Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

«Ιερός» ο σκοπός των Σέρβων κατά τον πόλεμο της Βοσνίας, υποστηρίζει ο Κάρατζιτς


Την υπεράσπισή του ξεκίνησε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουκοσλαβία (ICTY) στη Χάγη. Ο σκοπός των Σέρβων κατά τον πόλεμο της Βοσνίας ήταν «ιερός και δίκαιος» δήλωσε, τονίζοντας ότι οι Σέρβοι τελούσαν υπό άμυνα.

«Θα υπερασπισθώ το έθνος μας και την υπόθεσή του που είναι δίκαιη και ιερή» δήλωσε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς οργάνωσε εκστρατεία εθνικών εκκαθαρίσεων κατά μουσουλμάνων και Κροατών στην ανατολική Βοσνία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία.
Στις κατηγορίες εναντίον του περιλαμβάνεται η διάρκειας 43 μηνών πολιορκία του Σαράγεβο, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 10.000 άνθρωποι και η σφαγή πάνω από 7.000 ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα.
«Βρίσκομαι ενώπιόν σας όχι για να υπερασπισθώ τον απλό θνητό που είμαι εγώ, αλλά για να υπερασπισθώ το μεγαλείο ενός μικρού έθνους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (των Σέρβων της Βοσνίας) που βασανίσθηκε επί 500 χρόνια» δήλωσε.
«Ό,τι έκαναν οι Σέρβοι αντιμετωπίζεται ως έγκλημα» είπε στο δικαστήριο, τονίζοντας ότι βρίσκονταν συνθήκες αυτοάμυνας. Δήλωσε ότι υπήρχε μια ομάδα μουσουλμάνων που ήθελε «100% εξουσία».
Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας αναφέρθηκε συχνά στον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο, ως «ο Κάρατζιτς».
Ο 64χρονος κατηγορούμενος μποϊκοτάρiσε τις πρώτες τρεις συνεδριάσεις στο ICTY τον Οκτώβριο του 2009, με το επιχείρημα ότι δεν είχε χρόνο να προετοιμασθεί. Η δίκη διακόπηκε τον Νοέμβριο, αφότου το δικαστήριο διόρισε συνήγορο στον Ρ.Κάρατζιτς.
Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008 στο Βελιγράδι, 13 χρόνια μετά την απαγγελία των κατηγοριών εναντίον του.
Ο ίδιος δηλώνει αθώος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου