Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010


Το Αφγανιστάν επισκέπτεται τη Δευτέρα ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, μετά από πρόσκληση του Αφγανού ομολόγου του, Χαμίντ Καρζάι.

Το ημερήσιο ταξίδι στην Καμπούλ είναι το πρώτο για τον Μ.Αχμαντινετζάντ από τότε που τόσο ο ίδιος όσο και ο Καρζάι επανεκλέχθηκαν πέρσι.
Ο Χαμίντ Καρζάι προσκάλεσε τον Ιρανό πρόεδρο, προκειμένου να συζητήσουν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των χωρών τους, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr αναμένται να συζήτησουν και «λύσεις για την διευθέτηση των προβλημάτων» στο Αφγανιστάν.
Οι δυτικές δυνάμεις θέλουν από τους περιφερειακούς φορείς να συνεργαστούν προκειμένου να φέρουν τη σταθερότητα σε μια χώρα όπου αμερικανικά και άλλα στρατεύματα στηρίζουν την κυβέρνηση Καρζάι για να αντιμετωπιστεί μια εξέγερση των Ταλιμπάν.
Το Ιράν, ωστόσο, θερωρεί ότι η παρουσία ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν είναι ο βασικός λόγος για τα προβλήματα που υπάρχουν στη γειτονική του χώρα.
Ο Μ.Αχμαντινετζάντ σε δηλώσεις του το Σάββατο χαρακτήρισε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 «χονδροειδή ψέματα», τα οποία χρησίμευσαν ως πρόσχημα για την εισβολή στο Αφγανιστάν, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο IRNA και άλλα ιρανικά ΜΜΕ.
«Η 11η Σεπτεμβρίου υπήρξε ένα χονδροειδές ψέμα που άνοιξε τον δρόμο για την εισβολή στο Αφγανιστάν, υπό το πρόσχημα της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος.
Υποστήριξε, επίσης, ότι οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των Δίδυμων Πύργων ήταν ένα «περίπλοκο σενάριο και ενέργεια των υπηρεσιών πληροφοριών».
Το Ιράν, επίσης, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την κατασκευή ενός πυραύλου μικρού βεληνεκούς ικανού να καταστρέψει στόχους 3.000 τόνων.
Σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο, ο υπουργός Αμυνας, Αχμάντ Βαχιντί, εγκαινίασε στην Τεχεράνη την παραγωγή του πυραύλου, ο οποίος ονομάστηκε Nasr-1, δηλαδή Νίκη.
«Ο πύραυλος Nasr-1 είναι ικανός να καταστρέψει στόχους 3.000 τόνων», δήλωσε ο υπουργός. «Είναι μικρού βεληνεκούς και μπορεί να εκτοξευτεί από πλοία, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν μετατροπές, προκειμένου να είναι δυνατή η ρίξη του από ελικόπτερα και υποβρύχια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου