Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Η Κλίντον δεν «πείθει» τη Βραζιλία για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν


Η Τεχεράνη θα διαπραγματευθεί σοβαρά μόνο μετά την επιβολή κυρώσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δηλώνει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον από τη Βραζιλία ζητώντας «δράση τώρα». Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να βάλει το Ιράν στη γωνία, αντιτείνει ο κ. Λούλα ντα Σίλβα.

Το ταξίδι της κυρίας Κλίντον έχει στόχο την εξασφάλιση της υποστήριξης της Βραζιλίας -μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα. Ωστόσο, η Μπραζίλια κατέστησε σαφές στις ΗΠΑ ότι στο θέμα του Ιράν θα λάβει τις δικές της αποφάσεις.
«Η ώρα για διεθνή δράση είναι τώρα. Μόνο αφότου περάσουμε τις κυρώσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα διαπραγματευθεί το Ιράν με καλή πίστη» ανέφερε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρμεντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη από τη Μπραζίλια μετά από συνάντηση με τον Βραζιλιάνο ομόλογό της κ. Σέλσο Αμορέν.
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος κ. Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα -με τον οποίο θα έλθει επίσης ενώπιος ενωπίω η κυρία Χίλαρι Κλίντον- είχε αναφέρει νωρίτερα πως η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να «βάλει το Ιράν στη γωνία» για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Μιλώντας πριν από τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών ο πρόεδρος της Βραζιλίας είπε ότι «δεν είναι συνετό να βάλουμε το Ιράν στη γωνία. Είναι σώφρον να κάνουμε διαπραγματεύσεις».
* Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Κυβερνητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στη Βιέννη, οι ΗΠΑ υπογράμμισαν πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επιβολή νέων πιο αυστηρών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου