Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Σφοδρές συγκρούσεις στην Μπανκόγκ

Ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του και δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα περίχωρα της Μπανγκόκ, στη Ταϊλάνδη όταν ο στρατός και η αστυνομία απάντησαν με πυροβολισμούς στον αέρα και πλαστικές σφαίρες στην προσπάθεια διαδηλωτών να κινηθούν εναντίον τους.
Σύμφωνα με μαρτυρίες τουλάχιστον 18 άτομα μεταφέρθηκαν τραυματισμένα στα νοσοκομεία. Ανάμεσά τους και ένας στρατιώτης που πυροβολήθηκε στο κεφάλι (πιθανόν από φίλια πυρά) για να υποκύψει λίγες ώρες αργότερα.
Τα επεισόδια συνέβησαν κοντά στο παλιό αεροδρόμιο στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας. Όταν ένα πλήθος από 2.000 διαδηλωτές που έφεραν και αυτοσχέδια όπλα πλησίασε στο αεροδρόμιο, οι δυνάμεις ασφάλειας απάντησαν με πυρά ενώ χρησιμοποιησαν και γκλομπ και ασπίδες για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές.
Πρόκειται για το πρώτο θύμα των δυνάμεων ασφαλείας κατά την αντιπαράθεση κυβέρνησης-διαδηλωτών, που ήδη μετρά επτά εβδομάδες, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 26 διαδηλωτές και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 1.000.
Νωρίτερα, ηγέτης των διαδηλωτών δήλωνε ότι «αν ο στρατός θεωρεί ότι πρέπει να μας εμποδίσει με τη βία, ας το κάνει. Δεν φοβόμαστε.».
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ένταση στη χώρα με τους διαδηλωτές που έχουν καταλάβει το κέντρο της πρωτεύουσας Μπανγκόκ να επιμένουν να ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και προκήρυξη πρόωρων εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπισίτ Βετζατζίβα δεν έχει αποκλείσει πλήρως το διάλογο, έχει θέσει όμως όρους, ζητώντας αποκλιμάκωση της έντασης.
Δηλώνει ότι δεν θα ανεχθεί εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πέρα από το αποκλεισμένο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας και διατηρεί την αστυνομία και το στρατό σε επιφυλακή, έτοιμους να συγκρουστούν με τους «κόκκινους διαδηλωτές».
Την Τρίτη, ο αποκλεισμός για τέσσερις ώρες τμήματος του μετρό της Μπανγκόκ προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος στην πόλη.
Επιπλέον, οικονομικοί παράγοντες στη χώρα προειδοποιούν η κατάσταση στη χώρα προκαλεί ζημιά στον τουρισμό και γενικότερα στην οικονομία της Ταϊλάνδης.
Σήμερα, το Φόρεϊν Όφις προειδοποίησε τους Βρετανούς να αποφύγουν τα ταξίδια στη Ταϊλάνδη εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου