Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Ο πρώτος «πασάς» στο σκαμνί πολιτικού δικαστηρίου στην Τουρκία


ΑΓΚΥΡΑ Συνέβη χθες το πρωτοφανές στα χρονικά της Τουρκίας, να ασκηθεί δίωξη ανώτατου εν ενεργεία στρατιωτικού για συνωμοσία κατά του κράτους με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης. Ο στρατηγός Σαλντιράι Μπερκ, διοικητής του 3ου Σώματος Στρατού στην επαρχία Ερζιντζάν της Ανατολικής Τουρκίας, είναι ο πρώτος «πασάς» που καλείται να λογοδοτήσει σε πολιτικό δικαστήριο σε σχέση με την υπόθεση του δικτύου της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν.

Ομοίως παραπέμφθηκε και ο εισαγγελέας Ιλάν Τσιναχάρ, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο μήνα με ανάλογες κατηγορίες. Η σύλληψή του έχει κλιμακώσει την ένταση μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, που εκδηλώνεται ως διαμάχη ανάμεσα στο δικαστικό σώμα και στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απειλήσει με δημοψήφισμα για να προωθήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ώστε να περιοριστούν οι υπερεξουσίες των κεμαλιστών δικαστών.
Στο κατηγορητήριο των 61 σελίδων οι δύο άνδρες κατηγορούνται για ανάμειξη σε συνωμοσία με στόχο τη δυσφήμηση του κυβερνώντος κόμματος και μουσουλμανικών οργανώσεων στο Ερζιντζάν. Γενικά στην πολύκροτη υπόθεση Εργκενεκόν φέρονται αναμεμιγμένοι περισσότεροι από 200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εν ενεργεία και απόστρατοι στρατηγοί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η παθητική στάση που τηρούν μέχρι στιγμής οι ιθύνοντες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο διαπρεπής αρθρογράφος της εφημερίδας «Χουριέτ» Μεχμέτ Αλί Μπιράντ έφτασε στο σημείο να διερωτάται: «Τι θα συμβεί όταν θα χάσει ο στρατός την υπομονή του;». Σε άρθρο του υπενθυμίζει ότι «την παλιά εποχή ούτε πολιτικός ούτε δικαστικός τολμούσε να αγγίξει στρατιωτικό. O όρος “ανάκριση στρατιωτικού” ήταν έννοια ανύπαρκτη και σε περίπτωση που προέκυπτε ανάγκη για έρευνα, τη διεκπεραίωνε μόνος του ο στρατός. Δεν υπήρχε περίπτωση ανάμειξης πολιτικής Αρχής».
Σχετικά με την υπόθεση του παρακρατικού δικτύου των εθνικιστών της Εργκενεκόν, το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε χθες πως διαθέτει ορισμένα στοιχεία που θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν τις κατηγορίες ότι ένας συνταγματάρχης ενδεχομένως ραδιουργούσε ώστε να αποσταθεροποιήσει τη μετριοπαθή ισλαμιστική κυβέρνηση της χώρας. Ουσιαστικά αναγνώρισε το γνήσιον της υπογραφής του συνταγματάρχη Ντουρσούν Τζιτζέκ σε γραπτό κείμενο σχετικά με τη συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης με στρατιωτικό πραξικόπημα.
Η ανακοίνωση του στρατού εκδόθηκε μετά τις αποκαλύψεις στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες οι ειδήμονες γραφολόγοι του στρατού επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα της υπογραφής του συνταγματάρχη Τζιτζέκ, η οποία εμφανιζόταν στο υποτιθέμενο σχέδιο της αποσταθεροποίησης. Χθες ο συνταγματάρχης παρουσιάστηκε ενώπιον του Στρατοδικείου, οι στρατοδίκες όμως αποφάσισαν ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος παρά την αντίθετη γνώμη του εισαγγελέα. Το αιτιολογικό ήταν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις σε βάρος του καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες.
Το σχέδιο για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης χρονολογείται από το 2003 και αποκαλύφθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την εφημερίδα «Ταράφ». Εκτοτε έχει δημιουργήσει εντάσεις ανάμεσα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και στους στρατηγούς-«πασάδες», τους αυτόκλητους θεματοφύλακες του κεμαλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου