Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Στο Ισραήλ ο Μπάιντεν για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας


Τον αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στέλνει στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για συνομιλίες με στόχο την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η παλαιστινιακή ηγεσία έχει αποδεχτεί την αμερικανική μεσολάβηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς, ωστόσο το Ισραήλ επιμένει με την επέκταση του εποικισμού στη Δ. Όχθη.

Την Κυριακή η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) αποδέχτηκε, διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις, την αμερικανική πρόταση για την πραγματοποίηση έμμεσων συνομιλιών με τους Ισραηλινούς, με στόχο την επανενεργοποίηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η Χαμάς χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «επικίνδυνη».
Οι έμμεσες συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων θα γίνουν μέσω των επισκέψεων στην περιοχή του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ και αναμένεται να διαρκέσουν τέσσερις μήνες.
Ο Τζο Μπάιντεν αναχώρησε από την Ουάσινγκτον με προορισμό τη Μέση Ανατολή, όπου θα έχει σειρά επαφών.
Την ίδια στιγμή όμως -και σε μία κίνηση που μπορεί να επιβαρύνει την ήδη εύθραυστη συμφωνία για έμμεσες συνομιλίες- το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έδωσε έγκριση για την ανέγερση άλλων 112 κατοικιών σε εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη.
Κύριος στόχος του ταξιδιού του Τζο Μπάιντεν είναι να δοθούν διαβεβαιώσεις στους ανήσυχους Ισραηλινούς ότι ο Ομπάμα δεσμεύεται για την ασφάλειά τους και να δοθούν εξηγήσεις για τους λόγους που θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις για την ειρηνευτική διαδικασία.
Ο Μπάιντεν θα έχει συνάντηση την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες, τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Τζίπι Λίβνι.
Την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει επαφές με τον ειδικό απεσταλμένο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, Τόνι Μπλερ, καθώς και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ.
Την Πέμπτη θα μεταβεί στην Ιορδανία για συνομιλίες με τον βασιλιά, Αμπντάλα Β'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου