Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Άρχισαν οι απελάσεις για το Ντουμπάιγκεϊτ













Στα ύψη ανέβηκε η προεκλογική θερμοκρασία στη Βρετανία μετά τη διαγραφή τεσσάρων βουλευτών των Εργατικών- οι τρεις είναι πρώην υπουργοί- που «συνελήφθησαν» να πωλούν υπηρεσίες σε λομπίστες. Ένταση όμως δεν επικρατεί μόνο στην εσωτερική πολιτική σκηνή εφόσον η Βρετανία άνοιξε χθες μέτωπο και με το Ισραήλ, απελαύνοντας Ισραηλινό διπλωμάτη.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός πως το CΝΝ διέκοψε τη μετάδοση της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα λίγο πριν από την ιστορική υπογραφή του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της υγείας, προκειμένου να μεταδώσει την ομιλία του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Ο Μίλιμπαντ δεν αποκάλυψε το όνομα του πρώτου Ισραηλινού διπλωμάτη που απελαύνει η Βρετανία εδώ και 20 χρόνια- πληροφορίες θέλουν να είναι ο σταθμάρχης της Μοσάντ στο Λονδίνο- επιβεβαίωσε όμως τον λόγο της απέλασης. Βάσει της έρευνας των βρετανικών αρχών, «υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε πως το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο», όπως είπε, για τα 12 κλωνοποιημένα βρετανικά διαβατήρια που χρησιμοποιήθηκαν (μαζί με 15 άλλα, ευρωπαϊκά και αυστραλιανά) στην κινηματογραφική δολοφονία του διοικητή της Χαμάς Μαχμούντ αλ-Μαμπούχ τον Ιανουάριο στο Ντουμπάι. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι πλέον η Βρετανία συνδέει επισήμως το Ισραήλ, και δη την Μοσάντ, με τη δολοφονία του αλ-Μαμπούχ.



Προσβλητική υπόθεση

Όπως επισήμανε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, τα επίμαχα διαβατήρια κλωνοποιήθηκαν ενόσω οι κάτοχοί τους- άνθρωποι με διπλή βρετανοϊσραηλινή υπηκοότητα οι περισσότεροι - περνούσαν τους συνοριακούς ελέγχους κατευθυνόμενοι προς το Ισραήλ. Οι «απαράδεκτες» ισραηλινές ενέργειες έθεσαν Βρετανούς υπηκόους σε κίνδυνο και το γεγονός πως το Ισραήλ είναι μακροχρόνιος εταίρος «καθιστά ακόμα πιο προσβλητική» αυτή την υπόθεση. Μέσω του πρεσβευτή του, το Ισραήλ δήλωσε απογοητευμένο από τη βρετανική απόφαση, επαναβεβαίωσε εν τούτοις τη δέσμευσή του σε μια σχέση «αμοιβαίας σημασίας». Το Ισραήλ παραμένει πιστό στην πολιτική της αμφισημίας και σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του αλ-Μαμπούχ, ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει. Η υπόθεση όμως επιβαρύνει τις σχέσεις του με την Ευρώπη- έρευνες για τη χρήση πλαστών διαβατηρίων τους στο Ντουμπάι διεξάγουν τόσο η Γαλλία όσο και η Ιρλανδία- σε μια περίοδο κατά την οποία η αδιαλλαξία της κυβέρνησης Νετανιάχου όσον αφορά την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα τον έχει φέρει σε ανοιχτή σύγκρουση με την Ουάσιγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου