Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Σημαντικές αλλαγές στα μειονοτικά σχολεία της Τουρκίας


Αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή στις υπηρεσιακές υποθέσεις των μειονοτικών σχολείων στην Τουρκία που περιλαμβάνει εγκύκλιος του τουρκικού υπουργείου Παιδείας, με την οποία περιορίζονται αισθητά οι εξουσίες του Τούρκου υποδιευθυντή στα σχολεία αυτά, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε περισσότερες υπηρεσιακές εξουσίες σε σχέση με τον - μειονοτικό - διευθυντή της κάθε σχολής.
Με εγκύκλιό του που φέρει την ημερομηνία 24 Μαρτίου 2010, η διεύθυνση ιδιωτικών σχολών του τουρκικού υπουργείου Παιδείας αλλάζει το τμήμα εκείνο της «οδηγίας περί υπηρεσιακών και πειθαρχικών ζητημάτων» των συγκεκριμένων μειονοτικών σχολείων. Με βάση την οδηγία αυτή, μέχρι σήμερα ο υπ' αριθμόν 1 υπηρεσιακός προϊστάμενος ήταν ο υποδιευθυντής, όπως επίσης ήταν υπηρεσιακός προϊστάμενος των τουρκικής καταγωγής εκπαιδευτικών τουρκικών μαθημάτων αλλά και των μειονοτικών εκπαιδευτικών.
Με τη νέα ρύθμιση, άμεσος υπηρεσιακός προϊστάμενος του Τούρκου υποδιευθυντή έγινε ο μειονοτικός διευθυντής, ο οποίος έγινε δεύτερος στη σειρά υπηρεσιακός προϊστάμενος των τουρκικής καταγωγής εκπαιδευτικών, κατάσταση η οποία δεν υπήρχε στο προηγούμενο καθεστώς. Τέλος ο μειονοτικός διευθυντής έγινε πρώτος στη σειρά προϊστάμενος των μειονοτικών εκπαιδευτικών, ενώ ο υποδιευθυντής ορίστηκε δεύτερος. Ο θεσμός όμως του Τούρκου υποδιευθυντή παραμένει.
Σημειώνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε επιστολή που είχε επιδώσει στον Τούρκο υπουργό παιδείας Χουσεΐν Τσελίκ στις 30 Οκτωβρίου 2003 σχετικά με τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία, είχε αναφερθεί και στα προβλήματα που προκαλεί ο εν λόγω θεσμός.
Ο διορισμός Τούρκου υποδιευθυντή στα (ελληνικά, αρμενικά και εβραϊκά) μειονοτικά σχολεία στην Κωνσταντινούπολη είχε θεσμοθετηθεί το 1937, για να καταργηθεί το 1949 και να επανέλθει το 1962 με σχετικές εγκυκλίους της διεύθυνσης ιδιωτικών σχολών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου