Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ινδικός πύραυλος με δορυφόρο συνετρίβη στη θάλασσα


Νέο Δελχί - Πέμπτη 15 Απριλίου 2010
Ινδικός πύραυλος εγχώριας τεχνολογίας, ο οποίος επρόκειτο να θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο 2,2 τόνων, συνετρίβη στον Κόλπο της Βεγγάλης λίγα λεπτά μετά την εκτόξευσή του την Πέμπτη. Η αποτυχία καταφέρει σημαντικό πλήγμα στη φιλοδοξία της Ινδίας να γίνει διαστημική δύναμη.
Ο GSLV ήταν ο πρώτος πύραυλος που βασίζεται σε κρυογονικό πυραυλοκινητήρα ινδικής τεχνολογίας. Οι κρυογονικοί πύραυλοι χρησιμοποιούν υγροποιημένα καύσιμα και μπορούν να μεταφέρουν φορτία σε υψηλότερες τροχιές, όπως οι γεωσύγχρονες τροχιές σε απόσταση περίπου 37.000 χλμ από τη Γη.
Αντίστοιχες τεχνολογίες έχουν αναπτύξει μέχρι σήμερα μόνο οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Κίνα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας είχε προσπαθήσει να αγοράσει κρυογονική τεχνολογία από τη Ρωσία, ωστόσο η αντίδραση των ΗΠΑ τον ανάγκασε να δαπανήσει 18 χρόνια ερευνών για την ανάπτυξη αντίστοιχης εγχώριας τεχνολογίας.
Οι επιστήμονες του διαστημικού κέντρου της Σριχαρικότα, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό κρατίδιο του Αντρα Πραντές, εκτιμούν ότι η αποτυχία οφείλεται πιθανότατα στη μη πυροδότηση του κρυογονικού σταδίου του πυραύλου, περίπου 8 λεπτά μετά την εκτόξευση.
Το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας ξεκίνησε το 1963 και τον Αύγουστο του 2008 εκτόξευσε την πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή του στη Σελήνη.
Η χώρα προσπαθεί τώρα να γίνει σημαντικός παίκτης στην επικερδή αγορά εκτόξευσης δορυφόρων και θα διαθέσει 2,8 δισ. δολάρια για την υλοποίηση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου