Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Στο ψυγείο μπήκε η «ιστορική» προσέγγιση Αρμενίας και Τουρκίας


ΕΡΕΒΑΝ Η βασική της αρχιτέκτων Χίλαρι Κλίντον είχε βιαστεί να τη χαρακτηρίσει «ιστορική», αλλά λίγους μήνες αργότερα όλα δείχνουν πως «πνέει τα λοίσθια»: η περίφημη συμφωνία αποκατάστασης των σχέσεων Αρμενίας και Τουρκίας βρίσκεται από χθες και επισήμως στο «ψυγείο» της αρμενικής Βουλής, καθώς τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας αποφάσισαν να παγώσουν μέχρι νεωτέρας τη διαδικασία επικύρωσης.
Το «πάγωμα» επιβεβαίωσε και ο άνθρωπος που την υπέγραψε, έστω και υπό την πίεση των μεγάλων δυνάμεωνο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν. «Θα εξετάσουμε το αν θα προχωρήσουμε όταν πειστούμε ότι υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον στην Τουρκίακαι όταν θα υπάρχει στην Αγκυρα μια ηγεσία έτοιμη να δεσμευθεί εκ νέου για την ομαλοποίηση της διαδικασίας» είπε σε διάγγελμα, ρίχνοντας όλη την ευθύνη για το αδιέξοδο στην τουρκική πλευρά.
«Η Αρμενία πρέπει να διατηρήσει την υπογραφή της σε αυτά τα πρωτοκόλλα επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε τη σημερινή δυναμική για την εξομάλυνση των σχέσεων, επειδή θέλουμε την ειρήνη» πρόσθεσε πάντως ο αρμένιος πρόεδρος. Παρομοίως ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να δηλώσει, μετά την ανακοίνωση του παγώματος, ότι «παραμένει δεσμευμένος σε μια επαναπροσέγ- γιση με την Αρμενία».
Τα τρία κόμματα που έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Αρμενίας κατηγόρησαν ευθέως την Τουρκία πως θέτει συνεχώς νέες «προϋποθέσεις» για την επικύρωση των συμφωνιών, εκβιάζοντας ουσιαστικά τη χώρα τους. «Δεδομένου ότι η τουρκική πλευρά αρνείται να επικυρώσει τα πρωτόκολλα χωρίς να θέσει όρους, και σε εύλογο χρόνο, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να διακόψουμε τη διαδικασία» αναφέρουν τα τρία κόμματα.
Η απόφαση της Αρμενίας έρχεται πάντως αμέσως μετά τη νέα «έκκληση» του άρτι αφιχθέντος από την Ουάσιγκτον τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου , ο οποίος ζήτησε από την Αρμενία να «συνεργαστεί» προκειμένου να επικυρωθούν τα πρωτόκολλα συνεργασίας, και δύο ημέρες πριν από τη μεγάλη εκδήλωση μνήμης που διοργανώνεται αύριο για τη γενοκτονία των Αρμενίων στην πλατεία Ταξίμ της Πόλης, με τη συμμετοχή πολλών διανοουμένων και προσωπικοτήτων και από τα δύο έθνη. Μια εκδήλωση που όλοι εύχονται να μη σημαδευτεί από πράξεις βίας, αφού το θέμα της γενοκτονίας του 1915 παραμένει- μαζί βέβαια με το Κουρδικό- το μεγαλύτερο ιστορικό «ταμπού» για την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου