Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Ασφαλές καταφύγιο για εγκληματίες πολέμου




Τρίτη 6 Απριλίου 2010 [ 21:28 ]

Εξαιρετικά... φιλόξενη αποδεικνύεται η Βρετανία όταν πρόκειται για εγκληματίες πολέμου: Τουλάχιστον 51 καταζητούμενοι από όλη την υφήλιο, οι οποίοι κατηγορούνται διεθνώς για σοβαρά εγκλήματα σε περιόδους κρίσεων, έχουν εγκατασταθεί στη χώρα, χωρίς καν να χρειάζεται να κρύβονται από τις Αρχές.
Όπως αναφέρει την Τρίτη η βρετανική εφημερίδα «The Independent» επικαλούμενη έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Aegis Trust, η βρετανική αστυνομία μπορεί να έχει «ονόματα και διευθύνσεις» τουλάχιστον 51 καταζητούμενων αλλά ούτε μία περίπτωση δεν έχει καταλήξει στα δικαστήρια.
Στη μακριά λίστα συγκαταλέγεται ένας πρώην υψηλά ιστάμενος Ιρακινός αξιωματούχος (της εποχής Σαντάμ), ένα μέλος της αστυνομίας της Ζιμπάμπουε (της εποχής Μουγκάμπε) και ένας αστυνομικός διοικητής του Κονγκό που έχει παραδεχτεί δημοσίως το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται.
Αρκετοί από τους καταζητούμενους εργάζονται κανονικά στη Βρετανία. Ενδεικτικά, η εφημερίδα αναφέρει, μεταξύ άλλων, το όνομα ενός πρώην δημάρχου στη Ρουάντα κατά την γενοκτονία του 1994 ο οποίος εργάζεται στο Έσσεξ σε υπηρεσία περίθαλψης αλλά και το όνομα ενός κατηγορούμενου «πρώτης κατηγορίας» (πάλι από τη Ρουάντα), ο οποίος εργάζεται σε φιλανθρωπική οργάνωση.
Τα τελευταία πέντε χρόνια πάντως η Βρετανία έχει αρνηθεί να παράσχει άσυλο σε 500 άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ενδέχεται να εμπλέκονται σε τέλεση εγκλημάτων πολέμου.
Η χώρα είχε ψηφίσει πριν από εννέα χρόνια έναν νέο νόμο, με βάση τον οποίο μπορούν να δικαστούν κατηγορούμενοι για τέλεση εγκλημάτων πολέμου στο εξωτερικό. Ο νόμος όμως έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα μόνο μία φορά, και μάλιστα σε υπόθεση με κατηγορούμενο έναν Βρετανό στρατιώτη.
Αν και δεν λείπουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι βρετανικές Αρχές συλλαμβάνουν κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου, πρόκειται για διαφορετική διαδικασία -κατά την οποία η Βρετανία εκδίδει τους συλληφθέντες στη χώρα που έχει εκδώσει τα σχετικά εντάλματα σύλληψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου