Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ελληνορωσική αμυντική συνεργασία - Μεγάλες κοινές διακλαδικές ασκήσεις



30-03-2010 19:18:29

Θετικό κλίμα μεταδίδει η ελληνική αντιπροσωπεία ότι επικράτησε στην συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδος και Ρωσίας, Ε.Βενιζέλου και Α.Σερντιούκοφ, σήμερα στην Μόσχα. Ο Έλληνας υπουργός μετέφερε στον Ρώσο ομόλογό του την οδύνη της κυβέρνησης και ολόκληρου του ελληνικού λαού για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν χθες στη Μόσχα. Στην συνάντηση των δύο υπουργών συμφωνήθηκαν η ενεργοποίηση της συμφωνίας του 2008 που προέβλεπε 15 κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των τριών Κλάδων, αρχόμενων εντός του 2010! Κατά την διάρκεια των συνομιλιών επίσης συμφωνήθηκε αριθμός ασκήσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών. «Τα Ναυτικά της Ρωσίας και της Ελλάδος θα πραγματοποιήσουν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους κοινές ασκήσεις. Συνολικά θα υπάρξουν εντός του έτους 15 κοινές ασκήσεις μεταξύ ελληνικών και ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και των τριών Κλάδων, δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους στη Μόσχα η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Irina Kovalchuk.
Συμφωνήθηκε επίσης να αυξηθεί η διμερής στρατιωτική-τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Α.Σερντιούκοφ, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην ανάπτυξη των σχέσεων της Ρωσίας τόσο με το ΝΑΤΟ όσο και με την Ε.Ε.
Με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας συζητήθηκαν ακόμα θέματα ιδιαιτέρου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό, το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η κατάσταση στο Αιγαίο και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο διακρατικών συμβάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, όπως είναι για παράδειγμα τα αντιαεροπορικά συστήματα των S-300, τα TOR-M1, OSA/K και η πιο πρόσφατη διακρατική συμφωνία του 2008 για τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-3HEL.
Τα ζητήματα που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα συζητήθηκαν διεξοδικά στη συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας κ. Μ. Ντιμίτριεφ.
Συμφωνήθηκαν λύσεις σε διάφορα εκκρεμούντα θέματα και ως προς το ζήτημα των TOMA, λαμβανομένου υπόψη και του συνολικού πλαισίου που έχει εκ των πραγμάτων δημιουργηθεί για την Ελλάδα αλλά και για όλες τις χώρες του κόσμου στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Τέθηκαν οι βάσεις μίας νέας προσέγγισης, η οποία θα επιτρέψει μία επωφελέστερη αμυντική και αναπτυξιακή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Συμφωνήθηκε ένα νέο διαδικαστικό πλαίσιο το οποίο θα αξιοποιηθεί στο επόμενο διάστημα, κατά το οποίο θα πραγματοποιηθεί και ανταποδοτική επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Άμυνας στην Αθήνα αλλά και νεότερη επίσκεψη του κ. Ντιμιτρίεφ και των αρμοδίων της ρωσικής πλευράς.
Επίσης, συμφωνήθηκε η επανεπικαιροποίηση του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας και ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων.
Πριν τη συνάντησή τους στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι δύο υπουργοί έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

Α. ΣΕΡΝΤΙΟΥΚΟΦ: Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για τον διορισμό σας στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και να μεταφέρω στον ελληνικό λαό τις καλύτερες ευχές για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Θεωρούμε την επίσκεψή σας ως συνέχεια της επίσκεψης στη Ρωσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της οποίας επιτεύχθηκε συμφωνία για την εντατικοποίηση της στρατιωτικής και της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας. Πιστεύω ότι η σημερινή μας συνάντηση θα αποτελέσει ακριβώς μια τέτοια συνέχεια.
ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε υπουργέ, χαίρομαι κι’ εγώ πάρα πολύ που βρισκόμαστε εδώ στην έδρα σας. Σας ευχαριστώ θερμά πρώτα για την πρόσκλησή σας και για την επίσημη υποδοχή που μου έγινε στο μνημείο της Νίκης. Θέλω πριν απ’ οτιδήποτε άλλο να εκφράσω τη βαθιά λύπη μου, τη λύπη της ελληνικής κυβέρνησης και όλου του ελληνικού λαού για τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας, που στοίχησαν τη ζωή πολλών ανθρώπων. Ο ελληνικός λαός μοιράζεται τη λύπη και την οργή του ρωσικού λαού. Είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και κατά κάθε πράξης βίας που στρέφεται κατά αθώων πολιτών. Θα ήθελα να μου δώσετε την ευκαιρία, μετά το πέρας της συνάντησής μας, να καταθέσω λίγα λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων στο σημείο του χθεσινού συμβάντος εκ μέρους του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης. Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας για επιτυχία στο έργο μου και ήδη συμπλήρωσα έξι μήνες στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ δύο φορές με τον κ. Ντμίτριεφ στην Αθήνα και με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα και πράγματι η επίσκεψή μου έρχεται ως συνέχεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, τον Φεβρουάριο. Είμαι πλήρως ενήμερος για τις συζητήσεις που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός και με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ και με τον πρωθυπουργό Πούτιν. Χαίρομαι γιατί η συνάντησή μας αυτή θα δώσει μια πολύ μεγάλη ώθηση στην ελληνο-ρωσική αμυντική συνεργασία και βεβαίως και στην στρατιωτικό-τεχνική συνεργασία των δύο χωρών. Αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις γιατί αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στο διεθνή ρόλο της Ρωσίας. Και αυτό το αντιλαμβανόμεθα όχι μόνο διμερώς, αλλά και στο επίπεδο και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
Α. ΣΕΡΝΤΙΟΥΚΟΦ: Πριν απ’ όλα, χαίρομαι πολύ που γνωριστήκαμε με τον Έλληνα ομόλογό μου. Είμαι πολύ ευγνώμων για ό,τι εκφράστηκε από την ελληνική πλευρά σχετικά με την τραγωδία που έγινε στο μετρό.
Για μένα είναι ευχάριστο που συζητήσαμε έναν πολύ ευρύ φάσμα θεμάτων, στα οποία οι θέσεις της ελληνικής πλευράς, ευτυχώς, αποδείχθηκε ότι είναι πολύ παρόμοιες μ’ αυτές της ρωσικής. Συζητήσαμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια, συζητήσαμε ζητήματα που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συζητήσαμε θέματα που αφορούν στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων μας και φυσικά συζητήσαμε και θέματα σχετικά με την στρατιωτικό-τεχνική συνεργασία μας.
Χαιρόμαστε πολύ που ο υπουργός της Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας επισκέφθηκε τη Ρωσία και ειδικότερα το Υπουργείο μας, όπου και είχαμε τις πλέον καλές – κατά την άποψή μου – αποτελεσματικές και καρποφόρες συνομιλίες.
ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πριν απ’ όλα εξέφρασα στον Ρώσο ομόλογό μου την βαθιά λύπη του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν τόσα αθώα θύματα. Καταδικάζουμε κάθε πράξη τρομοκρατίας, κάθε πράξη βίας που στρέφεται εναντίον πολιτών. Είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι με τον ρωσικό λαό.
Το πρωί, πριν τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, ο κ. Βενιζέλος παρέστη στην επίσημη τελετή στρατιωτικής υποδοχής του στο μνημείο της Νίκης στη Μόσχα, όπου επιθεώρησε άγημα και παρακολούθησε στρατιωτική παρέλαση.
Ο Ε. Βενιζέλος συναντήθηκε επίσης με τον Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Πάτρουσεφ, ο οποίος έχει τη συνολική ευθύνη του συντονισμού της ρωσικής πολιτικής ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των κ.κ. Βενιζέλου και Πάτρουσεφ στο Κρεμλίνο έγινε επισκόπηση των θεμάτων που είχαν συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Ρωσία το Φεβρουάριο. Άρα συζητήθηκαν και θέματα πέραν των εκείνων της αμυντικής συνεργασίας, όπως είναι:
θέματα ενεργειακού ενδιαφέροντος, θέματα που αφορούν την οργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι το 2014, ζητήματα της ολυμπιακής ασφάλειας, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας, γενικότερα προβλήματα ασφάλειας μέσα στο νέο διεθνές σύστημα συσχετισμών.
Ο κ. Πατρούσεφ κάλεσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας στη διεθνή διάσκεψη που διοργανώνει για την παγκόσμια ασφάλεια η Ρωσική Ομοσπονδία τον Οκτώβριο στο Σότσι, όπου θα γίνει συζήτηση μεγάλων διεθνών θεμάτων (Ιράν, Αφγανιστάν, αντιπυραυλική ασπίδα, κατάσταση στο Πακιστάν, σχέσεις Ρωσίας –ΝΑΤΟ, σχέσεις Ρωσίας –ΕΕ, κατάσταση στην Τσετσενία, Γεωργία, Αμπχαζία, Νότια Οσετία, κλπ.)
Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, ο ΥΠΕΘΑ συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλο, με τον οποίο συζήτησε θέματα σχέσεων κράτους και εκκλησίας. Ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να προσφέρει στον Πατριάρχη αντίτυπο του βιβλίου του για τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας που έχει εκδοθεί στα ρωσικά, ενώ ο Πατριάρχης, με ιδιαίτερη χαρά, αναφέρθηκε στην ειρηνική επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην ανταπόδοση της ειρηνικής επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στη Μόσχα το Μάιο.
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Σερντιούκοφ, ο κ. Βενιζέλος επισκέφθηκε τον σταθμό Λιουμπλιάκνα του μετρό, όπου έγινε η τρομοκρατική επίθεση της Μεγάλης Δευτέρας και κατέθεσε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων εκ μέρους του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου