Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Νέα δεδομένα στην Κύπρο



Σχετικά με τις προχθεσινές εκλογές στα κατεχόμενα της Κύπρου, για την ώρα, ένα είναι βέβαιο: Υπάρχουν νέα δεδομένα στη Μεγαλόνησο. Αν αυτά τα νέα δεδομένα μετεξελιχθούν και σε «νέα τετελεσμένα», μένει να το δούμε. Και θα το δούμε πολύ σύντομα, επειδή εκκρεμεί η συνέχιση και ολοκλήρωση των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων.


Νέος «πρόεδρος» στα κατεχόμενα είναι ο κ. Ντερβίς Ερογλου, αρχηγός του κόμματος «Εθνική Ενότητα», το οποίο κινείται στο δεξιό χώρο και εκφράζει, εν πολλοίς, απόψεις του, αλήστου μνήμης, Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κ. Ερογλου βγήκε από τον πρώτο γύρο με 50,38% (έναντι 42,8% του κ. Ταλάτ), διότι πήρε τις ψήφους των περισσοτέρων άλλοτε οπαδών του Ντενκτάς, τις ψήφους των εποίκων και σημαντικό τμήμα των ψήφων εκείνων που δυσανασχετούν με την «οικονομική απομόνωση των Τουρκοκυπρίων».

Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων δεν είναι, φυσικά, ουρανοκατέβατος. Καταγόμενος από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, βρίσκεται στο πολιτικό κουρμπέτι από το 1976.

Και στα 72 του, σήμερα, έχει χρηματίσει μέχρι τώρα 6 φορές «υπουργός» και δυο φορές «πρωθυπουργός» στα κατεχόμενα.

Η πρώτη, μετά την εκλογή του, δήλωση του κ. Ερογλου είναι αμφίσημη: Από το ένα μέρος διαβεβαίωσε: «Εκλέχθηκα για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και όχι για να εμποδίσω τις διαπραγματεύσεις». Από το άλλο, όμως, μέρος τόνισε: «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει στο τραπέζι μια λύση, τότε θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα…».

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Στ. Στεφάνου, με δηλώσεις του, χαρακτήρισε την εκλογή Ερογλου, ως αρνητική εξέλιξη, με δεδομένες τις θέσεις του και τις εθνικιστικές ιδέες του…

Υπάρχει, βεβαίως, και η Αγκυρα. Υπάρχει και ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ερντογάν, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του κ. Ταλάτ, ο οποίος επιθυμεί σύντομη λύση του Κυπριακού (πάνω σε κάποια ανεκτή παραλλαγή του «Σχεδίου Ανάν») και ο οποίος έχει θέσει τη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των γενικότερων ευρωπαϊκών σχεδιασμών του.

Αν, φυσικά, είναι έτσι. Δηλαδή, αν πράγματι, η τουρκική ηγεσία επιθυμεί μια λύση του Κυπριακού, ειλικρινώς, και δεν υποκρίνεται. Διότι, αν η επιθυμία της είναι υποκριτική, η εκλογή του κ. Ερογλου, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως πρόσχημα, ώστε η κατάσταση να διαιωνίζεται και τα «τετελεσμένα» να παραμείνουν τετελεσμένα – χωρίς εισαγωγικά.

Όπως και να έχουν, όμως, τα πράγματα, υπό τη σκιά των νέων δεδομένων, είναι απολύτως σαφές και απολύτως αναγκαίο:

* Να αποκατασταθεί αμέσως η ενότητα του εσωτερικού μετώπου στην Κύπρο, το οποίο έχει υποστεί ρωγμές, με την ευθύνη όλων σχεδόν των κομμάτων.

* Να υπάρχει καθημερινή διαβούλευση ανάμεσα σε Λευκωσία και Αθήνα, περί του εκάστοτε πρακτέου, ακόμη και σε λεπτομέρειες.

* Να πράξουν, παν το δυνατόν, Αθήνα και Λευκωσία, προκειμένου να ασκηθεί διεθνώς πίεση στην Αγκυρα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, από όποιο σημείο σταμάτησαν.

Διότι, ουσιαστικά, με την Αγκυρα διαπραγματευόμαστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου