Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010















Ερντογάν

Απειλεί με απέλαση 100.000 Αρμένιους

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010 [ 21:54 ]

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι ενδέχεται να προβεί στην απέλαση έως και 100.000 Αρμενίων που εργάζονται παράνομα στην Τουρκία. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το σουηδικό Κοινοβούλιο και επιτροπή του Κογκρέσου στις ΗΠΑ.



«Στη χώρα μας ζουν σήμερα 170.000 Αρμένιοι. Μόνο οι 70.000 από αυτούς είναι Τούρκοι πολίτες, αλλά ανεχόμαστε τους υπόλοιπους 100.000.



» Εάν χρειαστεί, ίσως να πρέπει να πω σε αυτούς τους 100.000 να γυρίσουν στην πατρίδα τους, γιατί δεν είναι πολίτες της χώρας μου. Δεν είμαι υποχρεωμένος να τους κρατήσω στη χώρα μου» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην τουρκόφωνη υπηρεσία του BBC, στο Λονδίνο.



Η πλειοψηφία των Αρμενίων της Τουρκίας ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη.



Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε την αρμενική διασπορά ότι βρίσκεται πίσω από τις αποφάσεις των ξένων Κοινοβουλίων.



«Η Αρμενία έχει μια σημαντική απόφαση να λάβει. Θα πρέπει να απαγκιστρωθεί από τη διασπορά. Κάθε χώρα που ενδιαφέρεται για την Αρμενία, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ρωσία, θα πρέπει κατά κύριο λόγο να τη βοηθήσει να απαλλαγεί από την επιρροή της διασποράς» είπε.



Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Τουρκία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της σε Ουάσινγκτον και Στοκχόλμη μετά την ψήφιση από το σουηδικό Κοινοβούλιο και την επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων απόφασης που αναγνωρίζει ως γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων.



Η Τουρκία προειδοποίησε επίσης ότι οι αποφάσεις αυτές είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο στην εύθραυστη διαδικασία συμφιλίωσης με την Αρμενία.



«Τέτοιες δηλώσεις θυμίζουν 1915» λέει το Γερεβάν
Εντονα αντέδρασε η Αρμενία στα σχόλια του Τούρκου πρωθυπουργού, με τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Τιγκράν Σαρκισιάν να υποστηρίζει πως οι δηλώσεις του θυμίζουν τις σφαγές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
«Αυτού του είδους οι πολιτικές δηλώσεις δεν συνεισφέρουν στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών μας» δήλωσε από κοινοβούλιο της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι «όσο ο τούρκος πρωθυπουργός επιτρέπεται να κάνει τέτοιες δηλώσεις, αυτό μας θυμίζει αμέσως μνήμες των γεγονότων του 1915».
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία και η Αγκυρα υπέγραψαν τον Οκτώβριο του 2009 δύο ιστορικής σημασίας πρωτόκολλα που προέβλεπαν την ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των κοινών τους συνόρων, πρωτόκολλα που εγκρίθηκαν και από τα κοινοβούλια των δύο χωρών.
Εκτοτε έχουν ανακύψει πολλές διαφωνίες μεταξύ τους κυρίως στην αιώνια διαφορά τους, το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμένιων αλλά και των μαζικών εκτοπισμών Αρμένιων κατά τα τελευταία χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου