Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Εμπόδιο στη λύση του Μεσανατολικού ο εποικισμός της Ιερουσαλήμ εκτιμούν οι ΗΠΑ














Ουάσινγκτον - Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Κυβέρνηση του Ισραήλ

Τα σχέδια του Ισραήλ για την οικοδόμηση νέων οικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ δεν βοηθούν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή εκτιμά ο αμερικάνος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επισημαίνει, ωστόσο, ότι το θέμα αυτό δεν οδηγεί σε κρίση τις σχέσεις των ΗΠΑ με έναν από τους πιο στενούς συμμάχους τους.
«Το Ισραήλ είναι ένας από τους πιο στενούς συμμάχους και εμείς και ο ισραηλινός λαός έχουμε έναν ειδικό δεσμό που δεν πρόκειται να χαθεί», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
«Ωστόσο και οι φίλοι κάποιες φορές διαφωνούν», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Το Ισραήλ προκάλεσε προβλήματα στην κυβέρνηση Ομπάμα, όταν την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να οικοδομήσει 1600 νέες κατοικίες για εβραίους εποίκους στην περιφέρεια της ανατολικής Ιερουσαλήμ, γεγονός που προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων.

Στη Ρωσία η Κλίντον
Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον έφτασε στη Ρωσία, για συνομιλίες σχετικά με το Μεσανατολικό και την ακόμη υπό διαπραγμάτευση συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας για τη μείωση των πυρηνικών τους οπλοστασίων.
Η Κλίντον θα λάβει μέρος, στην διάρκεια της 36ωρης επίσκεψής της, στη σύνοδο του Κουαρτέτου (ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΗΠΑ) για το Μεσανατολικό, την οποία επισκίασε η διπλωματική ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ.
Αμερικανοί διπλωμάτες εξέφραζαν επιφυλάξεις για το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες επανέναρξης της αποτελματωμένης «ειρηνευτικής διαδικασίας» Ισραήλ-Παλαιστινίων, αλλά εμφανίζονταν πολύ πιο αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία για την μείωση των πυρηνικών τους οπλοστασίων, στις διαπραγματεύσεις για την οποία σημειώθηκε, όπως ανέφεραν, πρόοδος την περασμένη εβδομάδα.

Ισραήλ καλεί Μίτσελ

Το Ισραήλ, με τη σειρά του, καλεί τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ να επιστρέψει στην περιοχή την Κυριακή.
Ο Τζορτζ Μίτσελ ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη Δυτική 'Οχθη που ήταν να γίνει την Τρίτη, εν μέσω της σοβαρής διπλωματικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ.
Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ δήλωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Μίτσελ την Τετάρτη. «Συζήτησαν τα διάφορα μέσα και τις δυνατότητες να επιλυθεί η κρίση, ενεργοποιώντας τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του υπουργού Αμυνας.
«Συζήτησαν ακόμη τη δυνατότητα ο Μίτσελ να φτάσει στο Ισραήλ την ερχόμενη Κυριακή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου