Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

"Τουρκικός ο εναέριος χώρος μεταξύ Χίου και Σάμου" λέει η Άγκυρα


Η Άγκυρα «βάφτισε» «τουρκικό εναέριο χώρο» για πρώτη φορά και το κεντρικό Αιγαίο στην περιοχή Χίου και Σάμου, μία περιοχή που βρίσκεται καθαρά εντός Εθνικού Εναέρου Χώρου. Σήμερα τα ξημερώματα το πολωνικό αεροσκάφος της FRONTEX που περιπολούσε στην περιοχή δέχθηκε 15 (!) κλήσεις από τα ραντάρ της Σμύρνης και της Datca να εγκαταλείψει την περιοχή γιατί βρισκόταν «εντός του τουρκικού εναέριου χώρου διαφορετικά θα εκτελείτο σε βάρος του τακτική επιχείρηση» δηλαδή θα στέλνονταν μαχητικά αεροσκάφη. Στην πραγματικότητα βρισκόταν νότια της Σάμου και ανατολικά της Χίου, εντός του ΕΕΧ, σε ύψος 3000 ποδών εκτελώντας το «τακτικό» δρομολόγιο Κω-Σάμου-Χίου-Μυτιλήνης σε αναζήτηση λαθρομεναναστών.

Οι προειδοποιήσεις από τους Τούρκους ξεκίνησαν στις 04:31 και διήκεσαν σχεδόν τρεις ώρες μέχρι τις 07:18, δηλαδή καθ’όλη την διάρκεια της πτήσης του αεροσκάφους (είχε απογειωθεί στο 04:06 και προσγειωθεί στις 07:57). Δεν τόλμησαν να σηκώσουν μαχητικά παρά το γεγονός ότι είχε ξημερώσει στο ανατολικό Αιγαίο και αρκέστηκαν σε «λεονταρισμούς».
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Η Άγκυρα χρησιμοποιεί την FRONTEX ως «φορέα» καταγραφής των διεκδικήσεων της και συνεχώς προβάλλει νέες.
Δεν τολμάνε να σηκώσουν μαχητικά πάντα (κάποιες φορές το έκαναν) γιατί θα διακινδύνευαν επιπλοκές με την ΕΕ, αλλά αυτή η τακτική δεν αποκλείεται να αλλάξει μέσα στο καλοκαίρι το οποίο προβλέπεται ιδιαίτερα «θερμό», όπως ήταν και το προηγούμενο με τα επεισόδια σε Ρω, Καστελλόριζο κλπ.
Πάντως πηγές του ΓΕΑ ανέφεραν ότι «Τους παρακολουθούμε πολύ στενά. Μόλις ανάψουν τις μηχανές στο αεροδρόμιο το πληροφορούμαστε και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνυον κάτι χωρίς προειδοποίηση άνω των 30’ για εμάς».


Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου