Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ναυάγησε στο Αιγαίο η Τουρκία!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ

Η συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας που παρακολουθήσαμε να διαδραματίζεται πριν από τρεις μέρες δεν ήταν στην πραγματικότητα τίποτα παραπάνω από το επίσημο επισφράγισμα του αδιεξόδου. Οι δύο άνδρες, με στραμμένα πάνω τους όλα τα φώτα της δημοσιότητας, αρκέστηκαν μόνο να διατυπώσουν κάποια χλιαρά «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Μία εικόνα που θυμίζει την κονσέρβα που βγαίνει στο τραπέζι όταν αποτυγχάνει το μαγείρεμα…

Το «ναυάγιο» της επαφής αυτής, πριν να πραγματοποιηθεί, ήταν γνωστό εδώ και καιρό και στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Είχαν αποτύχει οι συνομιλίες των εντεταλμένων διερευνητικών ομάδων. Η παράσταση, όμως, δόθηκε για διπλωματικούς λόγους.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, για να μη φανεί αδιάλλακτη και η Τουρκία για να δείξει στον ανυποψίαστο λαό της και στην Ε.Ε. αλλά και στο ΝΑΤΟ ότι συνεχίζει τις προσπάθειές της για ειρήνη. Προσπάθησε να εμφανιστεί πως δεν είναι ο κακός γείτονας με την παραβατική συμπεριφορά και πως κάνει τα πάντα για τη μετατροπή του Αιγαίου σε θάλασσα ειρήνης και ανάπτυξης!

Βέβαια ο έμπειρος και πανέξυπνος Νταβούτογλου, την ώρα που πρότεινε την αμοιβαία αποκλιμάκωση των εξοπλισμών, είχε στο μυαλό του την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κάτι βέβαια που έχει αναφέρει ανοιχτά ή συγκαλυμμένα κατά κάποιους άλλους στο συγγραφικό του έργο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από κυβερνητικούς αξιωματούχους -που δεν αποδέχονται διάψευση- η Αγκυρα ζήτησε ουσιαστικά κατά τις διερευνητικές επαφές τη συνδιαχείριση του Αιγαίο με καμουφλάζ διάφορες επιχειρησιακές προφάσεις.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν συμφώνησε ούτε στα αυτονόητα. Συγκεκριμένα:

* Αρχές Μαρτίου η Αγκυρα εξέφρασε την επιφύλαξή της στη Αθήνα στο να υπάρξει ακόμα και κοινή διατύπωση σε παλαιότερα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Οι εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το πρότειναν προκειμένου να αποφεύγονται λεκτικές διαφοροποιήσεις που δυσχεραίνουν τη συνεννόηση και να δουν με ποιο πνεύμα κάθεται η Τουρκία στο Τραπέζι του διαλόγου. Ποιες είναι οι διαθέσεις της και για τα πιο απλά πράγματα.

* Απαίτησαν από την Ελλάδα να μη διατηρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διεθνή ύδατα δεσμευμένες περιοχές ως πεδία βολής αδιαφορώντας για το γεγονός ότι τα τμήματα αυτά βρίσκονται εντός του FIR Αθηνών.

* Οι γείτονες κατά τα άλλα εκβίασαν κατά τις διερευνητικές συνομιλίες ότι εάν δεν αποδεσμεύσει η Αθήνα αυτά τα συγκεκριμένα τμήματα του Αιγαίου τότε η Αγκυρα θα εκδώσει άλλες Νόταμ. Ακόμα και για τις ίδιες περιοχές που χρησιμοποιεί η Ελλάδα βορείως της Λήμνου και δυτικά της Ικαρίας για πεδία βολής. Οι Ελληνες εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών τούς επισήμαναν ότι για οτιδήποτε περιοχή εντός του FIR Αθηνών οι μόνοι που μπορεί να εκδώσουν Νόταμ είναι η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και κανένας άλλος, σύμφωνα εξάλλου και με τους διεθνείς κανόνες και το ICAO. Ωστόσο, οι Τούρκοι, αδιαφορώντας για τη νομιμότητα, είπαν ότι θα εκδίδουν μονομερώς Νόταμ. Μάλιστα, άφησαν να εννοηθεί ότι τους είναι αδιάφορο αν επιλέγοντας την ίδια περιοχή ασκήσεων σημειωθεί κάποιο ατύχημα.

* Επίσης προτάθηκε από την τουρκική πλευρά η δημιουργία ενός ελληνοτουρκικού στρατιωτικού συντονιστικού οργάνου που θα αναλαμβάνει τα διαδικαστικά την υλοποίηση των εθνικών ετήσιων ασκήσεων μεγάλης κλίμακας. Αυτό θα αναλαμβάνει την αμοιβαία ανταλλαγή των προγραμμάτων για τις εθνικές ασκήσεις των δύο χωρών και θα συζητιούνται τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν. Δηλαδή στο FIR Αθηνών να μην αποφασίζουμε και να μην πράττουμε αυτοβούλως αυτό που απαιτούν οι ανάγκες αλλά να ενεργούμε κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης της Αγκυρας. Μάλιστα η Αγκυρα προθυμοποιήθηκε να εκδίδει και Νόταμ για το Αιγαίο προκειμένου να γίνονται άνετα οι ασκήσεις. Ενέργεια που δήλωσε και υπογράμμισε την πάγια θέση της που δεν είναι άλλη από τη συνδιαχείριση του Αιγαίου. Δυστυχώς όμως για εκείνη, η μόνη χώρα που μπορεί να εκδίδει Νόταμ για περιοχές του FIR Αθηνών είναι η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και κανείς άλλος.

* Ενα άλλο βασικό θέμα που έθιξε η τουρκική πλευρά ήταν η αποχή από τις ασκήσεις κατά τις εθνικές αργίες κα πρότεινε να τεθεί ως ΜΟΕ. Η Ελλάδα απάντησε πως από καλή της θέληση και μόνο το εφαρμόζει αλλά η Τουρκία δεν το σέβεται. Και αναφέρθηκαν ενδεικτικά οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά τα Χριστούγεννα του 2009 και τα Θεοφάνια του 2010.

Η αίσθηση που είχαν οι Ελληνες αξιωματούχοι κατά τις διερευνητικές συνομιλίες ήταν ότι οι απέναντί τους εξέφραζαν τις πιέσεις που δέχονται από τους στρατιωτικούς και όχι μόνο. Ευτυχώς δηλαδή που συμφωνήθηκε έστω και η κοινή διατύπωση παλαιοτέρων ΜΟΕ.

Το συμπέρασμα είναι, βλέποντας το πόρισμα της ελληνικής Διερευνητικής Ομάδας που προηγήθηκε, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας κινήθηκε βάσει του πορίσματος που του δόθηκε. Και ευθυγραμμίστηκε. Θα ήταν επιπολαιότητα να σκεφτεί κανείς ότι από μία συνάντηση θα μπορούσε να τερματίζονταν η τουρκική επεκτατική πολιτική. Βέβαια στην πολιτική όλα μπορούν αλλάξουν.

Δεν αναμένονται θεαματικές εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά ούτε και κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη Αθήνα. Εκτός αν η Ουάσιγκτον λειτουργήσει παρασκηνιακά και ασκήσει πιέσεις οπότε και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Πάντα στην πολιτική όλα εξάλλου είναι αναμενόμενα.

Ωστόσο η τελευταία εξέλιξη στο Αιγαίο εκνεύρισε την Αγκυρα. Οπως αποκάλυψε ο «Α.Τ.», ο Αμερικανός διοικητής του Νατοϊκού Αεροπορικού Υποστρατηγείου στη Σμύρνη επιχείρησε να χαρακτηρίσει «γκρίζα ζώνη» όλο το Αιγαίο στη νέα δομή της Συμμαχίας. Και σίγουρα δεν ήταν προσωπική του έμπνευση καθώς ήταν νέος στα καθήκοντά του. Βέβαια η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Αμυνας σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα υποχρέωσε τον Αμερικανό διοικητή σε στροφή 180ο μοιρών, ενώ εξόργισε την Αγκυρα που το προσπαθούσε τόσον καιρό. Αλλά το μεθόδευε και όταν κάθονταν οι Διερευνητικές Επιτροπές στο τραπέζι για τα ΜΟΕ.



ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ, ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ, ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ



Και ενώ οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έφτασαν τις 305 μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2010, ακούσαμε εμβρόντητοι τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούντογλου, τον άνθρωπο που ονειρεύεται την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, να λέει στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον κ. Δ. Δρούτσα… «έχουμε κάνει πολλά βήματα έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, όχι για να βλέπουμε μέσα από τα παράθυρα, αεροπλάνα να πετούν, αλλά για να πετάμε λουλούδια από τα παράθυρα».

Φράσεις που ειπώθηκαν και θεωρήθηκαν ότι το λιγότερο προσβάλλουν την ελληνική νοημοσύνη καθώς τα τουρκικά μαχητικά πέρα από τις καθημερινές παραβιάσεις προβαίνουν συχνά και σε υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Φούρνους.

Ισως βέβαια ο κ. Νταβούντογλου να εξέφρασε την επιθυμία όταν οι τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες περιπολούν στο Αιγαίο και φτάνουν έως το Σούνιο και την Κέα η Ελλάδα να μη διαθέτει ούτε μία τορπιλάκατο για να στέλνει έστω και για διακριτική παρακολούθηση.

Και βέβαια ξέχασε να αναφερθεί στις αναχαιτίσεις των ελληνικών ελικοπτέρων της Frontex εντός του FIR Αθηνών. Οπως δεν θυμάται και τη συμφωνία που έχει υπογράψει η Αγκυρα με τη χώρα μας για τον επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών.

Ενδεικτικό της διγλωσσίας της Τουρκίας είναι ότι την ώρα που προτείνει μείωση εξοπλισμών έχει παραγγείλει έξι σύγχρονα υποβρύχια, κατασκευάζει νέο σύγχρονο πολεμικό πλοίο εκτοπίσματος 12.000-15.000 τόνων, που θα μπορεί να μεταφέρει 8 ελικόπτερα, τρία μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη UAV, έως και 1.000 στρατιώτες, 13 άρματα μάχης και 81 θωρακισμένα οχήματα. Επίσης συνεχίζονται οι εργασίες ναυπήγησης της πρώτης τουρκικής κορβέτας «Milgem».

Στο μεταξύ η Τουρκία ήδη έχει παραγγείλει το μαχητικό 5ης γενιάς. Από το 2015 θα αρχίσει να παραλαμβάνει 100 μαχητικά τεχνολογίας Stealth (αόρατα) που ενδείκνυνται για επιθετικές επιχειρήσεις και ανατρέπει πλήρως τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα προχωρά στον εκσυγχρονισμό τετρακοσίων αρμάτων μάχης πέρα από τα Λέοπαρντ που αγόρασε πρόσφατα. Επίσης αναβαθμίζει όλα τα F-16 που διαθέτει.

Και δεν είναι μόνο αυτά . Οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν προγραμματίσει να αποκτήσουν: 4 ιπτάμενα ραντάρ, 2 ιπτάμενα κέντρα διοίκησης, 1 κατασκοπευτικό δορυφόρο, 8 κορβέτες, 6 αντιτορπιλικά AAW, 16 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης, 4 κορβέτες για το Λιμενικό Σώμα, 8 αποβατικά σκάφη LCT, 2 αποβατικά πλοία LST, 127 ελικόπτερα γενικής χρήσης, 51 επιθετικά ελικόπτερα, 250 νέα άρματα μάχης εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής, 54 πλωτές επιθετικές αμφίβιες γέφυρες (για τον Εβρο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου