

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Προς απαγόρευση της μαντήλας ακόμη και στους δρόμους κινείται το Βέλγιο


Την απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντήλας σε όλους τους δημόσιους χώρους, ακόμη και στους δρόμους, προωθεί το Βέλγιο με νομοθεσία που θα επισύρει την επιβολή προστίμων και ποινές φυλάκισης από μία έως επτά ημέρες. Το Βέλγιο θα καταστεί η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει τη μαντήλα στο δρόμο...
Η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων του Βελγίου αναμένεται να υπερψηφίσει το μεσημέρι της Τετάρτης νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, το οποίο κατατέθηκε από το κόμμα των Φιλελεύθερων και έχει την υποστήριξη του πεντακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.
Βάσει του νομοσχεδίου, τα άτομα που εμφανίζονται σε δημόσιο χώρο με ολόκληρο ή ένα μέρος του προσώπου τους καλυμμένο ή κρυμμένο από ένδυμα με τρόπο ώστε να μην μπορεί να αναγνωριστεί θα τιμωρούνται με πρόστιμο ή ακόμη και με ποινή φυλάκισης από μία έως επτά ημέρες.
Εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο σε εορταστικές εκδηλώσεις, όπως το Καρναβάλι και οι οποίες έχουν εγκριθεί με δημοτική απόφαση.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο στον όρο «δημόσιος χώρος» θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλοι οι δρόμοι, οι δημόσιοι κήποι, οι αθλητικές εγκαταστάσεις ή τα κτίρια δημόσιας χρήσης.
Μετά την έγκρισή της από την Επιτροπή Εσωτερικών η απαγόρευση θα τεθεί προς επικύρωση από την Ολομέλεια της Βουλής, πιθανότατα στις 22 Απριλίου.

SABR & RACR. Νέα AESA «μάτια» για τα F-16




05-04-2010 17:06:02

Τα δύο προγράμματα ανάπτυξης συστημάτων ραντάρ με κεραία ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης, με σκοπό την εγκατάστασή τους στον στόλο των F-16, επεκτείνουν σημαντικά τις δυνατότητες του αεροσκάφους, το οποίο πλέον δικαιωματικά μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει σε ενδιάμεση «γενιά». Η διαδικασία αναβάθμισης των δυνατοτήτων ενός μαχητικού μέσω της εγκατάστασης σύγχρονου ηλεκτρονικού εξοπλισμού προς αντικατάσταση του υπάρχοντος είναι συνηθισμένη. Στη διάρκεια ζωής ενός μαχητικού είναι λογικό αφενός η απειλή που αυτό θα κληθεί να αντιμετωπίσει να κλιμακώνεται και αφετέρου να γίνονται διαθέσιμες νέες τεχνολο γίες που το καθιστούν ικανότερο στον κύριο ρόλο του ή να αναλαμβάνει και νέους.

Και άλλες απειλές Erdoğan εναντίον του Ισραήλ



05-04-2010 16:50:44
Σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz όπως μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι 10 του Ισραήλ, ο τούρκος Πρωθυπουργό για ακόμη μια φορά προειδοποίησε το Ισραήλ να παραμείνει μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας.
Περισσότερα δεν έχουν γίνει γνωστά ακόμη για το ακριβές περιεχόμενο των δηλώσεων του Recep Tayyip Erdoğan ή που έκανε αυτές τις δηλώσεις αλλά φαίνεται πως είπε επακριβώς «Η Τουρκία δεν πρόκειται να παραμείνει αδρανής εάν το Ισραήλ επιτεθεί στη Γάζα»! Όπως είναι εύλογο κανείς ακόμη δεν ξέρει σε θα συνίσταται η αντίδραση αυτή της Άγκυρας, όπως και δεν έχουν γίνει γνωστές σχετικές αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Τουρκία: Συνεχίζονται οι συλλήψεις για το σχέδιο «Βαριοπούλα»

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε τη σύλληψη 19 απόστρατων και εν ενεργεία στρατιωτικών που κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι CNN Turk.
Μεταξύ των 19, οι οποίοι αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι την Πέμπτη, εν αναμονή της δίκης τους, είναι και ο απόστρατος στρατηγός Τσετίν Ντογκάν, πρώην επικεφαλής της Πρώτης Στρατιάς, καθώς και ο αντιστράτηγος Ενγκίν Αλαν, πρώην διοικητής των ειδικών δυνάμεων.
Οι αξιωματικοί αυτοί φέρονται να συμμετείχαν, το 2003, στο σχέδιο «Βαριοπούλα» που, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στόχευε στην αποσταθεροποίηση και τελικά στην ανατροπή της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων σχεδίαζαν να τοποθετήσουν βόμβες σε ένα ιστορικό τζαμί και να καταρρίψουν ένα στρατιωτικό αεροσκάφος για να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα.
Το CNN Turk δεν διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους το δικαστήριο διέταξε να συλληφθούν εκ νέου.

Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Πρόκληση πνευματικής αφύπνισης η Ανάσταση του Θεανθρώπου.Ελπίδα κατά της παρακμής



















Κυριακή 4 Απριλίου 2010 [ 09:04 ]

Ο εορτασμός του Πάσχα είναι μια «πρόκληση αφύπνισης», επισημαίνουν στα μηνύματά τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος.
Για τη «διατάραξη των σχέσεών μας προς εαυτούς και αλλήλους», μιλά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, στο πασχαλινό του μήνυμα, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι είναι αναγκαία η κάθαρση για να λάμψει το αναστάσιμο φως, κάτι, που -όπως σημειώνει- δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της επιστήμης, της τέχνης ή της τεχνικής, παρά μόνον μέσω της πίστεως.
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, στο πασχαλινό μήνυμά του τονίζει ότι «ζούμε σε ένα κόσμο πεπτωκότα». Ζούμε, σημειώνει, σε έναν κόσμο που έχει ξεπέσει απ' αυτό που ήταν, όταν πλάστηκε. Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η υποκρισία και ο υπερκαταναλωτισμός.
Όμως, ο εορτασμός του Πάσχα, είναι μια πρόκληση αφύπνισης και δεν θα πρέπει να εορτασθεί εθιμοτυπικά, επισημαίνει ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι, είναι πλέον καιρός αναζήτησης τρόπων πνευματικής αφύπνισης απέναντι στην καταλυτική δύναμη της παρακμής.

* Το βράδυ του Μ.Σαββάτου, με τιμές αρχηχού κράτους έγινε η τελετή υποδοχής για το Αγιο Φως στο «Ελ.Βενιζέλος».
* Εκτός και εντός των «τειχών» η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας για τον εορτασμό του Πάσχα.