Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Δεν τα βρήκαν Νετανιάχου και Ομπάμα















Ακαρπη απέβη η συνάντησή τους για τους ισραηλινούς εποικισμούς

AP, Reuters

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ Λευκού Οίκου και ισραηλινής κυβέρνησης όσον αφορά το ζήτημα της εποικιστικής δραστηριότητας στην ανατολική Ιερουσαλήμ και κατ’ επέκταση αυτό της προώθησης των έμμεσων διαπραγματεύσεων για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να κατέληξε σε νέα αδιέξοδα, με την αμερικανική πλευρά να διαρρέει ότι δεν έμεινε ικανοποιημένη από τις προτάσεις του πρώτου στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των πρόσφατων εντάσεων στις σχέσεις των δύο συμμάχων. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ έριξε εκ νέου λάδι στη φωτιά, ανακινώντας την έγκριση σχεδίου για τη μετατροπή πρώην ξενοδοχείου της ανατολικής Ιερουσαλήμ σε πολυκατοικία για Εβραίους εποίκους. Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Τελ Αβίβ κλονίστηκαν προ δύο εβδομάδων με αφορμή την αδειοδότηση σχεδίου ανέγερσης 1.600 κατοικιών για Εβραίους εποίκους σε συνοικία της ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Μπορεί ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ, Νιρ Τσεφέτζ, να δήλωνε ότι η προχθεσινή, κεκλεισμένων των θυρών, συνάντηση των κ. Νετανιάχου και Ομπάμα στον Λεύκο Οίκο να διεξήχθη σε καλό κλίμα, πλην όμως διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο περί κλίματος εκνευρισμού στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χάαρετς», οι δύο άνδρες συναντήθηκαν δύο φορές αργά το βράδυ της Τρίτης. Οταν ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση, η οποία είχε διάρκεια ενενήντα λεπτών, ο κ. Ομπάμα φέρεται να αποχώρησε από το Οβάλ Γραφείο, ενώ ο κ. Νετανιάχου κατευθύνθηκε στην αίθουσα Ρούζβελτ, συνοδευόμενος από τους συμβούλους του. Μία ώρα αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε κατόπιν αιτήματος της ισραηλινής πλευράς και οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για μισή, επιπλέον, ώρα. Επικαλούμενη Ισραηλινούς αξιωματούχους, η «Χάαρετς» αναφέρει ότι τόσο η κ. Κλίντον όσο και ο κ. Ομπάμα χρησιμοποίησαν «σκληρή γλώσσα» προκειμένου να καταστήσουν σαφές στον κ. Νετανιάχου ότι θα απαιτηθούν «σαφώς περισσότερες κινήσεις καλής θέλησης για την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ - Ισραήλ». Αμερικανικές πηγές, από την πλευρά τους, υποστήριζαν ότι ο κ. Νετανιάχου παρέδωσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ επιστολή στην οποία αναφέρονταν όλες οι κινήσεις καλής θέλησης που προτίθεται να κάνει στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των σχέσεων και της οικοδόμησης θετικού κλίματος εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις ισραηλινές προτάσεις. Ενδεικτικό της δυσφορίας της Ουάσιγκτον θεωρείται το γεγονός ότι επισήμως ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε δίχως την παρουσία δημοσιογράφων.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η έναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων που προωθεί ο Λευκός Οίκος παραμένει εξαιρετικά αμφίβολη. Ηδη χθες ο επικεφαλής του διαπραγματευτικού επιτελείου της Παλαιστινιακής Αρχής, Σάεμπ Ερεκάτ, υποστήριξε ότι «ο κ. Νετανιάχου κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ των εποικισμών και της ειρήνης και επέλεξε τους εποικισμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου