Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Ικανοποίηση στο Ισραήλ για την αλλαγή πλεύσης της Κίνας στο θέμα του ιρανικού προγράμματος



Το Ισραήλ εξέφρασε ικανοποίηση με την απόφαση της Κίνας να δεχτεί να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εκφράζοντας παράλληλα επιφυλακτικότητα για τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, δήλωσε σήμερα ισραηλινή διπλωμάτις.
«Είναι μια ενδιαφέρουσα αλλαγή εκ μέρους της Κίνας η οποία περιόρισε την αντίθεσή της στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, αλλά δεν πρέπει να παρασυρθούμε από μια πρόωρη χαρά», δήλωσε η πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκαμπριέλα Σάλεβ στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.
«Τελικά, ο ΟΗΕ δεν αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις που θα παραλύσουν το ιρανικό καθεστώς, όπως αυτές που ζήτησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον», πρόσθεσε η Σάλεβ.
«Οι νέες κυρώσεις, αν υποτεθεί πως θα υιοθετηθούν, δεν θα εμποδίσουν το Ιράν να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στον εμπλουτισμό ουρανίου. Θα είναι κυρώσεις που θα πλήξουν μόνο τους Φρουρούς της Επανάστασης», εκτίμησε.
Σύμφωνα με την ισραηλινή αξιωματούχο, ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν «πιο αυστηρές» κυρώσεις παράλληλα με εκείνες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Σούζαν Ράις, η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα 'Εθνη, δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η Κίνα δέχτηκε να αρχίσουν οι «σοβαρές διαπραγματεύσεις» στον ΟΗΕ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν προετοιμάσει «στοιχεία» για τη σύνταξη μιας απόφασης.
Η Ράις παραδέχτηκε ωστόσο ότι το ιρανικό θέμα είναι «πολύπλοκο» και εμπλέκει χώρες που έχουν «διαφορετικές προσδοκίες και αποκλίνοντα συμφέροντα» .
«Θα χρειαστεί σκληρή διαπραγμάτευση για να υπάρξει αυτό το κείμενο το ταχύτερο δυνατόν» είπε.
Η Κίνα, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι η μόνη από την ομάδα των 'Εξι (μαζί με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και η Γερμανία) η οποία έως σήμερα αντιτίθετο σε μια νέα επιβολή κυρώσεων. Η θέση της είναι καθοριστική για να επιτραπεί να συνταχθεί μια απόφαση.
«Η Κίνα συνεχίζει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση» στο ιρανικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Τσιν Γκανγκ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το Πεκίνο επανέλαβε την παραδοσιακή του θέση για το Ιράν, την ώρα που έφθανε στην Κίνα ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών Σαϊντ Τζαλιλί. Ο Τζαλιλί θα έχει «διμερείς επαφές και θα συζητήσει για το πυρηνικό θέμα», με αξιωματούχους του Πεκίνου, μετέδωσε την Τετάρτη το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε την Τρίτη ότι ελπίζει να υπάρξει μια απόφαση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Στις 22 Μαρτίου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει στην Ουάσινγκτον ότι η χώρα του αναμένει από τη διεθνή κοινότητα να δράσει γρηγορα και αποφασιστικά κατά της πυρηνικής απειλής του Ιράν αλλά και ότι το εβραϊκό κράτος διατηρεί «το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου